Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sân-Petru de vară. Sărbătoarea Lupilor !

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sân – Petru de vară. Sărbătoarea Lupilor !

390_apostolii_petru_si_pavel_bulgari

În tot pămîntul a ieşit vestirea lor şi la margimile lumii cuvintele lor (Psalm 18, 4)

” Iubiţi credincioşi,

În ţara noastră Sfinţii Apostoli se bucură de o mare cinstire. Nenumărate biserici s-au zidit în numele lor, printre care şi Mînăstirea Cetăţuia din Iaşi. Numeroşi sînt şi bunii noştri creştini care le poartă cu cinste numele. Astăzi în bisericile noastre credincioşii sînt dornici să asculte Sfînta Liturghie, să se împărtăşească cu Sfintele Taine după postul Sfinţilor Apostoli şi să cinstească pe marii vestitori ai Evangheliei, Petru şi Pavel.

Să urmăm învăţăturile Sfinţilor Apostoli, să le citim viaţa, epistolele şi acatistul lor, ori de cîte ori sîntem în necazuri şi ispite. Apoi să ascultăm de păstorii Bisericii şi de preoţii pe care ni i-a rînduit Dumnezeu, căci fără Biserică şi fără preoţi nu ne putem mîntui. Feriţi-vă de tot felul de eretici şi sectanţi care dezbină casele, satele şi unitatea noastră duhovnicească şi urmaţi învăţăturii Domnului Iisus propovăduită de Sfîntul Apostol Petru şi Pavel. Numai preoţii sînt datori să vorbească cu ei. Să ascultăm, să ne rugăm, să iertăm, să cerem sfat, să creştem copiii în frica Domnului şi ne vom mîntui cu siguranţă.

Spune în viaţa Sfîntului Petru că, pe cînd Nero prigonea pe creştinii din Roma, el fugea noaptea afară din oraş. Dar un om dumnezeiesc, care semăna cu Hristos, mergea repede în cetate. Atunci l-a întrebat Petru: „Unde mergi, Doamne?” „Mă duc să mă răstignesc a doua oară!” a răspuns El. Era Mîntuitorul! Deci Petru a luat curaj, s-a întors, a fost prins de împărat şi răstignit pe cruce pentru Hristos.

Deci, şi noi creştinii, să nu fugim de suferinţă, de necazuri, de greutăţi şi de moarte pentru Hristos, ci să-i cerem ajutorul în tot ceasul, că sîntem copiii lui Dumnezeu şi ucenicii Sfinţilor Apostoli.

Fie ca, prin rugăciunile lor, să se întărească credinţa în lume, să ne dea Domnul păstori buni, devotaţi pentru Biserică şi Evanghelie, iar nouă tuturor mîntuire! Amin.  ”

Ilie Cleopa

http://paginiortodoxe2.tripod.com/predici_cleopa_sfinti/predica_sf_petru_si_pavel.html

petru_si_pavel1

Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, şi se chema Simon, înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, „Cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici si, deseori, vorbea in numele Apostolilor, rugând pe Învăţătorul să le tâlcuiască înţelesul tainelor credinţei. Numele său evreiesc era Simon însă Iisus l-a schimbat în Petru sau Chefa (Piatră).

Era de neam iudeu, s-a născut în Galileea în anul 10 î.Hr.Petru este fratele Sf.Apostol Andrei –cel care a adus creştinismul în tara noastră. Avea meseria de pescar si era căsătorit.

Înainte de a deveni Apostol al lui Iisus si-a făcut ucenicia la  Sf. Ioan Botezătorul. După o minune înfăptuită de Iisus pe când pescuia, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. De la Sf. Petru ni s-au păstrat în cartea Faptele Apostolilor 8 cuvântări precum si 2 epistole care îi poartă numele.

Era o fire înfocată, cinstita si plina de rodire pentru Hristos si gata, oricând, la uitarea de sine. Cu toata dragostea pentru Iisus Hristos, nu si-a putut învinge slăbiciunea, lepădându-se de trei ori de Domnul sau, tocmai când Acesta era batjocorit si purtat de la Ana la Caiafa.

Cu multe lacrimi si cu mult zbucium, a ispăşit el întreita lui lepădare de Domnul, iar, la cea de a treia arătare a Domnului Înviat, ucenicilor Săi, Petru redobândeşte vrednicia de Apostol, mărturisind de trei ori dragostea lui către Mântuitorul.

