LESCOVITA- LEAGANUL COPILARIEI MELE …

LESCOVITA-LEAGANUL COPILARIEI MELE …

a478fa4f118a22

Ma striga amintirile copilariei mele , ma cer, ma vor … si da, am decis sa merg la intalnire, sunt datoare copilului vesel , mi-e dor, atat de dor, de toate mi-e dor … Tamo daleko, un mic satuc in sud-vestul tarii, la granita cu Srbija, la poalele Muntilor Locvei, e leaganul copilariei mele si, inca in suflet, coltisorul meu de rai, e oaza mea de liniste, e basmul unde am suras a zbor, e povestea in care am fost eroina atator intamplari, locul unde am facut primii pasi, unde am invatat sa innot, unde m-a crescut majka mea draga, muma Darinka …

Lescovita, leaganul copilariei mele :

Prima referire documentara la comuna Naidas se face în 1699, existand insa dovezi de existenta a localitatilor anterioare acestui an (1378 Naidas, 1371 Lescovita).

– ca asezare geografica, satul Lescovita apartinator comunei Naidas ( punct de frontiera la granita cu Serbia ) , se afla in partea de S-V a judetului Caras-Severin, DN57, la 75 km de localitatea Resita si 25 de km de localitatile Oravita si Moldova Noua. Vatra satului Lescovita, cunoscut si sub denumirea de Leskovica este asezata la poalele Muntilor Locvei, Dealurile Oravitei-Cheile Nerei, strajuit de Dealul Piatra Alba, si, marginit de raul Nera .

– in satul Lescovita exista doua biserici : Biserica Ortodoxa Sarba , slujbele religioase desfasurandu-se in limba sarba dar si in limba romana, sarbatorile religioase sunt respectate de catre localnici, atat cele insemnate in Calendarul Crestin Ortodox Roman, cat si cele din Calendarul Iulian, de rit ortodox vechi ; Biserica Crestina Baptista ;

– in satul Lescovita, convietuiesc pasnic romani si sarbi, care, au inchegat familii mixte ;

– se vorbeste atat limba sarba cat si limba romana ;

– ruga, nedeia satului Lescovita se sarbatoreste in data de 2 august, Sfantul Ilie dupa calendarul Iulian, insa, sarbatoarea se intinde pe parcursul a trei zile, dupa traditie, gostii ( musafirii ) din orasele si satele invecinate ( Belobresca, Pojejena, Radimna, Socol, Zlatita, Moldova Noua, Moldova Veche, Susca, Divici, Oravita, Resita, etc ) onorand invitatia rudelor sau a prietenilor de a petrece la Nigeia din Lescovita ;

Una din melodiile indragite de mama, mi-o canta mereu … :

Neda Ukraden u emisiji „Obraz uz obraz” (’70-te)! :

Undeva, in Lescovita, un salas parasit, uitat de lume … nu si de copiii care am fost si nu am incetat a fi … :

Daca tata nu s-ar fi opus, m-as fi numit Jasmina, asa ar fi dorit mama si majka Darinka … Jasmina, ramane numele sufletului meu … :

Keba – Jasmina :

Reka Nera-Raul Nera, in mangaierea noptii … :

Raul Nera care strabate comuna si o imparte aproximativ in doua parti egale, intravilanul satelor aflandu-se pe malul stang al raului, in zona ne-inundabila a acestuia, izvoraste din Muntii Semenic si se alimenteaza, pe raza comunei, cu paraiele: Susara, Micosul, Zbag, Bighei, Nadasel, Calugara si Valea Mare, care in timpul ploilor au un debit insemnat de apa; astfel raul Nera in luna aprilie 2005 a atins un debit record de 1.140 mc/s.

Doua dive, Kralice ale muzicii srpska, mi-au bucurat copilaria si continua sa-mi rasara zambetul … Lepa Brena si Lepa Lukic :

Grand Duel- Lepa Lukic si Lepa Brena :

Scoala cu clasele I-IV din Lescovita :

– corpul vechi al scolii a fost construit in anul 1890 ;

– corpul nou al scolii a fost construit in anul 1959, ultima restaurare in anul 1993 ;

– in aceiasi cladire functioneaza si Gradinita cu Program Normal Lescovita ;

Vestigii- descoperiri arheologice :

– in punctul numit ” Salistea Mare ” , la NE de vatra actuala a satului, pe malul drept al raului Nera, s-au descoperit fragmente ceramice preistorice si ceramica medievala ( sec. XIV-XV d Chr. ) ;

Credinte , datini si obiceiuri pastrate inca in Lescovita :

Dintre datinile si obiceiurile romanesti ce insotesc momentele de capetenie din viata omului, nasterea, nunta si inmormantarea au constituit si continua sa aiba o insemnatate deosebita in aceste locuri.

