Mănăstirea Baziaş între lacrimi şi încă speranţe…

Mănăstirea Baziaş între lacrimi şi încă speranţe…

Mirko Kodic :

Trecutul sârbilor de pe pământul României se integrează în istoria generală a poporului sârb.

Slavii, strămoşii sârbilor au început să se stabilească pe teritoriul României de astăzi în evul mediu timpuriu. Sârbii de la nord de Sava şi Dunăre, ca şi cei care au trecut în Peninsula Balcanică în secolul al VII-lea, se creştinează în a doua jumătate a secolului al IX–lea, trăind în spiritul bisericii lui Kiril şi Metodiu.

În crearea unităţii spirituale a poporului sârb din nordul şi din sudul râurilor Sava şi Dunăre, un rol deosebit l-a avut activitatea arhiepiscopului Sava Nemanici, în urma proclamării bisericii ortodoxe autocefale sârbe în anul 1219. Atunci, cu acordul curţii ungare, s-a realizat dominaţia asupra populaţiei sârbe din Câmpia Panonică. Aceasta s-a reflectat, printre altele, şi în zidirea primelor mănăstiri ortodoxe sârbe în defileul Banatului, în Baziaş şi Zlatiţa.

dr. Ljubivoje Cerović “Misao” – Novi Sad, 1991.

Sursa :www.rastko.rs

98398-feat

Mănăstirea Baziaş – „Mănăstirea Baziaş, cu biserica ei ce poartă hramul Înălţării Domnului, a fost considerată din totdeauna cea mai mare sfinţenie a sârbilor ortodocşi din Clisura Dunării. Acest fapt se datorează tradiţiei acestor locuri care leagă numele mănăstirii şi al înfiinţării ei de numele primului arhiepiscop al sârbilor Sf. Sava Nemanjić, despre care se spune că s-ar fi oprit aici din cauza unei furtuni dezlănţuite de vântul Coşava. Nemaiputând înainta, Sfântul s-ar fi adresat vântului cu cuvintele «Baş ziaş», de aici rămânând numele aşezării şi al mănăstirii”, scriu iereul Vasa Lupulović şi prof. Borislav Đ. Krstić în cartea lor „Istoricul aşezării Baziaş – Istoricul mănăstirii Baziaş”, apărută în 1998, la Editura Uniunii Sârbilor din România. Anul întemeierii sale este oarecum controversat. Unii susţin că ar fi fost construită în 1225, alţii, în secolele al XIV-lea sau al XV-lea. Totuşi, este unanim acceptată ideea că cei care au contribuit financiar şi material la ridicarea, în general, a mănăstirilor de pe malul stâng al Dunării, de pe teritoriul actual al României, au fost despoţii sârbi. Este vorba despre cele de la Baziaş, Cusici şi Zlatiţa. Cei mai mulţi cred că ctitor este despotul sârb Iovan Brancovici, fiul despotului Stefan (1420-1476). Alţii leagă Baziaşul de sinaiţii creştini, care ar fi impus la mănăstirea de aici sărbătorirea Schimbării la Faţă.

Din monografia „Mănăstirea Baziaş” de iereul Vasa Lupulović şi prof. Borislav Đ. Krstić
apărută în 1998, la Editura Uniunii Sârbilor din România

http://www.banaterra.eu/

DSC00933

Mă alătur vocilor ce se înalţă într-u apărarea valorilor spirituale, şi zic din nou şi-am să tot strig, de aici din Caraş-Severin : Salvaţi Mănăstirea Baziaş şi… daţi o şansă Turismului ! Au tot trecut anii, rând pe rând… Klisura Dunării ” aude ” numai vorbe, vorbe , promisiuni… mai face câte-un sârb ceva, dar restul … CJ-ul, pe când o demarare-n forţă să înflorească turismul şi în Caraş-Severin ?

REDESCOPERIREA ROMÂNIEI. Acolo unde Dunărea „sărută” întâi pământul românesc, localnicii au aşa de multă linişte încât sunt dispuşi să vândă şi altora din ea.

