Şi totuşi, există Speranţă…

Şi totuşi, există Speranţă…

MOTTO:

Un proverb indian spune: „Paiele vin repede la suprafata in timp ce pietrele pretioase se lasa imediat la fund.”

” Avem timp pentru toate… ” ne învaţă şi-acum Octavian Paler… să medităm …

Am ales câteva opinii obiective şi vin cu invitaţia să accesaţi, să citiţi cu atenţie ce spun articolele următoare :

Adi Hădean, George, Roxana, Apocriphus, Gazeta de Maramureş, Sorin Platon, Ghimpele de Caraş-Severin

să medităm şi să ne TREZIM, să facem ceva căci, aşa cum reiese din fiecare din articolele colegilor, e limpede cum arată România de azi… o Românie tristă, obosită , o Românie care nu ne place…

1131

CUVINTE  la care să reflectăm cu toată seriozitatea, sătui de vorbe goale-n vânt, la care tăţi am devenit ” meşteri ”, din păcate… :

” A da o definitie sanatatii pe plan mental-spiritual este o sarcina destul de dificila, deoarece trebuie sa identificam cele mai importante calitati mental-spirituale, care, daca sunt tulburate, pot afecta serios echilibrul mental.

Linistea spirituala poate fi serios afectata de egocentrism-tendinta de a raporta totul la sine-, egoism si necunoastere. Se poate observa usor ca o persoana foarte egocentrista poate fi foarte suparata cand ii sunt puse la indoiala autoritatea, cunostintele sau realizarile. Un om modest cu aceleasi realizari nu va reactiona aproape deloc la criticile nedrepte ale celorlalti si practic va vedea partea pozitiva a criticii si isi va corecta activitatea in consecinta.

Este deasemenea un fapt cert ca o persoana preocupata de propriul sau ego poate sa nu observe obiectivele si nici sa nu intrezareasca adevarul. Crede ca intotdeauna stie totul, iar cunostiintele sale sunt mai bune decat ale celorlalti.  ”

Este ciudat totusi ca starea de sanatate mentala poate fi obtinuta numai prin eforturile constiente ale individului, in timp ce stare de sanatate a corpului este innascuta.

Dezechilibrul pe care il simtim pe plan mental-spiritual este probabil cea mai complicata si incitanta problema careia trebuie sa-I facem fata. Nimeni nu este scutit, desi exista diferite grade de manifestare. Cu cat egoismul si egocentrismul individului sunt mai mari, cu atat mai mari sunt posibilitatile ce duc la o prabusire mentala.

Ni se intampla adesea sa confundam necesitatile si incertitudinile emotionale cu dragostea adevarata, cu afectiunea. Acestea din urma presupun altruism fara rezerve. Atasamentul emotional este cel care cere constant de la ceilalti, pretinzand ca de fapt daruieste.Desigur nici opusul pasiunii, apatia, nu este de preferat. Apatia este un stadiu emotional extrem de nesanatos, foarte mult inrudit cu ideea de moarte. De dorit este un stadiu de calm, creativ si dinamic, nu pasiv, indiferent sau distructiv, un stadiu unde predomina dragostea si emotiile pozitive, ca opus al urii si al altor emotii negative. Pentru a-si putea justifica originea si destinul, fiintele umane trebuie sa-si depaseasca natura animala, facand eforturi constiente de a evolua, nu atat in corpul fizic, cat in sferele mentala si emotionala. ”

” Altitudinea mai importantă decât atitudinea…. ”


” Ultimul meu refugiu e… dispreţul…

…………………………………………………………………………………………………..

nu mai cred în democraţie, nu mai cred în libertate dar…. da, cred în dragoste şi…. sunt foarte trist pentru că indiferent ce se va întâmpla în această ţară, NU-MI e indiferent…   între Dumnezeu şi dvs mai e cineva … ?…. mai cred într-o Românie personală…. ”

”Cred că cea mai deformată fiinţă din capul oamenilor este Dumnezeu. ”   ( Părintele Arsenie Boca )

” Cel mai mare duşman al omului este el însuşi. ”

” Învăţătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna. ”

( Sf Ioan Gură de Aur )

” Păcatul fiecărui om este instrumentul pedepsei lui, iar nelegiuirea lui îi este transformată în propriu-i chin.  ”

” Ce sunt domniile fără justiţie decât nişte mari tâlhării?  ”

( Sf Augustin )

” Ca să judeci omul, caută să-l vezi cum iubeşte. Nu poţi greşi.  ”

” Nu e greu să găseşti adevărul, e greu să ai dorinţa de a-l găsi. ”

” A părăsi o luptă din cauza ticăloşiei mediului e tot una ca şi cum ţi-ai tăia gâtul fiindcă e noroi afară. ”

” Fiţi siguri că, dacă înţelepciunea e pe buzele tuturora, e numai în mintea câtorva; pe aceia să-i asculţi.  ”

” Realitatea este o platformă de care ne lovim de multe ori.  ”

” Biruinţa ta începe când duşmanii întrebuinţează armele tale. ”

” Unii nu pot să mestece şi vor să muşte! ”

( Nicolae Iorga )

retezat

MILE CĂRPENIŞAN

În fine, ca să închei cu o notă optimistă, repet că renunţarea la renunţare şi implicarea fiecăruia din noi după putinţă e un pas, un pas înainte !

