Ilie, căruţaşul Raiului

Ilie, căruţaşul Raiului

Sărbătoare…

 Împreună cu Adelina,  Zorica şi Zoran, feciorul meu, am pornit pe la orele 23 spre Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor Vasiova, Caraş-Severin, locul unde ne încărcăm cu energie pozitivă şi ne îmbucurăm sufletele de fiecare dată. Am revenit în ” Frumoasa Răşiţa ”   după ora 2:40, mulţumită Adelinei care e o şoferiţă destoinică şi frumoasa care fusese cu ideea, apoi cu insistenţa la telefon ” Hai, Niko, mergem la Mănăstire, ba da, mergem , hai că venim şi vă luăm de acasă ”.

Adelina, e fata colegei mele de redute, Zorica. E asistent medical la Oncologie, iubeşte copiii, călătoriile, animalele,  frumosul. Zorica,  ehe… ce ştiţi voi ce echipă turbo facem noi .. Se numeşte Maria,  Zorica însă de la zâmbetul ce-i inundă chipul colegei mele. Ea de la Ciuchici, eu din Lescoviţa şi ne găsirăm  pe-ale politichiei cărăşene mirişti dar ne apropie altele , cele de preţ şi fără de care n-am fi noi, ca Oameni !

Zoran, de la  zori de zi, rază de soare,  s-a bucurat foarte ” mergem la Părintele la Bocşa, la căprioară ”… La slujbă : ” uite-l şi pe domnul meu de religie, mami ! ”. La Izvor ” mă dor mâinile, tanti Zorica,  mami m-a pus să-i ţin poşeta pâna a scos apă cu găleata din fântână şi e greeea… ”. În curtea Mănăstirii , între flori,  privind  arteziana ” uite, uite, are şi mami floare de mină ca asta, dar mai mică… ”… Ce ştiţi voi, pe toate le centralizează şi monitorizează, nici nu-i musai nevoie să spun că-i al meu, ca să nu pomenesc şi de debitul verbal…

Am adus apă de la Izvorul Tămăduitor, am asistat şi la slujbă, ne-am închinat la Moaşte,  am luat  Mir şi  tămâie, ne-am plimbat, am primit iconiţe,  ne-am simţit  mai aproape de Dumnezeu şi de Oameni, de Seninătate, că, Doamne, sunt locuri unde simţi că lucrurile cu adevărat importante sunt altele decât cele de care te loveşti zi de zi, uitînd că la Cele Dintâi trebuie să ne întoarcem ca să putem răzbi…

Clipe… Clipe de zâmbet într-o noapte de sărbătoare!

Hram la Sfântul Ilie de la Izvor la Bocşa, dar şi la Caransebeş şi satele din Banatul Montan

Este un mare praznic ce datează de mai bine de 150 de ani de când la Bocşa s-a săvârşit prima minune şi acolo a fost construită o mănăstire. Mulţi dintre credincioşi au rămas peste noapte la mănăstire pentru a se ruga, mai ales acum când au fost aduse moaştele Sfântului Grigore Decapolitul.
Legenda vine de la o vindecare minunata a unui miner orb ce si-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea localităţii Bocşa. Din generaţie în generaţie s-a transmis o legendă care susţine că un miner şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi la izvorul pomenit. Drept recunoştinţă, in anul 1850 împrejmuieşte izvorul cu un zid de piatră. Urmaşii săi au ridicat o capela care pe parcursul anilor a ajuns locul mult căutat de credincioşi şi suferinzi, din toate naţionalităţile şi din toate judeţele, ce vin ca pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sf Proroc Ilie, dar şi de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. ( … )

În credinţa populară românească, Sfântul Ilie, este o divinitate a Soarelui si a focului şi care atunci când se supără, provoacă furtuni cu tunete, trăsneşte, dă drumul la ploi torenţiale şi multe necazuri necredincioşilor şi celor care fac rău. Tot el leagă şi dezleagă ploile şi decide unde, când şi pe cine să bată grindina. Că o fi, că n-o fi ? cert este că meteorologii au anunţat că de astăzi, adică de Sfântul Ilie, se strică vremea, vin ploile, furtunile, trăsnetele şi grindina. Dacă până acum au fost poveşti- de această dată ne bazăm pe argumente ştiinţifice.
Bătrânii spun că de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor ce pot fi produse de ploaie, grindină sau trăsnete.

