Ce este Pocainta. Asezarea in Racla a Braului Maicii Domnului. Sf Ciprian. Invataturi .

Ce este Pocainta. Asezarea in Racla a Braului Maicii Domnului. Sf Ciprian. Invataturi .

banner_Sfanta_Scriptura_280x244px

MOTTO:

Morala e izvorul libertăţii, morala e condiţia libertăţii, morala e pavăza libertăţii.   ( Nicolae Steinhardt )

*******

Ce este adevarata POCAINTA?

* Sa plinim toata DREPTATEA… *… , asadar pocainta inseamna de fapt, schimbare de la rau la bine, schimbarea vietii in bine, prin fapte, nu doar vorbe-n vant…

Nu e deajuns ca atunci cand ai gresit sa-ti  *para rau *, geaba te * caiesti * in vazul si auzul lumii, daca nu te silesti mai ales sa faci bine, sa nu te mai intorci la cele rele, sa nu-ti infranezi pornirile si limba… !!! Dumnezeu, nu cauta la ceea ce spui, faci, de ochii lumii,ci, cauta la faptele tale, la ceea ce faci si EL stie, nu lumea.

* In Cele ale Tatalui Meu Mi se cade sa fi… * :

Legatura intre indemnul la Pocainta si Cuvintele pe care le-a spus Domnul Iisus Hristos, catre Maica Sa, ne limpezesc spre intelegerea Pocaintei ca fiind o Dorinta, o Silinta de a fi in cele ale Tatalui Ceresc, de a tine seama de voia Tatalui, de-a ne supune cu mintea indrumarilor Tatalui. A Deveni drept, inseamna a plini toata dreptatea, pe toate sa le luam in seama, nu unele sa le lasam , ci sa implinimtot ceea ce inseamna a fi drept.

* In Sfanta Evanghelie de la Ioan, avem un Cuvant adresat Sfantului Apostol Petru, ca cel din urma Cuvant spus de Domnul Hristos : * Ce-ti este tie, tu urmeaza-Mi Mie * ( Ioan, 21, 22 ). Cuvantul acesta are rostul de-a face o randuiala in viata noastra, in intelesul ca nu trebuie sa luam aminte la ce fac unii si altii din jurul nostru… sa ne silim sa fim noi buni, caci, fiecare isi are Calea sa. *   ( Calea spre bunatate – Arhimandrit Teofil Paraian )

* Ar fi bine ca, atunci cand ne cercetam pe noi insine in privinta asezarii noastre sufletesti, in privinta delasarilor, intrelasarilor, greselilor, poate chiar acatelor pe care le-am facut, sa ne gandimsi la aceste Cuvinte ale Domnului Hristos, in intelesul ca ni se cade sa fim in legaturacu Dumnezeu, ca trebuie sa implinim toata dreptatea, ca trebuie sa-i fim martori Mantuitorului cu viata noastra si ca avem datoria sa-l urmam fara sa luam aminte lacele reledin jurul nostru. Amin . *   ( Arhimandrit Teofil Paraian )

In concluzie, fatarnicilor si fariseilor care nu prididesc sa se dea exemplu de moralitate trambitand mereu prin ce-au trecut, cat au suferit, ce buni sunt, etc., le amintim ca NU e deajuns sa-ti * para rau *, pozand ochilor lumii in eroi, ci, trebuie sa incepi prin a spune mai des : * iarta-ma ,Doamne, si eu am partea mea de vina, am gresit, ma sprijina sa ma indrept astfel incat faptele, nu vorbele mele, sa fie indemn si model si altora * !!! Sa-ti vezi de Calea  ta, nu sa tii evidenta faptelor altora, sa cauti la propriile-ti fapte, pentru inceput infranandu-ti limba, recunoscand c-ai gresit lui Dumnezeu, nu prin vorbele adresate altora ci, prin faptele tale, caci Dumnezeu le stie, lumea… e lume pana la urmasi, fiecare raspunde pentru ale sale, nu pentru ale altuia. Pocainta sa ne duca mintea, cuvantul, fapta spre cele placute Tatalui, NU sa ne erijam in judecatorii altora, in modele pana ce nu suntem cu adevarat, SA NU FII VICLEAN, CACI NU LUMEA DAR DUMNEZEU TE VEDE SI STIE, caci modestia nu e sora cu fatarnicia, la fel intelepciunea cu fariseul… Sa luam aminte, cu totii , CACI, DUMNEZEU JUDECA, NU  OMUL!

