Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cinzecimea

Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cinzecimea

Icoană pe sticlă – Moga, Savu. Pogorârea Sfântului Duh; Cincizecime

europeana.cimec.ro/

În cea de a opta Duminica dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cinzecimea, praznic care cade la 50 de zile dupa Înviere si la 10 zile dupa Înaltarea Domnului. Este una dintre cele mai scumpe sarbatori ale Ortodoxiei, nu numai prin faptul ca, atunci, s-a întemeiat Biserica crestina, ci si prin pomenirea mortilor din Sâmbata precedenta (a mosilor de vara), de care se leaga atâtea stravechi si frumoase datini românesti.

Rusaliile sunt o straveche sarbatoare preluata din mitologia romana (Rosalia, Sarbatoarea Trandafirilor, era o zi inchinata cultului mortilor, se aduceau ofrande: alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti). Din punct de vedere bisericesc, aceasta sarbatoare este considerata ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine.

Nasterea Bisericii crestine

Praznicul Rusaliilor este de o covarsitoare insemnatate, deoarece in ziua Pogorarii Sfantului Duh, Petru – cel mai in varsta dintre Apostoli – a tinut o inflacarata cuvantare, in urma careia s-au convertit la credinta crestina 3.000 de suflete ce au alcatuit prima Biserica crestina la Ierusalim, numita si Maica tuturor Bisericilor. De aceea, Duminica Rusaliilor este socotita ziua nasterii Bisericii crestine.

Conform Sfintei Scripturi si invataturii cuprinse in Sfinta Traditie, in aceasta zi, Duhul Sfint, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorit asupra Sfintilor Apostoli, dandu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii.

“Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai. Si erau in Ierusalim locuitori iudei, barbati cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscandu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa“ (Fapte 2, 1-6).

Duhul Sfânt:

Atunci, pentru prima data in istoria lumii, S-a aratat cu putere, in public, Sfantul Duh – Duhul Adevarului, pe Care lumea, prin simturile, prin puterile si prin luminile ei, nu-L poate primi, deoarece nu-L vede si nu-L cunoaste, pentru ca nu stie de unde vine si unde merge (Ioan 3, 8), cum spune insusi Mantuitorul Hristos.

El este Mangaietorul, Duhul Adevarului, Izvorul harului si Vistierul bunatatilor.

De-a lungul istoriei zbuciumate a Vechiului Testament Duhul Sfant a grait prin Prooroci, pregatind omenirea pentru venirea Mantuitorului in lume. Noul Testament adevereste ca Sfantul Duh este mereu prezent in viata pamanteasca a Mantuitorului. Astfel, cand

Iisus Hristos se intrupeaza, Duhul Sfant ii este premergator -la Buna Vestire a Fecioarei. Cand Domnul Hristos se boteaza, Duhul ii este marturisitor.

Cand Iisus Domnul invata pe oameni si savarseste minuni, Duhul Sfant il insoteste. Dupa inviere si mai ales dupa inaltare, Duhul Sfant ii este urmas, continuand in lume lucrarea de luminare, de sfintire si de indumnezeire a oamenilor.

Pentru ca El lucreaza nedespartit de Tatal si de Fiul este numit si Duhul lui Dumnezeu, Duhul lui Hristos, Duhul Domnului, Domnul insusi, Duhul infierii si Duhul libertatii. El inspira pe Profeti, intareste pe Apostoli, hirotoneste preotii Bisericii, lumineaza si calauzeste pe pastorii si invatatorii nostri sufletesti.

Nenumarate si nemasurate sunt darurile, puterile si influentele Sfantului Duh asupra lumii intregi si asupra fiecarui suflet in parte. Toate aceste generoase revarsari de dumnezeiasca dragoste se ofera in dar tuturor oamenilor si indeosebi crestinilor, care prin Taina Sfantului Botez s-au inscris in familia sfanta a fiilor lui Dumnezeu. Duhul Sfant, desi este prezent in viata noastra pretutindeni si in orice vreme, El nu se face simtit noua decat daca il vrem, il chemam, il dorim. Daca nu vrem si nu dorim ajutorul Lui, El nu ne face sila.

