Ce nu cunosc bănăţenii … !

Ce nu cunosc bănăţenii … !

OM – cuvânt SACRU …


Bănăţenii, i-au uitat înţelesul ? De ce mare parte din bănăţeni par limpede a nu cunoaşte înţelesul mai mult decât expresiei ” a fii OM ” … motivele, scuzele, multe, dar acestea nu le ţin loc de …. nimic până la urmă, nici măcar de fala cu care se arată ei, lumii care lume vede atât de bine, dincolo de aparenţe …

Bănăţenii mei de altădată, Oamenii, cunoaşteau, pătrundeau, şi, se purtau ca atare, bănăţeanul era mai întâi de toate OM şi, se purta ca atare. ” OM de omenie ” , expresie des întâlnită mai ales în cântecele bănăţenilor, în folclor, acum încă în vorbirea-n grai din Banat : ” să fii om de omenie ” … din păcate, o vorbă şi, atât. Şi-mi amintesc şi altele : ” om de făgăduială ” ( om de cuvânt, care-şi ţine promisiunile ), ” om de onoare ” ( cinstit, care-şi ţine promisiunile ), etc. , acum, vorbe, vorbe-n vânt …

Cuvântul Sacru OM e singurul cuvânt ce nu poate fi tradus din sanskrită-n engleză. Bănăţenii, au greşit mai ales atunci când, au tradus cuvântul pelasgic BAN, ” Stăpân ”, posibil, de aici au început să se creadă stăpâni … dar, BANAT, înseamnă ” drumul stâpânului ”, al cuiva care-a trecut pe aici, sau ” drumul banului ”, atât şi n-am să detailez acum arheologia lingvistică.

Încă se mai rosteşte-n lume la începutul rugăciunilor acest Cuvânt Sacru OM !

Bănăţenii mei se ” fălesc ” cu : averi, salbe, funcţii, plaţuri, poleială , glazură … dar, au uitat ce-nseamnă a fii OM, ce este Omenia … E un adevăr, sunt atât de puţini Oameni şi-atât de mulţi neoameni, prea mulţi, aici, în Banat, aici pe ” drumul banului ”, unde-au trăit dacii liberi şi de-aici trebuie să pornim din nou , de la OM, să fim în primul rând Oameni şi mai apoi orice altceva căci DEVENIRE nu înseamnă nici fală, nici averi, nici mascarade, nici zminteală, deşărtăciuni . Aşa-mi spunea mie majka Darinka : ” strânge Omul ca furnica, de moare, nu ia nimica, dat lasă în urma sa, fapte, gânduri, omenia … ”, deda Marko avea obiceiul de-o mai ” îngâna ”, continuându-i pildele : ” … şi-or trage copiii săi, precum au fost, buni, ori răi .. ” …

Vă convine au ba, bănăţenii mei, Lecţia de Moralitate se impunea, pentru că prea v-aţi zmintit, aţi ajuns robi ai banului şi, puţinii OAMENI din Banat , sunt ţinta prigonirilor voastre, a batjocoririlor de tot felul a mândriei, superiorităţii cu care înţelegeţi să-i trataţi prin umilinţe şi nemernicii, pentru că, aţi uitat a mai fi OAMENI. Singura voastră preocupare, FALA, averea, parvenirea, meschinăriile, banul , atât. Banatul NU e acesta, Banatul nu e ceea ce l-aţi transformat voi, oamenii din Banat sunt da, puţini, dar, încă mai sunt !

OM, va trebui să-l ” redescoperiţi ”, trebuia să o spun, direct, simplu, în felul acela al meu pe care nu conteniţi să-l blamaţi şi simt că din nou am făcut un lucru bun, pentru că : ” Adevărul e stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul! ” ( Mihai Eminescu )

Sibilla

Maramureş – ” Care frunză pică jos.. ” :

Care frunză pică jos, nu mai urcă unde-o fost :

care frunza pica jos,

care frunză pică jos,

nu mai urcă unde-o fost,

nu mai urcă unde-o fost …

care frunză pică-n vale,

care frunză pică-n vale,

nu mai urcă pe stâlp mare,

nu mai urcă pă stâlp mare …

se cunoaşte neamu bun,

se cunoaşte neamu bun,

pe cărare şi pe drum,

pe cărare şi pe drum,

se cunoaşte neamu mare,

se cunoaşte neamu mare,

şi pe drum şi pă cărare,

şi pe drum şi pe cărare ..

să fii mare nu-i mirare,

să fii mare nu-i mirare,

să fii OM îi lucru mare,

să fii OM ăi lucru mare …

să fii mare nu-i nimică,

să fii mare nu-i nimică,

OMENIA te rădică …

să fii mare nu-i nămică,

OMENIA te rădică …

Omenia te rădică ….

Petrică Mâţu Stoian – ” Care frunză pică jos .. ” :

Care frunză pică jos, nu mai urcă unde-o fost …

PILDE … :

Omul este un animal care foloseşte unelte. Fără unelte este un nimic, cu unelte este totul. ( Thomas Carlyle )

Omul este singurul animal care se poate rata. ( Nae Ionescu )

Omul este doar o reţea de relaţii şi numai acestea contează pentru el. ( Antoine de Saint-Exupery )

Omul este, pur şi simplu, cea mai formidabilă fiară de pradă şi, realmente, singura care îşi pradă sistematic propria specie. ( William James )

Omul este un suveran glorios de coroana lui care este gândirea, şi tot atât de sceptrul lui care este expresia. ( Ion Luca Caragiale )

Omul… sărman copil al îndoielii şi al morţii, a cărui speranţă e clădită pe trestii. ( Byron )

Omul este un animal deştept care se poartă ca un imbecil. ( Arnold Schwietzer )

Omul este un animal sociabil care-şi detestă semenii. ( Eugene Delacroix )

Omul nu este altceva decât seria actelor sale. ( Hegel )

Omul este un animal raţional care întotdeauna îşi pierde cumpătul atunci când este chemat să acţioneze în concordanţă cu principiile raţiunii. ( Oscar Wilde )

Omul este suma acţiunilor sale, a ceea ce a făcut, a ceea ce poate face. Nimic altceva. ( Mahatma Gandhi)

Am să închei, supunându-vă atenţiei cuvintele dr Napoleon Săvescu :

CREDINTA

” Cand teosofilii se leaga de credinta noastra crestina considerandu-ne ocultisti si dogmatici poate ca au si ei punctul lor de vedere. Daca imparatul roman Traian ne-a cucerit 14% din Dacia transformand-o intr-o provincie romana, nu inainte de a ne fura tezaurul lui Decebal, ne-a dat in schimb Crestinismul cu Dogma (crede si nu cerceta) a Imaculatei Conceptii (Referitor la fecioara Maria) cu Magia, Profetia si Magii cu care incepe Nativitatea (nasterea Domnului Isus). Din punctul acesta de vedere ne redescoperim pe noi crestinii ca dogmatici, oculti, crezand in Magi si Magie Profeti si Profetie, intorcandu-ne de fapt la perioada pelasgica. Cum adevarul nu poate fi niciodata distrus, consider si eu, azi, ca acei esoterici ca, „nu exista religie si nici lege mai presus ca adevarul”!

Am fost nascut crestin, sunt crestin si ma mandresc cu asta; este parte a traditiei poporului nostru, crestinismul ortodox care ne-a facuit sa luptam si… sa murim pentru el… Nu inseamna ca nu voi comenta, insa, Adevarul, asa cum este el.

Pentru aceste religii au murit si mor mii si milioane de oameni; daca in perioada medievala a crestinismului si islamismului s-au varsat tone de sange, s-au adunat prozeliti din varful sabiilor si s-au construit biserici si moschei pe hetacombe de victime umane, aceasta a continuat si continua… Evreii macelariti in mod bestial de hitleristi si prozelitii lor… In numele cui si pentru ce?! Irlandezii din Nordul si Sudul tarii, crestini catolici si protestanti, frati, omorandu-se… pentru ce?! Iugoslavii, trei frati din aceeasi mama si tata, vorbind aceeasi limba, isi aleg trei religii si… se macelaresc.

Nu pot astepta ziua aceea cand Isus, Mohamed, Moise, Budha… Gebeleizis si ZALMOXES se vor cobori pe Pamant sa vada ce se intampla aici, in numele lor… cand de fapt esenta tuturor religiilor este cea a bunului simt si al adevarului, ca lege universala… „NICI O RELIGIE SAU LEGE MAI PRESUS CA ADEVARUL!”. ”

Sibilla

muzica preluată de pe youtube şi trilulilu

citate preluate de pe http://www.citapedia.ro

unele informaţii preluate de pe geocities.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Ce nu cunosc bănăţenii … !

 1. Lucas zice:

  vreu să-ţi spui num-atâta : tare m-ai îmbucurat!

  numa’ bine şi frumos vouă, oamini buni! 🙂

  Apreciază

 2. Nu uitam astfel de cuvinte, dar rostirea lor nu mai reprezinta o prioritate pentru noi…
  E trist.
  Dar cel mai frumos lucru pe acest pamant este sa fii OM.
  Iti multumesc pentru articol.
  O zi minunata iti doresc

  Apreciază

 3. Mihnea Georgescu zice:

  Drumul Banului, asta nu o ştiam drugarica… Ziveli!

  Apreciază

 4. gian maria volonte zice:

  Puteai linistit sa te referi la intreaga Romanie nu numai la Banat.Peste tot e la fel!Oamenii adevarati sunt tot mai rari!Din pacate!
  Eu sunt dintr-o zona total opusa Banatului si tot la fel este,poate chiar mai rau, pentru ca acolo se invirte banul cel mult si cel rau,ochiul dracului!
  Ce-i in Banat este la o scara mai mica,e adevarat ca se vede mai bine, ca doar e la sat.
  La oras e altfel insa!Emai rau!
  Suntem slugile banului ,al raului !Totul se invirte in jurul acestei logici!Diavolul a stiut cum sa ne incatuseze! Prea putini isi dau seama ce tragedie traim noi in aceste vremuri.Tot ce se intimpla e mai presus de conducatorii nostri ,ei sunt doar niste marionete,papusarii sunt altii si nu ne iubesc deloc!

  Apreciază

 5. Sibilla zice:

  @ Mihnea,
  Păi uită să-ţi zică pretenarul tălică, răspopitul mitoman ? Auch ! Asta da ” lovitură ” … dar despre zguliticele meandre ale pescuitului la Dunave, îţi zise ceva, hm ? 😉 🙂
  Ziveli OMUL-OM !
  Sibilla

  @ gian maria volonte,
  Şi tu ai dreptate ! 🙂
  Dar făloşi ca bănăţenii de propriile fapte, să mă ierţi, la nima-n lume … aici auzi zilnic : ” şinie mi-s io .. ” . Se cred nemuritori şi de neatins, aici în Caraş s-a răsturnat carul fuduliei !
  numai bine respecte,
  Sibilla

  Apreciază

 6. Sibilla zice:

  @ Lucas,
  Mulţam fain şi io mă-mbucur că nu m-ai uitat măi omule bun 🙂
  Sănătate şi zâmbet, senin pe cerulsufletului tău, prieten drag , preţuire,
  Sibilla

  @ James Crissilv,
  Eu îţi mulţumesc OMULE !
  Zâmbete şi bucurii, numai bine !
  respecte,
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.