UPDATE !! Ne-am prost ! ( pe ea… ” diplomație ” )

Ne-am prost ! ( pe ea… ”  diplomație ”)

caricatura-alex-dimitrov-iar-eu-sunt-independent

sursa foto : aici

Suntem neica-nimeni  pentru UE, astfel  ne tratează ! Suntem de DOAR folos SUA, o vreme.

Poziția  ” capră ” – să-mi fie iertat – pare c-a început să devină obișnuință și nu doar vis a vis de UE cât mai ales în fața altor  baștani, autoproclamați milițeni mondiali, de peste ocean. Ne băgăm în seamă / zeamă  doar, doar obținem ceea ce ne dorim cu ardoare și-acelea numai vreo bunăstare NU aduc țărișoarei noastre din ce în ce mai  tristă, amărâtă. Ne băgăm în seamă cu orice ocazie, ne dăm cu părerea, ieșim cu declarații publice să facem sanchi vreo impresie… Soldați ascultători, nici nu mai contează-n slujba cui – să obținem susținere să ne tot cocoțăm pe funcțiile jinduite. NE-am prost. Da, NU neam prost, ci, ca de multe alte ori ne-am prost !

Ce-am avut, ce-am pierdut, ce rămâne de făcut…. nu par să fie mari preocupări pentru onor politicienii noștri și mă refer mai ales la ultimii ani. Chiar să nu fim în stare să NU ne închinăm la Porțile unora, altora ???!! NU cred că e obligatoriu, nici o soluție să ne ploconim în fața Apusului, Răsăritului, peste ocean ! Se poate ȘI altfel ! Dar…. cu cine…. : (

Atitudinile noastre în contextul tensiunilor din Ucraina  ar fi de dorit să se alinieze celor ce se doresc determinante în detensionarea situațiilor de securitate, nicidecum să riște  devină generatoare de noi tensiuni în zona mai mult decât sensibilă, din ce în ce mai .. fierbinte ! Dar…

Ne găsim noi moț să fim musai percepuți ostili de Rusia și oricum umili față de Apus. Acum ! Tocmai acum ne-apucară năbădăile. Care  ne vor costa într-un fel sau altul.

UE, SUA, NATO, Rusia – își arată mușchii unii altora.. se vorbește despre reașezări geostrategice prin forță – militară, despre noi ideologii, despre drepturi și obligații, despre inițiative, negocieri, diplomație și câte alte. Se vorbește dar mai ales se acționează : la vedere, cu  ( fiecare din  ei ) gând ascuns. Interesele primează ! Pentru fiecare, alte..

Adevărat, suntem membri NATO, avem oareșce obligații dar NU e obligatoriu să căutăm cu lumânarea ” băgatu-n seamă ” ori  e necesar  au ba ! Situația din Ucraina e la limita erupției, clocotește, aproape că dă în foc. Ne găsim noi să pozăm în pokemoi, vai zdrențele noastre, că-mi adusăi aminte de dotarea Armatei Române !!! Dotare vai steaua ei , încă și din păcate .

Cum naibii vine  aista,  pokemoni pe plan internațional ( la ordin ) și  fătălăi pe plan intern ?! Fătălăi pentru că băSECU e încă tartor.

Ne fandosim țanțoși că cine-om fi noi, noi cei care ne hulim valorile și defilăm cu nulități, noi cei care ne punem identitatea și suveranitatea la mezat, noi cei care am cam uitat de Demnitate, de a lupta pentru interesele Neamului, Patriei..

De meditat :

UE a greşit când a pus Ucraina să aleagă între Rusia sau Europa

Fostul cancelar german a refuzat din nou propunerea de a media soluţionarea conflictului ucrainean. Potrivit lui Schroeder, pentru aceasta ar fi potrivită mai degrabă o organizaţie decât o singură persoană.

AGERPRES

” Trebuie să fim conştienţi că Rusia este o ţară apropiată din punct de vedere geografic de România, care controlează o mare zonă din vecinătatea noastră, iar relaţia bilaterală nu poate şi nu trebuie să fie una ostilă.

Faptul că alături de partenerii euro-atlantici cerem să fie respectată integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei NU trebuie să însemne că ne dorim suspendarea dialogului şi a cooperării bilaterale cu Rusia.

