Ruga ( Nigeia ) de la Lescovita. Traditia merge mai departe – august 2013

Ruga ( Nigeia )  de la Lescovita. Traditia merge mai departe –  august 2013

biserica

Ruga Lescovita – Nigeia – 2,3 august 2013

Ruga, nedeia satului Lescovita se sarbatoreste in data de 2 august, Sfantul Ilie dupa calendarul Iulian, insa, sarbatoarea se intinde pe parcursul a trei zile, dupa traditie, gostii ( musafirii ) din orasele si satele invecinate ( Belobresca, Pojejena, Radimna, Socol, Zlatita, Moldova Noua, Moldova Veche, Susca, Divici, Oravita, Resita, etc ) onorand invitatia rudelor sau a prietenilor de a petrece la Nigeia din Lescovita .

nera

Gostii ( musafirii ) vin si de la mari departari, chiar si de peste ocean din USA, din Austria, Germania, Franta, Australia, Canada, Italia, de peste tot de pe unde sunt plecati la munca sau stabiliti o parte din lescoviceni , fii si fiice ai satului care nu-si uita radacinile, locurile natale si care poarta-n suflet Nigeia Lescovitei zambind-o pretutindeni ori intorcandu-se ACASA fie si numai pentru trei zile de popas si petrecere si intalnire, adunare-n jurul mesei si distractie la joc….

luna

Sârbii Din Lescoviţa -Caraş Severin , Au Petrecut La Ruga Satului 

Peste 2500 de etnici sârbi din tot sudul Banatului Montan și-au dat întâlnire pentru petrecere și joc în satul Lescovița din Caraș SEverin. Manifestarea a devenit deja una tradițională și este prilejuită de sărbătoarea Sfântului Ilie după clendarul Bisericii Sârbe. Cu acest prilej, sârbii din tot Banatul Montan precum și musafiri sau fii satului din toată lumea, își dau întâlnire acasă.
Chiar dacă este criză şi toată lumea strânge cureaua, atunci când este vorba de tradiţie şi obicei, etnicilor sârbi din satele din Clisura Dunării din Caraş Severin, se pare că nici nu le pasă. Ba mai mult, timp de trei zile, toată suflarea satului- dar şi sute de invitaţi, petrec de mama focului timp de trei zile.
Sărbătoarea Sfântului Ilie pe stil vechi la credincioşii sârbi din satele Banatului din Clisura Dunării, este mare prilej de bucurie pentru locuitorii comunei Lescoviţa. De Sfântul Ilie pe stil vechi, în Lescoviţa din Caraş Severin, are loc hramul sau ruga bisericii, adică, a obştii. Aceste rugi corespund cu hramul bisericilor şi sunt un prilej ca întreaga comunitate să se strângă pentru trei zile acasă şi să petreacă prin dans şi muzică.
Ruga satului Lescoviţa din Caraş Severin, adună la un loc toţii fii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, unii chiar din Australia sau Canada, alţii de prin Europa, pentru a se întâlni cu cei dragi. Dimineaţa, se merge la cimitir unde se aprinde o lumânare în memoria celor plecaţi, apoi majoritatea participă la slujba religioasă din biserica satului. Urmează prânzul cu cei dragi în jurul mesei după care, spre seară, gazdele şi musafirii- goştii cum li se spune în Banat- merg în faţa bisericii, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului.

Muzica bună îi face pe toţi să se prindă în joc şi să se bucure de faptul că sunt împreună. Fiindcă sârbii ştiu să se distreze şi lasă toate grijile de-o parte, parcă an de an , participanţii sunt tot mai puţini. Cel mai mult îi atrage muzica adusă tocmai din Serbia şi jocul alături de rude şi prieteni. Acesta se încheie abia în zori, lumea merge să se odihnească pentru ca seara să o ia de la capăt. Această petrecere ţine trei zile şi de organizare se ocupă cel mai destoinic sătean ales de obşte ca totul să iasă perfect şi să nu se facă de ruşine în faţa musafirilor.

