Despre curajul de-a fi OM…

Despre curajul de-a fi OM…

Motto:

*  Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.  *   ( Mihai Eminescu )

*******

Despre curajul de-a fi OM… în bătaia puştii… au spus şi Ion Chichere şi Antonie Iorgovan şi Sibilla şi Nina Curiţă şi… se va tot spune… pentru că, deşi ticăloşi vor tot exista,  Există mereu * cei ce rămân şi după ce pleacă *…

Inedit…

Am murit
uitand in mana creionul
cu care
nimeni nu va mai putea scrie
si lui ii vor creste unghiile
ca si mie
iar intre cuvintele scrise
pe pamant
si cele ramase in grafit
intr-un arc de lumina
boltit-
intr-un curcubeu-
nesfarsit va dansa
sufletul meu…

( Ion Chichere )

Cum a fost 2009? Ce-am avut şi ce-am pierdut? Multe ar fi de spus, prea multe s-au petrecut şi m-au… atins direct, despre acestea toate, am tot scris. Ce nu am spus, s-a înţeles citindu-se printre rânduri…

* Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat. *  ( Mihai Eminescu )

Concluzia: am refuzat mereu să mă aliniez spiritului de turmă, să mă aşez la vălău cu porcii/scroafele, am ales să rămân ceea ce sunt, EU, să spun întotdeauna lucrurilor pe nume şi să dau nume şi spun încă o dată că NU regret că am avut tăria să nu-mi vând sufletul, chiar dacă uşor nu-mi e, dar, sunt un Om Liber !

Ce am eu, Oamenii ca mine, ei, şăfii, NU au, căci NU se poate cumpăra pe bani, nici ridicându-ţi poalele-n cap, … noi Oamenii avem Demnitate… d-aia sunt Oamenii bogaţi şi şăfii se * mândresc * cu… fudulia, soră cu… că de unde nu-i… NU am să intonez ode la adresa Împărăţiei cărăşene, NU merită! Şi nici scuze n-am să aştept din partea cameleonilor şi a cohortei de nemoşaguri bine plasate pe posturi/funcţii, ar însemna ca ei să fie Demni, obiectivi, cinstiţi, oneşti, să n-aibe nimic de ascuns, etc…. ori ei, au demonstrat cu prisosinţă cine şi ce sunt, de ce-s în stare şi de ce nu, cu sau fără de * mănuşi *… Twin Peakse-ul cărăşan e * fruncea * în toate… Anul 2009 n-a fost unul blând, dar a fost unul plin de învăţăminte, de încercări binevenite, zic binevenite căci rostul sitei e să separe boabele sănătoase de neghină iar pe mine majka Darinka m-a învăţat să * folosesc sita *. Şi-au fost anul acesta, mulţi aceia care se uitau într-o parte prefăcându-se că nu mă cunosc şi-mi spuneau * nu *…

Ce-mi va aduce Anul care e pe drum.. ? Spun doar atât : Cineva, Acolo Sus, ne iubeşte pe noi, Oamenii… Am încredere în EL şi în mine, n-am să renunţ niciodată la a fi OM, nici la Onoare şi nici la a spune ce am de zis pentru că:

* Sunt succese care te înjosesc şi înfrângeri care te înalţă. *… şi * de ce să mă târăsc dacă pot să merg *… Şi de ce să nu spun, fără falsă modestie, da sunt unul din Oamenii puternici, pentru că, deşi au fost zile în care am înghiţit lacrimi în loc de pâine, am rămas în picioare, am continuat să zâmbesc a mâine, a mai Bine şi-am avut tăria să merg înainte pe Drumul Meu cu povara unor * promisiuni * în spate … * fă gura mai mică, ai un copil de crescut *…. ba am încă, aşa ca de sfârşit de an, fărâmă de suflet sibilin şi simţul datoriei faţă de semeni cât să mai spun unor dudui platinate şi unor * tauri * cărăşeni:

… fala voastră şi * mândria *

funcţia, ticăloşia

şi, să nu zuităm… răchia …

Eu sunt EU, ei… făcături a ceea ce, poate că au fost cândva…căci, să fii Om e lucru mare…

*******

Am * întâlnit * în spaţiul mediei online, un OM, Nina Curiţă, o Voce a presei cărăşene pe care o Respect! Merită! Mare parte a ceea ce a fost odată presă în Caraş-Severin… a devenit povastă… Şi totuşi, există Speranţă şi încă mai există Condeie, Oameni, Ziarişti, nu doar cârpe… la uşile * voievodatului *…

Felicitări, Nina Curiţă!

*******

Articol preluat de pe : http://www.caon.ro/

Nu, domnule!

