Părintele Arsenie Boca – * Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos. * ! Să luăm aminte !

imagine preluată: http://static.panoramio.com/

Părintele Arsenie Boca – * Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos. * ! Să luăm aminte !


Motto:

* Când omul traieste în adevarata lui valoare, e subiect de istorie, pe când, daca renunta la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, în rând cu oricare dintre obiecte, nu mai poarta un nume, ci poarta un numar. Deci, ce poate sa însemneze coborârea omului la simpla valoare economica, decât o degradare a lui în rândul vitelor, care se vor salbaticii întreolalta si-si vor împinge conducatorii pâna la marginile nebuniei. Asta înseamna treaba unuia, care ar încovoia crinii în gunoi, pretuind mai mult gunoiul decât mirosul crinului. *

imagine preluată: http://2.bp.blogspot.com/

S-au împlinit azi, 20 de ani de la trecerea la Domnul a Marelui Duhovnic, * Sfântul Ardealului *, Părintelui Arsenie Boca, un reper în viaţa morală şi spirituală, pentru noi.

* … Parintele Arsenie Boca s-a nascut in 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara, iar la botez a primit numele de Zian. Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, in 1939, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.

Imediat dupa instaurarea regimului comunist, Parintele Arsenie a intrat in vizorul Securitatii, fiind arestat pentru prima oara in 1948, sub pretext ca i-ar fi ajutat crestineste pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. in ultima parte a vietii avea sa se lege mult de doua locuri: Draganescu – unde a pictat biserica timp de 15 ani, incepand din 1968 – si Sinaia, unde, din 1969, si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde obisnuia sa se retraga tot mai des si unde a si inchis ochii, la 28 noiembrie 1989. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989. *

http://www.emm.ro/

imagine preluată: http://valeriugafencu.files.wordpress.com/

Câteva din Zicerile Părintelui Duhovnic Arsenie Boca :

„Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!”

E un cuvint care merita sa fie stiut si urmat, el putind fi de folos tuturor celor ce nu iau aminte la ei insisi, tuturor celor care vreau sa braveze si nu se gindesc la urmarile pe care le pot avea, spre raul lor, niste atitudini care nu sunt destul de bine gindite si controlate. Sa luam deci aminte la cuvintul de mai sus si sa-l implinim in cele doua laturi ale lui.

„In mintea strimba si lucrul drept se strimba”

Asa obisnuia sa spuna parintele Arsenie, care urmarea pentru oameni o minte dreapta si lucruri drepte si indreptate de mintea cea buna. Valoarea acestui cuvint o intuiesc toti cei
ce il aud, si asta se intimpla des, caci noi il aducem inaintea vizitatorilor si inchinatorilor nostri, mai ales atunci cind au prilejul sa vada o pictura a parintelui Arsenie reprezentind Adormirea Maicii Domnului, pictura in fata careia se opresc cu admiratie multi dintre cei ce viziteaza Manastirea Brincoveanu de la Simbata. Mintea se strimba in urma patimilor si se indreapta pe masura curatirii de patimi. Cind mintea se indreapta, vede lucrurile drept, deci asa cum sunt ele.

„In mintea strimba si lucrul drept se strimba”

Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima, adica de la informatie la convingere. Oameni de informatie religioasa sunt mai multi decit cei ce au convingeri religioase. E necesara si informatia, care adeseori se face prin auzire. Dar a ramine la informatie inseamna doar a fi la inceputul drumului „la urechi”. Pina la inima mai e o cale lunga, „cea mai lunga cale”.

„Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse”

Cuvintul acesta ne aduce aminte de un cuvint asemanator, cu circulatie mai ales in lumea din Apus: „Un sfint trist este un trist sfint”. Parintele a fost intotdeauna pentru optimism, pentru bucurie, credinta noastra fiind „izvor de bucurie”, crestinismul fiind „religia bucuriei”. Domnul Hristos le-a spus ucenicilor Sai :”Acestea vi le spun ca bucuria Mea sa fie intru voi si ca bucuria voastra sa fie deplina” (Ioan 15, 11).

Explicate de Parintele Teofil Paraian

imagine preluată : http://www.replicahd.ro/

Despre * Sfântul Mare Duhovnic Părintele Arsenie Boca *:

http://www.biserica.org/Publicatii/1994/NoIV/01_index10.html

www.razbointrucuvant.ro/

http://www.branc.ro/mesaje_postrugaciune_26_01_2009/mesaj_arsenie_boca/

www.ceruldinnoi.ro/pages/Arsenie_Boca.htm

imagine preluată: http://3.bp.blogspot.com/

Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca :

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine. Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.

