Sursa: http://www.msfilie.li-net.ro/sfilie.html
Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul – Mănăstirea * Sfântul Ilie de la Izvor * Bocşa Vasiova
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu este sărbătorit de Biserică pe data de 20 iulie, dată la care foarte multe mănăstiri de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeşului îşi sărbătoresc hramul, cum este şi mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor, Bocşa Vasiova.
Este binecunoscută frumoasa tradiție ca în preajma hramurilor mănăstirilor pașii sutelor de pelerini să străbată distanțe îndelungate, cu cântări,nevoință și cu post, pentru a putea să ajungă la sfintele mănăstiri, unde să-și plece genunchiul pentru rugăciune.
Sursa : aici
Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor din Bocşa îşi va prăznui hramul marţi 20 iulie atunci când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Ceremoniile religioase vor începe luni 19 iulie cu Slujba Privegherii care va fi oficiată de Preasfinţitul părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. În Eparhie sunt şi două schituri care îşi sărbătoresc hramul, cel de pe Muntele Mic şi cel de pe Semenic.
Tot cu prilejul sărbătorii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, mai multe biserici din parohiile Episcopiei Caransebeşului îşi celebrează hramul. Vor fi oficiate Sfinte Liturghii la bisericile ortodoxe din Bogâltin, Luncaviţa, Pârvova, Milcoveni, Oraviţa Română 2, Coronini, Pătaş, Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului.
Sursa : Radio Reşiţa
Mănăstirea * Sfântul Ilie de la Izvor * Bocşa Vasiova, judeţul Caraş-Severin
Pe şoseaua Reşiţa – Bocşa – Timişoara (25 Km de Reşiţa) se ajunge cu uşurinţă în localitatea Bocşa Vasiova, la Mănăstirea * Sf Ilie de la Izvor *.
Numele vine de la un izvor de apă curată şi rece care astâmpără nu numai setea trupească, ci şi cea sufletească.
Lucrul acesta este adeverit de numeroasele binefaceri de care s-au bucurat cei care „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste”, au băut apă din acest izvor.
Aşa a apărut gândul, în conştiinţa unor oameni de bine, de a ridica o mănăstire pe aceste meleaguri în care să se păstreze rânduielile vieţii monahale, venind în acelaşi timp şi în sprijinul credincioşilor care duminică de duminică umplu biserica mănăstirii pentru a participa la Sf. Liturghie şi a se bucura de dumnezeieştile daruri ale sfintelor slujbe.
Din generaţie în generaţie s-a transmis o relatare care susţine că minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi la izvorul pomenit. Drept recunoştinţă, în anul 1850 împrejmuieşte izvorul cu zid de piatră.
Urmaşii săi au ridicat o capelă care pe parcursul anilor a ajuns locul mult mai căutat de credincioşi şi suferinzi, din toate naţionalităţile, ce veneau ca pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sf. Proroc Ilie.
Istoria acestui Schit : AICI şi AICI
Daruri … :
Personal, merg cu drag, inima deschisă şi revin mereu încărcată energetic pozitiv ori de câte ori mă-ncumet să vizitez prieteni dragi şi-am numit măicuţele şi pe Stareţa Varvara, dar mai ales pe Preotul Ion Petrica de la Mănăstirea Sfîntul Ilie de la Izvor Bocşa Vasiova.
Am fost recent acolo, în locul unde îmi place să cred că, am o relaţie specială cu Dumnezeu tocmai pentru că las deoparte în acele ore tot ce m-ar distrage, şi, mă bucură că Zoran se autoinvită * mergem la căprioară şi la Părintele, mami … *…
Linişte, flori, multe flori superbe, curat, limpede, pace, răcoare, zâmbete blajine… oază spirituală.
Cu Părintele, vorbesc numai când decid eu, altfel, nimeni nu încearcă să te * împingă spre…*, dimpotrivă, ceea ce aud de la aceşti prieteni de suflet e : * să mai vii, când simţi tu nevoia… *.
Nu m-am întors fără daruri. Am primit cărţi de la Părintele Ion Petrică:
– * Cuvinte vechi tâlcuite în timpuri noi *, Editura Agnos, Sibiu, 2009
* În avântul vieţii grăbite şi zbuciumate ar trebui să ne oprim puţin şi să reflectăm : oare nu-i mai frumoasă viaţa privită din sfera artei ? Şi mai ales când ştim că şi prin artă ne putem regăsi în Dumnezeu… * ( eseu – Bucuria pentru artă, pag 142 )
– * Meditaţii pentru contemporani * Ediţia a II a revizuită, Editura Nepsis şi Editura Eurobit, Timişoara 2010
* … nu pot defini adevărata libertate decât cuprinzându-l în definiţia ei şi pe Dumnezeu… * ( Bucuria de a fi liber, pag 113 )
– * Comunicare organizaţională * , Editura Universităţii * Aurel Vlaicu * Arad, 2010
Părintele Ion Petrică, mi-a fost coleg, mi-a rămas prieten, este preot şi consilier spiritual al multor copii şi tineri instituţionalizaţi, este Omul care n-a încetat să-mi amintească şi să mă încurajeze să mă bucur şi să bucur pe cei din jur cu ceea ce mi-a dăruit Dumnezeu, fie c-a fost vorba de pictură, scris, dragostea pentru istorie, legende, folclorul autentic ori sport. Nu m-a certat, judecat nici lăudat, ci, mereu a ştiut să mă asculte, chiar şi tăcerile… şi-abia apoi îmi vorbea încheind rarele dar profundele noastre discuţii, într-un mod deosebit * Dumnezeu ne dăruie libertatea să luăm decizii… nu te pripi, spune mai întâi o rugăciune… *. Respect Părintelui!