Final de an, moment de bilanţ. Un 2009 plin cu de toate, mai ales cu probleme. Crize peste crize, economice, politice, de tot felul. M-am săturat să tot scriu de probleme, sunt sigură că şi oamenii s-au săturat să tot citească de ele. Însă, asta e ceea ce primim de la aleşi sau numiţi. Adică de la şefi.

Acei şefi pe care îi ştiu prea bine. Anticamerele birourilor lor diferă doar prin mobilier. Conţinutul e cam acelaşi – cele mai multe păstrează secretul unor caractere false. Culmea ridicolului este atunci când aceştia se mai şi gândesc să împuşte „mesagerul“.

Amuzant dacă stau să mă gândesc că e cam greu să împuşte toţi „destinatarii“ mesajelor. Nu ziariştii inventează problemele, nu le coacem prin redacţii din dorinţa de a dezbina „perfecta“ societate românească, demnă rivală a Utopiei lui More.

Pe de-o parte, îi înţeleg, sunt obişnuiţi cu o presă care mereu spune: „da, felicitări, sunteţi cel mai bun, cel mai tare, ş.a“. Unii ziarişti au curajul (unii consideră asta chiar nesimţire) să spună adevărul, sau pur şi simplu să aibă coloană vertebrală, şi asta deranjează. Pentru unele personaje mai mult sau mai puţin sus-puse, aceasta este o crimă capitală, ce ar trebui pedepsită prin Constituţie.

Însă, ia să vedem ce spune Constituţia asta a noastră… De la Articolul 30 citire, (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

Ca să vezi… Au cam apus vremurile Scânteii, s-au dus zilele presei specializate pe osanale la adresa conducătorilor. Nu de alta, dar omul de rând, singurul în măsură să judece un ziar şi un ziarist, nu este interesat de aşa ceva. Probabil, spre deosebita dezamăgire a unor potentaţi pentru care şi cea mai mică dezaprobare e o crimă de lezmajestate. Cam asta ar fi societatea condusă de unii, societate pe care o divizăm noi, ziariştii. Vorbesc de adevăraţii ziarişti ce au mai rămas prin presa românească. Pentru că, din păcate, şi presa îşi permite uscături.

Astea sunt legile nescrise pe care le încălcăm. În aceeaşi Constituţie mai sus amintită, Articolul 16 spune că „Nimeni nu e mai presus de lege“. Mă gândesc că se referă totuşi la cea scrisă nu de cutumă.

Şi, cât timp nu încalc legea, consider că îmi fac datoria. Nu prea mă bazez pe faptul că cineva îmi spunea că marele meu noroc este că m-am născut după 1950, ah, ce spun, mult după 1980, şi n-am dosar, deci nu au cu ce mă şantaja. De ce să cred aşa ceva când şantajul se poate fabrica? Poate doar tinereţea îmi dă un curaj uneori prea nebun, alteori doar naiv, să cred că pot să am dreptul să spun „Nu, domnule!“

Nina Curiţa
nina.curita@informmedia.ro

© 2005-2009 – Inform Media

http://www.caon.ro/

În Twin Peakse-ul cărăşan, încă mai există Oameni, nu doar trâmbiţe, preşuri, * mănuşi *, motiv să zâmbim Speranţei şi, să nu renunţăm la a fi noi! Şi, într-o zi, fi-va altfel, căci nimic nu e pentru totdeauna şi tartorii sunt doar bieţi muritori, neputincioşi şi slabi, atunci când Justiţia Divină va da verdicte… Portretul vieţii fiecăruia din noi e cum faptele, gândurile, cuvintele   noastre şi, Pictorul e EL….

Balasevic-portret zivota mog:

Sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Despre curajul de-a fi OM…

  1. pastel zice:

    LA MULTI ANI!
    Cind dau de tine, piatra slefuita in viltori, pe vremuri reci, cu geruri mari, pe vremuri calde, cu temperaturi inalte, ma regasesc pe mine pus sa aleg intre omenie si necinste. Si am ales sa fiu ca tine. Ca sa pot sta in picioare. Neaplecat, cu demnitate.
    Linga tine sint multi, multi semeni, unii la vedere, unii mai retrasi (asa-i firea lor, dar sint oameni, de incredere) ei simt si traiesc ca tine.
    Din articolele puse pe blogul tau, am mai descoperit pe Nina Curita, iar articolul de astazi imi da convingerea ca este un om al zilelor noastre care va reusi sa-si mentina conduita. Domnul s-o ajute!
    Acum in prag de An Nou, chiar de voi mai reveni, ma rog Domnului sa va apere, sa va dea sanatate si viata lunga, sa va ajute!

    PS.
    Pentru „amicii intilniti pe blog”: LA MULTI ANI ! Sa ne reintilnim cu bine, mai optimisti, cu mai multe sperante si reusite!

