Pe Agenda USL!

Pe Agenda USL!

Prioritatile Uniunii Social Liberale

 1. 1.    Ne opunem eliminarii subventiei la incalzire. Nu vom accepta abandonarea populatiei de catre Guvern.

 2. 2.    O discutie despre demararea proiectului de la Rosia Montana nu poate avea loc fara o transparenta deplina. Nu vom accepta ca interesele financiare ale unor grupuri obscure sa prevaleze in fata interesului national.

 3. 3.    Cerem Guvernului sa isi respecte angajamentele si sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, care obliga la revenirea cat mai rapida a salariilor la nivelul de dinainte de taieri.

 4. 4.    Ne opunem comasarii alegerilor. Vrem alegeri anticipate, pentru a scapa tara de actuala guvernare. PDL incearca sa se permanentizeze la putere, prin amanarea alegerilor.

 5. 5.    Vrem modificarea legislatiei electorale astfel incat votul oamenilor sa nu mai fie furat de cei de la PDL.

Moţiune USL  pe subvenţia la incalzire

 • Credem ca aceasta masura trebuie discutata obligatoriu in Parlament, pentru a arata ca exista si alte solutii decat abandonarea cetatenilor – asa cum face Guvernul.

 • Guvernul condus de PDL se face vinovat de lasarea in frig a peste 1 milion de familii. Nu vom accepta aceasta abordare!

 • Parlamentarii puterii nu pot arata decat intr-un singur mod ca nu isi abandoneaza electoratul. Sustinand motiunea pe care o va initia USL.

 • Guvernul va taia subventia pentru incalzire si va lasa primariile sa se descurce singure. Din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 pot beneficia de ajutor de incalzire. Subventia se taie. Iar numarul famiilor afectate va depasi 1 milion (deci, marea majoritate familiilor din mediul urban vor incasa in plin aceasta lovitura!).

 • Emil Boc si PDL mint acum populatia, incercand sa responsabilizeze primarii pentru o masura dura si negandita luata de Guvern. Boc si PDL au condamnat milioane de romani la frig, in scop politic.

 • Taierea subventiei va avea un efect dramatic asupra populatiei. Vom asista la explozia intretinerii la iarna (probabil, la dublarea pretului).

 • Guvernul a taiat subventia, iar suma pe care o da pe ajutoare este mai mica decat suma banilor dati pe subventie si pe ajutoare anii trecuti.

 • Pana acum, din pretul gigacaloriei, guvernul suporta o parte, primariile o parte si cetateanul o alta parte. La populatie, factura care ajungea era injumatatita de aceasta subventie, impartita aproape egal intre primarii si Guvern.

 • Dupa ce Guvernul a taiat total subventia, acum primariile vor putea acoperi doar o parte din subventie, asa cum au facut-o intotdeauna. Diferenta se va simti in buzunare, iar oamenii trebuie sa stie ca autorul scumpirii este Guvernul! Acum guvernul nu mai acopera nimic. S-a retras din aceasta schema.

 • Este atacata si subminata clasa de mijloc. Efect: diminuarea serioasa a ponderii clasei mijlocii din urbanul mare si mijlociu.Oamenii cu adevarat bogati nu mai locuiesc “la bloc”.

 • Nu la primarii este problema, ci la guvern, unde s-a luat o decizie criminala.

 • Decizia guvernului pune o presiune foarte mare asupra primarilor, in special pe cei ai USL. Primarii de la PDL au fost si vor fi in continuare sprijiniti cu fonduri.

  • Nu intamplator, primul oras in care s-a anuntat mentinerea subventiei este Clujul, acolo unde este un primar de la PDL.

 • Primarii vor cauta sa sprijine populatia, dar resursele lor sunt limitate. Fara bani de la Guvern, efortul primarilor nu este suficient.

 • Exista bani pentru acordarea subventiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor. Ei ajung azi la „baietii destepti din PDL”!

USL nu este de acord cu comasarea, în toamnă, a alegerilor locale cu cele parlamentare

 • Mandatele aleşilor locali, care expiră în iunie 2012, nu pot fi prelungite, decât daca actuala putere dă o lovitură de stat.

 • Conform legii, mandatul primarului, consilierului local, respectiv al preşedintelui consiliului judetean şi al consilierului judeţean poate fi prelungit în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

 • Având în vedere contraperformanţele guvernului Boc, România se află într-o situaţie dezastruoasă, dar nu putem accepta ideea de a prelungi sinistrul.