………………………………………………………………………………………………………

Actualmente având rang de sat, localitatea aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Socol, din judeţul Caraş-Severin. Mai sunt aici 28 de case şi o biserică. Fostul turn de apă, o construcţie austro-ungară, a rămas fără acoperiş şi e gata să devină ruină.

DSC00942

…………………………………………………………………………………………………….

Cei mai mulţi dintre orăşenii care ajung aici, la capătul ţării, vin, teoretic, după peşte. În realitate, ei vin pentru porţia de linişte. Unii aleg să stea cu cortul, pe malul apei sau pe iarba unde, cândva, era un depou de locomotive. Opţiunea „civilizată” e la una dintre cele două pensiuni (Apus de Soare sau Pescăruşul) unde camera dublă costă de la 50 de lei în sus.

DSC00949

…  fost odată o… cale ferată, la Baziaş…

Alte dotări şi amenajări turistice în afara pensiunilor şi a ierbii nu există. „Singurul lucru pe care îl putem oferi e liniştea. Altceva nu avem, decât prea multă linişte”, spune Luminiţa Popa, manager la „Pescăruşul”.

……………………………………………………………………………………………………..

DSCN1093s

„Spuneţi turiştilor să fie modeşti şi să caute mănăstirea aceasta, căci nu oricând au ocazia să intre întrun sfânt lăcaş din secolul al XII-lea. Spuneţi-le să vină şi să doneze, să ne ajute s-o salvăm”, ne zice stareţul Petrovic, îngrijorat că biserica stă să se desfacă în două şi să se dărâme.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/850902/Concediu-de-tihna-la-Bazias/

Redescoperirea României – Mănăstirea Baziaş

151710-20070219151702

Cabana Apus De Soare – Baziaş – Caraş-Severin :

http://apusdesoare.netcompmedia.ro/

www.kazare.ro

Pensiunea Flying Fish – Baziaş – Caraş-Severin :

http://www.flyingfish.ro/

8835233

Dincolo de vorbe şi de multe, Omer a făcut ceva în zonă şi continuă… îi lipseşte un an din viaţă, altora, nu… să pună umărul să-l ajute !

Omer Radovancovici :

” Ştiţi bine că înainte de 1989 noi acolo am fost izolaţi, fiind zonă de graniţă, şi greu putea cineva să vină la noi. Eu aş vrea să reuşim să-i aducem înapoi pe cei care au plecat de pe meleagurile noastre. Dacă nu să se stabilească aici, măcar în calitate de turişti. Cred cu tărie că turismul e viitorul Clisurii şi chiar aş vrea ca zona să fie denumită: Zona turistică a Clisurii Dunării. Asta vreau cel mai mult pentru locuitorii de pe malurile bătrânului fluviu. De aceea am şi demarat proiectul pentru „Plaja Clisurii“.  ”

DSC00945

Pe când dispariţia bălăriilor în zona Baziaş ? De ce nu mai multe moteluri şi pensiuni ? Turiştii vor veni, şi din ţară şi din străinătate, dar… să aibă mai întâi unde şi la ce… cum îi întâmpinăm ?

DSC00934

Se spune că, la Baziaş, Dunărea sărută pământul României, apusurile de soare invită a linişte cuminte, noi, cei ce-am copilărit în zonă şi cu drag am ascultat slujbele de la Mănăstirea Baziaş, unde venea Vlădica din Srbija, venea Antonie Iorgovan – Dumnezeu să-l hodinească ! – visăm, sperăm, nădăjduim… să apucăm zile să vedem Mugurii de Lumină ai Turismului în Klisura Dunării…

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

informaţii preluate de pe surse – google.ro

Mirko Kodic – youtube

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Mănăstirea Baziaş între lacrimi şi încă speranţe…

  1. Dejan zice:

    In august se implinesc 3 ani de cand am fost la Manastirea de la Bazias. Nu sunt un bun crestin si recunosc ca imi place sa vizitez manastirile ca pe un muzeu, pentru ca asa le simt.

