Sfântul Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Moşul din Carpaţi

Sfântul Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Moşul din Carpaţi

TROPAR

„Că cel dintre Apostoli mai întâi-chemat şi lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andreie, roagă-te, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă”

sfandreimangalia.scoli.edu.ro/images/Sf.%20An… : imagine preluată

* Chemarea lui Andrei la apostolie s-a petrecut ceva mai tarziu. Este relatata de Sfantul Apostol si Evanghelist Matei prin cuvintele: „Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: <<Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni>>. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).

Sfintele Evanghelii mai pomenesc pe Sfantul Andrei doar de doua ori: la inmultirea painilor, dincolo de Marea Galileii, cand el a instiintat pe Mantuitorul ca acolo, in multime, era un baiat care avea cinci paini de orz si doi pesti (Ioan 6, 8-9), iar a doua oara, dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, au instiintat pe Domnul ca niste elini (greci), veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, voiau sa-L vada (Ioan 12, 20-22).

Alaturi de ceilalti ucenici, a fost trimis si Andrei de catre Mantuitorul la propovaduire (Matei 10 si urm)>. L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor, a suferit alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Domnul a fost prins, judecat, chinuit si apoi rastignit pe cruce; s-a bucurat alaturi de ei cand a aflat de minunea invierii din morti si L-a vazut pe Domnul inviat in prima zi, si dupa opt zile, apoi la aratarea din Galileea, cand au primit porunca predicarii Evangheliei la toate neamurile (Matei 28, 19).

In urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii crestine la Ierusalim, in ziua cincizecimii din anul 30, Sfintii Apostoli si apoi ucenicii lor, au inceput sa predice noua invatatura adusa in lume de Mantuitorul Iisus Hristos. Potrivit traditiei si celor scrise de unii istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Dar pana a ajunge aici, el a predicat in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile amintite de la Dunare si Marea Neagra. Trebuie sa notam ca in aceste teritorii, locuite de geto-daci, prin secolele VII-VI i.Hr. s-au asezat colonisti greci, care au intemeiat cunoscutele cetati de pe tarmul apusean al Marii Negre:Tyras (Cetatea Alba), Histria (Istria), Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia), si altele. Spre sfarsitul secolului al IV-lea i. Hr. s-au asezat aici triburi de sciti, populatie nomada de origine iraniana, care au fost asimilati cu timpul de autohtoni; ei au dat insa teritoriului respectiv numele de „Scitia” (Scythia). Mai tarziu, teritoriile de pe tarmul apusean al Marii Negre, pana inspre gurile Bugului, au facut parte din statul geto-dac condus de regele Burebista (sec. I, i.Hr.), dar in anul 28 cetatile grecesti de aici au acceptat protectoratul statului roman. In anul 46 d. Hr., intreg teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra a fost cucerit de romani si anexat la provincia Moesia Inferior (Bulgaria rasariteana de azi), iar in anul 297, in timpul imparatului roman Diocletian, a devenit provincie aparte, sub numele de Scythia Minor (Scitia Mica).
Anexarea acestui teritoriu – inclusiv a cetatilor grecesti pomenite mai sus -, in cultura si formele de viata grecesti si apoi romane, a oferit conditii prielnice pentru predica Sfantului Apostol Andrei. Asa cum aratam mai sus, traditia despre predica sa in Scitia apare in cateva lucrari scrise in primele veacuri crestine.

De pilda, in lucrarea Despre apostoli a lui Hipolit Romanul, mort in timpul persecutiei imparatului Decius (249-251), iar in secolui IV in Istoria bisericeasca a episcopului Eusebiu din Cezareea Palestinei († 339/340) care o preluase de la un alt mare teolog, Origen din Alexandria († 254). Iata ce scria Eusebiu: „Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia…”. De altfel, din epistola Sfantului Apostol Pavel catre Coloseni (3, 11), reiese ca si „scitii” au putut auzi cuvantul lui Dumnezeu. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata mai tarziu si de alti scriitori bisericesti. De pilda, calugarul Epifanie, in secolui VIII, in Viata Sfantului Apostol Andrei, scria ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii.

