Din nou, despre risipa de valori – Twin Peakse-ul cărăşean..

imagine preluată : www.caon.ro

Din nou, despre risipa de valori – Twin Peakse-ul cărăşean...

De curând, nea Costică, Constantin Gruescu, cunoscut mineralog, a adăugat buchetului vieţii, încă un an. La împlinirea frumoasei vârste de 86 de ani, îi urăm un sincer şi călduros : La Mulţi Ani, cu sănătate şi împliniri de suflet !

imagine preluată: www.caon.ro

Singurii care şi-au amintit de aniversarea sa, au fost jurnaliştii de la Jurnal CS – http://www.caon.ro/ şi da, este de apreciat, felicitat iniţiativa acestora de-a fi alături de nea Costică Gruescu la ceas aniversar!

* Emoţionat de vizita echipei noastre, Constantin Gruescu ne-a poftit în casă pentru a ne mai arăta o dată comoara sa, o colecţie impresionantă de câteva sute de exemplare de flori de mină din aprope toate zonele României, şi în special din zona Banatului: Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană şi Moldova Nouă.

Exponatele sunt fascinante, iar formele lor îţi stârnesc imaginaţia. Unele minerale au culori vii – roz, lila, galben, roşu – altele, în schimb, sunt gri, gălbui sau albe. Vedeta expoziţiei rămâne totuşi Macla Gruescu, formaţiune de roci descoperită de cunoscutul mineralog şi atestată pe plan mondial prin anul 1970. O altă piesă de rezistenţă este cuarţul roz de la Ocna de Fier, care alături de cele trei ametiste, două din mina Gerais (Brazilia), iar unul adus tocmai din Zair, întregesc paleta coloristică a „buchetului de flori subterane“, expuse în muzeul de mineralogie de la Ocna.

imagine preluată : www.caon.ro

Nea Costică, aşa cum îi spun apropiaţii, ne-a mărturisit că, în ciuda vârstei înaintate pe care o are, îşi simte sufletul încă tânăr. Acesta susţine că energia sa se datorează: „pietrelor de mină şi gândirii pozitive. Dacă avem sufletul curat şi credem în puterea  mineralelor, atunci acestea descarcă asupra noastră doar energii pozitive, care ne ajută să trecem mai uşor peste neplăcerile pe care viaţa ni le scoate deseori în cale“, mai spune mineralogul. Poate din acest motiv toţi cei care-i calcă pragul lui nea Costică, la plecare, se simt mult mai liniştiţi şi nerăbdători să se întoarcă iar în „Casa Binelui“, aşa cum este denumit de localnici Muzeul de Mineralogie.

Constantin Gruescu este membru al Societăţii Române de Ştiinţe Naturale, membru al Asociaţiei Internaţionale de Mineralogie din Basel (Elveţia), iar în timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu a fost decorat cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios“- Clasa a III-a. *

imagine preluată: www.caon.ro

Ce-şi mai doreşte omul Constantin Gruescu după o viaţă de periplu prin lume şi după nenumărate titluri şi distincţii care i s-au conferit în toţi aceşti an? „Înfiinţarea unei case europene pentru acest tezaur“, adică, un muzeu cu dimensiuni mai mari decât cel pe care îl are acum amenajat în propria-i casă, dorinţă pe care mineralogul speră că o va putea materializa până nu va închide ochii.

Roxana Nafiru

© 2005-2010 – Inform Media
Sursa informaţiilor : www.caon.ro
imagine preluată: www.caon.ro

Nu aceleaşi cuvinte le merită autorităţile judeţene cărăşene… RUŞINE să le fie şi pentru nesimţirea cu care tratează valorile, competenţa, profesionalismul şi dăruirea şi mai ales pentru dezinteresul şi neimplicarea cu care au înţeles să ne cadorisească pe noi, cărăşenii şi nu numai… * Managerii * judeţului, vai mama lui şi halul în care-a ajuns graţie nepăsării şi proastei gospodăriri a banului public, aceşti baroni ignoranţi de două parale, sugativele  butelcilor cu tărie, răchie, n-au priceput vreodată să preţuiască Omul! Se vede treaba că de unde nu pică lovelele, nici interes, nema. Iar mintea nu-i duce pe tartorii Twin Peakse-ului cărăşean, că halul jalnic în care arată judeţului e  din vina lor, e ruşinea lor, niminicia lor, şi aceasta dacă e să ne referim la toate lipsurile CJC-S : lipsa de iniţiativă, promovarea incompetenţei, promovarea nepotismului, tratamentul inuman pe care prin acţiunile lor îl aplică oricui nu e posesor de carnet de partid, portocaliu, evident… RUŞINE CJ C-S!