*******

Un Mare Sfânt, un Stâlp al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Arsenie Boca! Să-l rugăm să se roage pentru noi,păcătoşii, căci Părintele a spus că, ne va ajuta din Cer, mai mult decât de pe pământ !

imagine preluată: http://www.crestinortodox.ro/

În loc de încheiere, un gând… :

* În cele din urmă, în ce „sector” al UE vor avea românii un cuvânt de spus? În tehnologie? Democraţie? Politică? Ceea ce poporul român ar putea oferi ca valoare Europei este ortodoxia „născătoare de sfinţi”, ceea ce ar ajuta şi la evitarea confiscării Ortodoxiei de către activităţile sociale, umanitare. *   ( Părintele Profesor Vasile Vlad, la Invitaţia Centrului Eparhial Caransebeş, vorbind despre * Nevoia de Sfinţi * )

http://www.episcopiacaransebesului.ro/news.php?readmore=57

imagine preluată: http://www.crestinortodox.ro/

SĂ LUĂM AMINTE !!!

„Incepe timpul mucenicilor”

Neindoielnic, parintele isi cunostea sfarsitul. Ucenicul sau, Preasfintitul Daniil, episcopul ortodox din Varsetul Voivodinei, isi aminteste ca, in decembrie 1988, la ultima lor intalnire de la Prislop, parintele a plans pentru prima si ultima oara, in fata obstii adunate sa celebreze apropierea sfintelor sarbatori de Craciun. Anul urmator, in prag de iarna, parintele va cadea nemiscat la pat si se va stinge sfielnic si tacut, ca palpairea unei lumanari suflate de boarea unui vant. Nimeni nu poate sti cui anume ii erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranta, era un semn de despartire, dar si de intarire a ceea ce se spune ca profetise pentru ultima oara poporului roman, cu putin timp inainte de caderea comunismului: „Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor”.

Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Previziunea viitorului

Parintele Arsenie trebuie sa se fi despartit de noi cu regret si amaraciune. Nu numai ca vedea in duh ce o sa ni se intample, dar ne iubea pe toti atat de mult, incat ar fi vrut sa-i puna pe fagaraseni, dimpreuna cu tot poporul credincios, intr-o icoana a neamului romanesc, intruchipata sub forma unui taran simplu si imbracat in in, ce sta in rugaciune cu bratele spre cer, ca Moise pe munte, avand deasupra culmile carpatine, pe care se ridica crucea de pe Caraiman, cu o ceata de cuviosi dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lacasuri ale neamului: Cozia, Voronet, biserica de lemn a lui Horea.

imagine preluată: http://www.revistafelicia.ro/uploads/modules/news/1002867/1002867_poza_1192408183.jpg

In cei aproape 80 de ani ai sai, parintele nu a mai avut timp sa ne lase decat niste insemnari si niste schite, desenate infrigurat in minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetandu-le cu atentie, vom descoperi cu uimire ca, in recluziunea meditativa de la Draganescu, parintele nici nu a profetit si nici nu a transpus dogmatic Scriptura in desene, ci a incercat, dupa cum singur recunoaste, sa picteze ceva mult mai important: zborul si tacerea. E limpede ca nu poti sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa I te apropii cu o catime macar, daca nu esti un pic vizionar si poet, daca nu repeti si nu crezi odata cu parintele ca prezentul nici nu ne domina si nici nu ne apartine. Atunci cand ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie si o capcana. Sa nu-l preamarim niciodata. „Prezentul”, spunea cuviosul Arsenie Boca, „e doar viitorul trecutului”.

http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/publicatii/1082-recomandare-profetia-pictata-a-parintelui-arsenie-boca-biserica-draganescu-din-apropierea-bucurestiului-mihailesti.html

razvan-codrescu.blogspot.com/

Sfaturi şi îndemnuri ale Părintelui Arsenie: despre sectari – “Măi, şi cu lupii aştia mă înţeleg, numai cu voi nu mă pot înţelege.”…

Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunţă la confesionalitate… Tendinţa Papei de a atrage în acelaşi staul pe toţi creştinii nu se va realiza niciodată. Papa nu va ajunge niciodată la o turmă şi un Păstor în staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos.

Sectarii au provocat o libertate catehetică care-i duce la erezie.

Diavolul ştie şi el Scriptura, însă diavoleşte, deoarece mintea lui fiind nebună, strâmbă înţelesul oricărui cuvânt, devreme ce el nu stă în adevăr, ci în minciună.

Dracii nu au putere asupra creştinului ortodox, botezat după rânduială, în Biserica. Botezul pocăiţilor (de tot felul) este lepădare de primul botez drept şi e păcat.

Nu da cu bâta în viespele sectare.