In asa numitul Sinaxar al Bisericii constantinopolitane se preciza ca acest apostol „a predicat in Pont, Tracia si Scita”. In acelasi Sinaxar se afla o alta stire, potrivit careia, Sfantul Andrei ar fi hirotonit ca episcop de Odyssos sau Odessos (Varna de azi, in Bulgaria), pe un ucenic al sau cu numele Amplias (Ampliat), pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 31octombrie. Mult mai tarziu, scriitorul bizantin Nichifor Calist (secolul al XIV-lea) scria ca Sfantul Apostol Andrei a trecut din provinciile Asiei Mici (Capadocia, Galatia si Bitinia) „in pustiurile scitice”, care puteau fi situate fie ca in Scitia Mare (sudul fostei Uniuni Sovietice), fie Scitia Mica sau Dacia Pontica, locuita de greci, romani si geto-daci. De altfel, istoricii bisericesti rusi socotesc ca Sfantul Apostol Andrei a predicat si in nordul Marii Negre.
Invatatul mitropolit Dosoftei al Moldovei, in cartea sa Viata si petrecerea sfintilor, scria ca „Apostolului Andrei i-a revenit (prin sorti) Bitinia si Marea Neagra si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde e acum Tarigradul (Constantinopolul n.n.), Tracia si Macedonia, Tesalia, si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea si altele ce sunt pe Dunare, si acestea toate le-a umblat”. *
(sursa informatiilor: http://www.crestinism-ortodox.ro)

Mai multe informaţii despre Noaptea de Sfântul Andrei, Noaptea Strigoilor, Noaptea Vrăjilor şi farmecelor, tradiţii şi obiceiuri româneşti de Sfântul Andrei, citiţi pe :

Cel ce supune dihăniile…

http://www.desprecopii.com/INFO.ASP?id=544

http://gingasia.blogspot.com/2008/11/traditii-de-sfantul-andrei.html

Despre Viaţa Sfântului Andrei, pe :

http://www.sfantulandrei.info/

http://www.sfandrei.org/

https://sfinx777.wordpress.com/2008/11/29/sfantul-andrei-mosul-din-carpati/

imagine preluată : www.cimec.ro/p/Clasate/ARP_7300200_11-6.jpg

RUGACIUNE

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua cu nesocotinta in chip nenumarat le savarsim. Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu sintem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugaciunile apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui, si sa slavim preasfint numele Tau, in vecii vecilor. Amin.

imagine preluată: http://felicitari.acasa.ro/Sf-Andrei/De-Sfantul-Andrei-634.html

Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine”!

*******

Fie ca Sfântul Andrei, Ocrotitorul nostru al  Românilor, să ne Lumineze şi să vegheze asupra noastră, rugăciunile Moşului din Carpaţi să ne aducă bucuria schimbării în bine pentru noi, cei mulţi, şi să  depărteze răutatea, fiara şi dihaniile cu chip de om , de sufletele noastre, de neamul nostru, să devenim mai buni, mai drepţi, să redevenim oameni, să Devenim pe placul Tatălui, călăuziţi de Învăţăturile Fiului şi prin pogorârea Duhului Sfânt asupra ţărişoarei noastre ! Amin !

La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor !

Sibilla

imagini şi informaţii preluate de pe google.ro, sursele precizate mai sus

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Sfântul Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Moşul din Carpaţi

  1. leo zice:

    Un altfel de la mulţi ani:
    „Domnule Adrian Năstase,
    după trei zile de răgaz, spre a lăsa răgaz taifunului interior să se ogoaie, vă zic:
    de Sfântul Andrei, la mulţi ani Andreilor, în particular Andreiului dvs;
    de 1 Decemvrie, la mulţi ani românilor, în particular românului AN;
    de… „omul vine, stă oleacă, mai discută… dar şi pleacă”, nu ştiu de ce mi-am amintit brusc că în lumea bacilor nu aştepţi să fii dat pe uşă afară, nicidecum să tooot revii pe fereastră cum practică unii-alţii; întâmplător, sau poate nu, tocmai dintre aceia alături de care, bag sama, vă vedeţi viitorul în materie de… alianţe şi parteneri de dialog; cum, cât se poate de evident, printre alte „specimene” mujice, numa’ de neuron de baci n-aveţi nevoie prin preajmă, să nu carele să vă infesteze ielitele cu gripă mioriţească, a venit vremea să vă mulţumesc pentru, vorba unuia de p-acilea, incredibilul noroc de a posta şi eu prin blog de prim-ministru, vă mulţumesc pentru vremile în care talpa ţării nu stătea între dvs şi elite, vox populi fiiind, părerea mea nu doar la nivel de iluzii, căutată, vă mulţumesc pentru răbdarea cu care aţi întâmpinat căpăţânoase cavalcade leonine; şi, de ce nu, vă mulţumesc pentru păhăruţe de vorbă pe care, cine ştie, poate le vom mai degusta dimpreună pe viitor, aşa, în trecere, când dorul de prieteni dragi va fi prea puternic pentru a mai putea fi stăvilit de băcească încăpăţânare; mă rog, dacă se vor mai ala prieteni p-acilea care să-i împărtăşeacă dorul baciului neo-ungurean…
    PS
    Aya,
    când o să aflu răspunsul la teribila dilemă sub imperiul căreia plec şi mă plec te anunţ: sincer, nu ştiu ce ar fi mai devastator pentru sufletul şi mintea de baci să afle: că eşti incredibil de naivă, ori incredibil de perversă; în primul caz, intuiţia-mi feminină ar fi rănită de moarte, pentru că-n sufletul meu erai absolutul în materie de… feminină intuiţie; în cel de-al doilea caz, pentru că mă aşteptam în mintea să ştii că nu-s de trebuinţă complicate scenarii acolo unde un simplu „te du!” era destul… păcat…”