In perioada de sarcina, in contextul vietii traditionale, femeia este supusa la o serie de interdictii, in credinta ca astfel nu se va putea pricinui vreun rau noului nascut; astfel cand se duce la mort sa-si lege la mana o ata rosie, sa nu dea cu piciorul nici in caine nici in pisica, pentru a nu naste copilul paros, sa ocoleasca oamenii rai si urati pentru ca sa nu fie copilul ca ei s.a.

Imediat dupa nastere copilul este scaldat in apa calduta iar in scaldatoare se pun flori, un ban de argint si o oglinda si apoi se zice: „Cum nu poate lumea fara oglinda asa sa nu poata fara baiatul meu, cum e floarea de frumoasa si draga asa sa fie baiatul meu, cum nu poate lumea fara bani asa sa nu poata fara baiatul meu.

Unul din momentele de capetenie din viata omului este Casatoria. Nunta taraneasca a fost si ramane o adevarata sarbatoare. in obiceiurile traditionale de nunta, incheierea casatoriei era si este privita ca un nivel care necesita obligatoriu in primul rand consimtamantul parintilor.

„Gevarul” are importantul rol de a dirija intreaga suita a nuntasilor. Nasii se bucura de o cinste deosebita deoarece ei sunt socotiti drept parinti spirituali ai tinerilor casatoriti.

La ceremonialul funerar participa, de obicei un numar mare de oameni, care prin prezenta sa este alaturi si ia parte la durerea familiei indoliate.

In timpul celor trei zile cat dureaza de la deces si pana la inmormantare, acesta este plans de catre rude, prieteni si cunoscuti. Se pastreaza obiceiul de a se merge la priveghi.

Dupa oficierea slujbei religioase, sicriul este dus spre cimitir fiind transportat cu carul, sau cu ajutorul rudelor cele mai apropiate. Dupa inmormantare, rudele defunctului invita pe cei prezenti sa mearga la masa, adica la pomana. Maine-zi se face „pranzisorul” la care participa numai persoanele invitate special: rudele foarte apropiate si persoanele care au avut un deces recent in familie (ultimele trei decese).

Craciunul este sarbatorit in data de 7 ianuarie iar Anul Nou in data de 14 ianuarie, insa, dat fiind faptul ca majoritatea familiilor sunt mixte, se sarbatoresc de doua ori Craciunul si de doua ori Anul Nou, in multe din gospodariile localnicilor.

Alte obiceiuri si datini pastrate si care inca se mai practica sunt : masuratul oilor, cumasitul, petitul,praznicul fiecarei gospodarii ( din batrani, din vremuri indepartate, fiecare casa are un Sfant ocrotitor, sarbatorit cum se cuvine, dupa insemnele calendarului ), zestrea prezentata in fata tuturor localnicilor, inainte de casatorie, strigarea darului de nunta, etc.

Expresii si cuvinte des intalnite in comunicare, folosite curent de catre localnici :

vadra=galeata; sole=cana; bunari=fantana; clupe=banca; suviata in ciptie=placinta sarbeasca la tava; scoverzi=clatite; credent=dulap=cufar; polita=etajera; tanira=cinier=farfurie; ceika=teta=matusa; uika=cica=unchi; deda=bunic; majika=muma=bunica; golumb=porumbel; pitlijienie=rosii; scartaveti=castraveti; nigieie=nedee=ruga; majstore=mestere; piparca=ardei; bata=nana=cineva, un baiat/barbat mai mare ca varsta; checa=fata/femeie, mai mare ca varsta, uina = matusa; pasnie=tenesi; tupieli=pantofi; sucna=sucnita=fusta; caput=haina, sacou; reka=rau; Gospodi pomiljui, Slava Tebe=Doamne miluieste, Slava Tie; Oce Nas=Tatal Nostru; avlije-curte; gost=musafir; soba noua=camera de oaspeti, sa dai rana la oara=sa hranesti animalele, a se ogoi=a se potoli; nestrecio=mangubo=neastamparata; bidarnic=rau=neascultator; etc.

