Provocare : „Aproape a saptea parte din lume”…

sursa imaginii : aici

Provocare : „Aproape a saptea parte din lume”…

Motto:

* Biblioteca este templul învăţăturii, iar învăţătura a eliberat mai mulţi oameni decât toate războaiele din istorie. *

„Aproape a saptea parte din lume” , autor Catalin Pavel, se lanseaza la tirgul Gaudeamus pe 19 nov, la ora 17 00, editura Humanitas
Volum câştigător al Concursului de Debut Literar UniCredit (secţiunea roman), ediţia a III-a, 2010

 

„Aproape a şaptea parte din lume face notă aparte în peisajul prozei româneşti actuale.
E un roman a cărui acţiune se petrece peste tot şi nicăieri: în lunecarea fără de sfârşit a roţilor de tren, în siturile arheologice din deşertul african, în Stockholm şi în Timişoara şi, mai ales, în gândurile întortocheate ale personajelor şi în dialogurile întretăiate dintre acestea, purtate la distanţă, prin intermediul cuvântului scris – o singură dată telefonic; un roman cu personaje bizare şi provocatoare, al căror destin şi ale căror traume se revelează cu încetul, într-un balans al prezentului şi al trecutului, al spunerilor şi al tăcerilor.
Stravechea metaforă a vieţii ca o călătorie, cu destinaţie întotdeauna incertă, îşi găseşte în Aproape a şaptea parte din lume o reîntrupare modernă surprinzătoare. Combinaţie inedită de patos şi inteligenţă, scris cu nerv stilistic autentic, cu priză la detaliu şi cu darul formulării pregnante, romanul îl poartă pe cititor prin meandrele unei aventuri existenţiale seducătoare.“ (Liviu PAPADIMA)
CĂTĂLIN PAVEL (n. 1976) este doctor în arheologie, autor al unui volum de teorie şi metode arheologice şi coautor al unui dicţionar de mitologie greacă şi romană. A lucrat în situri din România, Maroc, Franţa, Germania, Anglia şi în special Turcia (la Milet şi, în ultimele cinci campanii, la Troia).
A fost Mellon Fellow al Institului Arheologic Albright din Ierusalim, bursier al Colegiului Noua Europă din Bucureşti şi Chevening Fellow al Universităţii din Oxford.

sursa : http://www.humanitas.ro

… acţiune peste tot şi nicăieri, situri arheologice, mitologie, viaţa ca o călătorie, 7,  literatură, balans al spunerilor şi tăcerilor, destine… asta DA provocare… MERITĂ !

Titlul, incitant, deopotrivă inspiră la… meditaţie, provocare, acţiune, tăceri grăitoare şi-o spunere : A şaptea parte a lumii – acea parte care invită la Schimbare, salvare, supravieţuire, trăiri dincolo de noi, dar mai cu seamă înlăuntrul nostru, acel Licăr al speranţei care ne tălmăceşte renunţarea la renunţare ŞI prin Cuvânt, cunoaştere… ferestre ale sufletului… Mă duce cu gândul la acea a şaptea parte din lume, care va fi salvată şi mintea-mi spune * cercetează ! * şi inima-mi spune * întoarcere la Cele Dintâi * şi sufletu-mi întinde aripi spre pretutindeni, de nicăieri, a Libertate şi…. mi-e stete…

Vă fac o mărturisire : nu cunosc autorul, totuşi, am sentimentul că-l ştiu de-o viaţă… gânduri cu parfum de… nemurire, să credeţi ce spun.

Există sete ŞI de lectură, cunoaştere, iar Cătălin Pavel ne instigă să răspundem provocării prin lectură, meditaţie, luare aminte aruncându-ne o nadă, merinde pentru suflet, hrană spirituală:

„Aproape a saptea parte din lume” ,  lansare la tirgul Gaudeamus pe 19 nov, la ora 17 00, editura Humanitas!!

