Din Învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi.

imagine preluată: http://www.nistea.com

Din Învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi.

Azi, pomenirea Sfinţilor noştri părinţi şi mari dascăli ai lumii şi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

Viata lor sfanta si invataturile lor alcatuiesc, adica, niste indreptare de ortodoxie, vrednice de toata lauda si increderea. Este o dovada limpede ca este ratacire sa nu crezi ca ei. Ei arata la treapta cea mai inalta „drumul imparatesc” in Biserica Ortodoxa. Ei sunt adevaratii ctitori ai Ortodoxiei. Si pentru ca, pe langa darul talmacirii Sfintelor Scripturi, ei s-au invrednicit si de inalta treapta a arhieriei, ei sunt cunoscuti indeobste sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Cu rugăciunile acestor trei ierarhi, Hristoase Dumnezeul nostru, şi cu ale tuturor sfinţilor surpă şi risipeşte ridicările eresurilor; şi pe noi în unire şi paşnică aşezare ne păzeşte şi ne învredniceşte de împărăţia Ta cea cerească, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.

Sursa: http://www.credo.ro/

www.gandul.info

Învăţături de folos. Să luăm aminte !

Motto :

* Nu treceţi cu vederea cele sperate, de grija celor prezente. *   ( Sfântul Vasile cel Mare )

* Nu-l invidiaţi pe cel bogat pentru averea sa, pe cel puternic pentru demnitatea sa şi pe cel înţelept pentru ştiinţa sa, căci toate acestea sunt mijloace ale virtuţii doar pentru cei care le întrebuinţează bine, fiindcă fericirea nu stă în ele însele. *   ( Sfântul Vasile cel Mare )

* De două feluri este ispita : sau strâmtorile vieţii încearcă inimile, vădind răbdarea lor, sau belşugul vieţii devine iaraşi chip de ispită. E deopotrivă de greu, atât să-ţi păstrezi sufletul neînjosit de greutăţi, cât şi să nu ţi-l jigneşti în situaţii înalte. *   ( Sfântul Vasile cel Mare )

* Noi, dacă suntem înţelepţi, să luăm din cărţi numai ceea ce ni se potriveşte nouă şi ceea ce se înrudeşte cu adevărul, iar restul să-l lăsăm. *   ( Sfântul Vasile cel Mare )

* Ceea ce are omul dumnezeiesc în el este putinţa de a face bine. *   ( Sfântul Grigorie )

* Când aurul vorbeşte, celelalte cuvinte nu mai ajută. *   ( Sfântul Grigorie )

* Mai bine un război vrednic de laudă, decât o pace care te desparte de Dumnezeu! *   ( Sfântul Grigorie )

* Cel mai mare duşman al omului este el însuşi. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Aşadar, a nu crede cineva în Dumnezeu este dovadă de cugetare slabă şi jalnică. Deci, sunt unii care ne învinovăţesc de credinţă, iar noi îi învinovăţim pe ei de necredinţa lor, ca pe nişte oameni jalnici. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Credinţa întăreşte ceea ce raţiunea clatină. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Precum meşterul aruncă aurul în topitorie şi-l lasă a se cerne şi a se curăţi prin foc până ce vede că străluceşte, tot aşa şi Dumnezeu lasă sufletele omeneşti a fi cercetate de necazuri, până se curăţă şi se limpezesc. De aceea, o astfel de cercetare a lui Dumnezeu este o mare binefacere pentru suflet. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* După cum a crede este dovada unui suflet înalt şi înţelept, tot aşa şi cel care nu crede dă dovadă de un suflet coborât din rândul Animalelor. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Biruinta nu este a celor ce vorbesc multe, ci a celor ce fac multe. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Aurul nu-i lasă pe oameni să fie oameni. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

* Cuvintele sunt cărările faptelor. *   ( Sfântul Ioan Gură de Aur )

http://autori.citatepedia.ro

imagine preluată: http://alpinet.org

Nu mai aştepta să se schimbe lumea ! Fă tu ceva!

În timpuri de mult uitate, trăia un rege care conducea o ţară prosperă.Într-una din zile, acesta s-a dus să viziteze unul dintre cele mai îndepărtate colţuri ale regatului său. Când s-a întors la palat a început să se plângă de cât de tare îl dureau picioarele întrucât a fost prima datã când a străbătut o cale atât de lungã iar drumul a fost stâncos şi dificil.

Prin urmare s-a decis să ia măsuri. A poruncit oamenilor săi să acopere fiecare drum din întreg regatul cu piele. În mod cert va fi nevoie de mii de piei de vite şi va costa o uriaşă sumă de bani.

Unul dintre slujitorii săi înţelepţi a cutezat însă să-i spună regelui: “Măria ta, de ce să cheltuiţi fără folos atâţia bani. Mai bine porunciţi să vă taie o bucată mai mică de piele cu care să vă acoperiţi picioarele”.

Regele a fost mai întâi surprins, dar într-un final a acceptat să-şi facă lui “încălţări” cu care să poată străbate toate drumurile grele ale regatului.

Morala:

Nu mai aştepta ca lumea să se schimbe aşa încât să îţi fie ţie mai uşor, mai bine. Întoarce-ţi privirea către tine, investeşte în tine. Drumul în viaţã nu a fost şi nici nu va fi vreodată facil. Dar dacă te “dotezi” corespunzător îi vei putea face faţă cu succes.

http://povestiri-cu-talc.blogspot.com/

Sibilla

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Din Învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi.

  1. pera zice:

    sibillo,am insemnat si eu un deal intre bazias si divici cu trei cruci sfinte,si tota lumea ma intreba dar cei domnule cu crucile astea ,bineiteles ca raspunsuri au fost diferite,dar raspunsul corect ar fii trei ierarhi sau sfinta troita,doamne ajuta ,amin

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.