Ba unii vor ajunge ca, cu ajutorul demonilor, luându-se după amăgiri satanice, să pogoare chiar foc din cer amăgind chiar şi pe sfinţii adevăraţi. Aceştia sunt mucarii de azi, din mijlocul vostru, adică sectarii, care atunci când vor fi lepădaţi de dreptul Judecător vor zice: “Doamne, nu am făcut minuni în numele Tău? Nu ne-am închinat noi Ţie?” La toate acestea Dumnezeu le va răspunde: “Duceţi-vă de la Mine blestemaţilor fiindcă nu vă cunosc pe voi”

“Vor merge în iad cu Biblia în mână!”

Zicea să nu ne prindem mintea cu sectanţii pentru că nu putem să reuşim cu ei, căci sunt atât de înrăiţi încât: “Mie, au sărit şi mi-au rupt cartea”. Părintele a hotărât să le argumenteze din Biblie şi ei dacă au văzut că nu pot să-i răspundă au sărit să-i rupă cartea. (Gheorghe Silea, 45 ani – Sâmbata de Sus)

Nişte oameni din Vistea l-au invitat pe Părintele să facă vecernia în Vistea de Sus. Erau mulţi sectari acolo. Când a ajuns acolo, Părintele a zis: “Dar ce văd aici? O mulţime de persoane care nu-şi pot face Sfânta Cruce. Să iasă toţi afară!”. Încet-încet, deşi se codeau, au ieşit. Le-a spus Părintele: “Eu vă cunosc pe voi căci aveţi pecetea satanei pe frunte şi vă arăt cu degetul”. După ce au ieşit toţi, Părintele şi-a rostit cuvântul. (Beleana Ileana, Recea)

Pocăiţilor le spunea că, dacă nu cred în Iisus Hristos, în Maica Domnului şi în Sfânta Cruce, vor merge în iad cu Biblia în mână! (Cismas Eugenia, 78 ani, Fagaras)

zoranivanda.blogspot.com/

* Trebuie sã ne întãrim spiritualiceste, fãrã de care viata noastrã este moartã, chiar dacã ne merge numele cã trãim. *   ( Părintele Arsenie Boca )

Sibilla

imagini  şi informaţii preluate de pe google.ro – sursele precizate mai sus

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Părintele Arsenie Boca – * Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos. * ! Să luăm aminte !

  1. Nea Costache zice:

    Sarut mana Sibilla! intr-adevar, parintele Arsenie Boca, dupa cate am citit si la tine si in alte parti, de asemenea ascultand la radio marturiile celor care l-au cunoscut, a fost un preot si un om de exceptie, iubitor de arte, si oameni.

    Apreciază

  2. Cristina zice:

    Viaţa Pãrintelui Arsenie Boca
    (în versuri)
    1.Multumesc iubit,Pãrinte Dumnezeu,
    Cã ne ocroteşti şi ne aperi mereu
    Ne-ai lãsat mijlocitor,
    Şi al nostru îndrumãtor, / Cu smerenie,
    Pe iubitul ,Sfânt Pãrinte Arsenie.

    2.Fraţii creştini de pretutindeni ,azi vã spun
    Viaţa unui Sfânt Pãrinte foarte bun.
    Vã rog sã luaţi aminte
    La frumoasele cuvinte , / Nu plecaţi,
    Lãsaţi grijile afarã şi-ascultaţi.

    3.Într-un sat ,Vaţa de Sus, din Hunedoara,
    Se nãştea un prunc ce-avea sã schimbe ţara,
    Din pãrinţi creştini ,iubiţi,
    Care erau fericiţi / C-au nãscut
    Un copil ce-avea sã fie Sfânt.

    4.A lui mama se numea Cristina,
    Şi-a avut în pântece lumina,
    Cãci ea a visat frumos:
    Luna ,soare luminos / Şi gândea
    “Oare ce avea sã fie acest copil în viaţa sa?”

    5.Tatãl sãu, ce Iosif se numea,
    Nume pruncului ,Zian ,punea,
    Şi cu cât timpul trecea,
    Zian repede creştea / Şi-asculta
    De pãrinţi care spre bine-l îndrepta.

    6.Mai târziu dupã ce şcoala a-terminat,
    Viaţa Domnului,pe-acest pãmânt,şi-a închinat
    A intrat în mãnãstire
    Şi-o frumoasã vieţuire ,/ Ca de Sfânt,
    A avut pânã a plecat de pe pãmânt.

    7.În Muntele Sfânt este trimis,
    Şi acolo minune mare s-a scris,
    S-a rugat la Dumnezeu,
    Sã îl ajute mereu / Şi sã-i dea
    Un duhovnic sã-l îndrume în viaţa grea.

