Sânziene cu drag…

sursa : aici

Sânziene  cu drag…

Sânzienele, Sfintele…

Pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele, cea mai mare si mai spectaculară sărbătoare păgâna a anului si singura admisă, chiar cu numele ei, in calendarul crestin-ortodox.

Timpul se face bun, ingaduitor, creste si cuprinde gandul omului, purtandu-l peste campurile si poienile pline de flori de Sanziene, parfumate cu miros de Rai. Este momentul in care orice muritor care bate la vamile nevazutului si nestiutului poate sa intre, doar purtand pe cap o coronita galbena de flori sau folosind un fir de Sanziana. Sarbatoarea este una cu totul speciala, tinand o noapte si o zi. Iar noaptea de Sanziene este una cu adevarat magica. Este noaptea focurilor de vara, fiindca este vara in cer si vara pe pamant, este vara in suflete si trupuri, este anotimpul dragostei si al vietii plenare.

sursa : aici

Aşternuturi din drăgaică

  Legenda spune că Fecioara Maria a căutat ceva cu care să improvizeze un aşternut moale pentru pruncul său. Ieşind din iesle a văzut o plantă cu multe flori albe, pe care a decis să le culeagă. A făcut din ele un aşternut moale şi înmiresmat, iar în momentul în care pruncul Iisus a fost aşezat pe ele, florile s-au colorat din alb în galben, culoarea aurului. În prezent, în puţine locuri, la sat, se mai realizează aşternuturi şi perne din sânziene galbene.

sursa : aici

Soarele iubirii

Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis. Se tin balciuri cu tiribombe si calusei. Flacaii aprind ruguri. Fetele mari culeg de pe camp flori de sanziene si impletesc cununi. Apoi arunca peste case coronitele. Daca se lovesc sau se agata de horn, vestesc o cununie apropiata. In zorii zilei flacaii se aduna in cete si strabat satele, cu flori de sanziene la palarii. Se alege „Dragaica”. Este propusa una dintr-un grup de sapte fete. Ea trebuie sa fie cea mai frumoasa, cea mai cuminte si cea mai buna dintre fetele satului. Va fi impodobita cu spice de grau. Celelalte tinere se imbraca in alb. Astfel format, alaiul Dragaicei porneste prin sat si pe ogoare.  La rascruci fetele fac o hora si canta voioase. Adesea „Dragaicele” sunt confundate cu „Sanzienele”. Dupa unii specialisti, sarbatoarea Sanzienelor isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui. Aceste personaje au fost adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora care se invarteste ametitor. 

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul,

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, sarbatoare care are la baza textul Evangheliei lui Luca (I,36) a fost fixata cu 6 luni inaintea Craciunului cand se celebreaza nasterea lui Iisus. Este atestata in sec.al IV-lea, al V-lea. Nasterea Inaintemergatorului a fost anuntata de Arhangelul Gavril care i-a transmis totodata preotului Zaharia, tatal proorocului, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. Cunoscut pentru viata sa ascetica si, cu deosebire, prin regimul alimentar bazat pe consumul vegetal, Sf. Ioan Botezatorul a devenit patronul zilei in care se desfasoara complexele rituale populare in centrul carora se afla simbolul vegetal, asociat in mentalitatea traditionala cu gradina Edenului si viata vesnica; de un respect deosebit s-a bucurat ritualul care se desfasura la holda de grau (Dragaica); bobul de grau, este dupa traditie, purtatorul chipului lui Iisus, euharistia, se prepara din faina de grau curat.

sursa : aici

Sânziana reprezinta idealul de frumuseţe fizică ŞI sufletească.

Azi, de Sânziene… sânziene cu drag din drag celor dragi mie, Oamenilor , prietenilor, sufletelor frumoase : Corina Creţu şi duşo Leo, doi sânzieni, născuţi la Zi de Mare Sărbătoare, două zâmbete cum muguri de lumină, modele mie, adeseori reazăm, cei care mă preţuiesc şi pe care-i admir, îndrăgesc şi RESPECT pentru că MERITĂ !

Din tot sufletul meu de furnică atomică : La Mulţi, Mulţi, Ani FERICIŢI, cu bucurii duhovniceşti , cu împliniri şi satisfacţii, cu stimă şi toată dragostea mea, Corinei Creţu şi lui Leo !!

