„Nu sunt ceea ce mi s-a intamplat, sunt ceea ce aleg să devin!”

„Pictura îţi permite să-ţi exprimi gândurile mult mai bine decât cuvintele, inclusiv cele de la nivele mai profunde – stadiile subterane ale procesului mental.”

Nu… nu sunt pictor, doar povestesc…

După mulți ani de pauză, cu mâinile tremurânde, povestesc…. poate că aceste prime capitole fi-vor cele îndelung amânării, mobilizatoare! Să continui, poate că, cine știe… mă voi regăsi pe mine, cea lină, senină și între visători – căutători răspunzând provocării de-a fi și rămâne ceea ce Devine.. Deocamdată… îmi face Bine! Povestesc…

Dacă auzi o vocea în interiorul tău care-ţi spune „nu poţi picta”, atunci pictează cu orice preţ şi vocea va fi redusă la tăcere. “

cateva din lucrarile mele, ulei si acrilic pe panza ( nadajduiesc pe viitor, mai graitoare.. ) :

„Lumina a fost la început a pictorilor. Nu exista obiect pe care lumina intensă să nu îl facă frumos.”

„În orice împrejurare te poţi impune prin demnitate. Dacă există vreo luptă, ea te înaltă, nu te înjoseşte.” – Dostoievski în Jucătorul

întoarcerea la dragostea dintâi..

de din vremuri de demult

mi-au rămas ca amintire

florile de câmp, s-ascult

doina lor.. a nemurire..

de din vremuri depărtate

reînvie iar.. și iar..

flori de munte parfumate

cu al cerului nectar

iată, știu că m-oi preface

în al lacrimilor dor;

nimeni nu poate desface

ce-am legat în coama lor..

hora cailor sălbatici

în descântec de lumină

va să ia mereu ostatici

dintre cei ce au vreo vină..

și de-mi port la cingătoare

mângâieri deloc uitate

florilor rămân datoare

pentru cele dezlegate..

sibilla

“Ce lucru minunat să fii iubit! Nu există decât un singur lucru mai minunat: să iubeşti! Inima, trecând prin iubire, devine eroică. Nu mai e alcătuită decât din puritate. Nu se mai sprijină decât pe ceea ce e mare şi înalt. În ea nu poate încolţi niciun gând nevrednic, cum nu pot creşte urzici pe un gheţar. Sufletul înalt şi senin, neatins de patimile şi emoţiile josnice care domină viaţa şi umbrele lumii acesteia, nici de nebuniile, minciunile, urile, vanităţile și mizeriile sale, locuieşte în albastrul cerului şi nu mai simte decât zguduirile adânci şi subterane ale destinului, aşa cum culmea munţilor simte cutremurele de pământ.”

Art Terapia

”La cel mai adânc nivel, procesul creativ şi procesul de vindecare vin din aceeaşi sursă. Când eşti artist, eşti şi un vindecător”. (Rachel Naomi Remen, medic)

Art Terapia este o forma interdisciplinara de psihoterapie. In general, in baza unor principii psihanalitice sau psihodinamice, art terapeutii au competenta de a folosi diverse cadre teoretice cu care se simt ei confortabil. Alte abordari de lucru includ: analitica (Jungiana), umanista, comportamentala, sistemica, integrativa. – Australian National Art Therapy Association (ANATA, 2005)

mai multe detalii: aici

„Este o terapie dinamică şi reprezintă o îmbinare fericită între artă şi psihoterapie. Obiectivul principal nu este să creezi o capodoperă şi, chiar dacă nu ai talent la pictură, desen, modelaj etc. important este să te simţi mai bine cu tine şi să îţi recâştigi echilibrul”, explică Laura Ciocoiu, psiholog – psihoterapeut. „Octavian Paler spunea că «Arta este cel mai scurt drum, de la un om la altul.» Probabil, tot ea este şi cel mai scurt drum de la om, la el însuşi”

Orice formă de creație artistică are valențe și potențial terapeutic, atât pentru creator cât și pentru public. ”Art Terapia” e, de fapt, o gamă largă de terapii prin diferite modalități artistice: pictură, dans, modelaj, sculptură, scris, muzică. Art terapia privește arta ca o formă de comunicare simbolică, prin care se exprimă personalitatea, emoțiile și alte aspecte ale experienței umane cu ajutorul formelor, culorilor și a metaforelor. La un atelier de terapie prin pictură se lucrează cu materiale și instrumente artistice (foi albe, foi colorate, creioane colorate, acuarelă, tuburi de acrilic, pastel, cretă, cărbune), iar aspectul estetic al lucrărilor are importanță doar în măsura în care este important pentru autorul lor. Focusul terapiei sunt emoția și procesul care are loc în timpul creării lucrărilor.