Relaţia cu Federaţia Rusă este una importantă pentru România, necesitând o abordare pragmatică, urmărind îndeplinirea intereselor economice.

Adrian Marius Dobre – secretar general al Institutului Social Democrat „Ovidiu Şincai”

http://www.agerpres.ro/opinia-specialistilor/2014/3/6/rom-nia-victim–colateral–a-confrunt-rilor-din-ucraina

Exemple  grăitoare :

Corlățean: Nu vom recunoaște referendumul din Crimeea

Corlățean NU știe că NU e obligatoriu să vorbească tot timpul ? Se pare că NU ! Și asta e grav !

dar independența Kosovo, care KOSOVO JE SRBIJA, asta intenționați s-o recunoașteți, aaaa ? NU E BINE !!

Dracu, că altul nu,  băgatu-n  seamă/zeamă  musai  , atenție ( !! ) : ÎN CELE MAI TULBURI MOMENTE , nu ne dă pace și iarăși și din nou ne pripim și ne-aruncăm cu capu-nainte și semnăm pe  genunchi acorduri care ni se impun, că pică bine aliaților, deh :

Acord bilateral între România şi Ucraina privind măsuri de întărire a încrederii şi securităţii

Evident ar cam fi de folos să ne preocupe cum va privi / interpreta Kremlinul : declarațiile,  acordurile forțat grăbite, gesturile noastre ce NU au nimic din finețea diplomației…..

Ne doare-n bască ?!

Vai steaua noastră de păcălici, mai ieșim pe piață cu una :

Ministrul Energiei: Suntem pregătiți dacă Rusia sistează livrările de gaze

“Suntem pregătiți să facem față pentru orice fel de situatie. România este locul 3 la independența energetică, dar poate să fie mai mai bine cu Marea Neagră, dacă vom reuși să încurajăm investițiile acolo”, a fost răspunsul pe care ministrul Energiei spune că i l-a dat prim-ministrului, prezent și el în studioul Antena 3.

Ce, ce, ce … ?!! Cum, cum, cum… ?!!! Ce zisă fifi-înaripatul ista ??? Auuuu….

Cum zisăi și mai repet pt zbecialiști … de ocazie ( !! ), d-apoi NU-i obligatoriu să vorbească gura di-vină ! Că bine-ar fi  dacă ați  ȘI gândi nainte de-a gânguri ! Puneți-vă bubii lacăt la meliță, frână și nu uzați de  accelerație cât încă nu e cazul !!

Noi independenți energetic ??!! În acest caz RENUNȚAȚI la fracturarea hidraulică, tovarăși ! Nici să serviți la tavă corporațiile străine NU e obligatoriu, dar Neamul și țara, DA !!

remember – tovarășul  băSECU se înaripa așișderea cum ministerașul de la Energie : ” ” … România este cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea, şi că ţara noastră nu are o grea dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare de energie. „Interesul naţional al României e să fie implicată şi din cauza lungimii frontierei cu Ucraina”, a mai explicat Traian Băsescu înainte de a pleca la Bruxelles. ”

Donald Tusk: Dependenţa Germaniei de gazul rusesc ameninţă suveranitatea Europei

Standardele duble sunt instrumentul preferat al Occidentului

Intenţia Crimeii de a deveni o parte a Rusiei contravine normelor dreptului internaţional afirmă mulţi politicieni din Occident. Însă, atunci când în anul 2008, Kosovo a anunţat unilateral suveranitatea sa, o serie întreagă de state europene şi SUA au considerat acest pas absolut legitim.

„Referendumul privind aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, programat pentru 16 martie, este ilegal, deoarece desfăşurarea lui contravine atât Constituţiei Ucrainei, cât şi dreptului internaţional”. Aceasta este părerea exprimată de cancelarul german Angela Merkel în convorbirea telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Mai înainte, o serie de politicieni occidentali şi preşedintele american, Barack Obama au declarat că dorinţa Crimeii de a deveni o parte a Rusiei contravine normelor internaţionale. Iar în anul 2008, precedentul Kosovo nu a neliniştit pe niciunul din partenerii Rusiei. Acest lucru demonstrează că în ultimul timp dreptul internaţional este interpretat de Occident aşa cum îi este mai convenabil, este convins expertul Timofei Bordaciov.