Dar, să ne concentrăm pe… Oameni, că de  mizeriile la care se dedau cameleonii tot scriem şi degeaba, e vremea lor, a slujitorilor Antihristului…

imagine preluată: www.caon.ro

Macla Gruescu

Constantin Gruescu s-a născut în 1924 la Dognecea şi este tehnician minier pensionar. Pasionat şi autodidact în ceea ce priveşte mineralogia estetică, el a pus bazele unui muzeu particular încă din anul 1954, realizat în propria sa locuinţă din Ocna de Fier. Descoperirea lui din 1972, o nouă formă de creştere a cuarţului, i-a adus recunoaşterea internaţională. Aceasta este de fapt o nouă formă de maclare a cuarţului, cea coaxială cu concreşteri radiale, cu dublă şi triplă maclare. Macla Gruescu are, practic, trei forme de reprezentare: simplă, în formă de papion, dublă, în forma crucii Sfântului Andrei, şi triplă, în formă de cruce. Colecţionarul spune că, pe plan intern, descoperirea nu i-a adus vreo recunoaştere importantă din partea autorităţilor româneşti, iar el nu doreşte acest lucru într-un mod deosebit, mai curând ar dori promovarea Banatului pe plan internaţional.

imagine preluată:www.caon.ro

Risipa de valori

Gruescu crede că muzeul deschis în casa lui, şi a cărui vizitare este gratuită, ar putea fi un reper mult mai important pentru Banatul montan, dacă ar fi pus în valoare la un nivel acceptabil. Colecţionarul crede că ridicarea comunei Ocna de Fier nu se poate face numai de către Primărie, ci şi de către Consiliul Judeţean prin realizarea unui plan turistic integrat. El a mai spus că e absurd să dea declaraţii în fiecare lună la postul de poliţie, prin care îşi asumă responsabilitatea pentru integritatea muzeului şi a colecţiei mineralogice.  ??!!!

imagine preluată:www.caon.ro


Casa binelui

Maria şi Constantin Gruescu sunt un cuplu de octogenari. În fiecare seară, după ce-şi termină treburile din bucătărie, bătrâna se aşază lângă nea Costică şi stau de poveşti, de parcă ar fi doi tineri căsătoriţi. Pasiunea bărbatului pentru scoaterea la lumină a minunăţiilor pământului nu s-ar fi putut realiza dacă soţia nu i-ar fi îngăduit toate aceste lucruri. Mai mult, tanti Mia a trecut de partea bărbatului ei într-un mod remarcabil. A început să se simtă extrem de bine când face zeci de cafele pentru studenţii care vin la Ocna de Fier. Soţia colecţionarului se simte fericită pentru împlinirea muncii acestuia şi suferă, împreună cu el, pentru toate neîmplinirile.

imagine preluată: www.caon.ro


Banatul Montan, ţinut bogat geologic
În Munţii Banatului au fost semnalate până acum aproape 250 de minerale, peste 100 dintre acestea fiind la Ocna de Fier. Investigaţiile mineralogice au situat Munţii Dognecei, în literatura de specialitate, ca o zonă clasică pentru studiu. În această zonă au fost descoperite pentru prima dată în lume (locus tipicus) noi minerale: andradit (1800), ludwigit (1874), dogneceait (1884) warthait (1925). De aemenea, aici au fost descoperite, pentru prima oară în România, minerale ca paligorkistul, Mn-ilvaitul, Mn-ferosalitul şi Mn-salitul.

imagine preluată: www.caon.ro


”Eu nu sunt un pesimist, trăiesc după principiul binelui, adică dacă faci bine, primeşti bine! Dar am 84 de ani şi nu am copii. Colecţia asta nu am adunat-o pentru mine, ci pentru a fi văzută de toată lumea. Am tot încercat să-i găsesc un loc, o instituţie care să o primească. În zadar, toate oficialităţile promit, dar nimeni nu face nimic. Păi, ce pot să mai spun? Dacă aş vinde ce am aici, mi-aş face un palat poate ca Peleşul, dar cui i-ar folosi asta?“

