Ia românească reprezintă istoria şi povestea neamului românesc purtând în ea un mesaj strămoşesc. Noi suntem datori să-l păstrăm şi să-l descifrăm.
Pentru români, ia tradițională este şi trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.
Cămașa tradițională românească cu poale lungi și încrețită la gât a fost purtată de daci, strămoșii poporului latin, iar în timp aceasta s-a scurtat din cauza uzurii. „Ia cu încreț la gât, rotundă, care se strânge cu un șnur vine de la daci. Este tipică doar românilor. Dacii erau îmbrăcați în haine încrețite la gât, lungi și largi, iar cele de sărbătoare aveau și broderie. Cu timpul, din cauza că se rupea repede, s-a trecut la cămașa fără poale”, spune etnograful Tamara Macovei de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Povestea iei – de la începuturi și până în prezent
Ie românească
Povestea iei româneşti, de la cultura Cucuteni la coperta revistei Vogue: simbolurile magice care fereau purtătorul de rele
Citeste mai mult: adev.ro/pbdtkf
Povestea IEI: Dacă știm să o ascultam, IA ne vorbește
RIDICATI TRICOLORUL, IMBRACATI PORTUL NATIONAL, CINSTITI PATRIA SI EROII NEAMULUI!
“Ridicaţi Tricolorul, îmbrăcaţi Portul Naţional, cinstiţi Patria şi Eroii Neamului, puneţi în toate casele şi grădinile, la porţi şi în toate răspântiile, aşezaţi în Sfintele Biserici şi în faţa Troiţelor, pictaţi în Sfintele Mânăstiri şi Calendare, chipurile sacre ale voievozilor şi cărturarilor noştri! Umpleţi cărţile copiilor şi visele lor, cu martirii Neamului Românesc! Aprindeţi candele în toate cimitirele şi tămâiaţi sufletele nevegheate ale strămoşilor, rostiţi rugăciuni şi jurăminte pentru Ţară, închinaţi-vă şi puneţi Crucea din vârful degetelor în adâncul pieptului, ca un nou duh!
Iubită Naţiune Română, eşti însăşi Învierea ta!”
“Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. “