” Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? ” (1 CORINTENI 6,2).

sursa : aici

” Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? ” (1 CORINTENI 6,2).

Dintre toti Sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat, si se bucura, Sfantul Gheorghe, la poporul nostru. In satele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui. Multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele. De asemenea si multe orase din tara. Al treilea brat al Dunarii, in Delta, se cheama, Bratul Sfantului Gheorghe. Se stie, apoi, ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe. Asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul. Iar acest chip al Sfantului, doborand balaurul, a fost la noi ca un rasunet si ca o chemare a poporului la lupta crestinilor impotriva balaurului vremii, adica a paganilor otomani si impotriva diavolului. O dovada este si rugaciunea lui Stefan cel Mare, scrisa pe steagul sau: „O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale”.

Dumnezeului nostru slava, in veci! Amin.

sursa : aici

Intru aceasta zi, povestirea catorva minuni savarsite de Sfantul Gheorghe, dupa moartea sa.

sursa : aici

” Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este atât de venerat în evlavia ortodoxă în general şi în cea româneasca în special.

El este un sfânt demnitar şi militar. Demnitarii noştri ar trebui să-l mai studieze şi să conducă ţara creştineşte, eliminând din legislaţie toate legile anticreştine care dăunează puternic sănătăţii trupeşti şi sufleteşti a poporului nostru. Atât ei, cât şi noi, ar trebui să medităm asupra cuvintelor Sfântului Apostol Pavel care zice: “Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? (1 CORINTENI 6,2). Ce putem înţelege din aceste cuvinte?
-1. toţi militarii şi demnitarii, la a doua venire a Domnului, vor fi acuzaţi sau apăraţi de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care a fost un demnitar militar, pus să distrugă creştinismul, dar el l-a apărat, dându-şi viaţa în chinuri grele pentru credinţa creştină;
-2. actualii demnitari români să aibă grijă să nu voteze şi nici să promulge legi anticreştine, căci pentru păcatele conducătorilor, Dumnezeu pedepseşte întregul popor (2 REGI 24);
-3. cei care-i poartă numele, dacă vor avea o viaţă creştinească, Sfântul Gheorghe îi va apăra la Judecată, iar pe cei care-i vor face numele de ruşine, îi va acuza.

Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să fim alături de Sfântul şi Marele Mucenic Gheorghe la a doua venire a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. AMIN. ”
sursa : călăuza ortodoxă

Troparul: Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorllor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Misterul si legenda care invaluie pe Sf. Gheorghe nu vor dispare niciodata, la fel cum cauza sa nobila va genera intotdeauna admiratie si respect.
Poate cea mai corecta afirmatie despre el este aceea facuta de un ierarh din secolul V: „Numele Sfantului Gheorghe este onorat de credinciosii de pretutindeni, dar adevaratele sale fapte sunt stiute numai de Dumnezeu”.

sursa : aici

sursa : Iulia Toyo – munţii Bucegi

Sfarsise lupta. Cand? Cand s-a-ntamplat? Ca sta
balaurul cu solzii-mprastiati prin spini.
Mi-aduc aminte: calm pe umeri imi cadea,
adusa rar, cenusa din vulcani straini.

Gandesc la fapte de demult, la aratari
din era prea fierbinte ce se sparse.
De scrumul abatut piezis din alte zari
sprancenele imi sunt si astazi arse.

Lucian Blaga – Sfântul Gheorghe bătrân…

*******

Sfântul Gheorghe, deschide Cerurile şi a fost însărcinat de către Dumnezeu să vegheze la îndeplinirea poruncilor sale. El a fost soldatul Domnului şi a suferit pentru că n-a renunţat să creadă în EL.

*******

sursa : aici

Treceţi pe la Viorica Buda pe blog şi citiţi despre :

Sangiorzul se sarbatoreste din cele mai vechi timpuri, la o luna dupa echinoctiul de primavara si se spune ca “el tine cheile cerului si sloboade soarele sa urce in tarie ca sa aduca vara”.

Peste vechiul zeu al vegetatiei, Cavalerul Trac (protector al cailor, vitelor cu lapte si holdelor semanate), calendarul ortodox l-a suprapus pe Sf. Gheorghe, sfantul razboinic calare pe un cal alb, care a omorat balaurul ce ameninta lumea. ( … )


Sângiorzul, poartă cheile Anului la brâu…

Şi ca o concluzie, Preşedintele nostru ION ILIESCU pune degetul pe rană :

” … Ultimii doi ani reprezinta cel mai grav declin pe care l-a cunoscut tara in ultimii douazeci de ani. Refacerea sperantei va fi un proces dificil dar necesar.

Fripturismul, oportunismul, nepotismul, clientelismul politic – si-au croit drum cu perseverenta in mentalitatea unor politicieni lipsiti de moralitate si de scrupule care au ajuns sa domine viata noastra publica. Este cel mai important si mai dificil proces care va trebui promovat de catre toti cei ce doresc binele acestei tari.

Nu va fi suficienta doar inlaturarea actualei guvernari (obligatorie si necesara), dar va trebui construita si alternativa valabila, bazata pe oameni de buna credinta, cinstiti si drepti, dar mai ales competenti !

Cultivarea profesionalismului in toate domeniile, alaturi de inalta tinuta etica si devotamentul fata de cei multi – trebuie sa devina deviza zilei a renasterii societatii romanesti.  ”

AVEM NEVOIE DE CAVALERUL TRAC !

Aşa cum spune şi NU a încetat s-o facă, Echilibrul – Ion Iliescu :   SĂ NU NE PIERDEM NĂDEJDEA !

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ” Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? ” (1 CORINTENI 6,2).

  1. teonegura zice:

    Hristos a inviat! Sanatate si putere de a zambi iti doresc! 🙂

    Apreciază

  2. matilda zice:

    Superbă postare !
    Nu ştiu cum faci, dar mereu mă surprinzi. Să-ţi dea Dumnezeu sănătate !

    Apreciază

  3. Pingback: Ce să vă spun? | Gabriela Savitsky

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.