Srbija…Србија…

Motto:

* Cel ce va supravieţui, acela va povesti. Dacă va avea cui. * / * Ко ће опстати, он ће рећи… *…

Srbija…Србија…

Dârzenie, spirit brav, luptător, Demnitate, respect şi iubire faţă de credinţa strămoşească, curaj, credincioşi pravoslavnici, cu iubire fără de margini faţă de  * Земљу * , * majka *, tradiţii, datini şi obiceiuri…. poporul sârb.

Oferte sejur/vacanţe în Serbia : aici şi aici şi aici şi aici

Mitologia slavilor

Calatorii, Istorie si Traditii

Discover Beograd !

Dansurile populare sârbeşti : kolo, moravac,Bećarac, retko kolo, Porodinka Kolo, Uzicko Kolo, Mitraljez kolo,Leskovacko kolo, Sumadinka, Vlaski biser, Sota,Cigancica, etc.

Srpska Kruna – Uzicko kolo

SERBIA ORTODOXĂ ŞI SFÂNTUL SAVA

Sfântul Sava s-a născut în anul 1169 după Hristos, şi a fost fiul lui Ştefan Nemania, Marele Jupan al Sârbilor. Încă de tânăr, Sava a dorit fierbinte viaţa duhovnicească şi pentru ea a scăpat la Sfântul Munte Athos; acolo a fost tuns monah şi a trăit într-o nevoinţă zeloasă. Ştefan Nemania a urmat exemplul fiului său şi a venit şi el în Sfântul Munte, unde s-a călugărit şi a murit sub numele de Simeon, monahul. Sfântul Sava a obţinut autocefalia Bisericii Sârbe de la patriarh şi împărat [al Bizanţului] şi a devenit întâiul Arhiepiscop al Sârbilor. Împreună cu tatăl său a zidit Mânăstirea Hilandar şi mai apoi multe alte mânăstiri, biserici şi şcoli în toate pământurile sârbeşti. De două ori a mers în pelerinaj la Locurile Sfinte. El i-a împăcat pe doi dintre fraţii lui după trup care se înstrăinaseră din cauza luptei pentru putere. A instaurat pacea între sârbi şi vecinii lor. Întemeind Biserica Sârbă, el a întemeiat prin aceasta cultura şi statul sârb. El a adus un duh de pace între toate popoarele din Balcani şi a lucrat în folosul tuturor, pentru aceasta a fost iubit şi respectat în toate aceste popoare. Poporului sârb el i-a dăruit un suflet creştinesc, care nu a pierit, în pofida prăbuşirii statului sârb. Sava a murit în oraşul Târnovo din Bulgaria, în timpul domniei împăratului Asan, îmbolnăvindu-se după Slujba Sfintei Liturghii din Ziua Botezului Domnului, a anului 1236. Regele Vladislav a mutat cinstitul său trup la Mânăstirea Mileşevo. De acolo Sinan Paşa l-a adus la Belgrad şi l-a ars în 27 aprilie 1595.

sursa : AICI

Vojkan i Mikan Njegusic – Folklorna kola – Moravac

Pljeskavica-pleşcăviţă : reţeta via Adi Hădean

Alte reţete culinare tradiţionale sârbeşti :

http://www.retetazilei.ro/bucatarie-internationala/serbia–retete-sarbesti

Să trecem la * chestiuni * mai seriosno :

Serbia deţine opt regiuni viticole importante, şi anume: Sliboticko-Horgoska-Pescara, Banatul Sârbesc, Vârşeţ, Sumadijko-Velikomoravski, Sremski Karlovci, Valea Timocului, Zahodnomoravski şi Nisavko-Juznomoravski.

În Serbia, ponderea vinurilor albe în totalul vinurilor obţinute este de 64%. Soiurile viticole cultivate pentru obţinerea vinurilor albe sunt Riesling Italian, Riesling de Rhin, Riesling de Banat, Sémillon, Sauvignon, Malvasia, Zilavka şi Smederevska. Pentru obţinerea vinurilor roşii sunt cultivate soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay, Frankovka, Prokupac şi Vranac.

sursa : aici

Sarbii ca mai toate popoarele slave, sunt mari bautori. Cea mai comuna bautura este berea, pivo, deobicei blonda si deobicei la sticla. Serbia este si un producator traditional de vin, chiar daca pe suprafete mici, dar, atunci cand ureaza bun venit unui strain vecinii nostri ofera deobicei tarie cea mai raspandita fiind cea de pruna, slibovijca. Din acest punct de vedere, traditiile lor nu difera mult de cele de la noi, de fapt raki-ul este cunoscut in vestul tarii ca si rachie. De altfel diferenta dintre rachie, tuica sau palinca este uneori greu de facut in aceasta zona a Europei.