 • Dimpotrivă, suferinţa românilor ar trebui scurtată prin alegeri parlamentare anticipate.

 • PDL încearcă o formulă nedemocratică – prelungirea mandatelor aleşilor locali, fără să existe motiv!

 • Se doreşte modificarea legii şi amânarea alegerilor locale din raţiuni politice subiective. PDL ridică interesul de partid la rang de lege.

Dacă actuala putere face acum acest lucru, se creează un precedent extrem de periculos pentru

 • democraţie: orice guvern va putea să modifice legea şi să amâne sau să devanseze alegerile oricât şi oricând doreşte.

 • Astfel, momentul alegerilor va deveni fluctuant, fiind stabilit în baza intereselor şi a calculelor politice şi electorale ale celor aflaţi la putere.

 • USL acceptă ideea comasării doar dacă acest lucru se produce în urma dizolvării Parlamentului, deci a alegerilor parlamentare anticipate.

 • USL a susţinut în repetate rânduri că România are nevoie de o nouă majoritate parlamentară şi de un nou guvern legitimat prin votul popular.

USL susţine votul uninominal pur

 • Susţinem votul uninominal pur pentru alegerile parlamentare. Candidatul care obţine în colegiul său cele mai multe voturi, să intre în Parlament.

 • Am şi depus un proiect de lege în acest sens. PDL este duplicitar şi nu doreşte să promoveze şi să susţină acest proiect de lege.

 • Atragem atenţia că, dacă se întârzie foarte mult cu modificarea legislaţiei electorale se vor încălca recomandările Comisiei de la Veneţia şi bunele practici în materie electorală.

  • Modificarea frecventă a normelor sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri poate dezorienta alegătorul.

Proiectul de la Rosia Montana nu poate debuta, pana nu se face lumina!

ROSIA MONTANA – POZITIE USL

 Subiectul Rosia Montana a generat o vie si naturala dezbatere publica in societatea romaneasca. Preocuparile tuturor vocilor publice sunt legitime si Uniunea Social Liberala doreste sa transmita o pozitie publica pe acest subiect. Inainte de a discuta orice pas cu privire la inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana, consideram ca este obligatorie clarificarea urmatoarelor puncte, atat de catre autoritatile statului roman, cat si de catre compania care a propus acest proiect:

 1. Contractul RMGC cu statul roman trebuie desecretizat de urgenta. Este absolut necesar ca societatea sa cunoasca detaliile acestui contract, clauzele pe care le implica si toate conditionalitatile sale, in mod total transparent si democratic. In afara de situatia cetatenilor romani din zona, vorbim despre resurse importante ale statului – mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte importante, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului.
 2. Este obligatorie realizarea unei evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman. Atat in ce priveste crearea locurilor de munca, precum si in ce priveste beneficiile financiare. In prezent, societatea romaneasca este constant dezinformata. De la nivelul Presedintelui Romaniei se transmit informatii confuze despre situatia rezervelor de aur sau despre beneficiile acestui proiect. De asemenea, compania RMGC a transmis mesaje publicitare inselatoare si schimbate periodic. Inainte de orice alt pas, aceasta evaluare trebuie realizata in mod credibil.
 3. Reindustrializarea si crearea de locuri de munca reprezinta o prioritate pt USL dar cu o analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung
 4. Avem nevoie de o analiza independenta cu privire la interesele care stau in spatele companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana. Trebuie sa aflam cine sunt actionarii acestor companii si cine le conduc. Trebuie sa aflam, in mod transparent, catre cine s-au dus fondurile de promovare ale acestui proiect in Romania, atat in zona societatii civile cat si in zona politica. De asemenea, dorim o evaluare corecta a modului in care s-au tranzactionat actiuni la bursele externe, pe seama acestui proiect, si sa aflam in ce masura persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculatii bursiere.
 5. Uniunea Social Liberala nu poate ignora rezolutia data de Parlamentul European cu privire la interzicerea exploatarilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene. Suntem datori sa respectam aceste rezolutii si sa identificam cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul sa nu fie puse in pericol.
 6. USL doreste sa transmita un semnal puternic, catre intreaga societate, cu privire la necesitatea de a invata lectiile grave din trecut, iar una dintre ele este catastrofa ecologica generata de cianuri la Baia Mare, in 2000. Atunci, nu numai ca in Romania a avut loc un accident cu efecte transfrontaliere si consecinte grave, inclusiv asupra imaginii tarii, dar pagubele au fost platite de contribuabilii romani. Astfel de cazuri nu se mai pot repeta, si orice proiect de asemenea anvergura trebuie sa tina cont de acest precedent.
 7. Dreptul de proprietate trebuie respectat. Cea mai buna solutie de dezvoltare a zonei Rosia Montana trebuie asumata pe baza unui dialog deschis si transparent, la care societatea civila si expertii independenti trebuie sa participe.
Daca toate aceste conditii sunt indeplinite si toate aceste intrebari primesc raspunsuri clare, USL accepta discutia cu privire la solutiile de dezvoltare durabila a regiunii Rosia Montana.
Daca, insa, aceste conditii nu vor fi indeplinite, Uniunea Social Liberala se angajeaza sa blocheze acest proiect, in momentul in care va prelua guvernarea, dupa alegerile parlamentare de anul viitor.
USL va solicita oficial o dezbatere serioasa asupra proiectului in Parlamentul Romaniei, si va sprijini demersurile societatii civile privind consultarea populatiei in ansamblul sau prin referendum cf art.74 din Constitutie.
Avem incredere ca doar prin transparenta deplina, dialog deschis si democratic si respectarea legilor interne si internationale putem sa oferim romanilor, inclusiv celor din zona Rosia Montana, o solutie corecta, durabila si favorabila interesului national.

