„Andrei, Apostolul lupilor”
Motto:
„Ca o vestire Evanghelia în mîini luînd, multlăudate Andreie, tot pămîntul l-ai îmbogăţit de dumnezeiască propovăduire. Pentru aceasta cinstim pomenirea ta, împreună cu chinurile tale, cîntînd lui Dumnezeu: Aliluia!“
( din Acatistul Sf Apostol Andrei )
Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului.
Sfîntul Andrei este cel care i-a creştinat pe locuitorii de pe meleagurile ţării noastre !
Pentru noi românii, sărbătoarea acestui sfânt are o importanţă aparte, întrucât el este naşul de botez al poporului nostru.
„Andrei, Apostolul lupilor” , Sfântul Andrei – Moşul din Carpaţi!
Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”. Dumnezeului nostru slava!
„Pescarul de oameni“
Sfîntul Andrei, pe care Iisus l-a făcut „pescar de oameni“, trăia în Betsaida, localitate de pe ţărmul Mării Galileii, şi era fratele mai mic al lui Simon Petru. A predicat Evanghelia în Scytia Minor, teritoriul de azi al Dobrogei. De aceea este socotit creştinătorul protoromânilor.
Sf Andrei – cel dintîi propovăduitor al Evangheliei la strămoşii noştri, un „apostol“ al neamului nostru, al ortodoxiei româneşti! Creştinismul românesc trebuie sa fie considerat ca fiind de origine apostolică!
sursa imaginii : aici