Prenume des intalnite :

Toma, Milena, Iva, Bojana, Ilia, Zora, Darinka, Marcu/Marco, Jasmina, Jadranka, Zoran, Nenad, Ozdran, Bijliana, Desanca, Jivota, Bojidar, Nada, Dragan, Dragana, Verita, Sima, Mladen, Mladenca, Sanela, Leposava, Lepoica, Ivanco, Jiva, Jivoin, Zlatko, Jaklina, Iota, Ivita, Jivita, Miodrag, Miomir, Vesna, Veselina, Toza, Vasa, Zvonimir, Milita, Draghita, Miriana, Ljiubinca, Ljuba, Dara, Dusan, etc.

SIBILLA POESIS

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la LESCOVITA- LEAGANUL COPILARIEI MELE …

  1. leo zice:

    Mă şi întrebam, moja Kraljica Jasmina, când va veni răspunsul la „cursurile” autosuficiente ale unor oratori cocoţaţi la tribune de carton pe tema cheilor Nerei, în tentativa imbecilă de a vinde castraveţi… grădinarului…
    Mda, ariciul iartă… dar nu uită…

    Apreciază

  2. dejaniudici zice:

    Trebuie sa fi foarte fericita ca ai un sat asa mandru. Dupa ce ti-am citit minunatul articol mi-am adus aminte de zilele petrecute in casa unor oameni minunati din Divici, destul de aproape de Naidas si Lescovita.

    Nicaieri nu am fost primit asa bine ca aici de niste oameni pe care nici macar nu-i cunosteam. Am ramas placut impresionat de omenia si cinstea lor.

    Uitandu-ma la acele cuvinte frumoase , imi aduc aminte de o faza amuzanta cand gazda noastra de la Divici m-a intrebat daca vreau „piparca”. La care eu: „Stati linistita, nu va deranjati !”. Habar n-aveam ce inseamna si cum ma cunosc pe mine mai scarandiv la mancare am zis sa nu deranjez femeia.

    Stiam ca am prin calculator o inregistrare cu un imn al lescovitenilor, l-am decupat si l-am urcat pe Trilulilu.

    http://www.trilulilu.ro/Mischumacher/af84ccea783ba8 (Nu se aude chiar asa de bine… Scuze calitatea..)

    Si am mai gasit si o varianta lucrata in studio.

    http://www.trilulilu.ro/klitschko/a478fa4f118a22

    Iti doresc o zi frumoasa !

    Apreciază

  3. Elisa zice:

    Doamne…Sibilla,cat de apropiate sunt vorbele voastre de vorbele copilariei mele in Banat!!!Acum,poate nu ma crezi,dar fara sa vreau zic cate o vorba de aicolo si sotul meu se uita crucis,nu la toate ca a invatat si el de atata vreme,cat am colindat pe la poarta parintilor mei….
    Chiar ieri,ne-am amintit de podrum=pivnita,spais=camara,mormintz-cimitir,strimf=ciorap,shustar=vas special pt muls vaca,capra,clisa=slanina,taier=farfurie,crastola=cratita, ghesti=deget si cate altele….
    Draga Sibilla,pana ne amintim de copilarie si de parinti existam,apoi…. 🙂
    Iti doresc un sfarsit de saptamana fericit! Te pup.

    Apreciază

  4. sfinx667 zice:

    @duso,
    dobar dan duso moja 🙂
    Dumnezeu iarta, eu …ma mai gandesc !
    volimte duso 🙂

    Apreciază

  5. sfinx667 zice:

    @Dejane,
    multam fain moj ortak:)
    Am participat la ….compozitie 😉
    Versurile nu sunt tocmai inofensive, din moment ce ” imi bagai si eu coada ” 🙂 🙂 🙂
    Da, cei nominalizati la dedicatii, sunt rudele mele… interesantele mele rude 😉
    Lescovita e o pepiniera de… sibile 😉
    Urmele preistoriei 😉
    Ziveli !
    Sibilla

    Apreciază

  6. sfinx667 zice:

    @Elisa,
    multumesc frumos sestro 🙂
    Un sfarsit de saptamana minunat !
    Sibilla

    Apreciază

  7. g1b2i3 zice:

    Frumos e in satul copilariei tale.Si obiceiurile sunt frumoase si oamenii buni gospodari si prietenosi.Nu am avut sat in copilaria mea,dar ,cum am mai povestit aici am fost si eu in Banat,la tara si am invatat cateva cuvinte banatanesti.Am fost si la ruga in banat,dar n-am prins niciodata petreceri cum erau odata.In Ohaba Romana,ruga este prilejul ca neamurile sa vina de prin colturile tarii,atunci se mai intalnesc unchi cu nepoti,verisori etc.Chiar si din strainatate vin,unii isi fac concediile acasa,la tara,vin mii de kilometri ca sa traiasca cateva zile in satul copilariei lor.
    Weekend placut,Sibilla si toate cele bune.
    Gabi.

