” JOCUL ” de Radu Herjeu pe scena Palatului Cultural din Reșița – premiera !

Jocul (28)

” JOCUL ” de Radu Herjeu pe scena Palatului Cultural din Reșița – premiera !

Și-a fost să fie Teatru de calitate !!  Radu Herjeu și-al său ” Jocul ” transpus în scenă, la Reșița.

Radu Herjeu in ” Jocul ” : despre răzvrătirea creației, despre conștientizarea faptului că suntem autori ȘI personaje… despre oameni… Spun că piesa, ideea,  a prins, că a plăcut, că se va ține de promisiune și va mai scrie teatru, că a meritat !!

Public interesat, curios, avid… Am privit fețele spectatorilor  înainte de piesă și după.. și-atunci m-am înseninat ! Încă  există frumos și am șoptit ca pentru mine : și totuși, aripe… și totuși, zborul… și totuși, OAMENI.

Am înțeles că mi-s / ni-s  dragi tare Oameni cum Radu Herjeu , modești, înzestrați cu Dar și Har și zic că aceștia merită prețuire și atenția noastră, pentru că al nostru e câștigul rodului fiecărei broboade de transpirație a lor.. Sunt oamenii care poartă-n Seninul lor grăuntele de BINE pe care-l seamănă / dăruie întru Devenire , celorlalți, și-o fac necondiționat, d-aia sunt aparte !

” În fiecare ins e sădită o intenţie a lui Dumnezeu, care prin om trebuie să devină creaţie. ” – Arsenie Boca

Felicitări, Radu Herjeu !! La Cât mai multe piese pe scenele teatrelor din țară și nu numai !!

sibilla

Jocul (31)

Cronică Teatrală- Premieră Teatrală Absolută La Teatrul De Vest Din Reșița Cu Autorul În Sală

Premierã absolutã la Teatrul de Vest din Reşiţa. Spectacolul “Jocul” de Radu Herjeu -la prima montare în ţară- a fost pezentată aseară, pe scena Palatului Cultural din Reșița.

Regia este semnatã de Boris Melinti iar scenografia de Nicolae Dumitru Vlãdulescu.

Jocul (50)

Actorii aleși de regizor să dea viață personajelor, au făcut un spectacol de zile mari. Astfel mereu junele-prim (fiindcă îl prind bine astfel de roluri) Dan Mirea, a jucat natural și cu dezinvoltură alătui de Ana-Maria Cizler care efectiv a strălucit. Ana- Maria a trecut cu naturalețe de la un rol la altul, a intrat perfect în pielea personajului și ,,a căzut” perfect pe rolul care i s-a potrivit ca o mănușă. Adevărul este că o ajută mult talentul, tinerețea și, de ce să nu o recunoaștem- frumusețea nativă pe care o are.

O apariție inedită și care a umplut sala de aplauze la fiecare ieșire pe scenă, a avut-o madam Popescu, pardon, Florin Ruicu. Acesta a jucat ce dezinvoltură o madam vecină pe care o putem găsi și descoperi cu ușurință cam în ” ori și ce ” bloc din România. Au fost momente când Ruicu a ,,umplut” efectiv scena – toate privirile și atenția fiind concentrate asupra lui, a rolului pe care l-a interpretat și a felului în care s-a mișcat pe scenă.

La rândul lor, Marius Tudor, Carmen Pãcurar şi Florin Ibraşi, au dat viață personajelor închipuite de autor făcând roluri bune.

Piesa vorbeşte despre responsabilitatea creatorului faţã de personajele imaginate şi de acţiunile acestora și totul ia o turnură curioasă spre final.

Jocul (46)

Cel mai bine poate vorbi despre această piesă creatorul ei, scriitorul și omul de cultură Radu Herjeu.

Radu este profesor universitar, om de presă și scriitor. Are patru cărți publicate și mai multe piese de teatru scrise, dar reșițenii de la Teatrul de Vest au fost primii care ,,l-au jucat” pe scenă. Mai trebuie spus că spectacolul s-a jucat cu casa de bilete închisă, au fost tineri care au așteptat ,,la un bilet în plus” dar fără succes. Cu toate acestea, câteva locuri au rămas goale în sala de spectacole fiindcă câțiva din cei ce au primit invitații de la conducerea teatrului, nu le-a onorat. Primăria Reșița a fost reprezentată de consilierul Marius Băleanu.

sursa : InfoCS

Jocul (35)

InfoCs vă prezintă în exclusivitate un amplu interviu cu autorul. Acesta este împărțit în două părți: înainte de spectacol în foaier și după risipirea ecoului aplauzelor în sala de spectacole. De asemenea, tot InfoCs vă prezintă și un reportaj cu momente din timpul spectacolului și impresia reșițenilor la ieșirea din sala de spectacol:

Radu Herjeu: „Am primit, la Reşiţa, cea mai mare recompensă”

