Din ” respect ” pentru Carte s-a dedat la vandalism !! – Clara, solista de muzică populară din Curtea lui frunzăverde

Din ” respect ” pentru Carte s-a dedat la vandalism !! – Clara, solista de muzică populară din Curtea  lui frunzăverde

clara-constantin

Altă zuză protejată și numită politic ( că n-am chef să insist asupra sanchi concursului pt ocupare post ! ) de-același ayatollah frunzăverde : duduia clara constantin, o anonimă care batjocorește Cartea ! Pt actele de vandalism la care se dedă fifi-înaripata clara, merită să fie târâtă prin tribunale și arătată cu degetul de către societatea civilă ! NU merită milă pentru că le comite deliberat, cu bună știință, din neștiință ! Rușine NU are, respect față de munca altora pe care s-a cocoțat, nici atât. Cu Cartea NU pare a fi prietenă, altfel nu și-ar fi arătat ” putința ” prin vandalism.

Pe  Clara o  ” recomandă vocea și talentul ” – o modă la ” liberali ” și nu numai 😉

Demisia, Claro, că ești de miru lumii, fătuco !

CLARA-2

SCANDAL PE CULTURA REȘIȚENILOR. CLARA CONSTANTIN E ACUZATĂ CĂ AR FI „MANAGER PRIN VANDALISM” ÎN TIMP CE BIBLIOTECARII ÎȘI PLÂNG DE MILĂ!

Scandal în cultura reșițeană

Scandal în cultură după scindarea Bibliotecii Județene “Paul Iorgovici” Reșița. Partea județeană a luat cărțile, lăsând partea municipală nu doar cu sediile goale, dar și complet vandalizate, conform spuselor lui Marius Motoșan, șeful Serviciului Public Biblioteca Municipală.

Biblioteca Județeană “Paul Iorgovici” Reșița primea fonduri de la doi ordonatori de credit: Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița. Ca urmare a unui nou act normativ care interzicea finanțarea din două surse publice, biblioteca s-a împărțit în două: Biblioteca Județeană Caraș-Severin și Serviciul Public Biblioteca Municipală, urmând ca fondul de carte să rămână în custodia serviciului Primăriei. Însă acest lucru s-a schimbat, biblioteca județeană retrăgându-și cărțile din secțiile care aparțineau Primăriei. Orgoliile au împiedicat funcționarea celor două instituții publice ca una în beneficiul cetățenilor.

Fostul director al instituției de cultură, Nicolae Sârbu, este revoltat de ceea ce se întâmplă, spunând că și în trecut a existat o astfel de situație, însă a reușit să evite distrugerea bibliotecii. Acesta a declarat că în Caraș-Severin se încalcă flagrant legea bibliotecilor și că biblioteca județeană se dezice de partea sa municipală.

Dincolo de faptul că biblioteca județeană a mutat fondul de carte din anumite secții, angajații sunt revoltați și uimiți de modul în care s-a făcut, fără niciun fel de coerență, criteriu sau grijă, fiind aruncate fișele și cataloagele cărților, gestiunea fiind aruncată în haos.

Nicolae Sârbu a declarat că, la modul în care s-a făcut transferul de carte, cele două biblioteci nu vor avea o activitate destinată publicului anul acesta. Biblioteca municipală a cerut ajutorul cetățenilor care au donat cărți din bibliotecile proprii pentru a ajuta noul serviciu.

Manager prin vandalism?

Scrisoare deschisă, a fostului director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Reşiţa, Nicolae Sârbu, cu privire la reorganizarea bibliotecii din Reşiţa, prin despărţirea ei în două instituţii: Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin şi Serviciul „Biblioteca Municipală” Reşiţa, ca subunitate a Primăriei Reşiţa:

„Am ezitat să intru în această incredibilă, unică şi ilegală acţiune de distrugere a unei instituţii, pe care am condus-o punând suflet şi ştiinţă de carte, 13 ani şi patru luni.

Am reuşit să fac din Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” o instituţie performantă, vizibilă la nivel naţional, în rând cu biblioteci care au condiţii net superioare. Să iei în condiţiile noastre superprovinciale două premii pe ţară (2000 şi 2010) nu e un lucru oarecare, cu toate că aici unii s-au făcut că nu-l observă.

Dacă intru azi, fără apartenenţă şi părtinire politică, într-o polemică necesară, este pentru că se-ntâmplă lucruri revoltătoare. Ceea ce generaţii de bibliotecari şi directori au clădit cu greu se face harcea-parcea, încălcându-se legi, fără respect faţă de meserie şi carte, dintr-o trufie de neînţeles la un manager, care nu apără meseria de bibliotecar, ci doar scaunul şi salariul. Dar să o luăm cât de cât metodic. Sunt fost director care ştie şi Cetăţean de Onoare al Reşiţei.