    Apreciază

  8. Minunata incursiune ne-ai oferit, Sfinxule drag, care ne invita sa calatorim intr-un tinut de vis, aflat la granita cu Serbia si sa-ti aflam izvoarele: satul Lescovita, comuna Naidas, cu imprejurimi scaldate in apele Nerei si innobilate de localnici vrednici, romani alaturi de sarbi, vietuind in liniste, respect si intelegere 🙂
    Sestro, frumos omagiu ai adus prin acest articol bogat documentat, din care iti ghicesc si simt emotia si mandria de a fi lescovitanca dintr-o bucata si plina de isprava !
    M-au cucerit rezonanta aparte si muzicalitatea cuvintelor sarbesti inscrise de tine cu drag in dictionar si mi-am promis sa invat cateva 😉
    Am vazut ca termenul „rau” imbraca doua forme: „reka”, dar si „bidarnic”… se folosesc diferit, legate de context sau la libera alegere ?
    La vreme rea cum spui ? 🙂
    Mie postul tau imi spune ca vacanta e pe aproape si ca tinuturile natale te cheama, pline de dor…
    Am dreptate, nestrecio Jasmina, te cheama glasul copilariei si stravechea serbare a rugii, Nigeia alaturi de prieteni si de rude ? 🙂
    Sa ai parte de un sfarsit de saptamana, ultimul al lunii Iui Cuptor, linistit, senin si implinit !

    Apreciază

  9. leo zice:

    Ei, pescăruş, cum rezonezi tălică la ce fac aripile tălică de sbor! Bag sama ai auzit-o şi pe Sibillină cum plângea molcom în miez de noapte, pe când se documenta pentru a ilustra imaginile încropite din cuvinte ale amintirilor unei copilării la fel de tumultoase precum îi e felul de corcitură între mintea ascuţită de Nea Mărin şi inima neînfricată de Arkan, dar şi săpuneala pe care i-a tras-o „profu” de română de serviciu! Şi fix pe tema indicată de tine m-am sprijinit şi eu în reiterarea temei de casă pe care nu se-nghesuie s-o ducă la liman: deprinderea scrisului cu diacritice, ce mie-mi pare „it’s a must” atunci când eşti aşa talentat eseist şi sensibil poet precum e sibillina noastră.
    Să-ţi spui tot eu, pescăruş, străjeru de serviciu: reka = râu. De la râul Nera, acela care se pare că a săpat frumoase chei nu doar în stânca munţilor din prag de Dunăre, ci şi în stânca din care-i plămădit micuţul nostru mare sfinx… Rău e zlo sau lose, sau alte feluri, funcţie de context – răuvoitor, cum nu puţini văzut-a Sibillina în cale, devenind zloban. Ş-apoi ai de grijă: ce dat sibillin-s regionalisme locale, nu cuvinte sârbeşti musai, că multe naţii s-au amestecat în creuzetul geto-dac vreme de două milenii! Unele cuvinte indicate de Sibillina sau de Elisa mie-mi amintesc de cuvinte ungureşti, altele de cuvinte germane, şi, desigur, nu doar la atât se reduc influenţele altele decât slavone ce au marcat zona.
    Deci, ai de grijă, să nu amesteci… materiile! Oricum, am reţinut semnul făcut subtil cu ochiul – cam da, eu şi Sibillina ne-am cam rărit lecţiile de limbă sârbă…
    PS
    la vreme rea, îi zici ruzno vreme, şi vine de la ruzan (citit rujan) = urât.

