Păstrătorii SEMNELOR.. doinitori DĂINUITORI!

La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, Ziua Universală a Iei.odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, din apropierea Solstițiului de vară (21 iunie), dedicată eforturilor de includere a cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Povestea iei românești: cămașa populară, de la origini și până în prezent

“Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. “

Sânzâiene-Cosânzene…

Zâne Drăguşitului,

Amuţitul Cucului,

Descântec Pământului,

Aflarea Ursitului…

sibilla

Povești Și Ritualuri De Sânziene

Ia românească, haina pe care se cos suflete

Port IE cu mândrIE 🇷🇴

DOCUMENTAR: Ziua Universală a Iei – tradiţia românească de o frumuseţe unică

24 iunie: Ziua universală a iei, cămașa tradițională românească

Festivalul ETNICA se află, în 2021, la prima ediție și este un rezultat direct al multiculturalității zonei în care orașul Reșița este un pol central. Banatul Montan este una dintre cele mai variate cultural zone din țară; adăpostește nu mai puțin de 7 etnii care trăiesc și se dezvoltă împreună de mai bine de un secol. Românii, cehii, croații, sârbii, rromii, maghiarii și germanii sunt cei fără de care moștenirea culturală a Banatului n-ar fi existat în forma cunoscută azi.

Povestea iei continuă. La fel și lupta pentru apărarea tradițiilor țării noastre, pentru care versurile cântărețului Jean Moscopol trebuie să reprezinte o inspiraţie şi o speranţă că: „Tot ce e românesc nu piere / Și nici nu va pieri. / Oricât vom îndura, jurăm să fie așa, / Căci tot ce-i românesc nu piere / Și nici nu va pieri / Românul știe să înfrunte ceasul greu / El crede în dreptatea lui și-n Dumnezeu” – Matricea culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

“Noaptea de Sânziene deschide cerurile pentru cei care stiu sa le priveasca…Să scapi de timp. Să ieşi din timp. Priveşte bine în jurul dumitale: din toate părţile ai semne. Încrede-te în semne. Urmăreşte-le…” Mircea Eliade

La multi ani binecuvantati, sanzaienilor : Corina Cretu, duso Leo si verisoarei mele, Milena!!

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.