15 Iulie, Ziua Mărcii Poştale Româneşti. ” Cap de Bour ”

238443451-2649472-215_300

15 Iulie, Ziua Mărcii Poştale Româneşti. ” Cap de Bour ”

02_80

În urmă cu 151 de ani, apărea prima marcă poştală emisă în sud-estul Europei de către Principatul Moldovei.

“ Cap de Bour” a apărut în 1858, cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.Astfel, această dată a devenit Ziua Mărcii Poştale Româneşti, fiind marcată în fiecare an prin lansarea unor emisiuni cu diverse tematici de mare interes pentru filatelişti.

Mărcile poştale, deşi în lume au apărut prin 1840, pe teritoriul ţării noastre, primii colecţionari şi-au făcut simţită prezenţa pe vremea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Abia în 1891 s-a înfiinţat Societatea Filatelică Română.

Pe teritoriul Banatului primii colecţionari germani au fost prezenţi prin 1880 ( Caransebeş, Reşiţa, Timiş, ş.a. ).

Numărul colecţionarilor de timbre e din ce în ce mai mic. Timbrele, mărcile poştale sunt destinate educaţiei, sunt alternative de petrecere a timpului liber, mijloc de culegere a unor informaţii, act de cultură tocmai prin promovarea şi tezaurizarea valorilor culturale şi spirituale, a unor simboluri naţionale. Nu există graniţe, frontiere pentru marca poştală, dar, da există falsificatori iar experţi pentru depistarea acestora sunt extrem de puţini în lume.

” Colecţionarea mărcilor poştale, a întregurilor poştale, a ilustratelor maximo şi nu numai este una din cele mai frumoase pasiuni, fiind comparabilă doar, vorba cronicarului, „cu cetitul cărţilor”. Poşta română este una dintre cele mai vechi administraţii poştale din lume; ea a emis la data de 15 iulie 1856 prima serie de mărci poştale intitulată „Cap de bour”. Timbrele s-au numit aşa pentru că pe ele era reprezentat bourul, vechiul simbol heraldic al Moldovei. ” ( http://www.crainou.ro/ )

cap de bour

În lume, sunt existente 750 de exemplare de „Cap de Bour” din prima emisiune, dintre care 50 se află în România.

Romfilatelia, lansează în fiecare an emisiuni cu diverse tematici filatelice, în acest an : „Ziua marcii postale romanesti” si „40 de ani de la efectuarea primului zbor pe Luna – Neil Armstrong”.

Obelisc_Cetatea-Ciceului

Obelisc maramureşean cu cap de bour – Cetatea Ciceului

http://www.emaramures.ro/

” Bourul nu e de inspiraţie strict moldavă, ci provine în ultimă instanţă din Maramureşul medieval. Stema de azi a judeţului Maramureş încorporeză bourul. Întemeierea Moldovei medievale se datoreaza voievozilor maramureşeni care mai apoi, au colonizat „Ţara de sus” a Moldovei constituind, dinastia fondatoare a acesteia, respectiv dinastia Muşatinilor. Bourul a figurat pe heraldica personală a căpeteniilor române maramureşene Sas, Dragoş şi Bogdan care mai apoi le-au transferat pe stema noilor lor domenii statale moldave. ”

Mai multe detalii pe : http://ro.wikipedia.org/

105px-Interbelic_Maramures_County_CoA

” Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului; iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viaţa de zi cu zi şi ne aduce ştiri din antichitate. ”   ( Cicero )

” Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. ”  ( Nicolaie Bălcescu )

Sibilla

informaţii preluate de pe google.ro – romfilatelia, emaramures.ro şi wikipedia.ro

imagini preluate de pe http://www.ocazii.ro, emaramures.ro şi wikipedia.ro


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la 15 Iulie, Ziua Mărcii Poştale Româneşti. ” Cap de Bour ”

 1. razvratitul zice:

  incepuse sa imi placa ceea ce citeam pe aici, dar faptul ca am vazut ca tu preiei informatii de pe wikipedia si google si alte site-uri mi-a lasat un gust amar in gura.

  Apreciază

 2. Sibilla zice:

  @razvratitul,
  Da, unele informaţii le preiau, atunci când promovez de pilda, dupa mica si umila mea putinţă, desigur, zonele turistice, sigur că am nevoie de imagini, adrese de contact , posibilităţi de cazre. La fel, de pildă în acest articol, am preluat câte ceva, precizez însă întotdeauna sursa cu link spre, aşa cum este corect.
  Când scriu poezie, fiind eu însumi autorul versurilor,, când scriu pamflet politic, când scriu opiniile mele personale cis a vis de un anumit subiect, sau când invit cititorii să-şi expună părerile, atunci nu preiau decât imagine sau un videoclip, aşa este.
  Gustul amar vine de unde anume ? Nu fur, sunt corectă, caut să las în acest spaţiu informaţii utile, da unele preluate de pe alte surse dar centralizate astfel încât să uşurez munca celor ce doresc să se informeze pe o anumită temă. Nu jignesc pe nimeni şi cu atât mai puţin inteligenţa cuiva, tocmai prin faptul că precizez mereu sursa acelor informaţii la care corect ai făcut referire.
  Când scriu despre războaiele din fosta Jugoslavie, sunt opinii diferite şi cititorii doresc,insistă să aduc dovezi, surse, şi alte informaţii..
  Eu sper să mă mai citeşti, atunci când scriu eu, fără surse, ce zici ?
  Un sfârşit de săptămână agreabil, zâmbete şi bucurii, ţie, respecte !
  Sibilla

  Apreciază

 3. razvratitul zice:

  tocmai informatiile (sper eu adevarate) despre ceea ce s-a intamplat in fosta iugoslavie (nu jugoslavia) m-au facut sa citesc pe aici.
  gustul amar vine de la faptul ca folosesti linkuri genul wikipedia si alte pedii de genul asta, care stie toata lumea ca sunt asa cum sunt, ca sa ajuti lumea sa se informeze. daca foloseai niste carti (desi si in acest domeniu e plin de scursuri) in loc de linkuri catre site-urile astea dubioase nu as fi avut niciun gust amar in gura, dimpotriva.
  in rest, numai bine, iar cand scrii ceva interesant, din caputul tau, fara surse, da-mi si mie un tignal.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.