***************************************************************

* Mai bine sa traiesti o zi ca un leu, decat o suta de ani ca un vierme. * – Arkan

Veselin Matanovic Kosovo Je Srpsko Kosovo Je Nase

Facem totodata si cuvenita pomenire sfantului patriarh Pavle al Bisericii Sarbe ….  lasand compatriotilor sai si tuturor ortodocsilor ca testament un indemn “ultim”, esential, repetat obsesiv si imperativ intr-o lume care seamana tot mai mult cu un malaxor care (la noi acum sub pretextul crizei) parca ne inghite pe toti, unul cate unul, in morisca indiferentei, racelii, suspiciunii, rautatii si a egoismului cinic: “FITI OAMENI!” Pare prea putin pentru un praznic atat de ceresc? Daca atat de jos am ajuns… Pana sa reusim sa fim dumnezei dupa har, e realist sa ne amintim ca macar sa incepem sa fim OAMENI! Mai ales acum!

sursa/mai multe informaţii : AICI

Uimitoarele profetii ale lui Mitar Tarabic


Profetii despre prezent de la fratii sarbi

Balcanii, din nou aceiasi Balcani greu incercati de istorie, ne surprind de aceasta data prin profetii si profetiile care s-au revelat in aceste locuri. Nu trebuie decat sa ne reamintim de misticul croat Rudjer Boscovic, sau de Vanga Dimitrovna – Sybilla oarba din Bulgaria, pentru a realiza dimensiunea si incarcatura spirituala a acestor pamanturi. Insa, cele mai fascinante si interesante dezvaluiri despre viitor le-au facut doi frati sarbi, Milos si Mitar Tarabic, care au trait in secolul XIX. Prorocirile lor sunt incredibil de exacte si usor de inteles pentru oricine.

Cel care a dat lumii cele mai exacte prevestiri legate de viitorul apropiat al omenirii si de schimbarea cursului istoriei a fost Mitar Tarabic, care a trait in Serbia de astazi intre 1829-1899. De retinut ca ambii frati s-au nascut saraci si au ramas analfabeti pe intreaga durata a vietii lor. Mitar s-a nascut si a trait toata viata in satul Kremna, loc unde a avut toate viziunile sale pofetice. A fost un om extrem de religios si devotat credintei ortodoxe, avandu-l ca nas si duhovnic pe preotul Zaharja Zaharic (1836-1918). Preotul Zaharic a fost cel caruia Mitar i s-a destainuit cu privire la viziunile care-i tulburau linistea si existenta sa simpla, de taran. Tot preotul Zaharic a fost cel care a notat marturisirile profetice pe un caiet care a fost partial distrus in urma unui incendiu provocat in anul 1943 de armata bulgara invadatoare.

( profeţii despre primul şi cel de-al doilea război mondial, inclusiv perioada de după : AICI

Profetii uluitoare despre viitorul omenirii

„Atunci oamenii vor fi in stare se traiasca mult fara sa se cunoasca pre sine. Vor fi multi oameni invatati care vor crede ca toate cartile lor le vor da voie sa stie si sa faca totul. Astia va fi un mare obstacol pentru adevarata cunoastere. Cand oamenii vor ajunge la adevarata cunoastere, isi vor da seama in ce minciuna i-au dus asa-zisii lor invatati, iar cand se va intampla asta, oamenii vor fi tristi ca nu si-au dat seama mai devreme, deoarece cunoasterea este atat de simpla…

Sufletele oamenilor nu vor fi posedate de Satana, ci de ceva mult mai rau. Ei vor crede ca vedeniile si minciunile lor sunt adevarul adevarat. In capetele lor nu va mai fi loc pentru adevar. Oamenii vor incepe sa urasca aerul curat si frumusetea Dumnezeiasca a naturii si se vor ascunde in orase urate cu aer otravitor. Nimeni nu-i va forta sa aleaga asta, ci o vor face din proprie vointa.