Astăzi este mare sărbătoare în Ţara Moţilor fiindcă începe “Târgul de fete de pe Muntele Gaina” din jud. Alba.

Dar, mare sărbătoare va fi şi în noua catedrală episcopală din Caransebeş care îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul. Cu acest prilej, caransebeşenii se vor putea închina la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul care au fost aduse special de la mănăstirea Bistriţa, din Arhiepiscopia Râmnicului. La invitaţia Preasfinţitului părinte Lucian- Episcopul Caransebeşului vor oficia Sfânta Liturghie mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Vor fi prezenţi Înalt Prea Sfinţia Sa Timotei- Arhiepiscopul Aradului şi Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie- Arhiepiscopul Tomisului. De asemenea, vor mai sluji Preasfinţitul Visarion- Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Siluan- Episcopul românilor din Ungaria, Preasfinţitul Nicodim- Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanu- Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Tot astăzi, în mai multe sate din Banatul Montan aparţinătoare spiritual de Episcopia Caransebeşului, vor începe rugile fiindcă mai multe biserici îşi au hramul tot la Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Astfel, bisericile ortodoxe din Bogâltin, Luncaviţa, Prigor, Pârvova, Milcoveni, Oraviţa Română 2, Oraviţa Montană, Padina Matei, Coronini, Ticvaniu Mare, Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului vor fi pline de credincioşi iar seara, sătenii vor ieşi la joc. Tot astăzi, au hramul şi schiturile de pe Muntele Semenic şi Muntele Mic.

sursa : InfoCS

In ziua in care este praznuit – 20 iulie, Sfantul Ilie va traversa cerul cu carul sau de foc, iar ploaia se va revarsa ca un potop: o spun chiar meteorologii. Prognoza este in corelatie cu credinta populara, ba mai mult, a fost emis si un avertisment cod galben de furtuni, ploi torentiale si descarcari electrice. Vezi cateva traditii de Sfantul Ilie!

” In Romania, imaginea Sfantului Ilie este legata de fenomenele meteorologice: in popor se crede ca Ilie se plimba pe cer in carul lui de foc si poate face sa se reverse ploaia.

Traditia spune ca Sfantul Ilie trasneste cu biciul sau de foc dracii si locurile in care acestia se ascund. Ritualurile specifice acestei zile, in unele zone ale tarii, contin descantece pentru indepartarea grindinei si ploilor torentiale. Daca va tuna, vor fi merele si alunele viermanoase; daca va ploua, va ploua 20 de zile. Nu lucra in aceasta zi pentru ca exista pericolul ca Sf. Ilie sa te trasneasca!

Daca in ziua de 20 iulie este furtuna, geamurile si usile casei trebuie sa fie bine inchise, pentru a nu intra in casa vreun drac fugarit de Sfantul Ilie. In vreme de furtuna, mai bine sa te ploua, caci la adaposturi toti dracii trag.

Trebuie sa-ti faci cruce des, caci Dumnezeu i-a zis lui Ilie, cand i-a dat biciul in mana: „Ilie, in toate sa dai, dar in cruce noua sa nu dai! Sfantul Ilie este patronul apicultorilor si ocrotitorul aviatorilor.

sursa : Agenda

Este binecunoscută frumoasa tradiție ca în preajma hramurilor mănăstirilor pașii sutelor de pelerini să străbată distanțe îndelungate, cu cântări,nevoință și cu post, pentru a putea să ajungă la sfintele mănăstiri, unde să-și plece genunchiul pentru rugăciune.

Sf Ilie – Biciuitorul făţărniciei:

* Sa ne fie noua tuturor pilda de neinfricare, sinceritate, dragoste de Dumnezeu, vorbire neprefacuta, sila de minciuna si de idolatrie, scarba de fatarnicie si de uimita sila atunci cand ne intampina pe calea intortocheata a vietii scarbavnica impostura . *