„Cu excepţia faptului că Crimeea intenţionează să intre sub jurisdicţia altui stat, iar Kosovo nu a trecut sub jurisdicţia, de exemplu a Albaniei, nu există nicio altă diferenţă. Din păcate, în ultimul timp dreptul internaţional este interpretat atât de liber, încât reiese că are dreptate cel care este mai puternic”.

Cu toate acestea, 108 din 193 de state membre ale ONU au recunoscut Kosovo. Iar atunci când Serbia s-a adresat Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, această structură a confirmat legalitatea secesiunii Kosovo. Acest lucru a fost făcut deoarece în unele cazuri dreptul naţiunii la autodeterminare prevalează asupra principiului inviolabilităţii frontierelor statului. În legătură cu aceasta este ciudat să se afirme că dorinţa Crimeii de a se separa de Ucraina contravine normelor dreptului internaţional, afirmă avocatul, Valeri Vanin.

„Ea contravine acestor norme la fel ca şi dorinţa oricărei naţiuni la autodeterminare în situaţia când pe teritoriul statului nu există un guvern care exprimă voinţa tuturor popoarelor, care trăiesc în acest stat. Tocmai în acest caz, conform reglementărilor ONU, naţiunea are dreptul la autodeterminare, până la secesiune”.

Însă dacă totul este aşa, atunci de ce ceea ce este permis Kosovo nu este permis Crimeii? Răspunsul este evident. În cazul de faţă aveam de a face cu politica standardelor duble. Iată opinia lui Timofei Bordaciov.

„Această politică este cea mai comună, obişnuită şi este o practică generală a politicii externe a SUA şi UE. Şi noi toţi înţelegem perfect acest lucru. Deci problema constă nu în aceea dacă partenerii noştri spun adevărul sau mint, ci putem noi contracara acest lucru”.

Uimeşte tăcerea ruşinoasă a partenerilor noştri occidentali, a organizaţiilor pentru drepturile omului, a mass-media străine. Se pune întrebarea: unde este totuşi faimoasa obiectivitate şi adeziune la democraţie?

http://romanian.ruvr.ru/2014_03_10/Standardele-duble-sunt-instrumentul-preferat-al-Occidentului-7294/

 Ferească Dumnezeu de ceva rău, de scăparea situației de sub control : mă tem să nu ieșim jumuliți precum Cehoslovacia și Polonia după rezbel…

La d-astea mă gândesc acu… și-s mai mult decât îngrijorată, ca orice om cităv .

Ai noștri păcălici de-și zic politicieni ” gândesc ” la altele, ciolan, funcții, care-i mai jmecher ca altul, cum să-și plătească polițe… orice, numai la ce s-ar impune, ba ! Pentru că la momentul prezent avem o  impropriu zisă clasă politică de nici nota 6 ! Și  subliniez : absolut toți sunt  MEDIOCRI –  păcălicii de-și zic politicieni .

Cei care sunt Politicieni autentici au fost azvârliți deoparte.

Sunt  fie vânat masoneriei, fie în   convalescență sufletească. Dar, sunt ! Poate ne-om Lumina vreodat și i-om căuta, că taaare mai avem nevoie…

 ” Oportuniştii şi corigenţii fac politică azi ”…

sibilla

UPDATE !!

Traian Băsescu aruncă mănușa!?

Trăim momente în care politica externă este mai semnificativă decât bătăliile interne; este însă la fel de derutantă pentru cetățeanul de rând și la fel de ruptă de interesele lui.

României i-a lipsit, în cea mai mare parte a istoriei sale, o viziune pe termen lung și cu perspectivă largă; este, din păcate, un adevăr pe care-l admitem chiar noi înșine. Decidenții actuali au fost scutiți de ororile războiului pe pielea proprie și îndrăgostiți de istorie nu prea par. Pozează drept maeștri în tactici și uită că, doar atunci când obiectivul este atins, știm dacă strategia a fost bună; sau nu! În România, nici obiectivul nu este clar.

În conflictul ucrainean nu luptăm pentru adevăr și dreptate, cum spun mulți, pentru că acolo nu e vorba de adevăr și de dreptate. E vorba de interese. Noi nu ne știm interesul, pentru că nu se străduie nimeni să-l definească. În această sală, suntem responsabilii; o parte dintre ei; noi tăcem. Vorbesc alții.