Operator si imagine: Marko Chelaru

sursa : InfoCS – Vali Popovici

Felicitări organizatorilor, gazdelor, corespondenților Antena 1 ! Mulțumiri neobositului Om, inimosului  Vali Popovici pentru eforturi și implicare, pentru dăruirea cu care se încăpățânează să ne-mbucure sufletele, tuturor cărășenilor !

lesco 1

2 august, Sărbătoare / îi Nigeia a mai mare / Nigeie ca-n Liscovița / nu-i la Nadăș , nici Zlăcița…

lesco2

“NIGEIA”,SFANTUL ILIE” sau ” SFET ILIA” (din pop.Lesco.-”SFICILIILE”) Sarbatoarea Satului LESCOVITA …

O Sarbatoare Sfanta (Crestina),nu consta in propaganda anumitor “culte” religioase sau politice. ci in Credinta unui popor intr-un Dumnezeu Unic,in Dragostea fata de semeni si-n Inaltare. Micul Popor al Lescovitei(neansemnat pentru unii,dar inaintea Lui Dumnezeu Binevazut si Binecuvantat) isi sarbatoreste Satul in fiecare doi august al anului alegand dintre Sfinti ca drept Ingrjuitor i Oranduitor al Gradinii,pe Sfantul Profet al Lui Dumnezeu,ILIE TISBITUL.

Un bun prieten ,asiduu cititor al Bibliei dar cu o alta “vedere”(impusa desigur)asupra textelor biblice,ma “certa” spunandu-mi ca este “total gresit” sa sarbatoresti un Sfant si sa crezi in el. I-am spus ca Sfintii nu sunt ai mei si nici ai Lescovitei ,ci ai Lui Dumnezeu!

Oridecateori sarbatoresti un Sfant,sarbatoresti DIVINITATEA si cand sarbatoresti DIVINITATEA,sarbatoresti Toata Imparatia Lui Dumnezeu.Omul Sfinteste Locul,dar numai prin Sfintenia Sfintilor. Si Dumnezeu se bucura. Sfintii nu au nevoie de “cultul personalitatii”,precum nici Dumnezeu nu are nevoie de lingusitori,de predicatori de trei lulele,de rugaciuni pompoase,de “slujbe” fariseice…

Nu e nevoie sa-L ridici in Slavi pe Dumnezeu deandata ce El este SLAVA cu Sfintii Lui dimpreuna. Dumnezeu vrea sa-Lsarbatoresti;sa-I sarbatoresti Divinitatea.Omul imbracat in haine de Sarbatoare Sfanta,este mai Bun,mai Credincios,mai Ospitalier,mai Fericit.

Si lescovitenii mei sarbatoresc Divinitatea. Si cine a venit in Lescovita ca oaspete,a fost ospatat cu ambrozia si nectarul Lui Dumnezeu. Si Lescovita si-a ales un Sfant pe masura. Sigur,nu se masoara Lescovita de pe Pamant cu Lescovita Lui Dumnezeu,dar ii calca pe urme.

Cum sa nu-i calce pe urme cand si-a ales drept Sfant de Drapel pe Ilie Tisbitul!… Ilie nu a cunoscut moartea dintai si cu siguranta nu va cunoaste nici ultima moarte. Ilie a fost inaltat la Ceruri pentru ca a fost Sfantul Lui Dumnezeu.

Cum de si-a ales Poporul Lescovitei un asemenea Sfant?
…Un altul vine si-mi spune ca toata Cinstea si toata Lauda i se cuvine Lui Dumnezeu si ca este gresit ba chiar pacat sa-mi laud satul. … Pai “domnilor religio idiotofili”,de ce nu intelegeti Cuvantul Lui Dumnezeu ASA CUM ESTE SCRIS? Oare nu Dumnezeu a dat Lescovita ,lescovitenilor?…

Laudandu-te cu ce ti-a dat Dumnezeu,cu Lucrarea Mainilor Lui,IL Lauzi pe EL!… De cate ori n-ati auzit Cuvantul Sfant spunandu-va: “Cinsteste pe mama ta si pe tatal tau…”

Si eu va spun,parafrazandu-L cumva pe Isus:”Mama mea,tatal meu si fratii mei sunt lescovitenii si-i cinstesc cu mare Bucurie si cu mare Dragoste oriunde m-as afla pe Pamant,cinstindu-L si laudandu-L astfel pe Tatal nostru care este in Ceruri!…

Si Dumnezeu are nevoie de Sarbatorile Lescovitei,de “Nigeia” Lescovitei,de Pastile,Rusaliile,Craciunul si ANUL NOU al Lescovitei!…

Se canta,se danseaza,se bea,se leaga prietenii… Se iubesc Oamenii si e Pace pe pamantul Lescovitei si BunaInvoire!… Nu suntem farisei!…

Nu ne batem cu pumnul in piept in Fata Maririi,ci noi cinstim cum se cuvine ,sfintim si sarbatorim Locul pe care ni L-a dat Dumnezeu.