Va fi imposibil sa-i deosebesti pe barbati de femei. Toti se vor imbraca la fel, femeile vor avea pantaloni preecum barbatii. Acesta nenorocire va veni din alte tari si va sta mult la noi. Un mire isi va lua mireasa fara sa fie sigur ca e femeie din nastere. Se vor naste din ce in ce mai multi copii care nu vor sti cine le sunt tatii.

Intreaga lume va fi potopita de o boala nemaivazuta si nimeni nu va fi instare sa-i gaseasca leacul. Toti doctorii vor striga ca ei stiu, ca sunt destepti si invatati, dar nu vor fi in stare de nimic. Adevaratul leac il vor gasi cu ajutorul lui Dumnezeu, inlauntrul lor si peste tot in jurul lor…

Oamenii vor calatori in alte lumi, dar vor gasi acolo doar deserturi fara de viata, si vor gandi in trufia lor ca ei cunosc mai multe decat Domnul insusi. Oamenii vor calatori in jurul stelelor si Lunii, dar nu vor gasi viata la fel de frumoasa ca cea de aici. Vor gasi alte feluri de viata, dar ei nu vor fi in stare se le inteleaga.

Cu cat oamenii vor cunoaste mai multe, cu atat va fi mai putina dragoste intre ei. Ura dintre ei va fi atat de mare incat le va pasa mai mult de micile lor masinarii, decat de rudele si prietenii lor iubiti. Omenilor vor avea mai multa incredere in micile lor masinarii care le vor fura libertatea, decat in fratii si vecinii cu care se inconjoara.

Cei care vor citi si invata carti cu numere, se vor crede mai invatati si mai intelepti decat restul oamenilor. Acesti asa-zisi oameni intelepti isi vor lasa vietile conduse de calcule si socoteli, si vor trai doar dupa cum le spun numerele. Printre invatatii acestia vor fi deopotriva oameni buni si oameni rai. Acesti invatati rai vor face lucruri rele si groaznice, vor otravi aerul si apa si vor imprastia mizerii peste mari, rauri si pamanturi, iar multi oameni nevinovati vor muri de felurite boli necunoscute. Oamenii buni si intelepti vor vedea ca munca si eforturile lor nu valoreaza un singur ban si vor privi neputinciosi la distrugerea lumii. In loc sa caute intelepciunea in masini, numere si socoteli, oamenii buni se vor indrepta spre rugaciune si meditatie.

Cand cei multi se vor apuca sa mediteze, vor fi mai aproape de intelepciunea lui Dumnezeu, dar va fi prea tarziu, pentru ca cei rai vor otravi lumea, iar oamenii vor pieri pe capete. Atunci, oamenii vor fugi cu miile din orase inapoi la tara. Vor cauta muntii cu trei cruci, si acolo inlauntrul lor, vor putea, in sfarsit, sa bea apa si sa respire aer curat. Cei care se vor salva pe ei si pe familiile lor, vor avea de suferit, deoarece o mare foamete va apare. Va fi mancare si bautura cu nemiluita in orase, dar va fi toata otravita. Multi o vor manca, fiindca foamea le va lua mintile, dar vor muri pe loc.

Cei care vor posti pana la sfarsit vor scapa cu viata, deoarece Domnul se va uita dupa ei si ei vor fi aproape de Domnul. (Posibil ca muntii cu trei cruci sa fie in egala masura adaposturi antiatomice, pe usa adaposturilor de acest fel este zugravit un semn asemanator a trei cruci, la fel de bine pot fi niste munti deasupra carora va apare semnul celor trei cruci). Numai o singura tara, aflata la capatul Pamantului si inconjurata de mare si la fel de intinsa ca Europa, va trai in pace si fara de necazuri. Cei care vor fugi si se vor ascunde in muntii cu trei cruci, se vor afla la adapost si vor scapa cu viata, care mai apoi, va fi plina de fericire, bunastare si dragoste, pentru ca nu vor mai fi nicicand razboaie.”

sursa informaţiilor : AICI

*******

Srbija, Vidovdan – Gordana Lazarevic :


* Cel ce va supravieţui, acela va povesti. Dacă va avea cui. * – Alexandar Cotric

Sibilla

Update:

recomandări de duminică

Minunate apoftegme despre Patriarhul Serbiei Pavle

“PRECUM VOITI SA VA FACA VOUA OAMENII…”. Legea fundamentala pierduta de crestinii vremurilor reci de pe urma. De la a nu face raul la nevointa iubirii pana la capat. Si despre “IUBIREA” CARE URASTE SI UCIDE

Mari Duhovnici Romani

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Ganduri cu parfum de poesii..., Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Srbija…Србија…

 1. Lucram la o enciclopedie a duhovnicilor din romania.
  lasa-ti -ne un link in dreptul carui duhovnic aveti informatii la:
  http://duhovnicii.blogspot.com/
  Va multumim!
  Doamne ajuta!
  Romania uniti-va!

