Săptămâna Patimilor. Miercuri – Iuda , vânzătorul lui Iisus

Săptămâna Patimilor. Miercuri – Iuda , vânzătorul lui Iisus

Lamuriri despre mesajul Sfintei zile de Miercuri din Saptamana Patimilor, mesajul slujbelor zilei si indemnul pentru credinciosi, oferit cu marinimie si sfintenie de Parintele Ion Petrica de la Manastirea ” Sfantul Ilie de la Izvor ” Vasiova, in cartea ” Meditatii pentru contemporani ” :

” Continuam drumul catre Rastignirea si Invierea lui Hristos cu un gand profund. Evanghelia care se citeste la Denie, de aceasta data este luata din Evanghelia dupa Ioan, capitolul 12, versetele 17-50. Ne este prezentata multimea de oameni care, la auzul ca Lazar a fost inviat din morti, il intampina pe Mantuitorul Hristos. ….. Esenta este : ” … putina vreme mai este Lumina la voi. Umblati pana cand aveti Lumina ca sa nu va prinda intunericul; caci cel ce umbla pe intuneric nu stie unde merge. Pana cand aveti Lumina, credeti in Lumina, ca sa fiti fiii Luminii ” si iarasi ” Eu Lumina am venit pe lume, pentru ca oricine crede in mine sa nu ramana in intuneric. ” Dumnezeu ne cere un lucru : sa traim in Lumina. Nu o lumina fizica, nu o lumina palpabila, nu o lumina data de un astru, ci, sa traim in Lumina creatoare a luminii soarelui, adica in Dumnezeu. Dumnezeu este prin fire si Lumina. Ce ar trebui sa-si doreasca mai mult omul? Ce poate detine el mai mult? Nimic nu este mai mare decat sa fii fiul Luminii. Ce frumoasa trecere face Mantuitorul de la – asa cum se spune intr-o rugaciune de la Taina Botezului – lumina cea simtitoare la lumina cea intelegatoare ! Spune sfantul Nicodim Aghioritul ca Dumnezeu nu s-a multumit numai cu Fiul sau firesc si cu Duhul Sfant, care sunt toti deofiinta si eterni, ci m-a dorit si pe mine, si pe tine, si pe el sa ne faca fiii Sai adoptivi, deci fiii Luminii. Daca in primele doua zile ( Luni si Marti ) am accentuat ce importanta este relatia cu semenul nostru, acum intelegem altceva-ca jertfa si Invierea lui Hristos au un rost : sa devenim fii Luminii celei vesnice. Lumea contemporana simte oare acest lucru? Poate omul contemporan sa ajunga fiul Luminii? In agitatia cotidiana ne dorim oare-si ca ultim lucru-devenirea in starea de fiu al Luminii? Haideti sa ne gandim putin : indemnul sa umblam cat avem Lumina, pentru a deveni fiii Luminii se poate concluziona asa : timpul uman ca timp al devenirii. ”

Astăzi este Miercurea Mare când în biserici se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, iar denia aminteşte de trădarea lui Iisus. De aceea, miercurea este zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit.

http://klaudiastan.files.wordpress.com/

Sf. Ioan Gura de Aur, in omilia despre tradarea lui Iuda, demonstreaza in chip neindoielnic ca Iuda s-ar fi putut salva, daca ar fi voit. Iuda nu poate fi socotit asadar ca un tip al predestinatiei absolute, cum s-a incercat. In repetate randuri, Mantuitorul il cheama, la pocainta, si-i arata harul iertarii si al iubirii divine. Dar Iuda refuza de buna voie orice chemare. Tradarea lui nici nu era necesara pentru arestarea Mantuitorului, caci aceasta fusese hotarata de capeteniile iudeilor mai inainte de interventia lui spontana. Ca tradarea a fost prestiuta de Dumnezeu si prezisa de Prooroci si de Mantuitorul, e adevarat; dar prestiinta nu-i echivalenta cu predestinatia, iar omul ramane toata viata stapan pe voia sa si liber sa dea ascultare fie poruncii lui Dumnezeu, fie ispitei diavolului. Iar Iuda urmeaza sugestia diavolului si se pierde in noaptea pacatului, parasind iremediabil pe Domnul.

http://www.crestinortodox.ro/

Sibilla

Iisus – youtube

imagine preluată google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Săptămâna Patimilor. Miercuri – Iuda , vânzătorul lui Iisus

  1. maria simoniak zice:

    e Sfanta saptamana.Un miracol si un prilej de a ne mantui de a fii macar un pic mai buni,de a ne ajuta reciproc si unii dintre noi au bani au de unde
    sa ajute si pe altii dar nu o fac.De ce?pentru ca sunt orbiti de bani de faima de averi ,masini scumpe si special bani bani bani iubitori de bani,ca iuda.Macar Saptamana asta sa uitam de ura,de faima,de bani si sa facem un pic bine si pt sufletul nostru,pentru aproapele nostru,pt dusmanul nostru.Caci Dumnezeu asta doreste de la noi,iubirea de vrajmasi.DUMNEZEU sa daruiasca tuturor pace sufletesca dar si trupeasca.Dumnezeu sa-i ajute si pe aceeia ce nu au ajutor,nu au pe nimeni,nu-i viziteaza nimeni si anume cei care sunt in inchisori,spitale, centre de ingrijire ,etc.

    Apreciază

  2. Pingback: t(E O) dezamagire « Hai ca se poate!

  3. Pingback: Elefănţica Teo vrea deputăţie… « Dispecer Blogosferă

  4. pastel zice:

    @ Sibilla, buna seara!
    Trista viata fara prieteni.
    Domnul cu tine!

    Apreciază

    • leo zice:

      mai grav e că zburdă nebunii cu patalama în libertate, făcându-i pe oamenii decenţi să se-ntrebe de nu vor fi înnebunit; mai grav e că iudele răsar la tot pasul, mai ceva ca ciumpercile după ploaie, şi de unde nici nu te aştepţi, critici ireductibili ai regimului devenind peste noapte colaboraţionişti – la început am crezut că-i o farsă cestia cu Teo Trandafir, şi tare-s curios să văz ce mai zice acu Mircea Badea, de nu l-o apuca şi p-ăsta sindromul Cristoiu, şi aş tot putea continua…
      triste vremi ne e dat să trăim… şi mă uit şi la ANeul… păi să-ţi spuie dânsu cât de tristă e viaţa CU prieteni… 😥

      Apreciază

  5. leo zice:

    Auzii că, luându-se după Teo, s-ar fi înscris şi Sibilla în pdl… a-nnebunit lupu, ce mai… 🙄

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    @duso,
    :)))
    Ciuti bre că te-aude fo doamnă d-aya şi te crede, jur :))))
    Doamne nu-mi lua minţile !!! :)))
    Sibilla
    P.S. de ce mă isiteşti să sudui în Joia Mare, Şefule ? C-abia mă ţiu la sudulame la adresa pedeleilor… auuuu… Io şi şobolănimea, pfffff…

    Apreciază

    • leo zice:

      Di parcă ar pute faşi osebiri întri fro voşi di baci şi ălea pi cari li audi când zâşi „voci, aud voci, iecstratereştrii mă vre, îs chitiţi sî abuzezi di feşiorelnicu-mi trupşor…”
      Şi mai, curat janădarc purşeasî pi mari în cătari di caracatiţî monstruoasi… Văleleu, îmi rămasără plămânii fără văzduh d-aşa iemoţii…

      Apreciază

  7. Pingback: Poze si felicitari de Pasti « my heart to your heart

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.