29 iunie: Ziua Penitenciarelor şi Ziua Dunării

29 iunie: Ziua Penitenciarelor şi Ziua Dunării

Ziua Penitenciarelor:

Cu ocazia Sfinţilor Petru şi Pavel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare şi organizează,  o serie de manifestări menite să sensibilizeze societatea civilă în legătură cu problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, să asigure reprezentativitatea muncii desfăşurate de personalul de penitenciare şi să promoveze imaginea obiectivă a sistemului penitenciar.

Principala problema cu care se confrunta sistemul penitenciar romanesc este lipsa dialogului dintre  Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile penitenciar.

* Simt cum ma cuprinde deznadejedea cand vad ce se intampla, cate frustrari de aduna, cata neputinta simt zilnic lucratorii din anp si din penitenciare, fara a avea alt mijloc de alinare decat, eventual, in cel mai bun caz, constientizarea faptului ca nu sunt singurii care sufera…ca deja creste numarul celor care vor… altceva. Si de aici confirmarea normalitatii propriilor trairi si dorinte, care incep sa nu ti se mai para o problema personala,ci o consecinta a dipozitiilor cel putin ilogice si ineficiente pe care trebuie sa la suportam strangand din dinti, chiar daca este evident ca nu ajuta cu nimic munca funcationarilor de penitenciare, din contra.. ramane totusi speranta, ca poate lucrurile se vor schimba o data lucrurile ajunse intr-un punct cu adevarat insuportabil, mai ales ca, de obicei, „unde sunt multi puterea creste”….. *

De citit : Penifest ( un articol încă … actual )

* Eu am dreptate, tu nu. Dar pentru libertatea ta de a nu avea dreptate, eu voi lupta pana la moarte. *…

Angajaţii din Penitenciare se confruntă cu lipsa dotărilor corespunzătoare, tăierea sporurilor legale, deşi, lucrează sâmbăta, duminica, sărbători legale, lipsa mijloacelor tehnice de supraveghere, salarii mici, şi… cui să spună… urechilor surde ale guvernanţilor… ? Şi în acest sistem, şefii sunt unşi pe criterii… politice, cum altfel, ca în România, ca.. la noi la nima-n lume…

Sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe data de 29 iunie se sărbătoreşte ziua personalului din sistemul penitenciar românesc. Ocazie cu care, le urăm angajaţilor din penitenciare, un sincer şi călduros : La Mulţi Ani şi… să auzim ŞI de mai Bine !

Ziua Dunării :

Ziua de 29 iunie este declarata „Ziua Dunarii” in intregul bazin al batranului fluviu, sarbatorindu-se de la izvoare si pana la varsare, in Delta. Initiativa apartine Comisiei pentru protectia fluviului Dunarea.

Preocuparile pentru protectia apelor Dunarii, din toate punctele de vedere calitativ si cantitativ, au inceput de foarte multa vreme. Prima declaratie pentru protectia acestui fluviu a aparut inca din anul 1986 – Declaratia de la Bucuresti. In ideea de a raspunde cu promptitudine si oficial la problemele pe care le are fluviul Dunarea, in 1994, pe 29 iunie,

Pe 29 iunie 1994, a fost semnata la Sofia Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Acest document asigura cooperarea dintre guverne, organizatii non-guvernamentale (ONG-uri), institutii de cercetare si industrie, toate acestea consolidandu-se, de altfel, in timp.

Programul dedicat cunoasterii si protejarii Dunarii a inregistrat un real succes, incat serveste drept model pentru restul lumii. Astfel ca, in anul 2004, ICPDR a decis ca ziua de 29 iunie sa fie “Ziua Dunarii” pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu.

Prima editie a “Zilei Dunarii„ – 29 iunie 2004, a beneficiat de participarea a 13 tari, a mii de organizatii si milioane de locuitori care traiesc in bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, invitati din afara spatiului dunarean, in cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.

www.clubrv.ro/

Informatii despre Bazinul Hidrografic al Dunarii

Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei Centrale si de Sud-Est. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817,000km2, 1/3 din Europa si traversand 18 tari.

Dunare parcurge 2.845 km: din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Delta Romaniei/Ucrainei, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Fluviul Dunarea si afluentii sunt spatii ale vietii!

Acestea reprezinta viata, energie, hrana, apa, transport si recreere. Cursurile de apa sunt o legatura comerciala de-a lungul Europei si o forta unificatoare intre culturi, limbi si civilizatii diverse. Reprezinta, totodata, o importanta sursa de biodiversitate.

Dunarea este de o importanta convarsitoare pentru biodiversitatea Europei.

Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vietuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales in ultimul secol. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20% din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului.

Multe zone sunt poluate, sistemele defectuoase de canalizare si constructiile au marit riscul inundatiilor si au agravat problemele cauzate de poluare.

Sursa: ecomagazin-ziua Dunării

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.