    Apreciază

  10. leo zice:

    PPS
    zlo se citeşte cum s-aude, lose se citeşte loşe; sorry, n-am caracterele alea speciale sârbeşti, cu căciulă pe s sau z ori cu codiţă la c, iar dacă-ţi scriam cu litere chilirice, mi-e că înnebuneam alţi cetitori mai mult decât am făcut-o dija… 😉

    Apreciază

  11. leo zice:

    PPPS
    Iar îs neatentă! Acu văzui: vă spusei că Jasmina nu e nesrecino duşo, ci nemirno duşo – că mie nu nefericit, ci neastâmpărat sufleţel îmi pare… (scrisei cum s-aude ce e-n sârbă de data asta)

    Apreciază

  12. 🙂 Draga Leo, multumesc pentru incantatoarele explicatii cu care m-ai onorat, ca vrednic paznic de far ce te gasesti de ceva vreme la temelia Sfinxului nostru drag 😉
    Semnul cu ochiul recunosc ca l-am facut mai mult profilat in gand, nefiind careva sa ma vada „instant”.
    Dascaliti-ma in continuare, poate ca s-or mai lipi si de mine niscaiva expresii si cuvinte sarbesti, care-mi sunt tot mai dragi din cauza slovelor sibilline 🙂
    Si eu tot la „nestamparat sufletel” m-am referit, pe baza trimiterilor facute de gazda noastra in dictionarul sau, acum inteleg, de fapt incarcat cu regionalismele locului: „nestrecio=mangubo=neastamparata”
    In cazul de fata chiar se impun niste diacritice, altfel vezi, se nasc confuzii, cum am patit eu, am confundat riul (apa curgatoare) ca raul (stare nefasta)…
    Dom’ profesor, va doresc o seara placuta, in care sa straluciti pe harta reperelor virtuale preferate ! 🙂

    Apreciază

  13. leo zice:

    Hmmm… ce semnalezi tălică acum e alta: Sibillina testează atenţia profului de sârbă de data asta… Şi profu a fost prins în offside… Noroc cu tălică, de nu semnalai şopârliţa, lesne o treceam cu vederea…
    mangup = fraier, prost
    nesrecian = nefericit, lipsit de noroc
    nestaşan = zburdalnic
    nemirno = neliniştit, neastâmpărat
    vezi, între coordonatele astea cam ce şi cum…
    eu tre să trec pe tabelă sfixul : leo = 1:0…
    ufff…

    Apreciază

  14. ionborgo zice:

    Sfarsit de saptaman minunat va doreste tuturor ,tata Borgo!

    Apreciază

  15. leo zice:

    Tati Borgo, mi se pare mie, sau tălică eşti neconsolată de când
    Sibillina te-a lăsat fără tovarăş de joacă? Dac-ai ştii tălică prin ce genuni ale spiritului se poate zbate un suflet chircit de ură… şi ce mizerii poate lăsa în urmă printre pietre şuvoiul de apă care trece…

    Apreciază

  16. sfinx667 zice:

    @Gabi draga, da e foarte frumos satul copilariei mele, Lescovita 🙂
    Mi-e dor de fiecare pietricica, de fiece gradina , draga prietena 🙂
    Nadajduiesc sa ajung in vara aceasta, macar doua, trei zile 🙂
    Un sfarsit de saptamana pe placul tau 🙂
    recunostinta,
    Sibilla
    @Pescarus drag, multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, intr-adevar mi-e tare dor 🙂
    Din pacate nu voi putea fi prezenta in Lescovita de Nigeie, insa voi gasi cumva doua zile sa-mi bucur sufletul, mi-am promis eu mie darul 🙂
    Toate cele bune si o duminica minunata alaturi de frumoasa ta familie , prietena draga 🙂
    Sibilla
    @Tati Borgo, o duminica binecuvantata si bogata in zambete si impliniri, in mijlocul prietenilor si familiei !
    Multa sanatate si toate cele bune tati meu drag 🙂
    Sa ne ” auzim ” cu bine tati Borgo 🙂
    pretuire,
    Sibilla

    Apreciază

  17. sfinx667 zice:

    @duso, duso…. hvala lepo Kraj 🙂
    Sibilla

    Apreciază

  18. sfinx667 zice:

    @2-0 duso, teste, teste…;)
    mangup, adica, neastamparat, derbedeu, cam asa 🙂
    te prinsai duso… :))
    Un dar duso moja, samo za ti moj Kraj, samo za ti… sa te insoteasca mereu, pe oriunde te vor duce pasii, sa nu uiti niciodata duso, e sufletul sibilin, si mai mult decat atat…. pentru tine duso, numai pentru tine suflet…Giurgiev Dan ( djurdev dan ) :
    http://www.trilulilu.ro/klitschko/f2a5291a44417b
    Iti doresc, tot ceea ce doresc eu mie si tuturor sufletelor ca noi duso 🙂
    Laku noc duso moja, volimte … ti si moja jelja … ti si moja rana ..
    Sibilla