 „În text am pornit de la ideea că întotdeauna între noi există nişte falii. Astfel se creează ceea ce putem asemui cu nişte universuri paralele. Eu am vrut să transmit mesajul că depinde de oameni să depăşească, să unească universurile. Să ajungă să interacţioneze de-adevăratelea unii cu alţii. Aceasta ar fi ideea principală. Ideea cealaltă este că toţi suntem creaţiile celorlalţi. De aceea am intitulat-o „Autorul”. Nu neapărat pentru că-l scrie, pentru că-l concepe, aşa cum se întâmplă în piesa aceasta, ci pentru că, direct sau indirect suntem creaţia altora şi este foarte important să ne descoperim autorii. Aşa cum este foarte important să avem responsabilitatea creaţiilor noastre. Scenariul poate fi interpretat şi în cheia aceasta în care cred că a privit regizorul Boris Melinti, că există lucruri pe care nu le cunoaştem, lucruri de care depinde viaţa noastră, dar de care nu suntem conştienţi. Aici subiectul poate merge de la Science Fiction, până la teorii conspiraţioniste, de genul Big Brother şi aşa mai departe”.

Radu Herjeu la Palatul Cultural - Resita

Radu Herjeu a mai precizat că a introdus în scenariu un personaj pitoresc, cel care face legătura între cele două lumi, o anume doamnă Popescu, posesoarea unui irezistibil umor voluntar. Doamna Popescu este vinovată de faptul că mai mulţi cititori, printre care şi speciallişti şi critici de teatru, au privit piesa ca pe o comedie. În realitate piesa „Autorul” („Jocul”) reprezintă drama personajelor care trăiesc în lumi paralele.

Radu Herjeu a mai declarat: „Sincer, sunt emoţionat înaintea premierei. Este pentru prima oară când o piesă scrisă de mine se joacă de un teatru profesionist. Sunt emoţionat şi nerăbdător să văd cum arată pe scenă, în interpretarea actorilor de la Reşiţa, ceea ce am imaginat în cuvinte. Aceasta este cea mai mare recompensă pentru mine, mai mare decât orice premiu”.

sursa : Argument 

Jocul (20)

” Mă numesc Radu Bogdan Herjeu (care în slavă înseamnă “bucurie – dar dumnezeiesc”… ”

Cărțile sub semnătura ” omului obișnuit ”  Radu Bogdan Herjeu, le puteți găsi și citi în varianta  online : AICI !!

Jocul (23)

Între televiziune şi teatru. O piesă a lui Radu Herjeu, aplaudată 10 minute după căderea cortinei !!

http://livenews.rtv.net/#12060

http://livenews.rtv.net/intre-televiziune-si-teatru-o-piesa-a-lui-radu-herjeu-aplaudata-10-minute-dupa-caderea-cortinei_12060.html

DSCN9325

Piesa “Jocul”, scrisă de prezentatorul România TV Radu Herjeu, are ca temă centrală universul paralel al fiecărei persoane. Autorul a dorit să sublineze că depinde de noi dacă reuşim ca universul fiecăruia să interacţioneze cu al celuilat.

Surpriza a venit că, în sfârşit, au fost jucate la 10 ani după ce le-am scris. Sigur că m-a încântat ideea că a fost cineva căruia i-au plăcut atât de mult încât să le pună în scenă. O confirmare a faptului că merită să merg pe linia asta. Textele dramatice dacă nu sunt puse in scenă nu au prea mare valoare“, a spus Radu Herjeu după premieră.

Spectacolul “Jocul” a fost pus în scenă în regia lui Boris Melinti. Textul dramatic original a fost publicat în anul 2006 şi a obţinut premiul al doilea la Concursul Naţional de Teatru de Comedie în anul 2008. Nicolae Vlădulescu, managerul Teatrului de Vest din Reşiţa a motivat astfel includerea în program a spectacolului: “Eu cred că merită montat deoarece cred în autorii tineri şi cred în autorii de teatru actuali. Eu l-am luat pe Radu Herjeu pentru că am crezut în el şi este o piesă interesantă“.

Radu Herjeu a publicat mai multe volume de poezie şi dramaturgie pentru care a fost distins cu premii câteva premii naţionale. Teatrul de Vest va juca piesa şi la Caransebeş dar şi pe câteva scene din Capitală. ”

sursa : Știri din Banat

Dramaturgul Radu Herjeu, autorul scenariului dramatic care a stat la baza piesei „Jocul”, prezent la premiera de la Reşiţa, a declarat la final: „Nu am orgolii, dar, trebuie să recunosc, m-am temut puţin că intenţiile mele ar putea fi denaturate de viziunea regizorală, poate într-un mod nefericit. Nu a fost de loc aşa, Boris Melinti, zic eu, a făcut treabă foarte bună. Mi-am văzut piesa, am recunoscut-o şi m-am bucurat de felul în care a primit strălucire prin jocul acestor excepţionali actori de la Reşiţa”.

” Fiecare creaţie e o mărturisire de sine, aşadar o bucurie. ” ( Constantin Noica )

Felicitări și  mulțumiri, Radu Bogdan Herjeu, pentru Dar, Bucurie… !!

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ” JOCUL ” de Radu Herjeu pe scena Palatului Cultural din Reșița – premiera !

  1. Pingback: Invitație la Lectură: ” de vorbă ” cu Cristi Iordache și Radu Herjeu ! « Sfinxul redivivus!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.