Câţi veţi da curs Invitaţiei , provocării, să povestiţi  povestea poveştilor după ce veţi fi lecturat…

 

Sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Provocare : „Aproape a saptea parte din lume”…

 1. Patratzel zice:

  bun articol .. facui si eu o poza poate iti place http://patratzel.com/neseriosu/telecomanda/

  Apreciază

 2. Pingback: VICTIMA UNEI GRUPARI INFRACTIONALE ARE NEVOIE DE NOI TOTI « Hai ca se poate!

 3. kihai zice:

  Va intereseaza un link exchange cu http://terapiedesucces.blogspot.com/?

  Astept un raspuns. Va multumesc !

  Apreciază

 4. Pingback: De necrezut – Guvernul a promis FMI reducerea numărului de internări în spitale « Dum spiro, spero

 5. Pingback: Incăpătânarea tăurească,sau cum să-şi facă unii buzunarul mare! « Popateapa's Blog

 6. leo zice:

  Altă provocare:
  Sibillino, cam cât de proastă tre să fie sluga aia năroadă care, după ce i se cenzurează un mesaj imbecil, revine din nou cu el în ezact aceeaşi formă de drajeu, deşi între timp Ochi de Şoim nu scăpase monstra de căcăreze de capră, singura cestie pe care o poate produce dromadera cu pricina, şi mulţumise Manuelei pentru demersul altfel inutil: oricât s-ar strădui un om de bun-simţ, dobitoacele tot vor sfârşi prin a umple ograda de căcăreze! ş-apoi, dacă tot îs inofensive, la ce să mai iroseşti cuvinte pentru necuvântătoare: e destul un şut bine plasat sub coada râioasă ţanţoş rădicată şi să-ţi vezi de mulsul acelora care nu-s tot atât de sterpe pe cât îs de râioase!

  Apreciază

 7. leo zice:

  PS
  recitindu-mi provocarea, am realizat că, în stilul băcesc ştiut, risc să-mi pierd cititorul printre rânduri; se cuvine deci o clarificare pentru cei neobişnuiţi cu persectivele aflate doar la îndemâna Ochilor de Şoim:
  căcăreaza de care fac vorbire a fost postată ori de stăpâna dromaderelor, cum presupun că ar fi convinsă Sibillina, fie de sluga-i în izmene, posesorul de ochi albaştri şi stele galbene Liviu, fix mi se rupe care, pentru că fie capră, fie ţap, tot numai căcăreze poate produce şi mânca în buclă închisă, la primele ore; recunosc, n-am luat seama la oră, pentru a mă edifica, funcţie de asta, cu privire la care „elmmar” s-a produs în cazul cu pricina; postarea a avut o trecere de comeată pe faţa blogului, fapt pentru care a venit intervenţia băcească la adresa unei „Manuele” care a dereticat în urma dobitoacei, spre a nu fi maculată o dată în plus faţa blogului cu alte dejecţii nu dispre duşmani, ci dinspre „prieteni” ai gazdei, „Manuele” în privinţa căreia iar există unele dubitative semne de întrebare, căci ştiut este că şi-n materie de moderare „stilul” e cel puţin la fel de evident ca-n cazul scrierilor… 😉
  ei bine, producătoriul/mâncătoriul de drajeuri a revenit!!! DUPĂ ce exprimasem la câte constelaţii capricorniene lumină mi se rupe de mârlăniile-i caracteristice!!! (evident, Manuela nu s-a mai deranjat, din moment ce eu mă declarasem nemuritor şi rece cu privire la producţia/consumul de drajeuri)
  deh, a greşi e omeneşte, dar a persista întru bălăcirea în propriul ocean de prostie…
  Mare-i grădina Ta, Doamne…

  Apreciază

 8. Pingback: VICTIMA UNEI GRUPARI INFRACTIONALE ARE NEVOIE DE NOI TOTI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.