    Apreciază

  2. Sibilla zice:

    @duşo,
    Eu Sibilla SUNT BANNATĂ pe blogul AN-ului!
    Mâine am să postez pe Sfinx o Scrisoare deschisă adresată AN-ului, în acest sens, evident, că am arhivat toate mesajele mele DUPĂ ce=-am dat enter, ca să demonstrez CINE S-A INTITULAT DOICĂ CU DE LA SINE PUTERE , care doică cenzurează pe oricine are chef şi care pentru acel * neutrino * a şters cu noi toţi pe jos, NE-A MĂTURAT JOSNIC .
    Am să propun AN-ului să închidă blogul, odată ce NU mai e unul public şi să facă altul, destinat doar * elitelor *, unde se va intra pe bază de invitaţii…. dar… AN nu ştie ce se petrece pe blogul său!
    Eu Sibilă am să fac public asta, evident, cu dovezi, date, ore, dialog….
    Cu ce am greşit oare ??? Toţi, absolut toţi suntem nebuni, inculţi, ţărani, inoportuni, TOŢI ???
    MI-E SCÂRBĂ DE ASTFEL DE MANEVRE, SILĂ ŞI SCÂRBĂ !
    PE BLOGUL ELENEI UDREA ŞI-A LUI BĂSESCU… NU AM PĂŢIT AŞA MIZERIE !
    Revin, cum am spus, nici măcar felicitările de Sf Andrei NU primesc dezlegare la AN pe blog ! Mâine insă am sa-mi exprim foarte tranşant opinia ! URÂT GEST, al… doicii !
    Sibilla 😦

    Apreciază

  3. Augustin zice:

    @ Leo
    A trecut ceva vreme de cind am postat prima data convingerea mea ca, in privinta Ayei, lucrurile nu sint (chiar) ce par a fi; unii au aruncat cu noroi, altii m-au criticat, altii au tacut a dojana (eu asa am simtit)
    Iar eu am postat din nou. Si-apoi iar! Era doar un simplu apel la luciditate! Ma bucur ca am avut, inca o data, rabdare!

    Apreciază

  4. Augustin zice:

    @ Sibilla
    Daca inca n-ai facut-o, citeste raspunsul pe care mi l-a dat Manuela pe firul „Antena3”

    Apreciază

    • leo zice:

      Sibilla, Augustin,
      pe mine unul vă rog să nu contaţi în demersurile voastre. lucrurile sunt teribil de încurcate şi eu unul nu voi întreprinde absolut niciun demers prin care să dau apă la moară celor care, EVIDENT, şi-au propus anihilarea teribilei arme politice care a devenit blogul ANeului.
      Cum e arma lui, nu a mea, cred că e STRICT problema lui cum grijeşte de ea. Aşa cum tu, Sibilla, SINGURUL musafir al ANeului care a avut ocazia să mă privească în ochi, ar trebui, dacă nu chiar o ŞTII în sufletul tău (între noi nu mai e loc de tălică), sunt un simplu cuget a cărui singură platoşă e pana mea. I-am oerit firava-mi platoşă ANeului, că poate i-o fi de trebuinţă spre a acoperi un pixel al big-picture-ului la care zice că se pricepe. Dacă nu vrea ori nu poate să o folosească, nu-i treaba mea.
      Eu doar constat că una din sculele utilizate spre spulberarea platoşei se declară mulţumit de rezultat şi anunţă că se retrage. Mai departe…
      Şi mai constat că tu, Sibilla, în ciuda a toate câte te-am învăţat, te repezi să judeci înainte să măsori, problema trecerii ori ba a unor postări fiind mult mai complexă decât banarea la care-ţi fuge ţie gândul invariabil. Postarea dintâi pe ziua de azi a lui Augustin am scos-o de la spam. Şi n-avea niciun singur link! Sper să nu se considere vreodată banat p-acilea din acest motiv.
      Şi mai constat că tălică, Augustin, ai avut, din motive, aşa cum am spus-o chiar atunci, care îmi scapă, o problemă cu Aya. Nu sunt în măsură să judec dacă din cauza ei, din cauza tălică, ori a unor… „binevoitori”. Dar, şirul e lung, şi variat, şi cineva se străduie teribil să facă vid în jurul ANeului. Şi, încă o dată, nu e traba mea să fac lumină în grădina unuia teribil de „priceput” la ales „prieteni”.
      Până una alta, nu modific nicio virgulă din ce am scris acolo şi aici.
      Nu de alta, dar AFARĂ PLOUĂ.