O dovadă de curaj, de lecţie de viaţă, de câştigător în Războiul cu viaţa, cu el însuşi, un model şi pentru noi, rămâne MILE  – al 6 – lea Război… Să luăm aminte, căci e un exemplu de renunţare la renunţare !

muntenegru

Mile Cărpenişan ne invită să petrecem vacanţa, concediul, zile de relaxare şi odihnă, făcându-ne, aşa cum frumos spune ” oferte pentru toate buzunarele ” :

” Puteti incepe sa va faceti planurile de vacanta intrand de acum si pe site-ul nostru www.crazy-holidays.com sau chiar sunand direct pe mobilul meu 00382 69 770 562.  ”

1131

” Pentru vacante incepand din 1 iulie va asteptam la telefoanele 0740 014 345 si 00382 69 770 562 atat pentru Muntenegru cat si pentru minunata locatie din Retezat…. ”

http://milecarpenisan.ro/

… şi totuşi există Speranţă,

durerea mai plecă uneori în vacanţă…

Sibilla

informaţii preluate de pe sursele precizate – blogosfera românească şi google.ro

imagini preluate de pe google.ro

citate preluate de pe http://www.citapedia.ro


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Şi totuşi, există Speranţă…

  1. Osea 4:11: „Curvia, vinul şi mustul iau minţiile omului” –> aici mă refer în special la „vinul şi curvia personală” – din interior

    Osea 6:6: „Căci bunătate voiesc, nu jertfe şi cunoştinţă de Dumnezeu mai mult de cât arderiile de tot!”

    Apreciază

  2. Sibilla zice:

    @Bordinc-Leontin,
    Zicerile / apoftegmele cuvioasei (amma) Sara
    din Patericul Egiptean

    1. Povestitu-s-a despre maica Sara, că a rabdat treisprezece ani, fiind luptată tare de dracul curviei şi niciodată nu s-a rugat să se depărteze războiul de la dânsa, ci mai vârtos zicea: Dumnezeule, dă-mi putere!

    2. Au năpădit odată asupra ei mai tare, acelaşi duh al curviei, punându-i în minte deşertăciunile lumii. Iar ea, slăbind de frica lui Dumnezeu şi de nevoinţă, s-a suit într- o zi în chilioara ei, să se roage. Şi i s-a arătat ei cu trup duhul curviei şi i-a zis: tu m-ai biruit, Saro! Iar ea a zis: nu te-am biruit eu, ci Stăpânul meu, Hristos!

    3. Se spunea despre dânsa că deasupra râului a petrecut, locuind şaizeci de ani şi nu s-a aplecat să-l vadă.

    4. Altădată au venit la dânsa doi bătrâni pustnici mari, din părţile Pitusiului. Şi când mergeau, ziceau între ei: să smerim pe bătrâna aceasta! Şi i-au zis: vezi să nu se înalţe cugetul tău şi să zici: iată pustnicii vin la mine care sunt o femeie. Le-a zis lor maica Sara: adevărat, cu firea sunt femeie, dar nu cu mintea.

    5. A zis maica Sara: de mă voi ruga lui Dumnezeu ca toţi oamenii să aibă veste către mine, mă voi afla cerând iertare la uşa fiecăruia; ci mai bine mă voi ruga ca inima mea să fie curată cu toţi.

    6. A zis iarăşi: pun piciorul meu pe scară să mă sui şi pun moartea înaintea ochilor mei, mai înainte de a mă sui pe scară.

    7. A zis iarăşi: bine este şi pentru oameni a face milostenie; că deşi este pentru plăcerea oamenilor, dar vine spre plăcerea lui Dumnezeu.

    8. Venit-au odată nişte schiteni la maica Sara, iar ea le-a pus lor înainte un paner cu poame. Ei lăsând cele bune, mâncau cele putrede. Şi le-a zis lor: adevărat, schiteni sunteţi!

    9. A trimis maica Sara la avva Pafnutie, zicând: lucrul lui Dumnezeu ai făcut că ai lăsat să se necinstească fratele tău? Şi a zis bătrânul: ca cel ce fac lucrul lui Dumnezeu, treabă nu am cu nimeni.