Hvata me…


17 Răspunsuri

 1. La multi ani, cu drag, si din partea mea, Corinei si lui Leo! Sanatate si bucurii!

  Apreciază

 2. La mulţi ani!
  Şi nu mai pune atâta la suflet politica asta…Toate cele bune!

  Apreciază

 3. La multi ani Sibillei si vajnicului Leo!

  Apreciază

 4. Multumesc din suflet pentru urari si va doresc sa aveti parte de tot binele din lume! La Multi Ani!

  Apreciază

  • La Mulţi, Mulţi Ani FERICIŢI şi ÎMPLINIŢI sub toate aspectele Floare de Colţ !!!
   Rămâne cum am ” profeţit ” dumneamea : preşedintă ! Pentru că MERIŢI ! Doamne Ajută !
   Numai BINE ţie şi prietenului nostru drag, Leo ! SUNTEŢI doi Oameni deosebiţi !

   Apreciază

 5. […] , Popa Țeapă, Quadratus, questioare, Ring of Gyges, Rokssana, roxana iordache , Scorpio, Shayna, Sibilla, sifilicaBlenorel, Simion Cristian, Simona Ionescu, Stropii de suflet ai Aurorei Georgescu, Teo […]

  Apreciază

 6. […] , Popa Țeapă, Quadratus, questioare, Ring of Gyges, Rokssana, roxana iordache , Scorpio, Shayna, Sibilla, sifilicaBlenorel, Simion Cristian, Simona Ionescu, Stropii de suflet ai Aurorei Georgescu, Teo […]

  Apreciază

 7. Mare mulţămită celor care şi-au aflat prin preajmă de Sânzâiene răgaz spre a ura o Floare de colţ şi un oareşcare Baci. O fac, chiar dacă în întârziere, dată fiind izolarea vremelnic şi fizică, dincolo de cea interioară de mi-am impus-o de ceva mai multă vreme, sătul de mizera lume ce mi-a înlocuit iarba verde de acasă cu bube, mucigaiuri şi noroi de import din lumea nemernicilor fără frontiere, o fac cu nostalgia vremilor în care stingherul baci rătăcitor învăţa-se că prietenia se poate iţi dincolo de distanţe şi înstrăinări…
  No, să trăţi, în continuare, bine…
  leo baci

  Apreciază

 8. La Mulţi Ani, DUŞO !!!

  când doini-te-ai şi n-ai cui,
  lasă-ţi doruri codrului…
  şi te pierde printre frunze
  cum surâs de buburuze…

  Nu contează unde te afli numai să trăieşti, să trăieşti, să trăieşti! Oricum ar fi viaţa – dar să trăieşti! – Dostoievsky

  Se spune că omul devine lup, în confruntările cu alţi oameni… Şi, devine Lup Singuratic atunci când se confruntă cu el însuşi… ?

  totuşi…
  lupul, ciuta, taina, vântul…
  roua munţilor , Cuvântul,
  aripi… suflete pereche,
  nu sunt doar poveste veche…
  Sibilla

  toamnele noastre albastre…

  … ecoul tainelor se plouă

  udând pădurilor surâs

  doar nouă…

  Niko

  http://jasmina-niko.blogspot.com

  No, să te întorni cu BINE şi să rămâi zâmbet, sufletule !!

  Apreciază

 9. […] , Popa Țeapă, Quadratus, questioare, Ring of Gyges, Rokssana, roxana iordache , Scorpio, Shayna, Sibilla, sifilicaBlenorel, Simion Cristian, Simona Ionescu, Stropii de suflet ai Aurorei Georgescu, Teo […]

  Apreciază

 10. Si, dupa atatea surse ale articolului, cred ca meritam si o sursa a pozei :-)

  http://nedeia.wordpress.com/2009/06/24/sanzienele-azi-si-ieri/

  Apreciază

 11. Sursa imaginii este acolo, acolo am găsit-o eu.

  Apreciază

 12. Asta trebuie să lămuriţi cu… sursa precizată de mine. Orice altă discuţie cu mine e inutilă, repet, se vede, eu am precizat sursa, punct.
  O zi frumoasă de Florii cu senin în suflet !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 2,372 de alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: