” Planeta ta are nevoie de tine ! ”… Şi Delta Nerei, Klisura Dunave au nevoie de… Cineva !!!

DSCF2239

” Planeta ta are nevoie de tine ! ”

Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) – 5 Iunie – instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).

Aceasta zi se sarbatoreste in ziua de 5 iunie a fiecarui an si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii factorilor de mediu.

Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.

” Având ca temă „Planeta ta are nevoie de tine! Uniţi în combaterea schimbărilor climatice”, Ziua Mondială a Mediului este găzduită anul acesta de către Ciudad de Mexico. Ediţia din acest an va pune un accent deosebit pe aşa numitul „Green New Deal” – promovarea investiţiilor in surse de energie regenerabilă, infrastructuri de ecosistem şi procese de producţie eficiente din punct de vedere energetic.  ”  ( realitatea.net )

Picture 571

O mare problemă şi sfidare, la acest început de secol, priveşte relaţiile noastre, ale societăţii umane cu mediul înconjurător. Încă în 1971, primul raport al Clubului de la Roma semnala conflictul care se acutiza între societatea industrială şi mediul înconjurător. El semnala că activitatea economică se baza pe o premisă falsă: aceea că resursele naturale ar fi nelimitate, iar societatea se comportă ca o societate a risipei, generând două efecte: în plan cantitativ – epuizarea unor resurse naturale de bază, iar în plan calitativ – deteriorarea şi poluarea factorilor de mediu – apă, aer, sol.

……………………………………………………………………………………………………

Am prefaţat recent traducerea Raportului Institutului World Watch din Washington, intitulat „Starea lumii 2009”, care urmează a apărut astazi la Editura Tehnică şi care abordează cel mai grav fenomen – încălzirea globală şi schimbările climatice, tema abordata, acum 2 ani si de fostul vicepresedinte al SUA – Al.Gore, in cartea si filmul sau – „Un adevar incomod”. Concluzia autorilor de la WWI este că evoluţia fenomenelor este foarte gravă, fapt demonstrat şi în Raportul de evaluare a Comisiei Interguvernamentale a ONU privind schimbările climatice (IPCC), care constată că „încălzirea sistemului climatic este inechivocă, după cum rezultă din observaţiile privind creşterea temperaturii globale medii a aerului şi oceanelor, extinderea topirii zăpezii şi a gheţii şi creşterea nivelului mediu al oceanului planetar”. Din observaţiile desfăşurate în ultimii 150 de ani, rezultă clar că, spre exemplu, 11 din ultimii 12 ani se situează printre cei mai calzi 12 ani înregistraţi până acum privind temperatura globală a suprafeţei Terrei.

Nici noi nu suntem ocoliţi de efecte. Un efect al schimbărilor climatice este deplasarea spre nord a unor caracteristici climatice – zona noastră temperată căpătând tot mai multe influenţe caracteristice zonelor subtropicale. În special agricultura va fi în mod direct afectată de aceste modificări, ceea ce va impune gândirea unor schimbări radicale a structurilor de organizare a exploataţiilor şi a tehnologiilor utilizate.

Probleme deosebite se pun în domeniul energeticii – atât pe linia conservării şi economiei de energie, cât şi a promovării utilizării de resurse regenerabile. ( Reciclarea materialelor, după unele aprecieri, va deveni una din industriile dominante ale secolului 21. Noi cunoaştem o puternică rămânere în urmă în acest domeniu, cu aspecte deplorabile în privinţa poluării mediului cu deşeuri menajere şi de alt ordin. Este, pe de o parte, o risipă şi, pe de altă parte, neutilizarea unor resurse a căror introducere în circuitul economic ar fi benefice în plan economic şi social.

………………………………………………………………………………………………..

Probabil că secolul 21 va fi martorul unei noi revoluţii în domeniul energiei. Prof. Jeremy Rifkin consideră că hidrogenul va fi noua surse inepuizabilă de energie şi că economia bazată pe hidrogen va constitui marea revoluţie tehnologică a secolului, cu efecte multiple, atât în privinţa dezvoltării durabile, cât şi a consolidării relaţiilor democratice din societate.