După Înălţarea la Cer a Domnului şi după pogorârea Duhului Sfânt, a început strădania, cea fără odihnă, pentru răspândirea credinţei şi, ca si ceilalţi Apostoli, Sfântul Petru nu a precupeţit nici o osteneala pentru împlinirea poruncii Mântuitorului, de a vesti adevărul mântuirii.

În ultima parte a vieţii a trăit la Roma unde a si fost crucificat cu capul în jos pe data de 29 iunie 67. Sfântul Petru a indurat moarte de Mucenic, in vremea prigoanei împotriva creştinilor, dezlănţuita de crudul împărat Nero. Pe colina Vaticanului, acolo unde astăzi se înalţă strălucita basilica ce-i poarta numele.

imagine.php

Sfântul Apostol Pavel deşi nu a făcut parte dintre cei 12, este considerat cel mai mare propovăduitor al învăţăturii lui Hristos. S-a născut între anii 1-5 d.Hr. în Tars dintr-o familie de iudei de vază. Deşi făcea parte din seminţia lui Beniamin şi era fariseu, era cetăţean roman. Numele său evreiesc este Saul ( furtună).

Studiază la şcoala marelui învăţat Gamaliel, devenind zelos păzitor al legii si aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, păzind hainele ucigaşilor.

Devine creştin pe când mergea la  Damasc pt. a-i prigoni pe creştini, când i se arată Iisus si îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”.Episcopul Damascului, Anania,  îl botează în anul 34-35 si îi este schimbat numele în Pavel(linişte/odihnă). Tot acum îşi recapătă vederea pe care si-o pierduse în urma revelaţiei.

Pentru a fi salvat de la moarte, creştinii îl coboară cu un cos peste zidul cetăţii.

Datorită credinţei sale si zelului arătat în răspândirea creştinismului, este închis de 3 ori:

>59-61 în Cezareea

>61-63 în Roma

>66-67 tot în Roma

Este decapitat(pt. că era cetăţean roman)  în aceeaşi zi cu Sf.Petru, în timpul împăratului Nero.

A scris 14 epistole iar ultima<scrisă în 66 la Roma> este considerată testamentul său spiritual(II Timotei).

Bărbat învăţat, fariseu si rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţa. Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa in Hristos si propovăduiau Învierea Lui.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, spre a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat in chip minunat, şi a crezut in El, lepădând rătăcirea in care trăise pana atunci. Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine si, sub noul nume de Pavel, a fost unul din cei mai mari Apostoli ai lui Hristos.

„Cei ce sunteţi între apostoli, mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii sa dăruiască si sufletelor noastre mare mila.”

Autor : M Zgîrcea

http://www.didactic.ro/lectii-filosofie-religie-10-sfin-i-apostoli-petru-i-pavel-p92049-t3

marele_lup_alb_marelelupalb_-_aparatorul_dacilor__romanilor__liberi

29 Iunie: San-Petru de Vara; Sfintii Petru si Pavel (Sarbatoarea lupilor)

Sfintii Petru si Pavel stau pe luna, de-o parte si de alta a acesteia. Sf. Petru este detinatorul cheilor de la poarta si de la incaperile Raiului, dar si mana dreapta a lui Dumnezeu. Petru este cel care stapaneste piatra, grindina si este patronul agricultorilor.

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile.O legenda spune ca odata, in timp ce sfintii se aflau pe pamant, au intrat intr-o carciuma. Au gasit acolo o multime de oameni in mijlocul unei petreceri si s-au alaturat si ei jocului. Dupa ce au obosit, si-au dat seama ca nu le-a placut si, pentru a-i pedepsi pe oamenii care i-au facut sa petreaca, au hotarat ca de ziua lor sa se posteasca.

La Sanpetru de vara apar licuricii. Acestia sunt de fapt scanteile cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din biciul sau. Sf. Petru trimite licuricii pentru a-i indruma pe cei pierduti in padure.

In aceasta zi se fac pomeni pentru cei morti (Mosii de Sanpetru).

Oamenii respecta ziua Sf. Petru si pentru a tine lupii departe de animale.

30 Iunie: Pietrele lui Sanpetru

In calendarul popular, 30 iunie este cea de-a doua zi a sarbatorii lui Sanpetru. Oamenii o respecta de frica lupilor, a trasnetelor si a grindinei.

Sursa :

www.folkromania.com/

image_15700

La Mulţi Ani, cu sănătate, bucurii, pace şi linişte sufletească, tuturor Sărbătoriţilor !

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

informaţii preluate de pe sursele precizate – google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.