    Apreciază

  19. sfinx667 zice:

    Va doresc tuturor o duminica binecuvantata si, va daruiesc o melodie de suflet, voua tuturor, o melodie la care am lucrat cu multi ani in urma, impreuna cu Mile Almajan… prieten de suflet, Mile, stiind cat iubesc copiii, mi-a daruit melodia si a ramas un fir ce ma tine legata de …viata …de zambet, de multe …
    Toate cele bune , noapte buna si, auditie placuta :
    http://www.trilulilu.ro/nick57/d6907ab50ec394
    zdravo,
    Sibilla

    Apreciază

  20. leo zice:

    Al dracu… stânca pe Sfinx! Văzuşi, Pescăruş, ce-mi făcu mangupa asta! Curat drac de copchil, cum se interpretează foarte particoler termenul…
    Ufff!
    N-am ce face, recunosc:
    http://www.trilulilu.ro/HSK/5fb836d9d572e2
    Da de ciudă tot nu mai vorbesc cu tine o săptălună!

    Apreciază

  21. sfinx667 zice:

    Iubire…. 🙂
    samo za ti duso moja, noi stim ce zic eu , zajedno duso :
    http://www.trilulilu.ro/nick57/fca2b3b6499095
    Ihim, ciuti , ramene cum am stabilit !
    duso, duso, duso….
    Jasmina

    Apreciază

  22. ionborgo zice:

    @Leo, prietene!
    Nu sunt neconsolat(fii mai atent cu genul,ca-s barbat):P Stiam de la tine ca Sibillina noastra prietena a fost/este ocupata si ca are de lucru pana seara tarziu,Si eu sunt c-am ocupat in ultimele seri,am preocuparti prozaice,dar asta-i viata si nu mi-am permis sa ma „intind” in comentarii.Mai stiu ca si tu o ajuti ca acei tembeli impostori sa nu-i mai violenteze acest minunat blogg,asa ca nu avem vreme sa ne plictisim.Ma intrebam daca m-ai uitat si intentionat ma neglijati( mofturi de babalac):P
    Leo,prietene cred ca te-ai referit la „apa trece pietrele raman” dar mai nou raman si murdarii prin apa „este unii” ce-si permit a lasa gunoaie si prin ape limpezi precum acest blogg de factura culturala.Mare-i gradina Domnului…Cu drag,tata Borgo .

    P.S. Stia-i ca Dan Bitman este 1/2 ardelean din Tarnaveni -Mures dupa mama ?

    Apreciază

  23. leo zice:

    Ehei, tati Borgo, să nu uităm că, dacă femeii îi e dat a ne purta în pântece nouă luni, nouă, bărbaţilor, ne e dat să purtăm de-a pururi nu doar coasta aceea lipsă din care Dumnezeu Drăguţul a făcut-o pe Eva… ci mult mai mult din partea aceea mai frumoasă a dualităţii Yin-Yang…
    Căci oare nu limba…maternă o provocăm, care cum ne pricepem, mai mult ori mai puţin bine, să ne dea glas simţămintelor?
    Ori, oare, nu se iscă în noi incul curiozităţii de-a dreptul… feminine atunci când iscodim într-un alt suflet amintirea jumătăţii de suflet pierdute cândva, demult, la vremea izgonirii din rai?
    Şi, oare, nu gândul la ea, întâia-ntre femei, mama de ne-a dat viaţă, ne e şi leagăn de alean între tristeţi, balsam la rana supărărilor ori zâmbet a râde atunci când îi e bine vacii noastre?
    Eu unul uit ades că-s bărbat, şi asta poate şi pentru că prea ades îmi e ruşine cu genul meu în faţa spectacolului grotesc a varii macho în izmene de cred că-i mare lucru mare a stuchi ca mâţele pe cei ce n-au grăbire a se da grăbiţi la o parte la păşirea pasului lor ilustru printre noi, de rând-muritorii…
    Cât despre ape… acolo unde ele curg şuvoaie, vreme de turburare nu-i, că grabnic vin alte ape limpezi la vale, când mai înspumat a lapte, când mai tumultos a jăratec, care cu ce-a fost învăţat a-şi hrăni puiul de aripă tânjind a sbor….
    Cât despre uitat, vorba Sibillinei… mai e şi soiul ăsta de nu prea uită, nici măcar de duşmani, necum de prieteni… Dreptu-i că mai uşor se-ntâmplă asta cu gândul decât cu fapta…
    PS Nu poci să nu m-amuz de cestia asta cu oscioarele de ardeleni iţite prin satul lui Ştrul… Că mai era unul, Petrică, de se lăuda a fi os de ardelean prin… soţie… Dacă tot şi-au tras imn dintr-o horă moldavă, de ce să nu se învârtoşeze moţul din tot… ovreiul… Măcar să se-ntâmple şi reciproca, să-nveţe moţul să dea la-ntors vorba aia cu „munţii noştri aur poartă…” şi să facă din munţi… „bănci” roditoare…