Sibilla

*******

Aşezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului; Sf. Ciprian al Cartagenii; Sf. Genadie (calendar ortodox)

P1020961

http://lh4.ggpht.com

Punerea in racla a Braului Maicii Domnului

Cinstitul Brau al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, cel adus in Constantinopol intr-un sicrias de aur cu pecetluire imparateasca, a fost pus in biserica pe care dreptcredinciosul imparat Teodosie cel Tanar o zidise in numele Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie, adica „targul de arama”. Dupa multi ani, pe vremea imparatiei lui Leon, femeia lui, Zoe, era suparata de duhul cel necurat. Pentru aceea, imparatul si rudele lui aveau mahnire; deci se faceau multe rugaciuni catre Dumnezeu pentru imparateasa care patimea.

Odata i s-a aratat o vedenie dumnezeiasca, spunandu-i ca de se va pune pe dansa Braul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, va lua tamaduire. Imparateasa a spus aceasta vedenie barbatului ei, imparatul Leon, si indata imparatul a rugat pe patriarh si a dezlegat pecetea, apoi s-a deschis sicriul si s-a aflat intreg cinstitul Brau al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, nici catusi de putin vatamat de vechimea vremii, si l-a sarutat pe el cu cucernicie. Cand patriarhul l-a intins pe el deasupra imparatesei, indata s-a scapat de chinuirea diavoleasca si a cistigat desavarsit tamaduirea bolii sale.

Atunci toti cu bucurie au preamarit pe Hristos Dumnezeu si pe Preacurata Maica Lui cantand cantari de multumire; iar cinstitul Brau punandu-l intr-aceeasi racla de aur, l-a pecetluit cu pecetea imparateasca, si a asezat praznuire intru cinstea Preasfintei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu, intru aducerea aminte de minunea ce s-a facut cu sfantul ei Brau, prin singurul darul acela, si prin milostivirea si iubirea de oameni a Aceluia ce S-a nascut dintr-insa, adica lui Hristos Dumnezeul nostru.

http://www.crestinortodox.ro/calendar/35615-punerea-in-racla-a-braului-maicii-domnului

Maica_Domnului_cu_pruncul_Isus

upload.wikimedia.org/

RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI

Imparateasa mea prea buna si nadejdea mea,Nascatoare de Dumnezeu,primitoarea strainilor si ajutatoare saracilor,bucuria celor intristati,aparatoarea celor necajiti,vezi-mi nevoia,hraneste-ma ca pe un strain.Necazul meu il stii:dezleaga-l precum voiesti ca n-am alt ajutor,nici alta folositoare grabnica si nici alta mangaiere buna inafara de tine,Maica lui Dumnezeu,ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor Amin.

Doamne miluieste (de trei ori).

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri,Doamne Isuse Hristoase,Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi Amin.

20256936-1-500_500

http://images.okazii.ro/

Rugaciunea Sfantului Ciprian

Stapane Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule si Chivernisitorule a toate, Sfant si slavit esti; Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, slava Tie. Tu, Cel ce locuiesti in lumina cea nepatrunsa si neapropiata, pentru rugaciunea mea, a smeritului si nevrednicului robului Tau, departeaza demonii si stinge viclenia lor de la robii Tai; revarsa ploaie la buna vreme peste tot pamantul si fa-l sa-si dea roadele lui; copacii si viile sa-si dea deplin rodul lor; femeile sa fie dezlegate si eliberate de nerodirea pantecelui; acestea si toata lumea mai intai fiind dezlegate, dezleaga si toata zidirea de toate legaturile diavolesti. Si dezleaga pe robul Tau (numele) impreuna cu toate ale casei lui de toate legaturile satanei, ale magiei, ale farmecelor si ale puterilor potrivnice.

