Călătorii de suflet : ” Cetatea de stâncă ”, ” Rezervația de zimbri Hațeg ”, ” Castelul spiritelor îndurerate ”…

Călătorii de suflet : ” Cetatea de stâncă ”, ” Rezervația de zimbri Hațeg ”, ” Castelul spiritelor îndurerate ”…

20131109_153848

Sunt multe de văzut, pășit, simțit, dar și mai multe de iubit !!
Călătorii de suflet ! Pe unde n-am mai fost demult tare, tare…. din copilărie. Și iată cum parfumul călătoriei, îmbie.. 

20131109_153939

Și cum să rămâi dator copilului ce n-ai încetat a fi și să nu-i faci voia ridicându-te la nălțimea așteptărilor sale ? Apăi nu poți dar și mai cu folos e să nici nu vrei să-i rămâi dator. Oameni și locuri : locuri pe care le iubim, Oamenii care bine ar fi să… iarăși devenim, nu-i așa ?
Și-am tulit-o de-acasă. La drum !!

IMG_1562

” CETATEA DE STÂNCĂ ”
Primul popas, prilej de studiu, ședință foto și achiziționări cărți poștale, minerale, broșuri :

20131109_153113

DSC07559

Ruinele orașului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa – COLONIA ULPIA TRAIANA AUGUSTA DACICA SARMIZEGETUSA , la aprx. 40 km de SARMIZEGETUSA REGIA.

IMG_1545

Umbra lui Quintus Marcius Turbo pare să fie încă prezentă…

20131109_150459

Complexul arheologic de la Sarmizegetusa cuprinde:
Amfiteatrul
Templul zeiței Nemesis
Templul lui Liber Pater
Templul zeilor Domnus și Domna
Sanctuarul Zeilor Aesculapius și Hygia
Templu Mare
Templul zeului Silvanus
Horreum
Praetorum procuratoris (sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis)
Forul lui Traian (forum vetus)
Forum novum
Capitoliul
Insulele de locuinte de la vest de cele două foruri
Necropola estică

IMG_1554

IMG_1520

Pentru cei interesați ( sperăm din ce în ce mai mulți ! ), informații utile :
http://www.cetateasarmizegetusa.ro/

IMG_1552

IMG_1541

http://www.cimec.ro/Arheologie/UlpiaTraiana/index.html

DSC07588

Din nou la drum !
De menționat că starea drumurilor hunedorene e mult îmbunătățită, peisajul captivant, jocurile de culori, umbre și lumini ale blândei toamne inspirând energie binefăcătoare și ispitind la mereu noi descoperiri și cunoaștere.

IMG_1579

IMG_1581

Alt obiectiv, alte minunate impresii de călătorii :

IMG_1601

REZERVAȚIA DE ZIMBRI SLIVUȚ HAȚEG
La intrare, la portă, mai bine zis, cumpărăm covrigi pe ață, ciocolată de casă. Ne răsfățăm cu gusturile inconfundabile ale copilăriei. Sunt locuri unde rețetele se păstrează. D-aia mi-s dragi Păstrătorii, ȘI de-aceea !

IMG_1588

Rezervatia de Zimbri Slivut se afla in apropiere de orasul Hateg, in Padurea Slivut, din judetul Hunedoara. Străbatem un drum îngust de vreo 3 km, reabilitat, peisaj mirific : foioase, frunze arămii, pastelate, răcoare îndelung dăruitoare .

IMG_1603

Merită fiece metru parcurs spre Rezervație. Avand o suprafata de 40 de ha, padurea reprezinta un ecosistem natural, de quercinee xeroterme din foste vaste păduri de stejari. Rezervatia este administrata in prezent de Directia Silvica Deva prin Ocolul Silvic Hateg. Traseele sunt amenajate și marcate. Există firesc o taxă de intrare, rezonabilă și reduceri pentru elevi și studenți și pensionari.

IMG_1611

Aici, trăiește în captivitate , habitat natural, zimbrul (bison bonasus), specie pe cale de dispariție ce a dominat în alte vremuri pădurile Europei Medievale.

IMG_1607

Zimbrii sunt 11-12, n-am reușit să-i numărăm cu exactitate… . Cel mai mic, Rosalin, a venit pe lume în ziua de Rusalii.

IMG_1613

IMG_1612

Zimbrii din România au nume ce încep cu litera R , de la România : Romo, Rozi, Romina, Roxana, Romaniţa, Romeo, Rozina, Roşu, Rosalin, etc. Sunt impunători, aroganți. Nu sunt deranjați de blitz-uri, nici de exclamările noastre. Ai zice că ne sfidează. Își văd de ale lor, nestingheriți.

IMG_1600

IMG_1597

IMG_20131109_161725

Zimbrii in salbaticie sunt pe cale de disparitie, dar in captivitate, ingrijiti cum trebuie ating chiar si 28 de ani de viata. Promisiunea autorităților locale : extinderea suprafeței rezervației și standarde înalte de îngrijire pentru zimbri.

IMG_1661

IMG_1659

La plecare, poposim să ne dăruim cu suveniruri : căni de apă cu zimbri, broșuri educative, vederi.
Și ne pornim. Se înserează atât de repede…
Ajungem într-un sfârșit !