      Apreciază

  5. Augustin zice:

    @ Leo
    Cine, Doamne iarta-ma, ti-a cerut sa modifici o singura virgula? Nu de alta, dar AFARA NU-I CA-N CASA! Singurul „sef” e propria ta constiinta!

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    @Augustin,
    Mulţumesc frumos!
    Sunt de acord.
    Da, APEL LA LUCIDITATE ! Asta am făcut şi eu şi mă bucur că nu-s singura * nebună *, care, citez * suferă de scenarită * c-aşe induce… doica unora. Şi dacă tot trâmbiţăm : Schimmbare, rolul implicării societăţii civile, dreptul la exprimarea liberă a opiniei personale, dialogul constructiv, chiar dacă implică polemica, etc etc… atunci aşa să fie, nu una afişăm la Intrare şi alta manevrăm. Sunt un om dintr-o bucată, nu-mi plac maşinaţiunile de culise, perversităţile, mai ales în * casa * altcuiva. AN spusese limpede că ne apreciază comentariile, nu e implicat, d-na Manuela e un moderator onest, dar… îşi bagă codiţa câte un drăcuşor pentru… * neutrino *, carele e adult, cu pretenţii de ti miri câte… Sincer, îmi pare rău că a ieşit astfel, dar, Luptătoare cum sunt, o să plec de oriunde când consider, NU când mi se impune, culmea, nu de către cine-ar fi în măsură, ci… Să nu mai aibe nicio şansă România ??? Nu cred, eu NU renunţ, am să mă bat chiar şi-n spaţiul virtual în virtutea respectării valorilor,Demnitate, Cinste, Onestitate, iar cine vrea să joace-n filme cu spioni şi ajnturi, SUA e peste ocean, nu acilea-n Dacia Nemuritoare, ei, comedie!
    Conştiinţa mea asta mi-a zvâcnit, adevărat, pe sistem turbo-sibilin, dar nu am de ce mă ruşina, dimpotrivă. Şi-am să suport consecinţele, probabil că la prima * abatere *, ai de dumneamea… nu-i bai, mă-ntăresc.
    Stimă şi Respect, nea Augustin, sânje de TRAC !
    Sibilla

    @Duşo Leo,
    Eşti un OM dintr-o bucată, nu ai atacat, nu ai jignit,. ai argumentat întotdeauna, de ce să pleci din calea unor pămpălăi, care, subliniez, au nevoie de doică cu toate înaripările neoconservatoriste ??
    Niciuna din situaţiile prezentate de către tălică, în rândurile de mai sus, NU fac cinste , nici onoare, cui strigă altora * hoţii *, n-aşe ? Şi de când mă rog fruos decide altcineva în locul AN-ului * te du .. * sau, * stai * ??? NU cred că AN e deacord cu aşa ceva, şi sper din tot sufletul să NU mai permită.
    Sfinxul este un Model de … multe, şi nu mă poţi contrazice, noi * convieţuim * paşnic, ne respectăm opinii, opţiuni, am stabilit întotdeauna de comun acord nişte reguli, eu, le-am mai … săltat, dar mi-ai respectat deciziile şi de asta spun eşti un OM, asta mă-nfurie, de ce să pleci tu ?? Ciudă mi-e că nu-s mai mulţi LEO !!! Un * neutrino * cu pretenţii de vezi Doamne , spuma elitelor , politolog, filosof, nu reuşeşte să-şi păstreze imparţialitatea, luciditatea, dar vrea teren liber şi dreptate absolută… pfff… şi mai şi cântă asemeni blondei Udrea, măicuţa me, Doamneeee…
    Ai perfectă dreptate în ceea ce spui ! Nu am cum nici de-aş vrea, ceea ce NU e cazul, să te contrazic, numai că, de data aceasta ŞTIU , pur şi simplu ŞTIU că nici d-na Manuela, nici AN, NU sunt la mijloc !
    În faţa ONESTITĂŢII tale mă-nclin şi aşa cum am spus tuturor îndrăzneţilor care se-ndoiesc de cinstea Bacilui şi care sperau ca sibilina să fie slabă de înger ori săracă-n Duh mi-au cerut să confirm buna ta credinţă, motiv pentru care NU MERITĂ RESPECTUL MEU vreodată, căci eu nu mă-mpiedic în pietricele, bolovanii îi ocolesc, dar, îţi spun incă : Bine-ar mai fi să Existe mai Mulţi LEO şi eu mă=ncăpăţâmez să cred cu tărie că sunt şi că ţara aceasta are o Şansă şi alt Destin, NU acesta pe care-l trăim acum, şi cea mai bună DOVADĂ E SĂ RĂMÂI pentru că eşti un Luptător , CAVALER TRAC, şi da, convingerea mea e că E NEVOIE DE ASTFEL DE MODELE, ca să se Schimbe în Bine ceva !
    Ţie nu am a-ţi spune decât : RESPECT !
    Şi te rog să mă ierţi că iată, am intrat târziu, banca de lângă mine a fost jefuită, Zoran e f speriat, în rest, trebile de mami şi mătuşă, dar, sibilina NU se va-ndoi NICIODATĂ de aripa sa!
    Iar de cameleonism, scenarită, numai pe sibilina ori Leo nu-i poţi suspecta, Doamne mă iartă !!!
    Sibilla

