Campania “Operele lui Brâncuşi – neglijate de autorităţi”.

imagine preluată: http://media.realitatea.net/

Constantin Brâncuşi

( 19 februarie 1876 – 16 martie 1957 )

Motto:

* Lumea poate fi mântuită prin artă. * – C. Brâncuşi

* Oamenii nu îşi mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai ştiu să privească minunile Naturii. *  ( C. Brâncuşi )

Câte opere din lume se ridică la valoarea Operelor lui Brâncuşi ? Ce se întâmplă cu noi… am uitat să ne preţuim valorile, dezinteresul şi neimplicarea să fie ceea ce caracterizează acest neam ?

Iată ce spunea Constantin Brâncuşi :

*Teoriile nu-s decât mostre fără de valoare. Numai fapta contează. *

* Faptele * aşa ziselor autorităţi ale Statului sunt o ruşine, pentru că tot mai des suntem în situaţia de-a iniţia apeluri, campanii de sensibilizare, proteste… firesc ar fi, doar să-şi facă datoria şi NU o fac…Fac umbră pământului de pomană  aceşti * aleşi * care numai ai Neamului Românesc NU dau dovadă a fi!

Vom lăsa moştenire generaţiilor viitoare : nepăsarea, dezinteresul, foamea de funcţii, setea de bani, după * mintea * păcălicilor cocoţaţi pe scaune vremelnice şi resursele pe care NU le ştiu gospodării cu folos ?

* Aşteptaţi până când voi muri – şi veţi putea vedea numai cum vulturii se vor aduna împrejurul meu. *  ( Constantin Brâncuşi )

Campania “Operele lui Brâncuşi – neglijate de autorităţi”.

* Pe mine, să vă spun sincer, ca şi concetatean al lui Brâncuşi, indiferenţa, nepăsarea şi de ce să n-o spun, nesimţirea celor care sunt plătiti să aibă în atenţie aceste opere de o valoare inestimabilă (nu numai pentru Târgu-Jiu ci pentru România), mă doare. Îi rog pe toti prietenii şi colegii mei de blogosferă, să preia aceste probleme grave pe blogurile lor, pentru a sensibiliza pe cei care ar trebui să-i preocupe aceste monumente de artă, respectiv, cei din Ministerul Culturii şi Cultelor din Romania.

Daca lor nu le pasa că aceste opere se degradeaza, sa dovedim ca nouă, romanilor, ne pasă si ne doare indolenţa lor.
Vă rog, consideraţi-o ca pe o leapşă pe care-i rog s-o preia câţi mai mulţi bloggeri.
Deja bloggerii romani au dovedit ca sunt o forţă şi trebuie să o dovedim şi acum. Vă mulţumesc! *

Constantin Stănoiu – Nea Costache

imagine preluată: http://www.indiscret.ro/

* S-au degradat sau nu, operele lui Brâncuși din Parcul Central, după ultima restaurare?Este întrebarea pe care v-o lansăm și dumneavoastră în încercarea de a proteja cea mai de preț moștenire lăsată orașului nostru de marele sculptor. ”Brâncuși, uitat devreme” este de altfel numele campaniei pe care au inițiat-o colegii noștri de pe matinal, Ovidiu Bondoc și Alberto Cârțână, după ce au văzut mai multe fotografii postate pe site-ul mitrutstanoiu.ro, în care se observau găurile și petele apărute pe unele porțiuni ale operelor brâncușiene.

http://www.mitrutstanoiu.ro

Instituția care ar trebui să se ocupe de monitorizarea și protejarea ansamblului târgujian tratează cu dezinteres aceste probleme, considerând că degradarea este normală. Sorin Lory Buliga, directorul Centrului de Cultură și Artă ”Constantin Brâncuși” a negat, inițial, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “Prinde bine dimineaţa”,, că ar exista astfel de probleme, lăsând impresia că nici măcar nu le cunoștea. Asta, în ciuda faptului că sediul centrului pe care îl conduce este în Parcul Central, la doi pași de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor sau Poarta Sărutului. *

blog.itbox.ro

* Ceea ce legi tu aici pe pământ – se leagă şi în ceruri. *  ( C Brâncuşi )

* Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut – dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii. *  ( C Brâncuşi )

* Arta trebuie să apropie, iar nu să depărteze; să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre spirite, şi aşa destul de răscolite de întrebări. *  ( C Brâncuşi )