5 septembrie 2011

Scoala de dresaj politic – “Legiunea Arhanghelului Traian”

* PDL nu mai este un partid care ofera solutii de guvernare. Nici nu vor asta – vor doar ca, prin violenta de orice fel sa isi mascheze incompetenta si coruptia. Este o structura care produce sistematic si constient un Genocid Social. Am mai vorbit de acest concept cand au vrut sa taie pensiile si cand au taiat salariile in mod absurd. Acum, fac acelasi lucru prin taierea subventiei la incalzire. Pentru ca efectul este condamnarea pe fata la saracie a milioane de romani. Este un Genocid Social, iar PDL devine un Partid al Genocidului Social. Indiferent de culoarea pe care o adopta (apropo, si legionarii aveau tot culoarea verde!), ei sunt partidul care condamna la saracie, boala si moarte milioane de oameni nevinovati. Nu o fac direct, dar asta nu inseamna ca nu ei sunt autorii suferintei lor. Si sunt suficient de perversi incat sa dea vina mereu pe altii.

PDL devine inca o data un pericol pentru Romania. Este un pericol pentru tinerii sai, care pot crede ca, modelul de ura si razbunare promovat de seniorii partidului poate fi urmat.

Nu imi fac iluzii – PDL va merge din rau in mai rau. Si repet avertismentul meu – incetati sa mai tratati acest partid ca pe o structura la fel ca oricare alta, ca pe o formatiune politica obisnuita. Nu sunt – devin o autentica Legiune anti-romaneasca. Si vor face orice pentru a ramane la putere – chiar daca asta inseamna distrugerea tarii, a viitorului sau si a legaturilor sale cu lumea civilizata. Cu cat vom intelege mai repede – si cat mai multi – acest lucru, cu atat va fi mai usor sa ne organizam pentru salvarea Romaniei. *

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pe Agenda USL!

 1. Emil zice:

  @ Sibilla
  Prima prioritate a USL-ului ar trebui sa fie : ” Respectarea legii ” si atunci multe aberatii nu ar mai exista. Ai vazut destule astfel de lucruri chiar la tine in Resita.
  Politicienii evita acest subiect , al justitiei si nu inteleg de ce fac acest lucru.
  Sa fii iubita…
  Cu stima Emil

  Apreciază

  • Sibilla zice:

   Deacord !!
   Ei de ce…. cât încă mai există păcălici de-şi zic politicieni care mimează opoziţia dar se ” mişcă ” pe criteriul ” hai să dăm mână cu mână ”, a se ceti mână-n mână, of course, de ” înţeles ” oareşce …. reţineri, evitarea subiectului cu pricin(i)a….
   Ihim, să fiu iubită 😉 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.