ECHILIBRU – ION ILIESCU

trr-1007_5

Duminică, 7 iunie 2009, începând cu orele 18:00, Teatrul Masca şi JTI vă invită la a zecea ediţie a Zilei Mediului, în Parcul Herastrau – intrarea din Piaţa Charles de Gaulle. În cadrul evenimentului veţi putea urmări un concert al trupei Senzor, precum şi o reprezentaţie a artiştilor Teatrului Masca.

Evenimentul va fi marcat şi de editarea ziarului „Ediţie Specială Ziua Mediului 2009”, care conţine informaţii despre tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – soluţii şi oportunităţi pe care ţările, companiile şi comunităţile le pot folosi pentru a promova utilizarea de resurse energetice regenerabile.

Sursa : www.realitatea.net

” Planeta ta are nevoie de tine ! ”

Şi Delta Nerei, Kisura Dunave au nevoie de… Cineva !

Caraş-Severinule, se aude ???  Noi auzim de zece ani ” o să facem ”, ” se va drege ”… ani trec, rând pe rând şi… : promisiuni, vorbe, chestii şi ” chestii ” pe hârtii şi ” hărtii ”,în rest, doar Coşava plângându-şi vaietul, doar,doar s-o Lumina şi biet judeţ, că-i tare cenuşiu…

Turismul ar putea fi salvarea judeţului Caraş-Severin,dar…. Şi iarăşi spun, să citească orbeţii şi s-audă Cineva, să străpung ceara din urechile fudulilor : turismul NU înseamnă contrabandă, la care transporturi de carburant, duvan ( tutun ), peşte a percutat toată spuma cea vestită şi-a fost luată de guler numai ” plevuşca ”, ghiavolii, ” rechinii ” s-au strecurat,deh… Turism înseamnă mai ales seriozitate, implicare, fapte, capitol la care meritaţi  : Cartonaş ROŞU !

Image024

Râul Nera – 2009…

Dacă reuşeşti să vezi apusul de soare sau clarul de lună de la Baziaş, vâslind într-o barcă, iar apoi, a doua zi dimineaţa, să te trezeşti în fânul din podul vreunui sălaş din Munţii Vârşeţului, înseamnă că eşti cu adevărat în mirifica lume din zona Dunăre–Nera–Caraş.

Delta Nerei, locul unde râul Nera se varsă în Dunăre, este o copie în miniatură a Deltei Dunării, un rai al pescarilor şi al speciilor de păsări, al iubitorilor de natură. Foarte mulţi pescari vin în zonă, însă nu de puţine ori localnicii nu sunt atenţi şi poluează apa, rezultatul fiind moartea păsărilor, peştilor sau afectarea gravă a ecosistemului.

Image025

Râul Nera 2009

„Muzeu” de gunoaie

Delta a fost creată de fluviu după ce s-a construit barajul hidrocentralei de la Porţile de Fier. „După construirea barajului de la Porţile de Fier, lacul de acumulare din spatele acestuia a creat condiţii favorabile pentru ca, la confluenţa râului Nera cu Dunărea, să ia naştere delta Nerei, un ecosistem care este situat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Serbiei”, a spus, cu mândrie, Corneliu Sturza-Popovici, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, un ONG care se ocupă cu probleme de mediu.

În zonă sunt porţiuni pline cu gunoaie. Chiar la intrarea în deltă, de pe drumul Socol-Pojejena, te întâmpină o privelişte înfricoşătoare: sute de pet-uri plutesc în micuţul golf al Nerei. Nu e uşor să observi că „recolta” provine din ţările cu acces la Dunăre, vecine României, mai ales dacă citeşti etichetele sticlelor. De cele mai multe ori voluntarii GEC Nera, în special elevi de la şcolile din zonă, vin şi curăţă de gunoaie perimetrele respective.

Păsări şi peşti în pericol

Praful de la iazul minier Tăuşani din Moldova Nouă este un alt duşman al zonei. „Poluarea produsă în zona iazului de decantare a apelor de mină Tăuşani – Boşneag a degradat solul, vegetaţia şi locurile de cuibărit ale păsărilor din zona umedă Ostrovul Calinovăţ, aparţinând Parcului Naţional Porţile de Fier”, a avertizat Sturza.