A vorbit Traian Băsescu. Ieșind, pentru a nu mai știm câta oară, din prerogativele constituționale, a participat la Congresul PPE, la Dublin. Nu s-a mulțumit să asiste. A transmis mesaje. În două direcții. Spre țară, promițând un rol măreț națiunii române, și spre Rusia, ca să-și bage mințile în cap!

Nu a luat în considerare niște lucruri banale. Cine se poziționează public în aripa radicală a uneia dintre părțile în conflict nu ajunge negociator. Fac o precizare,  pentru cei care cred altceva; dacă este o confruntare, un meci, nu este în interiorul Ucrainei. Ucraina este mingea; sau tortul.

În al doilea rând, Traian Băsescu și-a pus o parte dintre prietenii politici într-o situație foarte delicată…

UE nu are mijloacele să răspundă, nici militar, nici economic, Rusiei, dacă varianta războinică ar trece și altcuiva prin cap, cu excepția președintelui nostru și presei autohtone, devenită aproape isterică. Statele mari  nu au nici dorința, nici interesul;  jocul de picioare, este pentru ochii lumii; cu scoaterea limbii la adversar se ocupă, din păcate, unii reprezentanți ai instituțiilor europene.

Banii dictează iar banii, care ar putea fi înghețați,  drept sancțiune, vor pace, fie ea și o pace rece. 242 miliarde avea occidentul în băncile rusești,  160 de miliarde, rușii prin alte țări; avantaj Rusia, la acest punct…

Unele țări din UE, au nevoie de gazul rus și preferă soluții amiabile și relații pe termen lung; nici Rusia nu vrea altceva. Iar un război cald nu-și doresc, nici măcar suporterii americani ai confruntării; stindardul legalității este flenduri după Kosovo, după Libia și alte exemple…

Toată această agitație belicoasă, care a atins la noi niveluri ce se situează între tragic și ridicol, a alimentat însă două curente periculoase; unul susține că trebuie să facem orice ca UE să obțină independența energetică; mediul sau siguranța cetățenilor, nu importă; mai ales în unele părți. Altul, că UE trebuie să înceapă o cursă a înarmărilor și să-și facă o armată, pentru a depăși dezavantajul; că aceste bugete ar putea fi folosite pentru viața cetățenilor, nu pentru moartea lor, nu contează.

Eu sunt pacifistă! Cred că pacea este o condiție, o necesitate, un obiectiv, o valoare. Cred că războiul este declanșat de cei bogați și plătit cu sângele și sudoarea celor săraci. Pentru cei care plătesc, nu vorbește mai nimeni. Despre manipularea populației sau accesul corporațiilor la   teritorii se tace din alte motive.

Aș fi vrut să vă propun, de la această tribună, o dezbatere serioasă despre politica noastră externă; nu îndrăznesc. Îmi este frică. Ce ne facem dacă se descoperă că, pe lângă un președinte ce pune în pericol țara, are și o clasă politică ce o duce spre prăpastie prin orbirea ei totală?! Am văzut în săptămânile din urmă ce poate face rusofobia din rațiune.

Din acest motiv, voi încheia cu o glumă. Amară. Acordul de încetare a focului în Georgia, în 2008, a fost intermediat de Sarkozy, care deținea președinția rotativă. Putin i-ar fi spus că ar vrea să facă precum Bush cu Saddam Hussein, să înainteze până la Tbilisi și să-l spânzure pe Saakashvili. La care Sarkozy i-ar fi replicat, cu trimitere la popularitatea lui George Bush, aflată la nivelul Gropii Marianelor – Și ce, vrei să sfârșești ca el!? Putin nu s-a dus la Tbilisi. Nicolae Ceaușescu care a mizat pe faptul că rusofobia va fi un argument suficient pentru a se face iubit și susținut; a cultivat-o în interior și utilizat-o în exterior. Traian Băsescu pare să fi uitat cum a sfârșit… Sper că nu chiar toți cei de față….

(declarație politică în plenul Senatului, 11  martie 2014) 

Gabriela Cretu

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la UPDATE !! Ne-am prost ! ( pe ea… ” diplomație ” )

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.