* Nu vom fi niciodată destul de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul. *  ( C Brâncuşi )

* Ce defineşte, oare, civilizaţia noastră? Viteza! Oamenii cu­ceresc timpul şi spaţiul, accelerând fără de încetare mijloacele de a le străbate. Viteza nu este altceva decât măsura timpului de care ai nevoie ca să poţi parcurge o distanţă… Şi, uneori, este vorba de distanţa care ne separă de moarte… Opera de artă trebuie să exprime tocmai ceea ce nu se supune morţii, însă trebuie să o facă printr-o asemenea formă, care să rămână şi o mărturie asupra epocii în care trăieşte artistul… *  ( C Brâncuşi )

Sibilla


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Campania “Operele lui Brâncuşi – neglijate de autorităţi”.

  1. neacostache zice:

    Frumoase aceste citate din marele Brancusi! Mai vin eu cu unul:
    “Apropos de cum e să nu-ţi simţi trupul: într-o zi, după ce lucrasem o dimineaţă întreagă la un bloc enorm de marmură, am observat că întreg Atelierul mi se stropise cu sânge. Era de la mâinile mele – în care-mi făcusem câteva răni adânci.” – Constantin Brancusi.

    Tot ce a creat Brancusi, nu pentru el ci pentru posteritate, a creat cu mult efort, sudoare si chiar sange. M-a durut sufletul sa vad cum operele lui, altadata maiestuoase, acum sunt ciuntite, innegrite si erodate de timpul care a trecut peste ele. Poate, in urma strigatelor noastre disperate, cei abilitati a lua masuri de reconditionare si conservare a acestor bijuterii arhitectonice, se vor trezi.
    Multumesc draga prietena de suflet pentru ralierea ta la aceasta campanie. O zi minunata!

    Apreciază

  2. codeus zice:

    Niko e bine ca se fac campanii de genul asta, dar operele lui Brancusi din pacate nu sunt singulare in nepasarea oamenilor. chiar acum dimineata am dat intr-o carte de o intamplare hazlie care l-a avut protagonist pe Brancusi in atelierul sau din Paris. se spune ca l-a vizitat la vremea respectiva Rockfeller(nu sunt sigur ca am scris corect) si l-a intrebat pe Brancusi oarecum cu autosuficienta ce poate face pentru el iar Brancusi i-a replicat ca poate pune mana pe matura si sa mature atelierul

    Apreciază

  3. codeus zice:

    aaa si citatul ” ceea ce legi pe pamant e legat si in ceruri” e din Biblie Niko nu-i apartine lui Brancusi

    Apreciază

  4. Sibilla zice:

    @Nea Costache,
    O pasăre a intrat, odată, prin fereastra Atelierului meu. Şi încerca să iasă bătând în geam şi nu găsea ieşirea – căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor… ( Brâncuşi )
    stimă şi preţuire, prieten drag,
    Sibilla

    @codeus,
    Ba da, îi aparţine lui Brâncuşi şi cinste lui c-a folosit Cuvintele Sfintei Scripturi! O dovadă-n plus că NU a fost mason cum greşit se vehiculează oareşce idei!
    * Nu trebuie să silim materialele să vorbească în limba noastră, ci trebuie să le aducem până la acel punct, unde alţii vor înţelege limba lor. *
    * Ceea ce legi tu aici pe pământ – se leagă şi în ceruri. *
    Încearcă şi leagă cuvintele şi nu le scoate din context şi-ai să vezi că a folosit bine şi nu ântâmplător Cuvintele inspirate de Sfânta Scriptură. Şi-ai să vezi că spune bine…
    Adică, Dumnezeu e peste tot şi e dragoste.
    Spune acestea prin sculpturile sale, fără cuvinte, dar ân toate limbile, cam aşa.
    respecte,
    Sibilla

    Apreciază

  5. nicole zice:

    Niko 🙂

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    Prezent, Nicole ! 🙂

    Apreciază

  7. leo zice:

    Vezi, dacă pierzi nopţile?! Faci erori de tipar: se scrie AUTORIHOŢI! că asta avem…
    PS
    sper că doar chiuleşti, nu grevuieşti… ori, mai rău, boleşti…

    Apreciază

  8. Sibilla zice:

    Şefu,
    Se impune dară să corectez 🙂
    Păi, ţi-oi spune pe alt fir ce şi cum, ssssttt 😉
    Zâmbet ţie, zâmbet…
    respect, Şefu,
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.