Sursa : Adevărul

Image029

Autoritatile romane nu reusesc sa stopeze agresiunile impotriva mediului cu impact transfrontalier. Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera si Directia Silvica Pancevo au realizat o monitorizare a factorilor de mediu pe ambele maluri ale Dunarii si Nerei.

Sterilul minier ataca vegetatia

„Noi avem mai multi paznici si monitorizam activitatea de mai multe ori pe luna, iar cand sunt probleme, chiar de mai multe ori pe zi”, a spus Marius Oldja, de la Directia Silvica Pancevo.

Babakaj

Poluarea a afectat terenurile

Timp de mai multe zile, in zona iazului Tausani – Bosneag apartinand SC Moldomin Moldova Noua, din cauza vantului puternic, s-a produs antrenarea particulelor de steril minier care au fost transportate in zona localitatii Moldova Noua din Romania si a localitatilor Vinci si Požeženo din Serbia. „Poluarea a afectat gospodariile populatiei, terenurile agricole, sursele de apa potabila, zona urban si zona umeda Ostrovul Moldova Veche din Parcul Natural Portile de Fier”, a spus Corneliu Sturza Popovici, presedintele GEC Nera.

ruine dacice la dunare

Dunărea – ruine ale fortificaţiilor dacice

Potrivit lui Victor Tiugan, directorul Moldomin Moldova Noua, proprietar al iazlui, „este nevoie de 200 de milioane de lei pentru udarea iazului, bani care nu sunt bugetati de Bucuresti”. Comisarul Garzii de Mediu, Ghorghe Pitulan, spune ca nu a amendat societatea pentru ca aceasta nu are activitate, fiind inchisa.

Nici braconierii nu se lasa

„In data de 12 aprilie, pe malul Dunarii, in dreptul localitatii Vinci, la malul apei, la 50 m in aval de debarcader, a fost gasita o cantitate de zece kg de pesti mici morti, posibil electrocutati cu unelte de braconaj”, a mai spus Sturza.

dunare11

Directia Silvica Pancevo nu poate realiza activitati stiintifice si de promovare a ecoturismului in zona umeda Labudovo Okno, care este componenta de pe malul sarbesc a ecosistemului transfrontalier al deltei raului Nera. De asemenea, in zona iazului de decantare a apelor de mina Tausani – Bosneag, apartinand SC Moldomin SA Moldova Noua, din cauza vantului puternic, s-a produs antrenarea particulelor de steril minier, care au fost transportate in zona localitatii Moldova Noua din Romania si a localitatilor Vinci si Pojejeno din Serbia. Poluarea a afectat gospodariile populatiei, terenurile agricole, sursele de apa potabila, confortul urban si zona umeda Ostrovul Moldova Veche, din Parcul Natural Portile de Fier.

Sursa : green-report

Sibilla

informaţii preluate de pe surse

imagini arhiva personală şi google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la ” Planeta ta are nevoie de tine ! ”… Şi Delta Nerei, Klisura Dunave au nevoie de… Cineva !!!

 1. Cînd vom înţelege oare că tot ceea ce avem nu ne aparţine, ci este luat cu împrumut de la copiii şi nepoţii noştri?…

  Apreciază

 2. Ovidiu zice:

  Frumoase poze!

  Apreciază

 3. Sibilla zice:

  @Scarlet Aurora,
  Frumos şi logic !!!
  Subscriu !
  Kameleonsky puşi doar pe căpătuială, nemernicii de se cred de neînlocuit şi vor să moară pe scaune şi cu scaunele-n dinţi… ăia nu înţeleg, de proşti ce sunt, d-aia.. şi, da, acum trăim vremurile acelea în care prostia e ridicată la rang de virtute, promovată… Numaică, nimic NU e pentru totdeauna….
  respecte şi mulţămiri,
  Sibilla

  @Ovidiu,
  Hvala lepo, druje 🙂
  Apăi sunt şi eu Daie din Ţara Nerei, iubesc Munţii Locvei, Nera, Klisura Dunave…
  Rusalii-n Lumină, Ovidiu !
  respecte,
  Sibilla

  Apreciază

 4. nu este interes pentru protejarea * minunilor *din mirificulplai romanesc altfel trogloditi pusi pe capatuiala de unde ar amifura

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.