    Apreciază

    • leo zice:

      Eram convins că ai o legătură cu banca cu pricina de cum am văzut ştirea la tembelizor, dar convingerea mea era că tu eşti spărgătorul… 😆 😆 😆

      Apreciază

      • leo zice:

        Cât despre ce spui tu, explicaţiile pot fi multiple, nu una singură, aşa cum te repezi tu ca de obicei. Dar, repet, nu e treaba mea să le lămuresc, şi nici nmimeni nu mă dă afară de acolo de unde EU am decis că e cazul să plec, pentru că nu am nevoie de mizeria de acolo. OK, când am simţit că a fost util să pun umărul la rânit, am făcut-o. Cum a spus, de data asta înaintea mea Augustin, a venit momentul în care nu am mai simţit asta. Or eu nu-s gost d-ăla de stă cu anasâna în casa omului. Punct.

        Apreciază

  7. Sibilla zice:

    @duo. duşo….
    :)))
    Aşe, duşo, Antena transmite şi la această oră ştirile d-acilea, Frunzesky abe aşteaptă motiv… nah, pregăteşte-te să mă scoţi pe cauţiune, c-altfel spun cine mi-era alături pe * Slobodanka * enduro :))) 😉 :)))

    Apreciază

  8. Sibilla zice:

    @Şefule,
    Punct să fie, c-o mică virgulă, promit că ultima şi tu mă crezi… era timpul ca omul, a cărei casă e bântuită, să ştie clar că se petrec oareşce chestiuni demne eventual de …. noaptea de Sf Andrei, da cum io-s descântătoare… nah, îmi asumai responsabilitatea, mai departe, vorba ta… nu mai depeinde de noi dacă şi cum, încotro… atât.
    Şi încă mai spun : Respect, Baciului Leo !
    Sibilla

    Apreciază

  9. leo zice:

    @ Velisar, Daniel, Cogito
    Nu ştiu dacă vă (mai) abateţi sau ba pe aici, dar e tot ce pot face: vă mulţumesc că v-aţi ostenit cu un gând pentru ăsta baci.
    Vă asigur însă că:
    1.EU nu am niciun meci cu nicio Aya, şi aştept să, din două una:
    a.se trezească, realizând că este victima fie a unor grave iluzii, fie a unor mişeleşti intoxicări;
    b.se afunde şi mai mult în mocirla în care e în cazul că, într-adevăr, teribil adevăr pe care neuronul de baci, încă, refuză să-l priceapă, nu e victimă, ci regizor al acestei şarade sinistre;
    2.nu este vorba despre niciun orgoliu, nea Velisare, şi dac-ai să-ţi faci, ca de fiecare dată după o absenţă, lecţiile, vei înţelege singur, cu mintea tălică, ce şi cum despre cuţitul ajuns la os; pentru că prea s-au înşirat pe aţă atacurile către toţi consacraţii blogului, şi ar fi trebuit să te întrebi singur cum de-ai fost preluat aşa, din scurt, din prima… Notă: categoria indicată nu mă include, una pentru că nu e treaba mea să mă includ între sau exlud dintre consacraţi, şi doi că, după ce se vor fi săturat să iasă ciufuliţi din schimburile de replici cu trifurcata-mi limbă, se pare că şobolănimea a ales un mod mult mai pervers de atac, prin învăluire; or, dacă pentru alţii am putut interveni la „stăpân”, pro domo eu unul niciodată n-am să fac apel la ANeul; nu de alta, dar problema e mai degrabă a lui, nicidecum a ăstuia baci, oricum sătul de-atâta mizerie; că, fugit-am de lacul mizeriei din viaţa cotidiană spre a da peste ce? peste puţul imund al mizeriei din lumea virtuală?! mai bine lipsă; rămân cu fluiera şi mioarele mele.
    3.Sihastre… uf!