  Apreciază

 2. Bibliotecaru zice:

  Graniţa dintre popoare este una administrativă. Cercetând tradiţiile, este imposibil să nu constaţi că tot ceea ce înconjoară aceşti Carpaţi a format cândva un tot comun, absolut distinct în contextul mondial.

  Apreciază

  • Sibilla zice:

   Adevăr mare ai spus, druje Bibliotecaru !!

   Să ne reamintim şi … :

   Mesaj către America. Atunci când vlădica Pavle a devenit Patriarh, îşi aminteşte Slobodan Mileusnic, directorul Muzeului BOS, multe delegaţii şi numeroşi reprezentanţi din străinătate şi-au exprimat dorinţa să-l întâlnească pe Sfinţia Sa. A venit atunci şi ambasadorul destul de activ al Americii la Belgrad, Warren Zimmermann. Patriarhul l-a primit în Palatul Patriarhiei. Ambasadorul i-a transmis salutări şi felicitări în numele poporului american, în numele preşedintelui Americii şi în numele său personal. S-a purtat o convorbire oficială, protocolară şi în final ambasadorul a pus întrebarea:
   – Cu ce am putea să vă ajutăm?
   – Excelenţa Voastră, să nu ne puneţi piedici; cu aceasta ne veţi ajuta.
   Minunate apoftegme despre Patriarhul Serbiei Pavle

   Duminică agreabilă şi numai bine, ţie ! Doamne Ajută !

   Apreciază

 3. Pingback: Impresii de la mitingul din 5 octombrie 2010! « Hai ca se poate!

 4. ZVrk zice:

  Draga Sibilla idealizezi Sarbii. Nici ei nu mai sint ce au fost, nici macar acum 15-20 de ani. Din pacate acel „altceva” a fost lucrat sistematic si deja majoritatea nu mai au nici un principiu, nu vad mai departe de un interes marunt si marsav. Doar doua aspecte as vrea sa evidentiez. Unul e Kosovo. Din pacate deja majoritatea este dispusa sa-l vinda pentru niste himere gen „intrarea in UE”. Zic himere pentru ca acea majoritate vede in intrarea in UE rezolvarea problemelor lor directe si materiale: Va veni UE si vom avea salarii mari, va veni UE si vom putea sa muncim in Germania, va veni UE si va face orine printre hotii nostri, etc. Majoritatea e deja dispusa sa accepte orice se intimpla acolo, nu le mai pasa nici de „leaganul statului sarb”, nici de conationalii lor. Si daca ar face acest lucru in schimbul unui cistig concret i-as condamna dar i-as intelege. Dar o fac pentru ca cred in minciuni, nu mai sint in stare sa judece, se lasa amagiti, mintiti. Si al doilea sint politicienii. Sint aceeasi tagma de privilegiati rupti de realitatea poporului pusi pe capatuit. Si dispusi sa sacrifice orice pentru sfintul ban. Si ca sa-i leg si pe ei de Kosovo, isi bat joc de popor, profita de lipsa lor de discernamint si ii mint cu nerusinare despre orice infringere prezentind-o ca victorie. Da, „varianta Milosevic” sa lupti cu puternicii lumii pentru ca ai dreptate nu e solutie. Traim intr-o lume in care dreptatea e ultimul lucru care conteaza, cei puternici decid. Dar ma asteptam ca macar sa fie demni, sa apara Tadic si sa zica „fratilor asta e, nu pot face nimic am pierdut Kosovo chiar daca eu nu semnez nici o declaratie in acest sens. Dar el apare la fiecare capitulare si mai proclama o noua victorie. Si culmea e ca gasesti prosti care il si cred. Asa ca, nu (mai) sintem chiar atit de diferiti, si-au pierdut si ei mult din demnitate. OK, inca nu au ajuns la nivel de specimene basescu/udrea/videanu, dar recupereaza.
  P.S. Sint Sarb, deci nu-i critic din motive etnice.

  Apreciază

 5. Pingback: World Wide News Flash

 6. Pingback: Declaratiile liderilor PSD si PNL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.