Mărturisire…
Ce uşor se ridică piatra… s-o arunce cine crede că e inocent…
O vorbă din bătrâni spune că ” cine se scuză, se acuză ”, nu e cazul meu, mi s-a dus buhul că nu tac, că spun mereu tot ceea ce am de zis, acum, simt nevoia s-o fac, altfel nu aş mai fi EU, nu-i aşa ?
Nu prea sunt meşteră la împletit cuvinte, uneori mă poticnesc, greşesc, însă spun lucrurilor pe nume, nu-mi place să-mbrac in cuvinte frumoase nimic, când visez, folosesc metafora, după priceperea mea, sudui de multe ori, adevărat, dar, nu am uitat nimic din ce m-a învăţat majka Darinka. Ca de exemplu : ” proba prieteniei să nu o cauţi ea vine când nu te aştepţi … acela care se supără pentru că îi spui ceva cde nu-i convine şi te percepe ca duşman mai apoi, care aşteaptă momentul ca să se răzbune, ăla niciodată nu ţi-a fost prieten… ”. Eram micuţă când majka mi-a spus aceste cuvinte,nu foarte mică, pentru că le-am reţinut, de înţeles, au trebuit să treacă ani… Nu spun decât că, Înţelepţi bătrânii noştri… majka mea s-a mutat pe-o stea, dar, nu am uitat niciodată nimic din ce m-a învăţat. Pildele pe care nu i le-am crezut, am refuzat să le accept,mi-au fost lecţii… lecţii de viaţă…
Răzbunarea este o patimă des întâlnită; este păcatul celui neinstruit. Sălbaticul o consideră nobilă; dar religia lui Christos, care este civilizatorul sublim, o condamnă cu tărie. ( E B Lytton )
Răzbunarea este întotdeauna plăcerea unui suflet mic, slab şi fără vlagă. ( Juvenal )
Contra prostiei, chiar şi zeii luptă în zadar. ( Schiller )
Am calităţi, am şi defecte, îmi apăr opiniile mereu, cred în ele…
De când mă ştiu am refuzat să mă aliniez spiritului de turmă, să mă bulucesc la vălău cu porcii, să-mi vând sufletul, să… M-a costat de fiecare dată, nu importă, am rămas EU, dincolo de detalii, n-am obiceiul să mă dezic de ceea ce spun, de faptele mele, de gândurile mele. Am şi greşit, ca orice om… dar, nu mi-am asigurat niciodată ” liniştea ” făcând paşi înapoi ca să-mi fie mie bine. Am fost şi renegată, şi prigonită şi… multe. Ei şi ? Se zice că-n faţa Sfinxului să te-nfăţişezi dezgolit, puţini pricep… Numai Dumnezeu mă cunoaşte, nici măcar eu precum EL, restul, indiferent ce vor mai face de azi înainte cei pe care îi numesc ” rubrica diverse ”… praf de nouri, fum !
Singurul lucru pe care mi-l pot reproşa, e că poate mi-am expus băieţelul şi da, la câte mi se transmit pe varii căi, posibil ca unelte ale Diavolului să nu se dea înapoi de la nimic … însă, Dumnezeu e mare, e bun, e Iubire ! Eu sunt prea mică, neînsemnată, un vulg, deseori o Voce, nu mai mult şi-am să zic cum m-a învăţat majka mea : ” facă-se voia Lui… ”, atât.
Să fii persecutat, batjocorit, şi totuşi fericit!
Cartea Înţelepciunii:
Haideţi să-l vânăm pe cel drept, fiindcă ne stinghereşte şi se împotriveşte isprăvilor noastre şi ne găseşte vină că stricăm legea şi ne acuză că nu umblăm cum am fost învăţaţi din copilărie (…) El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre şi ne este greu chiar când ne uităm la el. Căci viaţa lui nu seamănă cu viaţa celorlalţi şi cărările lui sunt diferite. Înaintea lui suntem socotiţi ca necuraţi şi de căile noastre se fereşte ca de o murdărie; el declară fericit sfârşitul celor drepţi şi se laudă că-l are pe Dumnezeu drept tată (…) Să-l punem la încercare cu ocări şi cu chinuri ca să vedem cât este de răbdător şi să încercăm suferinţa lui. Să-l supunem unei morţi de ocară căci, după vorba lui, Dumnezeu va avea grijă de el (Înţ 2,12-20).