Stiut este ca prin Taina Sfantului Botez si prin Taina Sfintei Mirungeri am primit fiecare, in pruncia noastra, simtul de orientare spre bine, am primit voia libera indreptata spre implinirea poruncilor dumnezeiesti. Daca in vremea incercarilor si a ispitelor ascultam de acest indemn launtric spre bine, care este glasul launtric al Sfantului Duh, si facem binele, nu raul, ferice de noi.

( mai multe informaţii : aici )

Cuvânt la Duminica cincizecimii, sau a Pogorârii Sfântului Duh

Eu voi ruga pe Tatal, si alt mângâietor va da voua,
ca sa fie cu voi în veci, adica Duhul adevarului

(Ioan XIV, 16, 17)

Slavite sunt, iubitilor, darurile, care ni le-a comunicat astazi Dumnezeu cel plin de dragoste, daruri, a caror marime nu o poate descrie nici o gura omeneasca.

De aceea sa ne bucuram toti, sa marim si sa proslavim pe Domnul nostru, caci ziua de astazi este o sarbatoare de bucurie si de desfatare. ( … )

http://www.voscreasna.com/142/pogorarea-sfantului-duh-sfantul-ioan-gura-de-aur/

Pogorârea Sfântului Duh n-a încetat odata cu ziua Cinzecimii, ci se prelungeste necontenit prin lucrarea Bisericii. Astazi, deci, Sfântul Duh se pogoara la rugaciunea sfintilor slujitori, din nou în mijlocul credinciosilor adunati în biserici, ca odinioara Apostolii în foisorul Cinei. De aceea se împart astazi în biserici ramuri verzi de nuc sau tei, care amintesc de limbile de foc coborâte odinioara peste Apostoli.
Sa ajutam samânta sadita de Duhul în noi sa rodeasca florile virtutile crestine, prin rugaciune fierbinte, prin împartasirea mai deasa cu Trupul si Sângele Domnului, prin vointa de a face binele si de a se feri de rau, prin curatenia morala a vietii noastre si mai ales, prin iubirea fata de Dumnezeu si de semeni. Alungând din sufletele noastre ura, minciuna si dezbinarea, sa ne purtam ca adevarati urmasi ai lui Hristos si purtatori ai Duhului. Iar cu ocazia acestui marit praznic sa ne rugam :

«Doamne, cela ce pe Prea Sfântul Tau Duh l-ai trimis Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-l lua acuma dela noi, ci înnoieste-L pe El întru noi, cei ce ne rugam Tie.» (Troparul zilei)

Evanghelia despre Pogorarea Duhului Sfant

Când se seamana samânta, puterea caldurii si a luminii trebuie sa patrunda înauntru ca s-o faca  creasca.

Când se planteaza pomul, puterea vântului trebuie sa vina ca sa-l faca puternic si sa-si întareasca radacina.

Când gospodarul îsi construieste casa, el cauta puterea rugaciunii, ca sa-i sfinteasca casa.

Domnul nostru Iisus Hristos a semanat samânta de cel mai mare pret în câmpul lumii acesteia. Trebuia sa vina puterea Sfântului Duh, ca sa-i dea caldura si lumina, si sa o faca sa creasca.

Dumnezeu Fiul a semanat Pomul Vietii în câmpurile deserte si necultivate ale mortii. Trebuia ca vârtejul puternic al Duhului sa respire în el, ca sa întemeieze Pomul Vietii.

Întelepciunea lui Dumnezeu de dinaintea vesniciei se facuse salasuri de suflete alese ale oamenilor. Puterea si întelepciunea Duhului lui Dumnezeu trebuia sa pogoare în acest salas si sa-l sfinteasca.

O, Preasfânta si Preacurata Maica Domnului, tu, zorii si leaganul mântuirii noastre, chipul nostru de smerenie si ascultare, ocrotitoarea si mijlocitoarea noastra înaintea tronului lui Dumnezeu, roaga-te neîncetat pentru noi, dimpreuna cu sfintii Apostoli!

