Petiţie publică „SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ”

Petiţie publică „SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ”

 

Marţi, 20.09.2011, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, deputaţii PSD Carmen Moldovan si Nicolae Bănicioiu, alături de Remus Cernea şi Claudiu Crăciun, co-preşedinţii Mişcării Verzilor, au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat crearea petiţiei publice „Salvaţi Roşia Montană”.

 

Având în vedere că exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană reprezintă o problemă de interes naţional, PSD alături de Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni consideră că cetăţenii României au dreptul să fie informaţi corect şi să îşi exprime opinia în legătură cu proiectul exploatării miniere iniţiată de Roşia Montană Gold Corporation, dar şi cu alte exploatări similare. Trebuie să avem în vedere importanţa valorificării resurselor epuizabile, deosebit de importante ale statului român, din punctul de vedere al zăcămintelor naturale, al patrimoniului istoric şi al mediului.

Ca urmare, PSD solicită cetăţenilor României să se alăture acestei petiţii publice, prin care se urmăreşte:

Aflarea adevărului despre ce se va întâmpla cu aurul românesc. Cerem desecretizarea de urgenţă a contractului integral al RMGC cu statul şi a tuturor actelor referitoare la exploatarea de la Roşia Montană, inclusiv a contractului de concesiune.

Evaluare transparentă şi independentă a beneficiilor şi costurilor implicate pentru statul român, numărul real de locuri de muncă create, rolul şi poziţia părţii române.

Constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la contractul încheiat pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană, pentru a analiza conţinutul şi istoria acestuia, structura acţionarilor, câştigurile reale pentru statul român, modul în care s-au tranzacţionat la bursă acţiunile RMGC, măsura în care persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculaţii bursiere.

Aflarea adevărului despre destinaţia fondurilor de promovare ale RMGC şi a sponsorizărilor acordate oamenilor politici şi formatorilor de opinie.

Consultarea populaţiei prin referendum cu privire la aurul românesc şi modul în care acesta trebuie exploatat. Resursele acestei ţări sunt ale românilor şi ei au dreptul să hotărască modul de exploatare.

Respectarea rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât România are deja experienţa catastrofei ecologice produsă de cianuri, de la Baia Mare în 2000.

În curând petiţia va putea fi semnată la sediile PSD şi TSD din ţară, on-line, cât şi în centrele special amenajate din fiecare judeţ.

USL vrea referendum pe problema Rosia Montana!!

“Rosia Montana este un proiect politizat prin implicarea inadmisibila a presedintelui tarii. Evident interesul sau personal l-a manat in aceasta directie. Domnul Traian Basescu este presedintele cianura, insa USL se angajeaza sa obtina raspunsuri pentru societatea romaneasca si va solicita in Parlament o dezbatere publica si declansarea unui referendum national pe aceasta tema” – Victor Ponta

“Vom solicita si vom folosi toate caile legale ca respectivul contract sa fie desecretizat. Vom cere o evaluare independenta cu privire la beneficii si costuri pentru statul roman, pentru ca s-au transmis informatii false de la presedinte. Noi vom solicita toate datele, inclusiv de la bursele internationale privind adevaratii proprietari ai actiunilor ca sa vedem ce politicieni au interese pentru promovarea acestui proiect.

De asemenea, USL nu poate ignora rezolutia data de PE privind interzicerea exploatarii cu cianuri pe teritoriul UE si le vom reaminti si celor de la PDL asta. Si reamintim ca la dreptul de proprietate trebuie respectat”, a completat Victor Ponta.

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Petiţie publică „SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ”

 1. Augustin zice:

  Un aspect esential este stabilirea cu exactitate a celorlalte elemente chimice de mare valoare prezente in zona vizata de contract si cantitatile estimate. Trebuie interzis, in mod expres, ca vreo cantitate, oricit de mica, din aceste elemente sa devina proprietatea altcuiva, in afara statului roman.
  Nivelul redeventelor pe care statul roman le va obtine trebuie sa fie cel putin la nivelul minim practicat in tarile civilizate care au facut niste concesiuni similare. Mai mult, acest nivel trebuie sa fie dependent de cursul LA ZI al aurului. Nu putem accepta ca peste 2 ani, de exemplu, cind pretul aurului ar putea ajunge dublu fata de cel prezent, redeventele primite de statul roman sa ramina aceleasi.
  In fine, dar nu in ultimul rind, asa-zisa descarcare de sarcina arheologica a zonei, in fapt un adevarat simulacru, sa fie anulata. E nevoie de o descarcare autentica, facuta de profesionisti in chip profesionist. Avem dreptul la propria noastra istorie, la propria noastra identitate!

  Apreciază

 2. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.