    –> Alte ziceri din Patericul Egiptean.

    Asociatia Ortodoxronet

    Bunătatea nu constă-n vorbe mieroase ci în fapte, nu-i aşa ?
    Iar Dumnezeu ne ştie sufletele, intenţiile, şi nu cere de la noi vorbe goale ci FAPTE !
    Sibilla

    Apreciază

  3. codeus41 zice:

    poate ar fi bine sa intorci si tu spatele sa inchei un capitol si sa incepi altul, ce zici?

    Apreciază

  4. Sibilla zice:

    @codeus41,
    Exact asta voi face, la fel ca Mile, care e un OM minunat, am să câştig războiul cu mine şi mă voi rădica… voi fi arc peste hule şi voi păşi înainte, trebuie !
    Îţi mulţumesc tare mult, prieten drag, şi te dărui :
    Inima

    Bate, şi eu ştiu că bate şi vreau eu să bată.
    Bate şi-o aud întruna şi nu mai vreau să bată
    De fiecare dată, ca-ntâia dată.
    De fiecare dată, ca ultima dată.
    N-are culoare, n-are, ca miezul de piatră,
    ca miezul pietrei, de-ar bătea miezul de piatră.
    Nimeni n-a văzut-o niciodată.
    Mint ce-i care spun c-au văzut-o vreodată…
    Ea bate,şi eu ştiu că bate, şi vreau eu să bată.
    O aud întruna, până nu mai vreau să bată.
    Dar auzul meu şi ea sunt doar o bucată,
    un singur bloc de piatră nedespicată.
    ( Nichita )

    numai bine, calde îmbrăţişări druje Cody,
    Sibilla

    Apreciază

  5. Ovidiu zice:

    Salut Sibilia,
    ce sa spun? articol tare !

    Apreciază

  6. Sibilla zice:

    @Ovidiu,
    Articolul e cum e… ia vezi pe unde-ţi faci concediul şi nu rata ocazia !!!
    Vrei linişte, distracţie, locuri de vis, la taclale cu Mile şi Ramo, vrei zile de neuitat, nu sta pe gânduri şi, fii antenă, când te întorci vreau articol pe blogul matale şi vreau poze, multe, multe 🙂
    Să nu-mi zici mie sibilină de nu ţi-o place purcel gătit de Mile, voia bună marca Srbija… he he.. 🙂
    zdravo,
    Sibilla

    Apreciază

  7. ionborgo42 zice:

    Niko,
    Ti-am scris un mail,Pa! tata Borgo 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

  8. Pastel zice:

    Aici, in vatra mea strabuna,
    Speranta mea , nu vrea, nu vrea
    Sufletului sa-i fie dor si nu prea
    Clipa nu asteapta ca sa-i apuna.

    Se aduna visuri si griji mai multe
    Trudim ginduri, sirag de perle
    Gradina verde cu tril de mierle
    Sustine viata si speranta cit un munte.

    Aici, in vatra mea strabuna
    Toate viata mi le aduna.
    pastel

    De n-ar fi speranta, sprijinita pe visuri si ginduri bune, viata ar fi o noima, fara directie si sens. Teluri si tinte razbat din dorinte inmugurite printre ramuroase ginduri si ispite, ordonate sau risipite, si ocupa loc de frunte la masa cu oaspeti din visurile noastre. Cu duiosie cresc pe rind, muguri de om, si ajung in plina viata, si asa, speranta linga speranta, se-nfiripa iar o noua viata. Ce-si poate dori un om intreg la minte, mai mult sau mai fierbinte, fata de ce Domnul a dat porunca. Viata, viata, viata. A faurit-o la inceputuri, a intrerupt-o railor, a renascut-o prin alesii sai si a lasat-o mostenire. Iubirea ei, a vietii, si prin viata, iubirea pentru fii LUI. Sa traim cu speranta in suflet si cu Dumnezeu in inima. Sa-i facem loc in noi, ca acolo e locasul Lui.
    „A parasi o lupta din cauza ticalosiei…” , nu este cazul. Te sustine Domnul. Cind am ragaz mai trimit cite un gind bun. Pretuiesc ce faci si sufletul mare care trebuie sa-ti ramina curat!