Impiedica Tu, Doamne Dumnezeul parintilor nostri toata lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vraji si de toate lucrarile satanicesti si de toate legaturile lui, si distruge toata lucrarea vicleana prin pomenirea Prea Sfantului Tau nume.

Asa, Doamne, Stapane a toate, auzi-ma pe mine nevrednicul slujitorul Tau si dezleaga pe robul Tau (numele) de toate legaturile satanei si daca este legat in cer, sau pe pamant, sau cu piele de animale necuvantatoare, sau cu fier, sau cu piatra, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sange de om, sau cu al pasarilor, sau cu al pestilor, sau prin necuratie, sau in alt chip s-au abatut asupra lui, sau daca din alta parte au venit, din mare, din fantani, din morminte, sau din orice alt loc, sau daca a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasare, sau prin serpi (vii sau morti), sau prin pamantul mortilor, sau daca a venit prin strapungere de ace, dezleaga-le pentru totdeauna, in ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunosti si stii toate, dezleaga, sfarama si distruge, acum, lucrarile magiei, iar pe robul Tau (numele) pazeste-l cu toti ai casei lui, de toate uneltirile diavolesti. Zdrobeste, cu insemnarea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, toate puterile potrivnicilor. Pustieste, distruge si departeaza, pentru totdeauna, toate lucrarile magiei, vrajitoriei si fermecatoriei de la robul Tau (numele).

Asa, Doamne, auzi-ma pe mine pacatosul slujitorul Tau si pe robul Tau cu toti ai casei lui, si dezleaga-i de demonul de amiaza, de toata boala si de tot blestemul, de toata mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lacomia, neputinta, prostia, neintelepciunea, mandria, cruzimea, nedreptatea, trufia, si de toate ratacirile si gresalele, stiute si nestiute, pentru Sfant numele Tau, ca binecuvantat esti in veci.

Amin!

http://www.dindragoste.ro/rugaciuni/rugaciune-7802712.php

Moralitatea este pur şi simplu atitudinea pe care o adoptăm faţă de oamenii care nu ne plac.   ( Oscar Wilde )

Morala nu este propriu-zis doctrina care să ne înveţe cum să ne facem fericiţi, ci cum să devenim demni de fericire.   ( Immanuel Kant )

Morala e mai mult decât o sumă de reguli, oricât de nobile şi bine intenţionate ar fi aceste reguli; morala este expresia directă a iubirii şi a inteligenţei.    ( T Mazilu )

Sibilla

informatii reluate de pe sursele recizate mai sus

imagini preluate depe google.ro

citate preluate de pe http://www.citapedia.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Ganduri cu parfum de poesii..., Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Ce este Pocainta. Asezarea in Racla a Braului Maicii Domnului. Sf Ciprian. Invataturi .

  1. g1b2i3 zice:

    Draga Sibilla,am trecut pe la tine sa-ti urez o saptamana minunata si tot binele din lume.
    Despre Braul Maicii Domnului am auzit ,la fel si de rugaciune,dar pentru mine sunt niste lucruri straine,as putea spune.Cu toate acestea,azi am trecut pe langa o biserica si am intrat sa spun o rugaciune…era cazul.
    Un video facut de mine,sper sa-ti placa.

    Apreciază

  2. pastel zice:

    NOI
    La noi sun codri verzi de brad
    Si cimpuri de matasa:
    La noi atitia fluturi sin,
    Si-atita JALE-N casa.
    Privighetori din alte tari
    Vin doina sa ne-asculte:
    La noi sint cintece si flori
    Si LACRIMI MULTE, MULTE….

    Pe bolta, sus e mai aprins,
    La noi batrinul soare,
    De cind pe plaiurile noastre,
    NU PENTRU NOI RASARE…
    La noi de JALE povestesc
    A codrilor desisuri.
    Si JALE duce Muresul,
    Si duc tustrele Crisuri.