    Apreciază

  10. leo zice:

    Pentru curioşi, aşa arată ultima postare băcească din cea grădiniţă, care va apărea, dacă va apărea, fix de ziua naţională:
    Aya,
    NU-ŢI INSULTA INTELIGENŢA!
    Dacă atâta lucru n-ai priceput până la acest moment despre ăsta baci că poate fi bănuit de multe, dar nu c-ar fi vreun influenţabil prin amăgiri, gânditor altfel decât prin propria minte şi privitor altfel decât prin proprii ochi, dacă tot m-ai aţinut în pridvor cu colopu în mână, spune-mi că văd strâmb:
    – de mai bine de un an îl woodpeckăresc pe ANeul la cap să mai pună frână la insultarea sistematică a musafirilor săi de către trecători certaţi cu bunul simţ; n-aude, n-avede; brusc, îi vine poftă să ridice nivelul blogului fix cu prilejul unui alt atac la adresa Instalatorului şi a Sibillei, fără ai păsa că astfel validează atacul respectiv;
    – de dragul unei iluzii induse de nu ştiu cine, şi fix că mă doare undeva de cine, nu vezi, ori te faci că nu vezi, atitudinea duplicitară a unor personaje care fie se joacă cu tălică, fie te joacă pe tălică, atacând din prima secundă personaje vechi ale blogului, INCLUSIV ăsta baci, pentru ca apoi să ţipe în gura mare că tocmai ei sunt victimele:
    – e atacat lupi; lupi reacţionează, iar tălică tăbari pe el ca şi cum n-ai şti despre cine e vorba, tot aşa cum nu ştie „naivul” care l-a atacat, nu-i aşa, din necunoştinţă de cauză;
    – Velisar n-a pus bine piciorul în bătătură, şi e luat la pinalti; de unul care se părea a fi nou p-acilea, oricum destul de nou cât să nu-l fi cunoscut pe Velisar dacă ar fi fost chiar aşa „rătăcit”;
    – Draghi şi-a pierdut, părerea tot a tălică, brusc, acuitatea vizuală în materie de şobolani:
    – Sibilla e ridiculizată sistematic, în vreme ce tălică îţi faci bezele cu atacatorii, faci conversaţii înalte în paralel cu chemare la ordine a cui, a MEA, cel care nu a făcut niciun secret din admiraţia ce ţi-o poartă, care ţi-a fost suficient de prieten încât să-ţi atragă atenţia cât de finuţ a fost în stare că te plasezi în afara universului raţional în discuţia pe marginea „inocenţei” întâiului mârlan al ţării, care nu a intervenit decât tot cu maximă reţinere atunci când te-ai pus temeinic pe demolat un personaj care nu s-a dovedit în niciun fel ostil ANeului – evident, vorbesc despre Augustin, şi n-a intervenit chiar deloc când te-ai pus pe demolatul unui personaj altfel greu de înţeles de către mintea de baci – dom Titus, dar perfect inofensiv prin prisma zidului pe care singur şi l-a ridicat în jur prin ermetismul nu doar al exprimării sale; n-am intervenit nici când un alt evident cunoscut al tălică a lansat un atac greu de înţeles de către mintea de baci, tocmai pentru că nu intervin în lipsa elementelor care să-mi permită o dreaptă cântărire în lipsa unor date pe care, evident, le cunoaşteţi doar voi, cei doi care evident vă cunoaşteţi în personal; aşa cum n-am intervenit nici acum când, real sau provocator, mi-ai destăinuit niscai suspiciuni ale tălică vis-a-vis de… evident, mă priveşte strict cine, pentru că doar mie mi-ai spus; şi nu voi interveni nici în discuţiile pe care îţi vei propune să le porţi cu treaba tălică cine pe marginea MEGA-şpionului leo despre care, vai, la propriu intuiţia-ţi feminină n-a fost în stare să-ţi spună că nu-i decât un amărât de DonQuijote în miţoasă înarmat cu o amărâtă de pană de gâscă muiată în tintă…