    Apreciază

  24. sfinx667 zice:

    http://www.trilulilu.ro/dilasu/3d61f83480143d
    of, of, of, of….. tz tz tz … d-apoi cum sa nu-i iubesc eu Doamne ca dragi mi-s amandoi Inteleptii mei dara, musai sa-i proptesc la inimoara si d-acolo nu-i dau nimanui si gata ! Simplu ! Sfinxul vegheaza si dragii mei dragi ma supravegheaza si bine fac, d-apoi cum, merit !
    tucu-va de dragi 🙂
    Sibilla

    Apreciază

  25. leo zice:

    Măi să fie, sibillino, cum funcţionă oglinda şi de data asta! În vreme ce tălică dădeai născare unui articol numai bun de pus mintea pe moaţe aflând rădăcini în Carpaţi pentru Fiul Omului, cum se făcu de limba mea bifurcată se-nnodă primprejur de tăiaţi împrejur de-şi caută aşijderea rădăcini tot prin stânci carpatine… 😉
    Va să zică, place-mi au ba, trebuie musai să fiu eu ochiul zâmbitor a râde, că tălică prea ocupată eşti cu ăla serios a plânge…
    Tati Borgo, cum facem să-nvăţăm un ochi dedat a se spăla în lacrimi că-i vine mai bine să şadă aşa, pătat de zâmbetul din priviri?

    Apreciază

  26. sfinx667 zice:

    Măi să fie duşo, iar mă pîrăşti la tati Borgo, ce ma fac eu cu tine duşo, adică ce mă fac cu … mine…
    Păi duşo, tu eşti cel care trebuie să mă zîmbească Sburătorule drag .
    Tati Borgo, duşo moja e un pîrîcios, dar nu ştiu ce şi cum face, că mereu mă prinde fără batistuţe şi e lăngă mine şi nici nu-mi dă voie să plîng, el mă măscareşte, el imi alungă norişorii, el mă tine apoi in braţe… şi uite-l tati, uite-l cum e … cu mine in braţe şi mă zice tot ….. e afurisit de * nesuferit * de drag ce-mi e ….
    duşo,duşo …. iubeşte-mă, mă ploua duşo şi lasă-l pe tati Borgo să ne povestescă cu harul său aparte, ceva frumos ..
    Sibilla

    Apreciază

  27. leo zice:

    Opa, duşiţa mi-a scris pentru întâia dată cu… semi-diacritice!!!
    Tati Borgo, să ştii că mai vin la pârât, că văz că-i cu spor! 😆
    http://www.trilulilu.ro/leo007/e22d202ad65f3e

    Apreciază

  28. sfinx667 zice:

    Duso, mai pasuieste-ma sa schimb tastatura si sa-mi mai dai niste lamuriri, nu ma piri la tati inca 😉
    Samo za ti duso moja :
    http://www.trilulilu.ro/danielaluchian/1a10291e739c82,

    Apreciază

  29. leo zice:

    Nu ştiam ce mă intriga la blogul tălică de la revenire: unde-i Sfinxul din banner?! Hmm?

    Apreciază

  30. sfinx667 zice:

    Duso, fie cineva se joaca nitel pe blogul meu, fie sunt oarce perturbatii pe servere, apare si dispare… nu-i bai, eu sunt, si tu esti 🙂
    Ma bucur insa ca se observa oarece chestii, mi-au disparut si imagini din blog, in fine, cica sunt gura sloboda 😉
    Ar vreai ei sa clinteasca Sfinxul din Bucegi, ma crezi duso ….