    Cand am intrat in Manastirea de la Bazias am simtit altceva. Poate ca am simtit ce-ar trebui sa simt atunci cand intru intr-o biserica.

    Este o cladire superba, dar care este lasata usor sa cada.

    As prefera ca primarii din zona sa lase vaicarelile la o parte si sa se apuce serios pe creat proiecte pentru atragerea de fonduri. Sunt multe astfel de programe si nu au cui sa dea banii. Exista chiar un proiect intre Romania si Serbia destinat sa ajute aceasta zona.

    Multumesc ca mi-ai trezit amintiri placute!

    Dejan

    Apreciază

  2. mihaella1 zice:

    Draga Sibilla, nu am fost niciodata la Man.Bazias dar, sper sa ajung candva… Foarte frumoase imaginile :).
    Aici e o problema, locurile sunt foarte frumoase dar, cu ce ii atragem pe turisti? Pacat, avem atatea de oferit, dar mai sunt multe de facut.
    O zii frumoasa in continuare!! Cu stima, Mihaela.

    P.S. De vineri, voi intra in concediu, ne mai auzim peste trei saptamani. O sa-mi fie dor de toti prietenii mei de pe blog.

    Apreciază

  3. Sibilla zice:

    @Dejan,
    Foarte multe depind e … CJ… mda…
    Mănăstirea de la Baziaş e mai mult decât un lăcaş de cult, un simbol… e mult mai mult… şi e păcat de Dumnezeu, paragina, bălăriile, nu vor atrage nici investitori, nici turişti… şi-n fiecare zi mai piere o fărâmă…
    Poate într-o zi,…
    zdravo, druje, Dejane,
    Sibilla

    @mihaela1,
    Păcat e că ne-am procopsit cu…. ” Împăraţi ” şi-o curte de ” dive ” ahtiate de bani, funcţii… de turism să se ocupe bag seama , Doamne, Doamne…
    Concediu de vis şi distracţie maximă !
    respecte şi preţuire, ţie,
    Sibilla

    Apreciază

  4. sava zice:

    va rog sa puneti mai multe poze cu bazias si socol ca eu sint din socol

    Apreciază

  5. Sibilla zice:

    @Sava,
    Dobrodosli !
    Am dat în ” lucru ” la bolunzii mei verişori din Klisura Dumave, şi nepotul meu Marko, cum sosec pozele le punem şi pe Sfinx, sârbii mei, musai 😉 🙂
    Deci : Lescoviţa-Zlatiţa-Socol şi Lescoviţa-Radimna-Pojejena-Moldova Nouă-Berzasca-Liubcova, je dobro ?? :))
    PROMIT !
    zdravo,
    Sibilla

    Apreciază

  6. damir zice:

    este cel mai frumos loc pe care l-am vazut vreodata mai ales ca manastirea este construita de SFANTUL SAVA

    Apreciază

  7. fausta zice:

    Cei mai mulţi dintre orăşenii care ajung aici, la capătul ţării, vin, teoretic, după peşte. În realitate, ei vin pentru porţia de linişte.

    Eu, eu plec maine spre Socol. Acolo unde este copilaria mea. Muuulti ani au trecut. Nu stiu cat mai am de trait. Dar sunt mandra de mine ca maine voi merge la Socol. Nu am mai fost de 18 ani. Mai am doar o veriosoara in viata. O parte au murit, o parte sunt pe alte meleaguri. Dar, cu siguranta, imi voi duce copila la „Baizas” si vom dona la manastire cat ne permite criza asta nenorocita.

    Imi am si eu niscaiva radacini la Socol si sunt mandra de asta. Nu mai am rabdare sa ajung!