Legea spune că, în municipiile reşedinţă de judeţ, biblioteca judeţeană îndeplineşte şi rolul de bibliotecă municipală.

Aşa s-a ajuns ca, la o mare reducere de personal, când trebuia să dau 14 bibliotecari afară, primarul Mircea Popa să accepte să plătească 12 bibliotecari şi să prevadă anual o sumă de bani pentru achiziţie de carte la bibliotecă, să mă ajute cu scânduri pentru rafturi şi, la secţiile maghiară, sârbă, engleză, să-mi asigure numeroase rafturi noi. De fapt, în toată ţara, primăriile ajută bibliotecile, care asigură servicii culturale pentru populaţia municipiilor. Ani de zile am colaborat bine cu toţi primarii şi am prezentat raportul meu de activitate şi Consiliului Local Reşiţa, să ştie ce facem, cum cheltuim banii.

Deodată vine o lege care aparent împiedică o colaborare la Reşiţa. Managerul Clara Constantin, care a avut prima grijă să-şi facă un birou elegant, nu ca mine, nu caută să-şi apere instituţia. La conducere era U.S.L.-ul, Ministrul Culturii era liberal ca şi ea. Se putea face un serviciu cu oamenii plătiţi de primărie, fondul şi activitatea să nu fie întoarse pe dos. Dar managerul acesta chiar vrea să scape de cei 11 (un post fiind liber), salariul domnişoarei rămânând la fel. Erau aproape 400.000 de unităţi de bibliotecă. Câţiva ani la rând am înregistrat peste 10.000 de utilizatori anual. Să nu mai vorbesc de tipărituri, de acţiunile culturale consistente şi apreciate de presă. Azi, doar secţia Germană duce greul unor astfel de acţiuni. În debandada începută fără strop de profesionism, cu patrimoniul ce se face praf, anul va fi ocupat de rearanjări, fără ca biblioteca să-şi mai îndeplinească misiunea.

Aşadar, cei foşti 11 colegi sunt priviţi ca duşmani şi daţi afară din sediu. Managerul Clara Constantin nu se duce la primarul Mihai Stepanescu, să găsească o soluţie de compromis, o funcţionare în favoarea reşiţenilor.

La articolul 6 al Hotărârii Consiliului Judeţean din 27.02.2014 se spune că Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” are obligaţia de a încheia cu Consiliul Local al Municipiului Reşiţa un protocol de predare-primire a unor bunuri culturale (unităţi biblioteconomice) şi a unor mijloace fixe (calculatoare şi mobilier) în custodie. Nici vorbă de un protocol serios, cuprinzător, făcut cu bună credinţă. Managerul bibliotecii, de parcă toate bunurile ar fi ale ei de-acasă, nu bunuri publice, în serviciul reşiţenilor, a început devastarea arbitrară a bibliotecii.

Biblioteca Franceză a fost pur şi simplu vandalizată. Au fost smulse prizele, instalaţiile de încălzire şi de apă!

Ştie Clara Constantin cât de greu şi cu cât drag a fost amenajată această secţie?

Mă doare sufletul când ştiu cât de valoros, cu câtă grijă profesională şi în ce ordine era Fondul de publicaţii (adevărat tezaur), de pe str. George Enescu. A fost luat cu furie, fără nicio ordine, fără nici o evidenţă, depozitat alandala la Casa de Cultură. După toate instrucţiunile, acest fond (cu greutate foarte mare) nu se depozitează la etaj.

Ştie managerul cât îi trebuie să aranjeze un astfel de fond şi să formeze un bibliotecar care să ştie, să cunoască, să poată servi cititorii?

Pur şi simplu, managerul Clara Constantin se poartă ca un vechil de pe vremuri. A strâns grămadă toate calculatoarele, mobilierul, cărţile. Nu vrea să dea nimic la primărie.

În 1952, s-a înfiinţat Biblioteca Orăşenească, trecută şi prin bibliotecă raională, transformată apoi în Bibliotecă Municipală până în 1974, când pe baza ei, cu fondul, cu mobilierul şi în sediul ei s-a înfiinţat Biblioteca Judeţeană, care după 1990 poartă numele de „Paul Iorgovici”.

Din toane şi bun plac, cu o anume ură parcă, nu vrea să dea Bibliotecii Municipale nimic. Cică intercalează, apoi le dă în judeţ. Nu mai există nicio evidenţă a mişcării fondurilor.