    Apreciază

  9. Sibilla zice:

    @Tati Borgo,
    L-am primit, citit, recitit…. bucurat foarte 🙂
    Urmează să trimit eu…
    Cu mult, mult drag din drag, pentru tati Borgo, de la a mai zăpă şi zbuciumată fiică din blogosferă :

    ( ca să se ” asorteze ” cu locaţiile cu care ne-mbie druje MILE 😉 )
    respecte şi preţuire, tati drag,
    Sibilla

    @Pastel,
    Mulţumesc frumos ! 🙂
    ” Fiecare are un drum pe care poate fi condus, dar nu i se poate crea un alt drum decât acela pe care e chemat să meargă. ”
    ” După furtunile sufletului, ca şi după ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte. ”
    ” Intelepciunea zice: nu ti-a izbutit un lucru, fa altul.Atata mangaiere sa ai. ”
    ( Nicolae Iorga )
    ” Speranţa este ca o clepsidră, când crezi că ea s-a scurs, se întoarce în favoarea ta. ” ( Ştefan Teodor )
    ” Speranţa este ea însăşi un soi de fericire şi, poate, principala fericire pe care această lume o oferă. ” ( Samuel Johnson )

    Şi, un mic dar de suflet, din colţişorul copilăriei mele pe malul Nerei… cu mult drag :

    şi, da, recunosc, şi acum sparg pahare pe melodia asta 😉 🙂
    respecte şi preţuire,
    Sibilla

    Apreciază

  10. ionborgo42 zice:

    O.K 😛

    Apreciază

  11. Calde salutari si imbratisari de regasire, sis! 🙂
    Sper ca esti bine si dragalasul tau pui de zambet, Zoran, la fel!
    Vacanta frumoasa si bogata in impresii de suflet!

    Apreciază

  12. Sibilla zice:

    @Tati Borgo,
    😉 🙂 :* %%-
    ” Sosesc ” pe seară în… cutiuţa electronică 🙂
    Senin pe Cerul Sufletului !
    respecte şi preţuire, tati drag,
    Sibilla

    Apreciază

  13. Sibilla zice:

    @Pescăruşul argintiu,
    Sis, siiiiissss…. 🙂
    Nu m-ai uitat !!! 🙂
    Zoran e-n vacanţă, cu buna şi bunu şi Laika şi Grivei, vb la tel zilnic, eu… pe redute şi fac una alta, cât să-i pot oferi câte ceva, că n-o face nimeni în locul meu 🙂
    Pupici ţie şi drăgălaşei Mara şi vreau musai poze la cald 🙂
    Ţie, cu mult drag, sis :
    Leoaica tânără, iubirea

    Leoaica tânără, iubirea
    mi-ai sărit în faţă.
    Mă pândise-n încordare
    mai demult.
    Colţii albi mi i-a înfipt în faţă,
    m-a muşcat leoaica, azi, de faţă.

    Şi deodata-n jurul meu, natura
    se făcu un cerc, de-a-dura,
    când mai larg, când mai aproape,
    ca o strângere de ape.
    Şi privirea-n sus ţişni,
    curcubeu tăiat în două,
    şi auzul o-ntâlni
    tocmai lângă ciocârlii.

    Mi-am dus mâna la sprânceană,
    la tâmplă şi la bărbie,
    dar mâna nu le mai ştie.
    Şi alunecă-n neştire
    pe-un deşert în strălucire,
    peste care trece-alene
    o leoaică arămie
    cu mişcările viclene,
    încă-o vreme,
    şi-ncă-o vreme…
    ( Nichita )
    Sestro, concediul tău să aibă-n vedere şi locaţiile Retezat şi Muntenegru, n-ai să regreţi, promit ! 🙂
    calde îmbrăţişări, sis,
    Sibilla

    Apreciază

  14. leo zice:

    Cum e cu Crnogore, am pricipit, şi e o idee pentru următoarea evadare din românitate. Dar tot nu m-am dumirit cum e cu Retezatul. Şi chiar vreu detalii, că vara asta mi-s pus pe luat ţara la picioru Peujosului…

    Apreciază

  15. Sibilla zice:

    @Duşo Leo,
    Simplu :
    ” Pentru vacante incepand din 1 iulie va asteptam la telefoanele 0740 014 345 si 00382 69 770 562 atat pentru Muntenegru cat si pentru minunata locatie din Retezat…. ”
    Mile zice că în Muntenegru sunt palmieri portocalii, măslinii blânzi, soarele şi umbra mereu îmbietoare… acuşi sosesc pozele către sibilina şi ” trânztim ” şi reclamele-n imagini, ofertele sunt de nerefuzat ! E mai ieftin decât Turcia, Grecia şi, e Mile, el şi Ramo grijesc de turişti în Muntenegru iar prietenii lor de locaţia din Retezat, detalii la telefon, oferte diverse 🙂
    E, ce zici, aşa-i c-o faci şi pentru sibilinele zăpă ce n-au timp încă şi-apoi vii în casa noastră acilea, pe Sfinx cu impresii la cald să ne toci nervii nervoşi… :))
    Zic să împarţi bugetul astfel încât să mângâi şi coapsa Retezatului şi sânii mării muntenegrene, dar, nu uita, fără poze cu peisaje cu munţii mei dragi să nu apari că te tai, duşo, cu barda, jur !!! 😉 :))
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.