“Şi doina, ca şi veşnicia, s-a născut la sat”

“Şi doina, ca şi veşnicia, s-a născut la sat”


Rădăcini, identitate, frumuseţe, dor, doină, veşnicie… * veşnicie care s-a născut la sat *, acasă, locul, leagănul unde liniştea, sufletul sunt mai curate… Locul unde se nasc dimineţi…

„Folclorul nostru nu numai ca este sublim dar te face să înţelegi totul. E mai savant decât toată muzica aşa zisă savantă. Folclorul e mai melodic decât orice melodie; poate fi duios, ironic, vesel, drag”. ( George Enescu )

Ion Marin Almăjan: “Şi doina, ca şi veşnicia, s-a născut la sat”

* Când poetul şi filosoful Lucian Blaga afirma că „ veşnicia s-a născut la sat „ , se referea la trăinicia şi frumuseţea artei populare născută din sufletul ţăranului român,din imaginaţia lui atât de originală şi , fără îndoială, din puritatea fiinţei sale .Nu este nici o îndoială că cel care a creat teoria spaţiului mioritic, luată din ce în ce mai des astăzi în derâdere, considerată ca un blestem, o ruşine pentru aspiraţiile noastre mondialiste, a cunoscut bine şi s-a lăsat copleşit de adâncurile tulburătoare ale melosului popular, mai cu seamă ale doinei, cântecul cel mai sublim pe care românii l-au creat. Nu ştiu cine a fost născătorul doine, cum s-a putu ivi din fiinţă omenească, până la urmă atât de netrebnică, o asemenea minune Dumnezeiască .Poate că Dumnezeu însuşi a zămislit-o şi a oferit-o în dar creaţiei sale dintâi, omul, pentru a atenua cumva multele sale imperfecţiuni, multele păcate, în speranţa că doina îl va face mai bun, mai milos şi mai sensibil. Poate că este adevărat ceea ce spun… *

sursa : aici

Doină din Banat :

Banatul, zonă folclorică renumită mai ales prin doinele neasemuite, a dat lumii valori artistice deosebite, virtuozi ai instrumentelor populare.

Hora de mână :

Ansamblul * Banatul * din Timişoara :

Ansamblul a fost înfiinţat în septembrie 1970 prin contopirea a două colective artistice: Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş şi Ansamblul Sârb de Stat din Timişoara. Ansamblul profesionist „Banatul” din Timişoara este unicul ansamblu folcloric profesionist din Banat, care dispune atât de orchestră, cât şi de dansatori profesionişti şi valorifică deopotrivă folclorul din zona de câmpie, cât şi pe cel din zona de munte a Banatului, repertoriul fiind extrem de divers.

sursa : aici

Marius Cirnu – Argeleana lui Lăiţă Stănescu… :

Marius Cîrnu

Nascut in 14 mai 1962, in Timisoara, din parinti neaosi banateni, originari din comuna Lighed, actualmente Padureni, judetul Timis, Marius Carnu a inceput sa cante pentru prima data la varsta de 7 ani, la acordeon luand lectii de muzica de la dirijorul renumitei fanfare din Padureni, Nicolae Mitiga.La 11 ani da examen la Liceul de Muzica „ION VIDU” din Timisoara, unde incepe studiul clarinetului, cu profesoara Rodica Sas. Absolva cursurile acestei scoli in 1981 si este angajat prin concurs la Ansamblu  Profesionist de Cantece si Dansuri „BANATUL” din Timisoara, unde se perfectioneaza in domeniul folclorului, timp de sapte ani. 

Este absolvent al Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Muzica, sectia Interpretare instrumentala (Profesor de instrument), obtinand diploma de licenta in anul 1996. intre anii 1988 si 1996 este angajat ca profesor la Scoala de Arta Populara din Timisoara, la catedra de instrumente de suflat: taragot, clarinet, saxofon, iar din 1997 este profesor titular la catedra de clarinet de la Colegiul National de Arta „ION VIDU” din Timisoara.
Incepand cu anii 1990 si pana in prezent participa la numeroase festivaluri internationale de folclor si efectueaza numeroase turnee artistice in: Franta, Elvetia, Serbia, Germania si SUA, unde obtine multe succese ca solist instrumentist la: clarinet, taragot, saxofon, fluier, ocarina, caval.

Colaborator permanent al TVR Timisoara si al Orchestrei RadioTeleviziunii din Novisad, inregistreaza peste 70 de CD-uri si casete audio-video, cu majoritatea solistilor consacrati din Banat.
In anul 2000 este inclus ca membru in Organizatia Internationala de Folclor, cu sediul la Viena, iar din anul 2002 devine membru al Academiei Internationale „CITTA DI ROMA” din Italia, care ii confera „Diploma Academica de Merit” in domeniul muzical.

Odata cu infiintarea Orchestrei radio din Timisoara, in anul 2003, este numit dirijorul acesteia, cu care incepe sa inregistreze folclor din Banat atat cu solisti vocali, cat si cu solisti instrumentisti, participand totodata la diferite spectacole de folclor.

Este, de asemenea, profesor asociat la Scoala de Nai „DOMIDE” din Elvetia, unde preda instrumente populare (taragot, fluier).

Din septembrie 2004 este numit director adjunct la Colegiul National de Arta „ION VIDU” din Timisoara, unde din aceeasi dragoste pentru folclorul banatean si nu numai, infiinteaza impreuna cu alti colegi taraful de elevi al scolii.

Doctor in muzica, doctorat obtinut in anul 2006, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cu calificativul Magna Cum Lauda

sursa: mariuscirnu.ro

Mariana Draghicescu – Trandafir si-o floare..

Doinele din Banat, rugăciuni, balsam, închinare, moşteniri altor suflete,  respiraţia nemuririi…

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.