O întreb în modul cel mai serios de ce a casat cartea valoroasă, pe care noi am salvat-o cu greu de la Marginea şi abia am păstrat-o în depozite improvizate? Era carte valoroasă. Oare managerul nu-i şi cititor şi iubitor de carte? De ce s-au luat cărţile din gestiune fără inventar? E o ilegalitate! Casările nu se fac după bunul plac, ca un abuz. Lasă, domnişoară manager orgoliul deoparte, răul a fost deja făcut.

Ce se mai poate face acum? Dă cel puţin 150.000 de cărţi Bibliotecii Municipale Reşiţa, mobilier, xerox şi calculatoare. Nu cred că e cazul să se ajungă la o acţiune judecătorească!

Eu ştiu că au dreptate şi îi susţin.

Nu s-a respectat Hotărârea Consiliului Judeţean. Biblioteca Anglo-americană a fost făcută fără niciun leu de la buget, cu ajutorul Rotary Club Reşiţa. Biblioteca Franceză, eu ştiu cum a crescut. În depozitul central, care nu are bibliotecar, sunt multe rafturi care sunt ale primăriei. Vreţi să vi le arăt, să vină primăria să le ia?

Aţi făcut ceva ce nimeni în ţară nu a făcut. Niciun om cu judecată normală, cu respect faţă de colegi, faţă de instituţia încredinţată şi faţă de meseria de bibliotecar, n-ar fi făcut aşa ceva. Numai Clara Constantin va intra în legendă cu asemenea „fapte culturale haiduceşti” la Reşiţa.

N-aţi fost în stare nici să înregistraţi în Cartea Funciară spaţiul obţinut de mine pentru noua bibliotecă. Managerul nu se poartă ca un vandal, domnişoară Clara Constantin. Ascultaţi şi de cei care şi-au tocit coatele prin biblioteci şi iubesc învăţătura. Purtaţi-vă frumos cu cartea şi nu distrugeţi ceea ce alţii au construit cu greu!”

NICOLAE SÂRBU
Fost director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”

Dar, să ne lămurim cine e duduia  clara constantin,  numită-n funcție numai pen că  ” o recomandă vocea și talentul ” :

Spune de unde vii, ca să-ţi spun cum se conduce o instituţie publică

” Mulţi directori de instituţii publice au ajuns în funcţii de conducere nu doar pentru că ar fi capabili de aşa ceva, ci pentru că în buzunarele lor s-a aflat, la momentul potrivit, un carnet de partid portocaliu, galben sau roşu, după caz, cu care în zilele noastre se dechid până şi cele mai ferecate încuietori.

Un astfel de conducător este şi Clara Constantin, cea care manageriază Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“. Nu ne îndoim de talentul şi calităţile sale interpretative, demonstrate de-a lungul anilor pe scenele pe care a urcat ca solistă de muzică populară, dar parcă ne-am fi dorit ca o astfel de instituţie să fi fost condusă de un alt fel de om de cultură, cu cărţi publicate sau măcar cu câteva poezii şi eseuri apărute în revistele de specialitate. Sigur, când partidul te vrea într-o funcţie ca aceasta, ce mai contează că ai cântat o doină, o ardeleană sau nu ai publicat o povestioară în viaţa ta? La vremea propulsării în funcţia de directoare, PDL se afla la guvernare, iar acum nu ne-ar mira dacă Clara Constantin s-ar regăsi printre liberalii Banatului de Munte.

Ca manager este important să ştii să conduci cu pricepere instituţia şi nu doar să-ţi încasezi salariul, de aproape 5.000 de lei. ”

daaaar,

Din ” respect ” pentru Carte s-a dedat la vandalism !! – Clara, solista de muzică populară din Curtea  lui frunzăverde

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Din ” respect ” pentru Carte s-a dedat la vandalism !! – Clara, solista de muzică populară din Curtea lui frunzăverde

  1. Stimati PNL-isti, istoria are un umor tare negru, citeodata!

    „Noi, penelistii, nu mai putem ramine nicio clipa in USL! Noi… ne-am dat seama ca Ponta n-are nici un gind sa-l lase vreodata pe Antonescu sa fie presedinte!”

    Frati penelisti, cita dreptate ati avut! Noroc ca ati plecat la timp, altfel cine stie in ce ipostaza jalnica ar fi fost Antonescu acum, cu raul asta de Ponta. Doamne, nici nu vreau sa-mi imaginez!.
    Cit despre candidatura, decit sa nu-l lase Ponta, infinit mai bine e sa nu-l lase Johannis! Caci dulce ca mierea e glontul patriei!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.