Cernobîl…
Чернобыльской
‘Cetatenii trebuie sa fie informati corect despre avantajele si dezavantajele energiei nucleare”.
*******
In noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986… Cernobîl… o explozie violenta a distrus reactorul 4 al centralei. Timp de noua zile, reactorul a emis radiatii de 400 de ori mai intense, decat bomba atomica de la Hiroshima.
La 26 aprilie se împlinesc 24 de ani de la una dintre cele mai mari avarii tehnogene din istoria umană, care a afectat, pe termen lung, milioane de persoane din mai multe ţări europene.
Specialiştii susţin că, după ce explozia centralei, aflată în Ucraina la graniţa cu Belarus, a fost eliberat un nor puternic radioactiv care a contaminat o mare parte a Europei. În consecinţă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a crescut incidenţa la leucemie, cancere infantile ale tiroidei, precum şi efecte psihologice nedatorate radiaţiilor, cum ar fi tulburări neuropsihologice, digestive, cardio-vasculare sau bronşitele cronice.
Regiuni intinse din Ucraina, Rusia, Belarus si Moldova au fost afectate. Au avut insa de suferit insa si alte peste 20 de tari europene, intre care si Romania. Parti ale norului radioactiv au ajuns si in Statele Unite.De-a lungul anilor, 25.000 de lichidatori au murit din cauza efectelor exploziei.
http://www.time4news.ro
Dintre cei peste 40 de compusi si elemente radioactive eliberate in aer (circa 50 tone in total) cei mai activi si mai periculosi sunt dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) si produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 – care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 si 137 – care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducand la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutatii genetice; strontiu 89 si 90 – care se acumuleaza in oase producand tumori si leucemie)
Pentru a opri emisiile radioactive, zona activa a reactorului a fost acoperita cu un ”sarcofag” de beton, care ecraneaza radiatiile. Din aprilie 1986, de la evacuarea in graba, in orasul Cernobil si suburbia sa Pripiat, aflate in vecinatatea complexului energo-nuclear, timpul s-a oprit in loc iar orasul a devenit o fantoma. Singurele instrumente de masura utile sunt cele care indica nivelul radiatiei. Orasul nu va mai fi probabil locuit niciodata, considerandu-se ca radioactivitatea va scadea la un nivel acceptabil abia in jurul anul 2525. ( … )
http://www.gradinamea.ro/
„Iresponsabilitate împinsă până la cinism“
: polymathtoday.wordpress.com/.
Lista neagră a erei nucleare
Iulie 1945 – la New Mexico, SUA, a avut loc prima explozie nucleară.
August 1945 – atacul nuclear de la Hiroshima şi Nagasaki.
1948-1951 – la Celiabinsk, URSS, au avut loc deversări de material radioactiv de la instalaţiile de producere a plutoniului în rîul Teka.
Decembrie 1952 – la Chalik River, Canada, accident la un reactor, soldat cu deversarea de material radioactiv în apa de răcire.
Octombrie 1957 – la Kistim, URSS, la instalaţiile de producere a plutoniului are loc o explozie a unui tanc cu deşeuri, explozie ce a afectat mediul.
1954-1963 – în poligoanele de testare a armelor nucleare din URSS, SUA şi Oceanul Pacific au avut loc programe intense de explozii nucleare, aproximativ 500 de teste.
1960-1990 – în oceanele Atlantic, Pacific, în mările Kara şi Barentz sînt aruncate deşeuri radioactive şi reactori nucleari cu sau fără combustibil.
1965-1985 – la Sellafield, Marea Britanie, la uzinele de reprocesare sînt deversate deşeuri radioactive în Marea Irlandei.
1976 – la Palomares, Spania, un avion B-52 cu încărcătură nucleară suferă o ciocnire soldată cu împrăştierea în mediu a plutoniului de la două bombe cu hidrogen.
1976 – Canada. Satelitul Cosmos 954 avînd un reactor nuclear, aparţinînd URSS, cade pe pămînt şi contaminează peste 100.000 de kilometri pătraţi.
1979 – Three Mile Island, SUA. Accident la un reactor nuclear energetic.
1980 – Lop Nor, China. Ultima explozie nucleară atmosferică din emisfera nordică.
1986 – Cernobîl. Accident la reactorul nr. 4 soldat cu explozie şi incendiu.
1992 – Sankt Petersburg. Accident la o centrală nucleară electrică.
Aprilie 1993 – Tomsk, Rusia. Explozia unui tanc cu deşeuri la o uzină de reprocesare a combustibilului.
de: » Ioana BADEA |
Sibilla,o fost groaznic si acum radiatiile de la Cernobil nu au disparut,ce inseamna inconstienta omului,sute de mii de suflete care au pierit in acea drama si cate alte milioane nu au fost radiate,trist ,foarte trist 😦
ApreciazăApreciază
Pingback: A facut Piedone joc dublu? « Hai ca se poate!
Pingback: 2015, România, platforma Măgurele « Blog ideologic Titus Filipas