Constantin Gruescu

imagine preluată: www.caon.ro

Bolul blestemat
* Constantin Gruescu relatează că la ultima aniversare a cuplului Ceauşescu, în ianuarie 1989, un eveniment cu mare fast, judeţul Caraş-Severin a oferit în dar „conducătorilor iubiţi” două pietre din minele de la Ocna de Fier şi Dognecea. Ea a primit un ametist roz, iar el unul de culoare violet-cardinal. Ambele au fost prinse în monturi de oţel inoxidabil şi puse sub boluri de cristal făcute de meşterii sticlari. La câteva zile după eveniment, la nea Costică a venit tovarăşa Nuţu, fosta secretară cu propaganda a judeţului, cea care se ocupase de pregătirea cadourilor. Acesta a înapoiat ametistul care fusese destinat Elenei Ceauşescu, sub pretextul că montura pietrei nu a fost terminată la timp şi a trebuit să se pregătească alt cadou.
Totuşi, pe la mijlocul anilor ’90, Gruescu avea să afle că, de fapt, Elena Ceauşescu a făcut o criză de nervi când a văzut piatra, iar apoi a cerut insistent să fie înapoiat cadoul către cărăşeni. El afirmă că motivul respingerii a fost provocat de fapt de o incompatibilitate între emanaţiile de energie ale ametistului şi caracterul malefic al fostei dictatoare. În ceea ce priveşte ametistul dăruit lui Nicolae Ceauşescu, acesta a fost acceptat, fără entuziasm, dictatorul plecând foarte repede de lângă piatra violetă. Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, care în calitate de geolog a colindat exploatările de la Dognecea şi Ocna de Fier, i-a promis lui Constantin Gruescu că îi va recupera ametistul dăruit dictatorului, care a fost văzut ultima oară zăcând într-un coridor al Palatului Cotroceni, şi îl va aduce înapoi în Banat. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat încă. *

imagine preluată:www.caon.ro

Constantin Gruescu are o dorinţă :

„Înfiinţarea unei case europene pentru acest tezaur“ un buchet de flori de mină care să bucure, de ce nu şi turiştii veniţi din alte părţi ale lumii, dar… interes, iniţiativă din partea cui ar trebui, de unde…

Risipa de valori în Twin Peakse-ul cărăşean, la ordinea zilei… în voievodatul baronului Sorinache Frunzăverde. N-are timp, nici deschidere, încă un motiv pentru care NU merită respect, pentru că baronul e mereu ocupat cu… altele, altele cum ar fi:

Sorinel Nas Rosu, cel mai potent vanator de blogari

Cităm, de pe surse, respectiv : http://vipinbanat.ro/

* Fiecare politician are fixurile lui. In general proaste. Si, pe deasupra, mai au si vicii de genul amante, spagi, trafic de influenta, fetite si chiar baieti. Lui Sorinel Nas Rosu, sau Frunza Verde cum ii spun slugile sale portocalii din Caras-Severino, cel mai mult ii plac gradele. Nu alea de armata, ci alea etilice. Nu e o noutate. Printre preocupari de genul defrisari, smenuri cu eoliene si dealuri cu vant puternic din pupa, intre doua pahare de pufoaica, Sorin Nas Rosu a devenit un adevarat vanator de blogeri.  Ne referim aici la singurul blog cu atitudine din judetul jefuit si pastorit de TzuicaMan. Asa se face ca Nas Rosu se da potent in inchiderea de bloguri, ca de alta potenta nu mai e vorba de mult…din cauza de prea multe pahare date peste cap. Despre ilegalitatile etilicului pedelist al gugulanuilor vom reveni cu amanunte intr-o investigatie de la mama ei. Sorine, tine-te bine de izmene, ca venim!

Redam mai jos semnalul de alarma tras de Sibilla, o blogerita cu atitudine. Mai multa atitudine decat toate ziarele de Caras la un loc. *

Îi sugerăm actualului preş. al CJC-S, să se ocupe de chestiuni serioase, cum ar fi, şi cele relatate mai sus. Pe bloggeri nu-i poate * sinucide * cu… citez o protejată a * măreţiei * sale – * dosare de cauză *, am încheiat citatul, pentru că, există o legislaţie europeană care apără libertatea de exprimare a opiniilor, sursele de informare şi jurnaliştii nefiind subiect de negocieri ori orice altceva ar mai făta minţile * luminate * …

La Mulţi Ani, nea Costică Gruescu !

Sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Din nou, despre risipa de valori – Twin Peakse-ul cărăşean..

  1. pastel zice:

    Buna seara!

    Apreciază

  2. Sibilla zice:

    Pastel,
    Sara bună, prieten drag 🙂
    Aci sunt, la datorie! Şi mă bucură să nu fiu singură , dar simt că ştii…

    Apreciază

  3. pastel zice:

    Buna dimineata! Eram obosit. Voi incerca azi sa aflu mai multe din postarea ta.
    Cu prietenie!

    Apreciază

  4. ploaiedeaur zice:

    La multi ani, acestui valoros om! 🙂
    Pupaturi sarbesti, Sibilla si Zoran! 😀
    Pace!

    Apreciază

  5. Elisa zice:

    La multi ani domnului Gruescu!
    Sibilla,domnul acesta are un fiu Costel Gruescu,inginer mecanic,sau cam asa? de vreo 60 si ceva de ani?

    Apreciază

  6. Nea Costache zice:

    Revenind in dimineata aceasta de la tara cea fara de net la orasul cel cu net, intru prima data pe blogul dragei prietene sibilline, care-mi face o surpriza deosebita cu acest post.
    Si eu, fiind un admirator al acestor minunatii create de natura, admir pasiunea de-o viata al acestui domn, care a dunat in intreaga sa viata, o colectie inestimabila de cristale minerale, aceste superbe flori de mina. Domnia sa are dreptate: prin vanzarea acestei vaste colectii la cineva in tara (in strainatate nu este voie, aceste valori facand parte din patrimoniu national), ar lua o suma din care, cu adevarat si-ar putea construi un palat. Pacat ca autoritatile locale nu-i pune la dispozitie d-lui Gruescu un spatiu pentru expunerea acestor minunatii naturale pentru amenajarea unui muzeu ce ar putea fi o adevarata atractie turistica, inclusiv pentru strainii ce ar fi dornici s-o viziteze.
    Din pacate, dupa Revolutie, conducatorii nostri, a dovedit ca nu stiu sa-si promoveze valorile turistice, in scopul atragerii de turisti romani si mai ales straini.
    Daca spre exemplu, nemtii ar avea in mijlocul unui camp un pietroi mare pe care s-a asezat nu stiu care imparat de-al lor candva, l-ar amnaja, l-ar promova, ar construi un hotel si ar aduce turisti. Noi, avem atatea frumuseti naturale in tara pe care nu stim sa le promovam si sa exploatam tot acest potential turistic. Mare pacat!
    Mare pacat ca autoritatile nu-i aloca acestui minunat domn un spatiu pentru a expune toate aceste flori de mina, in vederea pastrarii si vizitarii lor .
    Ii urez domnului Gruescu multi ani, sanatate si indeplinirea visului sau!

    Apreciază

  7. Sibilla zice:

    Vă tare mulţumesc, tuturor !
    Şi-mi spăl absenţele în aceste zile , prieteni dragi !
    respect şi calde îmbrăţişări, vouă,
    Sibilla

    Apreciază

  8. denisa zice:

    buna,
    Si eu sunt o pasionata a florilor pamantului. Chiar in perioada asta este expusa la Muzeul de Geologie Bucuresti 20 minerale din Baia Mare, ca astfel nu v-as fi descoperit. De ce nu i se acorda dlui Gruescu o parte din Muzeul de Geologie? Oricum sta degeaba, si e imposibil sa fie ticsit de pietre.Cum inafara pot sa afiseze orice chiar si extravagant si noi nu? Si in Londra sunt multe vile sedii ale exponatelor diferitelor personalitati…de ex Sir John Soane. Deci se poate si la noi, si daca faceti si putina publicitate cu o taxa modica chiar va simtiti alt om! Multa sanatate va doresc!

    Apreciază

  9. Viata lunga familiei Gruescu, domnului Guescu ii doresc sa isi vada visul implinit: un muzeu european al mineritului si al minereurilor pe care le custodeste cu sufletul sau mare.
    Un muzeu la Dognecea si unul la Bocsa, daca va fi posibil.
    Foarte bun articolul, pasionanta prezentarea facuta domnului Constantin Gruescu.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.