Art terapia este extrem de practică și se adresează practic oricui. Nu există limite. Se poate lucra pe diferite probleme, de la depresii, anxietate, tulburări emoționale, etc.

Argumente:

”Arta este o rană transformată în lumină.” (G. Braque)

”Culoarea provoacă o vibrație psihică. Culoarea ascunde o putere încă necunoscută dar reală, care acționează asupra fiecărei părți din corpul uman.” ”Culoarea influențează direct sufletul. Culoarea este claviatura, ochii sunt ciocănelele, sufletul este pianul cu multe corzi. Artistul este mâna care cântă, atingând intenționat o clapă sau alta, pentru a provoca vibrații în suflet.” (Kandinsky)

”Arta este o linie împrejurul gândurilor tale.” (Klimt)

”Arta nu reproduce ceea ce vedem. Arta ne face să vedem.” (Paul Klee)

După cât ne putem da seama, singurul scop al existenţei umane este să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei.” – C G Jung

“Deşertăciune grea, voioasă jale! Haos diform de forme ideale! Avânt de plumb! Lumină, fum! Foc, Gheaţă! Bolnav, dar teafăr! Somn de-a pururi treaz! Eşti şi nu eşti; acesta e amorul!” – din piesa de teatru Romeo şi Julieta de William Shakespeare

îmi mai aduc aminte,

din cele ne-ntâmplate,

tăcerea că nu minte

și visele-ți ciudate..

uitarea nu strănută,

arar și pe-apucate,

spre luna cea cornută,

și stele bulbucate..

știi.. voi păstra din taine,

doar ce mai ține-n frâu,

ale mirării haine,

și pietrele de râu..

desculțe-s doruri, toate..

le râd în răni, stihii,

că macii nu au coate,

nici soarele frânghii

of.. ploile de vară,

să scalde-n zerul liric,

ce nu-i mai e povară,

nici vântului satiric..

iar ielele să-ți poarte,

nemuritor blestem,

de-mi calci a șaptea carte,

ori.. fugi, să nu te-nsemn!

sibilla

Carl Gustav Jung ( n. 1875 – d. 6 iunie 1961 )

“Care este diferența dintre un geniu și un nebun? Nebunul vede, dar nu știe cum să-l transmită. Și un geniu poate traduce acest lucru în limbajul conștiinței.” – Carl Gustav Jung

Jung a fost profund convins că suntem cu toții ființe spirituale și, pentru a ne privi cu adevărat în suflet și a înțelege cine suntem, trebuie să stabilim o legătură profundă cu noi înșine.

nu m-am născut în șoaptă, precum un cântec slut

mai simt și-acum tăișul durerii de-nceput

și totuși.. sunt povara, tăcerii.. de demult..

se urlă-n mine doruri, mult prea târzii mirări

de parcă.. din nespuse.. s-au răsărit cărări

că-i prea devreme gândul pierdut în depărtări…

sibilla

„Nu sunt ceea ce mi s-a intamplat, sunt ceea ce aleg să devin!”

#######

…de din vremuri neumblate/ dinspre taine-arar cărunte/ țâșnesc gânduri ondulate/ nasc poeme.. să ne-nfrunte..

mi-e tare, tare dor.. de mine..

dar ce-i prea mult, nu se cuvine

și sigur că un strop de tine

mă urlă-n serpentine…

sibilla

„Singurătatea nu vine din faptul că nu ai oameni în jurul tău, ci din imposibilitatea de a comunica lucrurile ce par a fi importante pentru tine, ori din faptul că insiști asupra unor păreri pe care ceilalți le consideră inadmisibile.” – Carl Gustav Jung

„Dacă ești o persoană înzestrată, nu înseamnă că ai caștigat ceva, înseamnă că ai ceva de oferit.”

Psihanaliza in lumina spiritualitatii crestin-ortodoxe

“Răspândeşte lumina, iar întunericul se va risipi de la sine”

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla, Sibilla poesii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.