Să luăm aminte la ceea ce spune Părintele :
* Vin cu o nouă carte din dorinţa de a mărturisi, în continuare, tuturor semenilor mei, că fără Dumnezeu lumea experimentează nimicul ca existenţă. Spunea atât de frumos Petre Ţuţea într-un interviu că marele şi cunoscutul filozof Kant * s-a născut şi a murit efectiv în lumea aceasta *. Pe când îl ascultam, mă gândeam în sinea mea : nu aş dori să am, într-o asemenea situaţie, soarta lui Kant, potrivit cu expresia rostită de către Ţuţea. Zbaterile vieţii, lupta cu neputinţele noastre, căderile şi iarăşi mila lui Dumnezeu, toate ne arată, de multe ori, a fi sub starea lui Kant. Însă nădăjduim că va veni vremea – şi acum este – când lucrul nostru să fie căutarea şi împlinirea voii lui Dumnezeu în noi. *
preot Ion Petrică – Mănăstirea * Sf Ilie de la Izvor * Bocşa Vasiova, Caraş-Severin
http://www.razbointrucuvant.ro/
Sf Ilie – Biciuitorul făţărniciei:
* Sa ne fie noua tuturor pilda de neinfricare, sinceritate, dragoste de Dumnezeu, vorbire neprefacuta, sila de minciuna si de idolatrie, scarba de fatarnicie si de uimita sila atunci cand ne intampina pe calea intortocheata a vietii scarbavnica impostura . *
RUGACIUNE CATRE SFANTUL SI SLAVITUL AL LUI DUMNEZEU PROOROC ILIE
Preamarite si preaminunate proorocule al lui Dumuezeu, Ilie, care ai luminat pe pamant cu viata ta ingereasca, cu ravna ta fierbinte catre Dumnezeu Atottiitorul, cu semnele si cu minunile tale, si cu marea lui Dumnezeu bunavointa fata de tine, fiind ridicat la cer cu trupul intr-un car de foc; invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, in timpul schimbarii Lui la fata, acum salasluind in locasurile raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane, si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta. Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate si cu atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne departam din calea pacatului, indrumandu-ne spre tot lucrul bun; ca sa ne intareasca in lupta impotriva poftelor si a patimilor noastre, sadind in inimile noastre duhul smereniei, al blandetii, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunatatii, al rabdarii, al intelepciunii, al ravnei pentru cuvantul lui Dumnezeu si al izbavirii aproapelui. Nimiceste prin rugaciunile tale, proorocule, naravurile cele rele ale lumii, ce intineaza neamul crestinesc prin necinstirea credintei dreptslavitoare, fata de randuielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea parintilor si a stapanitorilor ce ne stapanesc, aruncand astfel lumea in bezna necinstei, a desfraului si a pierzaniei.
Departeaza de la noi, preamarite proorocule, prin mijlocirea ta catre Domnul, dreapta manie a lui Dumnezeu; apara orasele, satele si tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de neintelegeri intre frati, de navalirea asupra noastra a altor neamuri si de razboiul cel dintre noi. Prin rugaciunile tale, preamarite, intareste poporul nostru binecredincios si ajuta-l in toate faptele lui bune. Mijloceste, proorocule al lui Dumnezeu, pastoritilor nostri ravna fierbinte catre Dumnezeu, purtare de grija pentru mantuirea sufleteasca a pastoritilor, intelepciune in purtare si invatatura, cucernicie si tarie in ispite; judecatorilor daruieste-le nepartinire si lepadare de pofta castigurilor, dreptate si mila fata de cei obijduiti; tuturor carmuitorilor purtare de grija fata de supusi, mila si dreapta judecata, iar dreptcredinciosilor supunere si ascultare fata de carmuitori, cum si indeplinirea cu sarguinta a tuturor indatoririlor lor; ca astfel, in pace si cucernicie, sa petrecem veacul acesta. Sa ne invrednicim de impartasirea bunatatilor celor vesnice in Imparatia lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine cinste si inchinaciune, impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Sursa : aici
La Mulţi Ani, tuturor sărbătoriţilor !
Sibilla
Pingback: Ilie, căruţaşul Raiului « Sfinxul