Gresit si pacat ar fi sa cinstesti si sa lauzi ceea ce nu ti-a dat Dumnezeu! Ura,desconsiderarea semenului tau(dispretul),contradictiile intre asa zisele “culte” religioase,ingamfarea,lacomia si preacurvia neoamenilor politici,organizatii secrete,planuri de dominare a Lumii intocmite in Adanc.numirea unui Loctiitor al Lui Dumnezeu pe Pamant,inchinarea la idoli si sarbatorirea acestora ESTE PACAT!

“Nigeia ” Lescovitei NU este un pacat. Da,noi il sarbatorim pe Nana Ilie Tisbitul,ca si cum s-ar fi nascut la noi;ca si cum s-ar fi inaltat la Ceruri dintre noi.

STEVA PANTELICI – FIU al Lescoviței

969244_135692723307759_1414629275_n

joc și voie bună : kolo, srpsko kolo

zory ceicuta tusica mama

ceijka Milița, mama, tușica Ana, Zory..

lesco3

joc și veselie…

marko

Marko – la datorie…

ivanco si mita

Sibilla, Ivanco și Mita – fiică și  fii ai Lescoviței

1003479_135700376640327_1048096183_n

de vorbă cu Ana și Mita, veniți de peste ocean ACASĂ..

sibiu

goșci ( musafiri ) din Sibiu

7538_633131530034798_1137511734_n

Nera la Lescovița, Caraș-Severin

1146464_135701533306878_652986387_n

sub zâmbet de tei bătrân

1000013_135701479973550_22030690_n

și zâmbetul e  … altfel la Lescovița, mai cald…

942043_660154010665883_513148583_n

 Lescovita – cu Nera cea mereu sufletului daruitoare…

sursa foto, text , info : InfoCS, Vali Popovici, Steva Pantelici, Sibilla, Marco 

*******

În loc de epilog :

” Se spune că cea mai frumoasă nigeie din Banat este la Lescoviţa. Nu putem ştii dacă este adevărat, dar satul în aceste zile devine neîncăpător. Nu poţi arunca un ac, iar circulaţia auto este aproape blocată când începe „jocul”. Faptul că la nigeie vin şi români şi sârbi contribuie din plin la renumele sărbătorii. Aici dansează şi românii – alături de sârbi – dansuri tradiționale sârbeşti. Muzica şi dansul sunt cele care contribuie la această alăturare multietnică. Doar la Lescoviţa întâlnim o situaţie paradoxală, formațiile de muzică nu ţin pasul cu dansatorii. Obosesc înaintea celor care se prind în joc. Un artist din Serbia a încercat să-i obosească pe lescoviceni. După o noapte întreagă de muzică şi ţopăit, la ora 8.00 dimineața, acesta a renunțat spunând la microfon: „Pe voi trebuie să vă alerg două zile înainte de a vă cânta, ca să pot ţine pasul!”…….

sursa : Argument – Vlada Vișatovici, fiu al Lescoviței

1013440_127392427471122_1097788586_n

Muma, Majka Darinka, zicea aşa : ” în toate să pui suflet, dar, în zâmbet şi-n vorba bună, să-l pui pe tot şi să-l dai… ai să vezi, mereu ai să mai ai, e ca un izvor ce nu seacă… ”..

Și-n amintirea mumei mele, maijka Darinka, mereu voi scrie despre Lescovița, fii și fiicele Lescoviței ! De Lescovița n-am cum mă despărți, e parte din copilăria, sufletul, viața mea ! Lescovița e Muma, e  mama, e Zoran și-atâtea-s întâmplări frumoase și mereu e și va fi veșnică Nigeia de la Lescovița !

Că muma mea se bucură tare,  Acolo, în Ceruri, ori de câte ori mergem la Lescovița. Și ca ea,  toți ai noștri ai lescovicenilor, toți cei mutați pe stelele lor și care când e Nigeie la Lesko, sunt și ei prezenți la masă, în amintiri, în povești, în toate câte-au fost și sunt…

sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ruga ( Nigeia ) de la Lescovita. Traditia merge mai departe – august 2013

  1. steva pantelici zice:

    SUPERB !
    Dumnezeu sa Binecuvanteze Lescovita si pe locuitorii ei!

    Apreciază

  2. jenson zice:

    Valuable information shared..Iam very happy to read this post..thanks for giving us wonderful info.Wonderful walk-through. I can see this post.

    Apreciază

  3. muzica buna ca la sarbi nu?

    Apreciază

  4. alexandrucaraba zice:

    FRUMOASE TRADITII.!FELICITARII CELOR CARE LE DUC MAI DEPARTE SI PARTICIPANTILOR !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.