Prigoniţii pentru dreptate nu sunt numai cei aruncaţi în închisoare, torturaţi pentru credinţă, împuşcaţi, decapitaţi. Asemenea persecuţii sângeroase care fac martiri se întâmplă mai rar în istoria Bisericii. Dar sunt persecuţiile care au loc în timp de pace şi acestea nu lipsesc niciodată în istoria Bisericii. Creştinii care îşi trăiesc şi îşi mărturisesc cu curaj credinţa, care nu ştiu ce este compromisul, oportunismul, cameleonismul, sunt întotdeauna prigoniţi pentru dreptate, sunt dispreţuiţi, ironizaţi, nedreptăţiţi de semenii lor la serviciu, în societate, adesea chiar în familia lor; deţinătorii de putere îi discriminează, le interzic accesul la posturi şi funcţii de conducere, avansarea pe scara socială.
Fericirea pe care Isus o promite celor prigoniţi nu vine de la prigonitori: de la ei vine suferinţa prigoanei. Fericirea este un dar pe care cei prigoniţi îl primesc de la Dumnezeu.
Să vă bucuraţi mult, chiar dacă acum sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări, pentru încercarea credinţei voastre (…) Chiar dacă aveţi de suferit pentru dreptate, fericiţi sunteţi voi! Să nu aveţi nici o teamă de ei şi să nu vă tulburaţi (1Pt 1,1.5; 3,14).
A. Soljeniţîn, în cartea sa, Arhipelagul Gulag, descriind comportamentul victimelor în timpul îndelungatelor procese comuniste şi în lagărele din Siberia, scoate în evidenţă faptul că numai cei credincioşi au reuşit să-şi păstreze demnitatea lor de oameni: sufereau, tăceau, dar rezistau, nu deveneau viermi la picioarele călăilor prin turnătorie, renegare a trecutului şi a convingerilor lor. Mai întotdeauna erau oameni neînsemnaţi, modeşti, oameni simpli, femei analfabete, dar suflete atât de mari! Ca acea bătrânică ajunsă în lagăr împreună cu un număr mare de deportaţi:
– În baza cărui număr din Codul penal ai fost condamnată?, o întreabă miliţianul.
– Nu ştiu, maică, eu nu mă pricep la numere.
– Câţi ani ai de făcut?, o întreabă miliţianul furios.
Chipul bătrânei brăzdat de riduri se luminează de un zâmbet şi răspunde:
– Atâţia câţi a hotărât Domnul ca să-mi ispăşesc aici păcatele.
Mângâiere şi speranţă aduce în inima celor prigoniţi pentru dreptate convingerea că suferinţa este izvor nesecat de rodnicie pentru convertirea păcătoşilor, pentru răspândirea împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ. Au rămas celebre cuvintele lui Tertulian din secolul al III-lea adresate prigonitorilor: „Sângele martirilor este sămânţa creştinilor. Ucideţi un creştin şi vor răsări în locul lui zece”.
Discursul lui Isus de pe munte este singura Constituţie care proclamă dreptul la fericire şi în acelaşi timp arată căile care duc la fericire: fericiţi cei săraci, fericiţi cei care plâng, fericiţi cei blânzi, fericiţi cei flămânzi şi însetaţi de dreptate, fericiţi cei milostivi, fericiţi cei cu inima curată, fericiţi făcătorii de pace, fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate.
Singura consolare poate fi speranţa , aceea pe care o exprimă proverbul chinezesc care spune: „Aşază-te pe malul râului şi aşteaptă cu răbdare. Va sosi cadavrul duşmanului tău”.
Sursa : http://www.profamilia.ro
Să luăm aminte :
” Sunt fericiţi cei ce se leapădă de prieteni când aceştia din urmă sunt nefericiţi ? … numai timpul poate da verdicte şi nici măcar el, niciodată nu se pronunţă definitiv… ” ( anonimus )
” Trădarea s-a sprijinit întotdeauna pe ruda ei umilă, făţărnicia. ”
( Stefan Zweig )
” Făţărnicia este una din cele mai grele arte de care poate să se mândrească răutatea omenească. ” ( Alexandru Dimitrie Xenopol )
” Decât un prieten făţarnic, mai bine zece duşmani sinceri. ”
” Mi-a întins o bucată de pâine, apoi, mi-a muşcat mâna ca să-mi pice şi, pentru mai multă siguranţă, mi-s scos şi dinţii, să n-am cu ce o mesteca… ”
# Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. – Antoine de Saint Exupery
# Nu are nicio noima sa cersesti prietenia. – Antoine de Saint Exupery
# Un prieten este cineva care are aceeasi dusmani ca si tine. – Abraham Lincoln
# E mai rusinos sa nu ai incredere intr-un prieten decat sa fii inselat de el. – Arthur Schopenhauer
# E bine sa te induiosezi de nenorocirea prietenilor tai, dar mai bine este sa le vii in ajutor. – Voltaire
# Vor exista mereu oamenic are te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai mai multa grija in cine ai incredere si a doua oara. – Gabriel Garcia Marquez
# Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima. – Gabriel Garcia Marquez
# Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului. – Nicolae Iorga
Fiecare repeta, dupa Aristotel, ca nu exista prieteni si fiecare, in particuar, sustine ca el e un bun prieten. Aceste doua afirmatii atat de contradictorii se bazeaza foarte probabil pe faptul ca pe taramul prieteniei exista multi ipocriti si multi oameni care nu se cunosc pe ei insisi. – Claude Adrien Helvetius
Intr-o prietenie, lucrul cel mai greu nu este de a ne da pe fata defectele dinaintea unui prieten, ci de a-l face sa si le vada pe ale lui. – la Rochefoucauld
Tot în felul meu, zic : să nu confundăm diplomaţia cu făţărnicia… să cătăm cu luare aminte la toate şi mai ales, din toate să învăţăm, tot ce ne poate fi de folos pe viitor !