IMG_20131109_171551

CASTELUL CORVINILOR : castelul spiritelor indurerate cu taine prea puține deslușite și multe care se vor fi ascuns demult și pentru totdeauna în negura timpului pentru că așa e să fie… și poate că nu întâmplător taine mereu, doar că nu ne e dat și oricum nu oricui, a le cunoaște.

IMG_1665

IMG_20131109_171640

Arhitectura gotică impresionează și instigă… Castelul spiritelor îndurerate fost-a martor multor perioade istorice, întâmplări, fapte. Un martor al cărei tăceri grăitoare răzbate doar din semeția zidurilor și din cufărul cu legende. Istoricii spun ce știu, atât cât se cunoaște. Cercetările continuă. Și inspiră a invitație…

IMG_20131109_172056

IMG_1697

IMG_1700

Istoria si povestea
http://www.castelulcorvinilor.ro/2011/istoria-si-povestea/
Legendele Castelului Corvinilor
http://www.castelulcorvinilor.ro/2011/legende/

IMG_1666

Orarul e…. ” rimează ”, e-n ton cu rapiditatea cu care înserarea se prelinge peste urbe. Până la orele 17 se poate vizita Castelul, dar, ultimul grup ce are acces e musai să fie acolo cu jumătate de oră înainte, adică 16:00. Așa ne-au spus ghizii. Noi nu am mai prins programul de vizită, semn că ne vom mai întâlni cu istorii, legende, taine…

IMG_1717

IMG_1712

Vânzătorii de suveniruri, la datorie. Și iarăși ne-am dăruit : oale de lut, pălărioare, ceva ” armament ” pentru tortură ( glumesc ), dar m-am ales cu un buzdugan foooarte util și frumos, broșuri, vederi, tot soiul de amintiri. Ce ne-a impresionat în mod deosebit : un român ce și-a așezat taraba în apropierea podului mobil ce face acces spre Castel. Acesta invita turiștii să-i vadă expoziția. Una aparte, deosebită, rară. Tablouri meșteșugite cu mult suflet, dăruire și foarte multă muncă, tematică specifică ( ciute, Castelul, legendele ) și, atenție, totul din paie și folosindu-se lipici special și vopsele naturale. Merită văzute lucrările acestui om cu Har. Am luat și noi unul ! Merită fiece bănuț !

IMG_1703

N-am mai ajuns la Prislop, nici la Sarmizegetusa Regia… Întunericul ne-a gonit la drum. Spre casă. Data viitoare. Ne-am promis să nu lăsăm nimic neiubit, c-avem atât de multe, noi, românii !!… Atât de multe frumuseți, valori, cele pentru care merită să lupți făr de teamă cu oricine !

IMG_20131109_172106

Drumul spre casă :
Apucăm pe altă rută, gata să ne rătăcim. Oameni săritori, hunedorenii ne ajută și ieșim la liman. Pilot și copilot urmează indicatoarele și regăsim drumul spre întoarcere. Șoferul nostru inimos și la toate doleanțele și dorințele pasagerilor, atent, se consultă cu copilotul și decid că-i rostul de un altfel de popas. Oprim iarăși la Sarmizegetusa, să mâncăm. Un local rustic, chiar la intrarea-n Cetatea de stâncă. Personal amabil, servire ireproșabilă, curățenie, lacrimă. Și cei mai gustoși mici. Preparați în casă, castraveți murați, la fel iar dacă dorești desert, prăjitură de casă. Omul sfințește locul. Așa e în Hunedoara. Hunedorenii sunt conștienți că dacă ești mulțumit , bine primit, vei mai reveni.
Apoi, bice la drum că e târziu tare. Fără viteză, cântăm și râdem și-ntr-un final ajungem storși de puteri la vatră, cu daruri, cu fețele luminoase, cu suflete-ncărcate de bucurie, cu inimile preapline de înțelesurile că sunt atât de multe locuri și lucruri pe lume pentru care să arzi. Altele decât cele de care noi, românii, ne-am săturat , că ne-au istovit și scârbit.
O umbră de regret nu mă lasă să mă încumet la hodină : în Caraș-Severin oamenii să fi zuitat să sfințească locurile ?…
Masoneria n-are cum sfinții, doar pângării. De ce le permitem, de ce tolerăm, de ce alții pot iar noi nu …. de ce în alte părți se fac bani din turism și-s drumuri bune, de ce prin alte părți ți se vorbește la fiece colț de stradă cu glas molcom, cu bunătate, de ce la alții-s alte prețuri, accesibile pentru fiecare iar la noi cățeii de curte impun prețul pieții, de ce la noi toate nu…
Și-avem în Caraș-Severin atâte frumuseți moștenire de la bunii, străbunii noștri, de la mama natură de la Doamne, Doamne și totuși turismul bate apa-n piuă. Noi, cu fala. Cu fiecare numai pentru el, cu rușinea…
” Cine uită, nu merită. ” – Nicolae Iorga
” Atacă şi munţii atunci când ai dreptate. ” – Constantin Giurescu
” Lupta reuşeşte mai ales acelora care iubesc mai mult lupta decât succesul. ”– Lucian Blaga
și peste toate să rămâi OM.

Sibilla&Marco&Alina

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.