1 Decembrie…….
„…Marea Unire din 1918 a fost şi rãmâne pagina cea mai sublimã a istoriei româneşti. Mãreþia ei stã în faptul cã desãvârşirea unitãþii naþionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istoricã a întregii naþiuni române, realizatã într-un elan þâşnit cu putere din strãfundurile conştiinþei unitãþii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l cãlãuzi cu inteligenþã politicã remarcabilã spre þelul dorit. […]
Marea Unire nu a fost rezultatul participãrii României la rãzboi. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluþia din Rusia şi destrãmarea monarhiei austro-ungare. Raþionamentul lor s-a înscris formulei tradiþionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinþã o excludea pe cealaltã, astfel cã nimeni nu vedea cum ar fi cu putinþã ca toate aceste provincii sã intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. […]
Nu o victorie militarã a stat la temelia României Mari, ci actul de voinþã al naþiunii române de a-şi da armãtura teritorial-instituþionalã care este statul naþional.[…]
O necesitate istoricã – naþiunea trebuie sã trãiascã într-un stat naþional – s-a dovedit mai puternicã decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenþã, şi, punând în miºcare naþiunea, i-a dat acea forþã uriaşã ca peste toate adversitãþile sã dea viaþã aspiraþiei sale: statul naþional.”
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a tuturor românilor din Transilvania prin care se hotărăşte unirea „teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia proclamă principiile fundamentale menite a propăşi statul naţional unitar român.
Vin românii, vin românii iar la Alba, iar…. toţi români-şi dau mână cu mână şi întind o Horă în Ardeal, hora-i mare şi cuprinde ţara…. :
Doamne, nu-i ierta păcatul, lu-ăl de-o despărţit Banatul sau, nu uita că eşti român în variantă bănăţenească
La Viena, în Austria, trăieşte o româncă adevărată ce poartă numele de Alba Iulia. Este mai mică decât Unirea de la 1918 cu 20 de ani, iar povestea ei este una ce trebuie măcar ştiută, dacă nu chiar învăţată de mulţi dintre românii din ziua de azi.
Totul a început la 1 Decembrie 1918, dată la care, un ţăran, mare patriot şi român din satul Marcovăţ- sat ce aparţinea de comuna Cacova- actualul Grădinari, a decis să plece la Alba Iulia să fie părtaş la Marea Unire. Împreună cu alţi vecini, Adam Blagoe şi-a lăsat nevasta acasă în grija neamurilor şi a plecat în inima Ardealului, în viitoarea capitală a Marii Uniri.
Între timp evenimentele s-au precipitat iar graniţele ţării au devenit cele pe care le ştim şi astăzi. În urma Tratatului de la Trianon, România pierduse multe din teritoriile sale iar Banatul a ajuns să fie secţionat în două. Şi astăzi, în vorbirea de zi cu zi, încă se mai foloseşte sintagma de Banatul Românesc şi Banatul Sârbesc. Satul Marcovăţ a fost rupt de comuna Cacova aflată la doar 7 kilometri şi a avut neşansa de a ajunge sub stăpânirea altui stat. Oamenii, rude şi prieteni- au rămas separaţi de un artificiu uman- graniţa. Şi în ziua de azi mai sunt locuitori din Grădinari care au terenuri agricole la Marcovăţ.
Timpul s-a scurs şi pe lângă familia lui Adam Blagoe, dar durerea că a fost separat cu tot cu sat de rudele şi prietenii – nu le-a putut uita niciodată. Când i s-a născut primul copil, o fată, Adam Blagoe i-a pus numele de Alba Iulia.
Acum Alba Iulia Blagoe are 81 de ani şi trăieşte la Viena. În Austria a plecat în timpul liceului – mai ales fiindcă a vrut să primească cetăţenia română iar pe atunci acest lucru era imposibil. În prezent, şi an de an, tuşa Albiţa- aşa cum îi spun rudele de la Grădinari, vine în România la neamuri şi la rude. A donat sume importante de bani pentru refacerea bisericii din sat- un întreg perete a fost pictat pe spesele ei. Comunitatea i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare cu prilejul centenarului bisericii din Grădinari. O suma mare de bani, Alba Iulia a dat-o pe un costum popular bănăţenesc pe care l-a cumpărat de la Glimboca. Costumul este vechi şi este autentic de pe vremea Unirii. Chiar dacă trăieşte la Viena de aproape 60 de ani, tuşii Albiţa nu-i este ruşine cu originea sa. În fiecare duminică, îşi îmbracă costumul bănăţenesc şi merge la biserica românească în comunitatea de români de acolo. Cei mai în vârstă o privesc cu respect şi drag, cei mai tineri mai mustăcesc, iar vienezii- sunt de-a dreptul încântaţi şi entuziasmaţi de apariţia şi costumul ei. Alba Iulia nu pierde niciodată ocazia de a povesti despre Marcovăţul ei drag, despre România şi despre faptul că a plecat din locul natal fiindcă în actele sale nu scrie ,,român”.
Din păcate, acest vis al ei nu s-a împlinit nici azi. A încercat pe la toate forurile din România pentru a primi cetăţenia română, dar i se cer atâtea acte şi documente încât femeia nu apucă niciodată să le procure pe toate. Pentru aşi ostoi dorul de ţară, Alba Iulia şi-a cumpărat un apartament la Băile Herculane şi a fost una dintre primele participante la Congresul Spiritualităţii Româneşti din oraşul staţiune.
Tuşa Albiţa- Alba Iulia- pe numele ei de botez, vrea acum să încerce să redevină româncă din afara graniţelor. Ea le-a declarat rudelor sale, familia profesorului Iovan Stancu din Grădinari, că va merge la ambasadele româneşti din Austria şi Elveţia şi va încerca de acolo să obţină cetăţenia română după care a tânjit toată viaţa.
sursa : InfoCS
Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane !!!
Ziua Naţională a României va fi celebrată la Reşiţa, joi 1 Decembrie, cu începere de la ora 11, în centrul civic al municipiului Reşiţa. Împlinirea a 93 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, va fi marcată în cadrul unui ceremonial ce va include o slujbă religioasă oficiată de protopopul Nicolae Mirişan alături de un sobor de preoţi din Protopiatului Reşiţa, prezentarea onorului la drapelul de luptă şi intonarea imnului de stat.
Organizatorii, Primăria Reşiţa şi Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, au inclus în program şi o paradă militară a unor plutoane din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi al Poliţiei Comunitare Reşiţa.
sursa : Radio Reşiţa
Tudor Gheorghe-Manifestul Patriei:
La mulţi ani România!
La mulţi ani tuturor românilor!
ApreciazăApreciază
Ai putea sa adaugi si http://augustinradescu.blogspot.com/2011/12/la-multi-ani-romania-oare-unde-te-oi.html. Asa cred …
ApreciazăApreciază
La multi ani romani! La multi ani Romania!
ApreciazăApreciază
La multi ani!
ApreciazăApreciază
Pingback: La multi ani, Romania! La multi ani, romani! « Hai ca se poate!
Romania Mare si ziua regelui ca si zi nationala erau inseparabile. Cand se va repara acest lucru, atunci si abia atunci vom fi scapat de comunisti
Si din acel moment incolo, poate, vom reinvata si vom sti sa ne gandim la Romania mai mult decat o singura zi pe an
ApreciazăApreciază
Ce-are 25 octombrie (presupun ca te gindeai la regele Mihai) cu Romania Mare?
ApreciazăApreciază
La mulţi ani!
ApreciazăApreciază
La Mulţi Ani, românaşii mei bravi !!!
ApreciazăApreciază