În loc de concluzie : totdeauna am preferat Respectul… decât ” Iubirea ”…
Sibilla
foarte bun acest post!
te felicit, sibilla!
ApreciazăApreciază
tii, ce logoree azi pe lucas! i s-or fi terminat 🙂 -oanele…
ApreciazăApreciază
oricum, a mai mărturisire dintre toate mi s-a părut aia de prin alte grădiniţe. nu ştiu despre nen’tu Augustin, dar eu unul SIGUR m-am sâmţât umplut de… respect când am aflat că-s avansat la rang de… avatar…
mare mulţămită…
ApreciazăApreciază
Nah, dacă mă pusăi pe mărturisiri… mă prinsă Şefu … 😉 Ausch…şi ce-mi dete ….
@Lucas,
Mulţam fain 🙂
Da, nu mi-e uşor niciodată când mă spovedesc public, dar, cum zâsăi, altfel, n-aş mai fi EU 😉 🙂
O seară senină şi-un mic dar, cu drag :
calde îmbrăţişări,
Sibilla
@Leo,
Am martor pe Manuela, care mă ţine la moderare… zâsăi limpede ” Şefu Leo ”, în următoarea ăăăă, mărturisire din grădiniţa cu pricina, mă prinsăşi ce să mai…
Da di şie eşti tălică jmecher, ştii bine că TE RESPECT şi-ţi ştiu de respect, nah, şi zâsăi ” avatare ” pentru ochişorii unor băieţaşi şi-ai unor sfetnici, nu din alte motive, c-apoi zic lumilii că ne giugiulim public, timp în care ţara arde, ” conzilierii ” se fac luntre şi punte tăt suspinând printre trebi şi interese, şi în nici un caz io nu umblu cu diversiuni, doar mi se duse buhul că-s … :
IZVINI, MOLIMTE !!! Mă iertaşi, da ?
Zi repejor că da, altfel mă sinucidez şi nu pi bloguri şi prin grădiniţe, şi numa ce-mi zâsăşi să nu crăp că aş mai ave ceva trebi pe ici pe colo, nah ….
Iartă-mă şi iartă-mă şi gata, c-altă sibilină nu-i, Măiculiţa me Doamne … tii… mă prinsăşi…
Şi-l supărai şi pe nea Augustin , pe tălică ce să mai, claro, se-apropie timpu şi de-o sinuşidere virtuală, că dacă numa zminteli fac şi….. şi şi şi… nah, că m-am şi emoţionat, no vezi ?
😉
Sibilla
ApreciazăApreciază
ce-i aia sinucidere virtuală? parcă am mai văzut una ca aiasta pe la unu fălos tare că publica „în nume propriu”, de a tot sinucis la bloage şi a şters la file de poveste, pân-a ajuns mai ceva ca Prâslea cel pitic şi merele cu viermi de aur, numa-ntr-un di-tri-ori-peste-cap-datu-lea o ţine, de-a ajuns să i se certe între iele avatarurile, că probabil nici iele nu se mai recunoaşte între iele, necum buimacul auditoriu…
ori crezi că nu-s destui titularii de bloage de-i ştim cu tonţii de-au dublat pe puţin numărul postatorilor de prin grădiniţa ANeului, că vezi bine c-acolo-şa-i bătaia peştelui, că-i mare meci-mare la număratu bobocilor în toamnă, şi bag sama că unii jucară la casele de pariuri la două capete, şi cu albul, şi cu negrele, să musai iasă câştigători orice-ar fi…
pui tu semnele de punctuaţie, că io am draci. a trecut ora, şi iar nu mi-am luat Medicamente- Medicamente-Medicamente!!!