    Apreciază

  8. Sibilla zice:

    @damir,
    Da, e locul unde am strâns mâna unui OM, Antonie Iorgovan… m-a privit drept în ochi şi i-am ” răspuns ” la fel, zâmbind mi-a spus doar : eşti un OM, da există şi oameni…
    Mergeam des în copilărie la Mănăstirea Baziaş, noi am avut copilărie… avem datoria morală să arătăm şi altora frumuseţi de suflet, trebuie ! Şi da, Sfântul Sava e mereu acolo, este !
    respecte şi preţuire,
    Sibilla

    @fausta,
    Socolovac…
    Şi de Socol mă leagă amintiri frumoase, fărâme de suflet 🙂
    M-aş bucura tare mult să ajungi la Mănăstirea Baziaş, să prinzi musai apusul şi mângăuerile soarelui somnoros pe pletele Dunării, să vă bucuraţi de zâmbetul văzut şi nevăzut, e prezent şi-ai să-l simţi…
    Am şi eu la Socol, p Miriana, o Divna… srbii noştri 🙂
    Să fii mereu mândră de rădăcinile tale, vlahi şi iliri, mai înainte dacii liberi… un tărâm al Oamenilor bravi şi dăruiţi cu Demnitate şi curaj !
    Concediu de vis ! Doamne Ajută !
    zdravo drugarica,
    Sibilla

    Apreciază

  9. slageana zice:

    Eu am pe mama si 2 surori la Socol Aneta, Danita, Jagodinca, cand eram copii mergeam la Baziaş la Pobrajene la Manastire îmi placea mult era si tata meu viu atunci – Bojidar Dumnezeu sa-l ierte si am crescut la Socol îmi placea mult mergeam la Nera si la Dunare era frumos… am plecat în Canada cu sotul meu Viorel din Campia si fetita mea Iasmina în anul 1995 .mi-ar place sa vad Manastirea iara ca n=am vazut-o din anul 1994… am fost ultima data la Pobrajene… mai puneti poze si cu Socolu va rog 🙂 Cu drag Slageana ( Sladzena )

    Apreciază

  10. Sibilla zice:

    @Sladzena,
    Aşa am să fac, am să tot scriu şi-am să mai pun poze, prmit !!!

    Despre Naidăş, Lescoviţa, Zlatiţa şi Câmpia ( Langovăt ) şi Socol ( Socolavac ) şi Baziaş şi Radimna şi Pojejena… şi Nera şi Dunave, Banatska Klisura nase 🙂
    Marţi la Baiaş merge nepotul meu şi-mi face poze la Mănăstire, sper să reuşească să ” prindă ” şi Icoana Bogorodice şi Dunărea , Apusul e superb la Baziaş şi liniştea….
    Mă bucură tare mult să poposiţi pe Sfinx, am să tot scriu şi pentru voi, românii şi sârbii mei de pretutindeni ! La arhivă de cauţi mai găseşti articole şi poze , scrii un cuvânt, de ex ” Zlatiţa ” sau ” Nera ” sau ” Srbja ” şi le găseşti 🙂
    Calde îmbrăţişări din România, ţie Sladzena, soţului tău Viorel şi Jasminei !
    respecte ,
    Sibilla

    Apreciază

  11. bibi zice:

    ma bucur foarte mult când
    vad satul meu natal ….
    de 2 ori imi bate inima in plus..

    Apreciază

  12. pera zice:

    stima, bravo ,mai e cineva care n-a uitat de unde a plecat

    Apreciază

  13. elena zice:

    buna ma numesk Elena si sunt din Socol mi dor de socol mult si de amintirile de akolo trimiteti poze sa mai vad SOCOLU MEU ,va multumesk ……

    Apreciază

  14. elena zice:

    buna si eu mis din socol si mi dor sa vad socolu meu trimite-ti poze sa vad socolu meu ca frumoase amintiri ma leaga de socol,va multumesc……

    Apreciază

  15. bianca zice:

    va rog si eu din suflet sa puneti poze cu socol, satul copilariei mele. mi-e tare dor de el si imi doresc mult macar sa vad niste poze, pana cand voi ajunge acolo.

    Apreciază

  16. mariana zice:

    Da asa este ca si satul meu natal bazias nu este nici unul asa frumos,abea astept sa vad din nou apusurile si sa urc dealurile mele de care mie asa dor.

    Apreciază

  17. iugoslav zice:

    pacat ca nu mai exista filmarea, o mai are cineva?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.