    La noi NEVESTELEPLINGIND
    Sporesc pe fus fuiorul,
    Si-mbratisindu-si JLEA PLING
    Si tata, si feciorul
    Sub cerul nostru-nduiosat
    E mai domoala hora,
    Caci cintecele noastre PLING
    In ochii tuturora.

    Si fluturii sint mai sfiosi
    Cind zboara-n zari albastre,
    Doar roua de pe trandafiri
    E LACRIMI DE-ALE NOASTRE.
    Iar codrii ce-nfratiti cu noi
    Isi infioara sinul
    Spun ca din LACRIMI-E-MPLETIT
    Si OLTUL, biet batrinul…

    AVEM un vis neimplinit,
    COPIL AI SUFERINTII,
    De JALEA LUI ne-au raposat
    Si MOSII si PARINTII…
    Din vremi uitate, de demult, Gemind de grele PATIMI,
    Desartaciunea unui vis
    NOI O STROPIM CU LACRIMI…

    OCTAVIAN GOGA

    Mie,

    In gluma, in spirit de turma, umanul se sugruma,
    Prea mult loc de patima si ura, in viata cea din urma.
    Slab gind ma poarta, la istorii trecute, civilizatii disparute,
    Misterios, abrupt, tacute, ne vrea mit cu fapte brute?

    O mai fi in ciclul vietii noastre loc de primavara,
    Muguri, lastari si flori, in timp intins, sa nu piara?
    Nu mai vreau sa adun la un loc, potop si foc,
    Ma duce gindul la Domnul, la mila Lui ma rog.

    Din putin, putin a mai ramas bun si sanatos,
    Ma astept la vigoare, trainica in cimp manos,
    Schimbul ce-l aduce mugurul, lastarul, floarea,
    In timpul vietii noastre, ciclic astept primavara.
    pastel
    PS.
    Am ascultat „Leacurile” lui Zmfir, „daruite” de „g1b2i3”, caruia ii multumesc din suflet, si pentru tine Sibilla.

    asa-i jocul, cintul, cu cobza.
    pus in lant scurt, intocmit za cu za,
    plinsul nostru, pus pe nai,
    inchis in suflet, spalat in rai.
    pastel

    Apreciază

  3. Sibilla zice:

    Va multumesc frumos !!!

    @g1b2i3,
    Flori de camp si florile zambet, copilasii… macii mei dragi, de-ai stiicatde dragi, Gabi!!
    Alergam prin lanul de grausi garofite si maci rosii cand ploua cu bulbuci si majka mea Darinka era atat de fericita sa mavada alergand si razand… Multumesc, drago !!!
    Esti minunata, asa sa stii, am zis 🙂
    calde imbratisari, sufletule,
    Sibilla

    @Pastel,

    * asa-i jocul, cintul, cu cobza.
    pus in lant scurt, intocmit za cu za,
    plinsul nostru, pus pe nai,
    inchis in suflet, spalat in rai. …. *

    Spun ca zambesc si curg lacrimi si zambesc si… DA, asa este ! MULTUMESC prieten drag!!!
    Si, un mic dar, unui OM deosebit, Pastel:
    si plansu-mi zambeste,
    si zambetu-mi plange…
    prea multe-s, orbeste
    necuatu, se frange…
    cand Oameni se-aduna,
    impreuna a doine…
    zmintitul se fuge, si,tuna,
    ingaimand fara noima…
    si rade zenitul in floare de colt,
    se scutura-n ploi de lumina,
    vom pricepe, uniti suntem colt
    rupand gatul fiarei si, fi-va iar
    tihna…
    ( sibilla )
    Calde imbratisari, respecte si stima, pastel !
    Multumesc, fiti binecuvantat !
    Sibilla