sursa : aici

RUGACIUNE CATRE SFANTUL SI SLAVITUL AL LUI DUMNEZEU PROOROC ILIE

Preamarite si preaminunate proorocule al lui Dumuezeu, Ilie, care ai luminat pe pamant cu viata ta ingereasca, cu ravna ta fierbinte catre Dumnezeu Atottiitorul, cu semnele si cu minunile tale, si cu marea lui Dumnezeu bunavointa fata de tine, fiind ridicat la cer cu trupul intr-un car de foc; invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, in timpul schimbarii Lui la fata, acum salasluind in locasurile raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane, si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta. Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate si cu atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne departam din calea pacatului, indrumandu-ne spre tot lucrul bun; ca sa ne intareasca in lupta impotriva poftelor si a patimilor noastre, sadind in inimile noastre duhul smereniei, al blandetii, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunatatii, al rabdarii, al intelepciunii, al ravnei pentru cuvantul lui Dumnezeu si al izbavirii aproapelui. Nimiceste prin rugaciunile tale, proorocule, naravurile cele rele ale lumii, ce intineaza neamul crestinesc prin necinstirea credintei dreptslavitoare, fata de randuielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea parintilor si a stapanitorilor ce ne stapanesc, aruncand astfel lumea in bezna necinstei, a desfraului si a pierzaniei.

Departeaza de la noi, preamarite proorocule, prin mijlocirea ta catre Domnul, dreapta manie a lui Dumnezeu; apara orasele, satele si tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de neintelegeri intre frati, de navalirea asupra noastra a altor neamuri si de razboiul cel dintre noi. Prin rugaciunile tale, preamarite, intareste poporul nostru binecredincios si ajuta-l in toate faptele lui bune. Mijloceste, proorocule al lui Dumnezeu, pastoritilor nostri ravna fierbinte catre Dumnezeu, purtare de grija pentru mantuirea sufleteasca a pastoritilor, intelepciune in purtare si invatatura, cucernicie si tarie in ispite; judecatorilor daruieste-le nepartinire si lepadare de pofta castigurilor, dreptate si mila fata de cei obijduiti; tuturor carmuitorilor purtare de grija fata de supusi, mila si dreapta judecata, iar dreptcredinciosilor supunere si ascultare fata de carmuitori, cum si indeplinirea cu sarguinta a tuturor indatoririlor lor; ca astfel, in pace si cucernicie, sa petrecem veacul acesta. Sa ne invrednicim de impartasirea bunatatilor celor vesnice in Imparatia lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine cinste si inchinaciune, impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sursa : aici

sursa : aici

Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul – Mănăstirea * Sfântul Ilie de la Izvor * Bocşa Vasiova

” Să iubim: pe Dumnezeu, pe oameni, animalele, natura etc. Un părinte a fost întrebat de un ucenic când vine sfârşitul lumii. La care părintele i-a răspuns că sfârşitul lumii vine atunci când nu va mai exista cărare de la semen la semen, adică atunci când nu va mai fi dragoste între oameni. Asta trebuie să facem în fiecare zi: să-L iubim pe Dumnezeu, pe semen, creaţia întreagă. Desăvârşirea în iubire sfântă este lucrul bine plăcut lui Dumnezeu. ” – ( părintele Ioanichie – Ion Petrică, din anul 2004 este preot slujitor şi vieţuitor al Mănăstirii Vasiova din Bocşa, din cadrul Episcopiei Caransebeşului. )

Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor, Bocşa, Caraş-Severin:

Hram: „Sfântul Ilie de la Izvor” (20 iulie)
Adresa: Oraşul Bocşa, str. Dognecei nr.27, jud.Caraş-Severin, cod 325300
Acces rutier: pe şoseaua Reşiţa– Bocşa- Timişoara (25 km de Reşiţa)
Acces feroviar: pe ruta Reşiţa – Timişoara (cu coborâre la Bocşa-Vasiova)
Posibilităţi de cazare: Maxim 10 persoane.
Stareţă: Monahia Varvara Săntiuan
Telefon: 0740.892.982

Schitul ” Sfântul Ilie ” Semenic :

Tradiţia populară spune că în apropierea piscului Piatra Nedei de veacuri se săvârşeau ritualul unor credinţe necunoscute. Aşa se explică pelerinajul la Scăldătoarea Vulturului (un izvor cu apă curată şi rece). În ziua Sfântului Ilie, care pe parcursul anilor s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare de patimi trupeşti.

mai multe : aici

La Mulţi Ani, cu sănătate şi bucurii duhovniceşti, tuturor sărbătoriţilor !!

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ilie, căruţaşul Raiului

  1. Cristian Ion zice:

    O zi minunata iti doresc

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.