    Apreciază

  31. leo zice:

    Duşo, ce mă fac eu cu contratimpul în care mă aflu cu tati Borgo? Că o să zică lumea că ni-s totuna! Cum apar eu, dispare tati Borgo, şi viţăversa. Şi acum sigur n-a văzut că noi vorbim cu şi despre el pe acest fir…

    Apreciază

  32. ionborgo zice:

    @Leo ,prietene.
    De vazut am vazut ca stam bine la capitolul si „depre altii”.Dar referitor la DonPedro,ex-premierul o zicere din Dolj a unui prieten si coleg Oltean acum plecat in stele!!!Eu ,lui”Mai Nicule ce neam esti tu ca ai de tot felul in familie?El: „Pai tata-i neam de turc,mama-i neam de grec si eu am un frate tot evreu” Cam asa sta problema.Dar eu mama mi-am stiut-o de romanca.In rest….O seara frumosa de la tata Borgo.:P

    Apreciază

  33. leo zice:

    Tati Borgo, sigur îl chema Nicu, nu… Mihnea? 😉

    Apreciază

  34. sfinx667 zice:

    @Samo za ti duso moja :
    http://www.trilulilu.ro/ratkomladic/776e4290c48cd6
    lako noc duso 🙂

    Apreciază

  35. leo zice:

    daleko, duşo, că, aşa-i călătorului îi şade bine cu…
    http://www.trilulilu.ro/ramona_bluee/74de5a76f34c7a
    dobro jutro, moje sunce. sada idem…

    Apreciază

  36. sfinx667 zice:

    Duso, duso 🙂
    http://www.trilulilu.ro/alinadulcika/2a138df2adc944
    dobro jutro sunce moja 🙂
    volimte 🙂

    Apreciază

  37. nady zice:

    liscovitza satu meu:X:X::X….volim te:D:D:D:

    Apreciază

  38. sfinx667 zice:

    @nady,
    🙂
    M-ai încuiat … acum mă tot gândesc cine ai putea fii :))
    Ne găsim noi cumva, musai, lescovicenii se cunosc oriunde, după pacimă la joc, după grai, după atât de multe ….
    Păi nu avem noi specialist la NASA, din Lescoviţa ? Avem 🙂
    Avem ” Monografia satului Lescoviţa ” cu baba Darinka, una din ” informatoare ”, avem !
    Avem imn, avem Nera, avem nigeia, şi uite că avem şi darul de a ne găsi pretutindeni 🙂
    Mulţumesc frumos pentru vizită, mai treci eşti binevenit, chiar şi cu informaşii…. ce zici, mă pornesc pe nişte povestiri cu întâmplări de neuitat din satul copilăriei nostre ? Posibil eşti generaţia surorilor mele, cred, recunosc nu sunt sigură, dar cunoaşteţi şi voi, cum umblam noi noapte să dibuim muronii şi ne scăldam noaptea la 1 la pod, şi-am furat ani la rînd cucuruz să frigem pe malul rîului, până în ziua în care am aflat că era una din graginile din Lunca ale maijcii mele Darinka, …. ţi-e clar că eu am fost doar cu ideea 😉 🙂
    … n-oi uita eu satul meu, nici suviata din cipţîie, care mult îmi plaşie mie …
    Când s-au scris versurile, Ivanco, nu era plecat încă în Australia, noi eram tineri, veseli, încă sărbătoream Balul Strugurilor la Cămin şi veneau cei din Zlăciţa … ce urma pe final, e farmecul tinereţii, bătăi de neuitat :))
    Acum Ivanco, patronul ”Sanela ” ni-l aduce pe Miroslav Ilic la Reşiţa … păi să nu-mi iubesc eu lescovicenii mei dragi ? 🙂
    zdravo,
    Sibilla

    Apreciază

  39. bita zice:

    cel mai frumos sat din lume lescovita imi va raminea mereu in inima

    Apreciază

  40. bita zice:

    LESCOVITA mie dor de sat numai gind spun numele

    Apreciază

  41. bita zice:

    baaaiii fratilor mie dor de copilarie mie dor de toti aia batrini din sat mie dor de ani care sau dus mie dor DE LESCOVITA

    Apreciază

  42. cveta zice:

    grozav , chiar as dori sa copies pagina aceasta , per ca nu ai nimic impotriva ; as prefera sa stiu cine a scis asa ceva ex: jiva lu brgogea …

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.