    Mă rog, sper să-i fie mai bine ANeului odată purificat aerul grădiniţei de „pesticidele” ce-i vor fi fost cândva de ajutor în combaterea „dăunătorilor”, acum, odată convertită producţia la „alimente bio”, fiindu-i chiar un soi de piatră de moară de gât.
    Voi rămâne să văd în ce măsură alte ţinte ale atacurilor furibunde din aceste zile de campanie vor mai fi tolerate ori chiar exacerbate până la totală eradicare a unor rămăşiţe ale trecutului: Criticos, Diogene, Instalatorul, Cârcotaşul, Daniel, şamd… Să-ţi văd partenerii de cafenele literare cum o scot la cap cu căpoşi precum nea Săndelu ori Basileul… Mă rog, curiozităţi pur feminine şi… inutile…
    PS
    dacă tot m-am întins la vorbă: aveam ceva de răspuns, c-aşa-i frumos, unora cărora nu le fusăi chiar aşa indiferent…
    „@ Velisar, Daniel, Cogito
    Nu ştiu dacă vă (mai) abateţi sau ba pe aici, dar e tot ce pot face: vă mulţumesc că v-aţi ostenit cu un gând pentru ăsta baci.
    Vă asigur însă că:
    1.EU nu am niciun meci cu nicio Aya, şi aştept să, din două una:
    a.se trezească, realizând că este victima fie a unor grave iluzii, fie a unor mişeleşti intoxicări;
    b.se afunde şi mai mult în mocirla în care e în cazul că, într-adevăr, teribil adevăr pe care neuronul de baci, încă, refuză să-l priceapă, nu e victimă, ci regizor al acestei şarade sinistre;
    2.nu este vorba despre niciun orgoliu, nea Velisare, şi dac-ai să-ţi faci, ca de fiecare dată după o absenţă, lecţiile, vei înţelege singur, cu mintea tălică, ce şi cum despre cuţitul ajuns la os; pentru că prea s-au înşirat pe aţă atacurile către toţi consacraţii blogului, şi ar fi trebuit să te întrebi singur cum de-ai fost preluat aşa, din scurt, din prima… Notă: categoria indicată nu mă include, una pentru că nu e treaba mea să mă includ între sau exlud dintre consacraţi, şi doi că, după ce se vor fi săturat să iasă ciufuliţi din schimburile de replici cu trifurcata-mi limbă, se pare că şobolănimea a ales un mod mult mai pervers de atac, prin învăluire; or, dacă pentru alţii am putut interveni la „stăpân”, pro domo eu unul niciodată n-am să fac apel la ANeul; nu de alta, dar problema e mai degrabă a lui, nicidecum a ăstuia baci, oricum sătul de-atâta mizerie; că, fugit-am de lacul mizeriei din viaţa cotidiană spre a da peste ce? peste puţul imund al mizeriei din lumea virtuală?! mai bine lipsă; rămân cu fluiera şi mioarele mele.
    3.Sihastre… uf!”
    În fine, cum ceva îmi zgârie teribil în momentul ăsta timpanele ochilor, vei înţelege, sunt sigur, de ce voi fi devenit incapabil să mai ascult vreun acord muzical, cu atât mai puţin să mai aleg ceva din tolba cu dedicăţii;
    Şi o ultimă vorbă: sărutmâna, Manuela…