    Apreciază

  4. Sibilla zice:

    @Bibliotecaru,
    😉 🙂
    * Metanoic * vorovind, o, da, sper ca acidul sibilin sa-i tempereze limba veninoasa unei anume creaturi de prin gradinitele blogosferei si, sa ma scuteasca cu metodele de spalare a creierelor ortodocsilor c-asa are tema de la un anume pastor … viespiile sectare sunt instrumentele * ideale * ,atat ca, nu le mere cu sibilele, foste pagane, crestinzate… 🙂
    Lasand gluma la o parte… asa zisele adunari de evanghelizare beneficiaza de niste fondri, mari, vin dinafara, propavaduiesc venirea lui Iisus pe pamant, numai ca ei nu pricep ca Hristos nu va veni intrupat si…. si multe-ar fi de spus, finalitatea lor…caci despre asta e vorba, ei, sectarii IMPUN ceea ce vor, ori orice decizie, inclusiv Calea e alegerea fiecaruia din noi…
    S nu se mai erijeze ei in modelele care NU sunt, au priceput ei mesajul,dovada, * adunarile * ce le fac pe anumte bloguri s-o judece pe una furnica sibilina, ori pe altii ca mine, ortodocsi… Pocainta e una, ceea ce numesc ei pocainta lor, nu are nicio legatura cu ceea ce spune Scriptura, sa ma scuteasca.
    respecte, prieten drag,
    Sibilla

    Apreciază

  5. Bibliotecaru zice:

    Ştiu că acest cuvânt, metanoia, este întâlnit la adventişti şi alte astfel de ramuri non-ortodoxe, deşi el aparţine deopotrivă teologiei, tocmai de aceea am dat şi un link către ceea ce înţeleg eu prin metanoia. De ce am folosit acest cuvânt şi nu pocăinţă? Pentru că pocăinţa reprezintă un regret născut din interior, din structura de valori pe care o ai la un anumit moment. Metanoia, în înţelesul meu, este ceva mai mult, reprezintă apariţia presiunii regretului în urma conştientizării profunde, mai profunde decât conştiinţa socială şi morală.

    În înţelesul meu metanoia implică apocalipsul (adică revelaţia divină) şi mai puţin remuşcarea faptei umane. Cu alte cuvinte metanoia este nivelul superior, subtil, inefabil, rafinat la esenţă, sfinţiit al pocăinţei.

    Acum, dacă rostul vieţii este să devenim mai buni, dacă ciclul naşterii fără de păcat, păcatul vieţii, respectiv pocăinţa şi metanoia este construcţia normală a vieţii, întrebam dacă există cu adevărat o finalitate.

    De ce am spus asta? Pentru că la începutul articolului se vorbeşte despre Cuvânt. Fără a fi un specialist în omiletică, aş spune că în biblie „Cuvântul” are mai multe sensuri, dar sensul cel mai profund este acela de voinţă divină, creaţie. Legând Pocăinţa de Cuvânt, se trece de la nivelul faptă (păcat) şi părere de rău, spre abstractul celor care nu există încă („la început a fost cuvântul”). Nu mai vorbim deci despre o părere de rău… vorbim despre, cum spunea Ioan Scărarul, „bucuria plânsului”.

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    @Bibliotecaru,
    Ma iarta pentru absenta pe blog, tastez de pe undeapuc, dar, sunt, revin 🙂
    Iti multumesc!
    Da, adevar graiesti si binevenite trimiterile. Cuvantul si, * bucuria plansului *… si da, o tema asupra careia va trebui sa gasesc timp sa mai scriu, caci, eu vad in lacrima izvorul zambetului, iar fapta buna, cantareste cat milioane de vorbe-n vant, atat de … altceva decat Cuvantul. Pocainta, schimbare, in bine, prin fapte, dincolo de vorbe, deasupra de taceri, desi, da, tacerile graitoare au la randu-le * greutatea * lor, si… cred in Devenire, adica, prin * bucuria plansului *, si revin, observam curatire, transformare, schimbare, o Cale noua, renastere, devenind, cam asa… Promit sa scriu pe aceasta tema, opiniile personale si sa va invit cu mult drag la dezbateri.
    respecte, stima si recunostinta, prieten drag,
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.