    Apreciază

  2. Augustin zice:

    @ Sibilla
    Tare dragut! Daca tu ai spune: ” pe-aici se afla un prost” si, din multime se aude o voce care zice „ba prost esti tu!”, la ce concluzie ne conduce acel „gura de aur”?? Ca se simte cu musca pe caciula?
    P.S. Poate nu mai trec pina la anul, asa ca iti urez, de pe acum, din tot sufletul meu, sa ai numai bucurii din partea celor dragi, IN PRIMUL RIND A ODORULUI TAU SCUMP, si niciodata cei in care ai incredere sa nu ti-o tradeze. La multi ani, suflete de partizan!

    Apreciază

  3. LA MULTI ANI buni si impliniti, fiica neinfricata cu forte nesecate de Capricorn invincibil!
    Sa sune clopoteii sperantelor in zile senine si bogate in prinos de fapte bune, sa domneasca armonia si pacea in caldura sufletelor noastre, sa curga in cupe de cristal sampania gandurilor curate!
    Sa fii sanatoasa, linistita, implinita, plina de energie creatoare si ocrotitoare fata de adoratul tau pui de zambet si frumoasa ta familie, draga Niko!

    Apreciază

  4. Augustin zice:

    @ Leo
    Iti doresc un an mai bun decit cel pe cale sa se „savirseasca”, oriunde te-ai afla! LA MULTI ANI!

    Apreciază

  5. La multi ani tuturor!
    Sa fiti la fel de curajosi!va multumesc ca existati!

    Cu drag,
    Gabi.
    http://www.riversongs.com/greetings/top-best-new-year-cards.html

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE, BUCURII, LINIŞTE SUFLETEASCĂ ŞI ÎMPLINIRI, ALĂTURI DE FAMILIILE VOASTRE ŞI TOŢI CEI DRAGI SUFLETELOR !!!
    Tuturor :


    Vă iubesc : Gabi, Cora, Augustin, Pastel, Duşo moja Leo !!!
    Ne reauzim la Anul, dragii mei dragi !!! Petrecere frumoasă, vouă, tuturor şi-un Nou An aşa cum îl doriţi, fiecăruia din voi !
    Sibilla

    Apreciază

  7. Sănătate, putere, noroc, fericire multă şi visele să-ţi devină realitate!
    LA MULŢI ANI!

    Apreciază

  8. Elisa zice:

    LA MULTI ANI! si AN NOU FERICIT!
    Sanatate si dorinti implinite! Sperante de mai bine!

    Apreciază

  9. Ovidiu zice:

    LA MULTI ANI ! NIKO !!!!!!!!

    Apreciază

  10. Doux Rêve zice:

    Cand ultimele file cad din mii de calendare,
    Se-aprind stelute-n crengi de brad ca semne de urare.
    Cand toti ureaza celor dragi cuvinte de marire,
    Vin si eu sa va urez :
    La multi ani mult noroc si multa, multa fericire!!

    Apreciază

  11. Un An Nou cu sănătate, împlinirile dorite, bucurie, pace tuturor. Revelion fericit!
    MySpace Graphics & MySpace Layouts
    La Mulţi Ani!

    Apreciază

  12. SuKăRiT zice:

    La mulţi ani, Poetesă! 😀

    Apreciază

  13. crislis zice:

    LA MULŢI ANI ŞI NUMAI BINE, MULTĂ SĂNĂTATE ŞI MULTE ÎMPLINIRI!

    Apreciază

  14. Lucia Verona zice:

    La mulţi ani, Niko, îţi doresc un an nou minunat, cu linişte, sănătate şi bucurii!

    Apreciază

  15. Sa traiesti Niko! Sa ai parte de un an mai bun, cu multumiri sufletesti, cu bucurii! Cu drag, La multi ani!

    Apreciază

  16. Sibilla zice:

    @Duşo LEO,
    Hvala Lepo, duşo moja !!!
    La Mulţi Ani !!!
    Niko

    @George Şerban,
    Viu mintenaş la RevelOnline şi să urez… 🙂
    La Mulţi Ani, prieten drag de drag !!!
    Niko

    Apreciază

  17. Sibilla zice:

    @Lucia Verona,
    @Mariana Fulger,
    @Elisa,
    @g1b2i3,
    @Neliniştitu,
    @Ovidiu,
    @SuKăRiT,
    @Cristian Lisandru,
    @Doux Rêve,

    Ţucu-vă pe toţi cu drag şi respect şi preţuire : MULŢUMESC !!!
    La Mulţi ANi cu sănătate, bucurii, împliniri de suflet, vouă, tuturor dragilor dragi de dragi !!!!
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.