    Apreciază

    • leo zice:

      Rubrica răspunsuri pentru „străinătate”:
      @ dom Titus
      te bucuri, fascistule, că scăpaşi de un ashkenazi, ‘ai?! 😆
      şi dacă ţ-oi zice „M-aţi popit voi, dar de mă voi îndrepta, pre mulţi am să popesc şi eu!” şi ti faşi, Moţoc, şi ti faşi?! 😆 🙄 😆
      @ nea Velisarul
      nu ţânţarii, ştii tălică prea ghini… şi n-are circumstanţe, c-afară plouă…
      Auguri!
      PS
      na, că uitai esenţialul:
      @ AN
      da, sunt optimist: după ce că afară nu plouă, iată, anul ăsta iarna îi cam ca vara…
      PPS
      na, că un pursânje pe care pariai ieşi sângurel din cursă! păi ce-mi făcuşi, Cârco, nu-i dăduşi tava de jar dis-de-dimineaţă Basileului?!

      Apreciază

  11. Cârcotaşu zice:

    Cu oareş’ce legătură cu cele pe care le vorbirăţi acilea, pot pentru ca să zic că tot ce pui tu Sibillo la Marcus trebuie scos din spam. Cel mai ciudat e că până şi ping-back-urile de pe Sfinx tot acolo ajung. Pe cuvânt de… pionier!
    Nu cumva asta are legătură mai degrabă cu wordpress-u’ de pe când ţi-au suspendat blogu’? În cazul ăsta logic mi se pare că şi Leo se „bucură” de acelaşi tratament. Pentru Augustin e poate mai simplu. Am păţit şi eu aşa ceva chiar aici, da’ şi-n alte părţi. Deolgarea-logarea au rezolvat problema. Nu spun, da’ zic şi eu.

    Apreciază

  12. Cârcotaşu zice:

    PS – Sibilla, azi m-ai contrazis, n-ai mai intrat la spam. 😯

    Apreciază

  13. Cârcotaşu zice:

    @ Leo
    Nu ştiu prea sigur la cin’te referi ca fiind Basileu’. Că io nu văz nici-un împărat p-acolo-şa. De altfel, cum spuneai, lucrurile ie mult mai complicate, şi, mulţi vede puţini cunoaşte.
    În ce mă priveşte nu prea ştiu ce caut în zama asta, nici nu mă simt bine-ne ea. Bată-mă să mă bată, am vrut numa’ s-ajut, lua-m-ar gaia, aşa-mi trebă.

    Apreciază

    • leo zice:

      Ei, hai, n-o să-mi spui că nu ştiezi că Vasile vine de la Basileus… că nici gând n-aveam a te face ciorbă, că nu-s canibal cârcotăşesc, te-ntrebam doar despre unu altu din cea lume… pe cine vrai să întreb, aşa, în sevraj, până m-oi dezvăţa de dorul de aleile pe care m-am tot preumblat… 😆
      Ah, şi ierea să mă zăuit: şezi liniştit, că cine vrea să te vază în miezul lucrurilor complicate, tot te va vedea, oricâtă simplitate ţi-ai dori… trast mi, doar îs mega-şpion, ajentu „double O seven in tides” scrie pi mini… 😆 🙄 😆

      Apreciază

  14. Cârcotaşu zice:

    Mda, am mai auzit cestia asta cu Vasile, c-aş fi eu. De fapt tre’ să ţii minte că-ntr-o vreme eram şi Cogito.
    Ce vrei, io nu-s decât unu’, chiar de mi-aş dori să fiu mai mulţi, uneori.
    Da’ oriş’cât, dacă te-ai preumblat pe prea multe alei, io acilea nu-s decât Cârcotaşu, de ani de zile. Am şi amici şi am şi inamici, normal, ca cum avem cu toţii. Credeam c-am nemerit acilea la neşte amici. Am greşit?

    Apreciază

    • leo zice:

      Maică, m-am uitat la rândurile mele, m-am uitat printre ele, şi neam dac-am găsit pe undeva vreo aluzivă aluzie în sensul indicat de tălică. Dealtfel mi-ar fi şi fost greu să gândesc una ca asta, câtă vreme Basileul cu pricina, în dărnicia cu care se ia cam di tăţi oamenii pe care-i întâlneşte în cale, n-avuse de lucru şi se dădu cu furca la tren şi ăsta baci; şi-a rămas cu furca bearcă… ceea ce, la cât mă ajută mintea-mi zăuitucă, nu-mi amintesc să ţi se fi întâmplat tălică…
      Mă rog, constat că-n ultima vreme dau tot mai frecvente semne de genialitate, şi-mi vine tot mai greu a mă face înţeles; mă rog, dacă mai e ceva de înţeles după atâta delir în care iată, aflăm de la Manuela că s-au găsit schizoizi în stare să se atace singuri prin cea grădiniţă; mă rog…
      dar mai bine să mă culc…
      noapte bună dimineaţa….

      Apreciază

  15. Cârcotaşu zice:

    Oricum ar fi, sunteţi trei care vreţi să plecaţi. Cine-a aprins scâteia? Gândiţi, căutaţi, dar se pare că şi-a atins scopul. Restul e fără importanţă.

    Apreciază

    • leo zice:

      Wrong! EU n-am nimic de căutat, pentru că nu-i pierderea mea. Şi problema nu e cu cine aprinde scânteia, ci cu cine nu supraveghează focul ce-i mistuie miriştea… Să fie sănătos, că n-a hi nici primul, probabil nici ultimul chix pe care-l dă în materie de ales colaboratori şi prieteni… Şi, trast mi, eu nu vreau să plec; atâta că am chiar plecat. Lucru pe care l-au făcut şi îl vor face şi alţii, fără legătură cu mine…

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.