    8.Crezând cã nu-i vrednic de –ajutor,
    Maicii Sfinte ,s-a rugat cu foc şi dor,
    Atunci o mare minune .
    Cum numai Sfinţii pot spune / S-a întâmplat,
    Maica Sfântã, sus pe munte l-a urcat.

    9.Pe Serafim de Sarov la întâlnit
    Şi – acesta viaţa i-a povãţuit,

    Cu post şi cu rugãciune
    A primit înţelepciune / Şi-a venit
    Înnapoi la Sâmbãta unde-a slujit.

    10.Devine stareţ al Sfintei Mãnãstiri
    Şi îndreapta lumea chiar şi din priviri,
    Avea dar proorocesc,
    Nefiind cu duh lumesc / Şi îndrepta,
    Pe tot pãcãtosul ,care-l asculta.

    11.Avea ochi albaştri şi senini,
    Ochi ce te cutremurau ,divini,
    Nu puteai sã îi priveşti,
    Decât doar sã te smereşti / Şi vedeai,
    Puterea lui Dumnezeu ,când îi priveai.

    12.Toţi creştinii ,din tarã, îl cãutau,
    Sã îi cearã sfaturi ,sã-i ajute îl rugau,
    Mustra dur pentru pãcate,
    Avea vorbe minunate ,/ Şi iubea,
    Pe tot pãcãtosul care se-ndrepta.

    13.Mai târziu este trimis din Fãgãraş,
    La obştea din Prislop ,sfânt lãcaş,
    Urmãrit de securişti,
    Creştinii sunt foarte trişti / Da’l urmau,
    Se duceau dupã-al,lor Sfânt şi lãcrimau.

    14.În continuare este urmãrit,
    Luat în râs de alţii chiar batjocorit
    Prislopul devine atunci
    Sfântã obşte dar de maici ,/ Duhovniceascã,
    Îndreptatã cãtrea calea îngerescã.

    15.De la Prislop l-au dus la Canal,
    A fost chinuit ,lovit brutal
    La fel ca Mântuitorul,
    A rãbdat pentru poporul / Cel lovit,
    De communism ,de urã şi asuprit.

    16.S-a întors din nou la mãnãstire,
    Pentru a salva creştini de la pieire,
    Era urmãrit mereu,
    De duşmanul cel mai rãu / De atunci,
    Securiştii care n-au scãpat de munci.

    17.A fost chinuit prin închisori,
    A suportat chiar şi deportãri
    A suferit cu rãbdare,
    Pentru rasplata cea mare, / Ce avea,
    Sã primeascã şi cununa aevea.

    18.Mai târziu la Drãgãnescu este dus
    O Bisericã-n al Bucureştiului apus,

    Este urmat de creştini,
    Chiar de-ndura orice chin ,/ Cu bucurie,
    Pentru Domnul suferea orice urgie.

    19.Acolo Sfântul Pãrinte a pictat
    Biserica Sfântã cu har minunat,
    Dar a pictat cu tãrie ,
    În suflete bucurie / Şi cuvânt
    Credincioşilor de pe acest pãmânt.

    20.Pentru cã avea darul proorocesc
    şi-a vãzut sfârşitul aşa cum era firesc,
    Ştia cã va suferi ,
    Cã duşmanii-l vor lovi, / Dar rãbda,
    Pentru cã avea sã îşi ia plata sa.

    21.Ai plecat ,Pãrinte ,pe Cãrare,
    A Împãrãţiei dulce,rarã,floare,
    Te-ai dus sus la Dumnezeu
    Ca sã ne veghezi mereu, / Pe vecie,
    Şi sã fim cu toţii în Împãrãţie.

    22.Îti mulţumim ,Pãrinte, cã ne-ai ajutat,
    Cã ne-ai fost alãturi şi ne-ai ascultat.
    Sã nu ne uiţi drag Pãrinte,
    Pentru noi roagã-te ,Sfinte / Sã venim,
    În Împãrãţia Domnului .Amin .

    Apreciază

  3. Iordachescu zice:

    Cine doreste sa vina cu noi pe un traseu exceptional de frumos la Alba Iulia Aiud M-rea Ramet si la Pr. Arsenie Boca la Prislop pe 5-6 iunie. Programul intreg aici:

    http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/pelerinaj-transilvania-5-6-iunarsenie.html

    Noi am mai facut traseul acesta pe 1-2 mai. Datorita solicitarilor de a-l repeta, vi-l punem astazi inainte. Accesand linkul de mai jos veti putea vedea impresiile pelerinilor si poze din pelerinaj

    http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/impresii-si-fotografii-din-pelerinajul.html

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.