Împarate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevarului, vino peste noi, si Te salasluieste întru noi, si vietuieste întru noi ca putere, lumina si caldura, ca viata a noastra si bucurie a noastra! Curateste-ne pe noi de toata întinaciunea, si Bunule, mântuieste sufletele noastre! Umple inimile noastre de bucurie si gurile noastre de laude, ca sa Te slavim dimpreuna cu Tatal si cu Fiul – Treimea cea deofiinta si nedespartita, acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin.

din “Predici”, Sfantul Nicolae Velimirovici

RUGACIUNE CATRE DUHUL SFANT

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Rusalii în Lumină! Doamne Ajută !

Sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cinzecimea

 1. Toni zice:

  Sibilico, am spus-o la club, dar nu strică s-o repet, pentru cei care te citesc aici.
  În fine, sunt Rusaliile.
  Duhul Sfânt a pogorât asupra mulţimilor şi le-a vorbit, fiecărui om în limba lui. Toţi au auzit şi au înţeles mesajul. Şi au acţionat în consecinţă.
  Ziua şi evenimentul se consideră întemeierea bisericii creştine universale.
  Adică întemeirea unităţii de conştiinţă a maselor fără identitate comună, până atunci.
  Mi se pare că o întemeiere similară s-a petrecut la mitingul de miercuri.
  Grupuri profesionale, şi nu numai, cu diverse identităţi, s-au contopit într-o conştiinţă comună.
  Orice s-ar zice, concluzia cu care au plecat din piaţa Victoriei toţi şi fiecare în parte a fost aceeaşi:
  Let’s fuck the bastard!
  E valabilă şi pentru cei care nu au fost prezenţi.
  Rusalii fericite!

  Apreciază

  • Sibilla zice:

   Toni,
   O spui deseori mai limpede ca zbuciumata de dumneamea :))
   Let’s fuck the bastard!
   Tatăl să ne dea putere şi Lumină, Înţelepciune ! Pe redute şicu Dumnezeu înainte, că nu se mai poate !!!
   Sibilla

   Apreciază

 2. Off, doamna Sibilla, până şi lucrurile sfinte le amestecăm cu jegul ăsta de politică… Astăzi am savurat articolul, azi nu mai vreau să aud de Băse, Boc sau Poc. Orice soldat îşi mai agaţă sabia în cui, nu? O duminică superbă!

  Apreciază

  • Sibilla zice:

   Cristian Bogdan Hotnoga,
   Vizitele domniei dvs mă onorează şi mă bucură deopotrivă, mă şi obligă… să mă responsabilizez şi mai mult şi să-mi adun nelinişti, zbucium,să le canalizez pozitiv, şi-asta cu prieteni alături e mai lesne, mulţumesc, dară !
   Adevărat, se cuvine să mai şi agăţăm săbiile-n cui, dar… când vezi atâţia oameni că nu au o pâine pe masă, copilaşi fără o carte de colorat şi-un pumn de creioane iar ticălosul de se intitulă zăus pe la Cotroceni dându-se-n bărci pe la OTV în faţa meselor întinse, timp în care oameni mor de foame sau din lipsa de medicaţie spui : Doamneeee, scapă-ne de dracu !
   Vă mulţumesc pt aprecieri şi vă felicit, promit să vă citesc pe îndelete, am răsfoit site-ul domniei dvs şi… cred că voi fi cititor fidel, fiind pe aceiaşi lungime de * temple * , că dragă-mi e mitologia cu-ale ei tresăriri surâse.
   stimă,
   Sibilla

   Apreciază

 3. Sibilla zice:

  Vă mulţumesc frumos, tuturor ! Rogu-vă să-mi iertaţi absenţele şi întârzierea răspunsurilor, îndatoririle de mamă şi…. atât de mult iubesc copacii că-i lăcrimez în fiece Mai…
  Respect şi sinceră prietenie, vouă, prieteni dragi ai sufletului meu !
  Sibilla

  Apreciază

 4. LILIANA zice:

  MULTUMESC !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.