ApreciazăApreciază
@Şefu Leo…
Acu chiar că mă zmintişi, să fie cumva ARĂTAREA de care vorbeşti tălică, tot unulea care se dă multiplulea, cu BOUL de-l mirosi sibilina prin grădiniţa AN-ului şi nu numai ??
Io mă duc cu jalba-n proţap la nea Augustin şi-l intreb de-un upomoci, derect !
Da cine te-nervî aşa rău, Şefu, arătarea aia … ???
Zâ-m şi mie rogu-te… că io-s mică şi nu ştiez nimică, îmi zici ???
Joacă la două capete… i-auzi, aidoma cu…. BOUL, tulvai :))
Şi-o plecat cu balega dupe mnealui la AN-ul in ogradă, tîmpiţelul, asta după ce mai dădu o tură două şi prin alte ogrăzi…… hm……
ApreciazăApreciază
Mamă dragă, io la boi nu mă prea pricep, numa la berbecuţi… 😆
Tot ce ştiu despre boi iaşte o ţâpuritură ostăşească de suna cam aşa:
O vacă a iubit un bou,
vacă-bou-vacă-bou,
frumosul bou, un bibelou,
vacă-bou-vacă-bou,
dar boul bou, şi ce să-i faci,
vacă-bou-vacă-bou,
el mai iubea şi alte vaci…
Dar repet, problema mea-i cu berbecuţii de-ar trebui sacrificaţi acu, că tot vin paştele. Problema e: găsi-om au ba un baci mai ortoman de să-l alegem de staroste la stână?! ori rămânem ca tot satu fără câini, pradă ulilor şi ciorilor?!
şi mai întrebi cea lume ce şi cum cu Medicamente-Medicamente-Medicamente…
ApreciazăApreciază
Mda, observ că vă molipsirăţi cu tăţii…
În loc de medicamente vi se oferi medicaţi e şi ” consiliere ” ca la carte cum că geaba mai urlă câte-o vită de sibilă pe ici pe colo, România e gata pita ei, degeaba-s toate, la culcare cu copiii, în lanţuri văcuţele, cu mine-n frunte nah, şi rămân de veghe numa egzbertii , hăia de vegetară-n adormire toţi anii din urmă, dar ACUM sunt moţ în toate … dracu ştiază ce mai veghează…
Cum ziceţi voi… eu continui să-mi urmez Calea , nu mă abat, la o adică pot să nici nu exist, tac şi fac, vorba AN-ului.
Poate vrea staroste la berbecii tăi şi la văcuţele celea vreunul de care baş nu ştim, dar, cine buba mai sunt şi eu să-mi tot dau cu părerea…
Hai să ne tupilăm tăţi să vizionăm filme, apoi punem mâinile pe pept şi aşteptăm Apocalipsa… nu asta era ideea ? Numa io de vită, mă-ncăpăţânez să nu şed, nu mă resemnez şi pace…
Na că mă-nervai rău, da rău !!!
Adicătelea , parte din noi emigrează, hăilalţi parte se vând pe neşte arginţi, altă parte se intitulă cohorta analiştilor tilectuali, da cei ca mine luptăm … pentru toţi restul ? Da asta cum vine ??
Cât fu Echilibrul şi AN-ul la putere, vorba aia, Staroste şi Staroste, n-auzii un piuit, acu…. se-avântară cam mulţi puişori să arunce piatra, very interesno !
Să mă scuze puişorii că-n nesimţirea me zăuit să le aplaud desfăşurările de forţea, apăi chiar că de-a-mboulea !
Trezirea naţiune !!!
ApreciazăApreciază
Candva am scris asta, pastrata intr-un draft, citind la tine, mi-am dat seama ca a asteptat cuminte:
„…şi prefă-te că nu sunt eu, că nu eşti ca mine, că eşti mai drept, mai presus, că nu ai greşit iar cugetul, ţi-e împăcat.
…dă cu piatra şi crede în vorbe, crede că ele sunt mai presus de credinţă, mai presus de cer, şi Tu, ai dreptul să dai,
…dă cu piatra şi lasa-mă-n ţărână şi sângele să-ţi facă plăcere, la vedere…
…dă cu piatra, că eu sunt departe şi am aripile frânte, pe care şi tu m-ai ajutat să le frâng, cândva…
…dă cu piatra, crezând în dreptatea ta, mai mult decât în orice altceva, mai mult decât chiar în lacrimile tale, vărsate, la fel de sincer ca acum, când ridici mâna asupra mea…
…dă cu piatra, şi sigur îţi va fi mai bine, că poţi şi stă în puterea ta, pentru că tu, TU eşti pentru o clipă, Dumnezeu, şi poţi…
…dă cu piatra, fiindcă ce mi se întâmplă mie, numai mie mi se poate întâmpla, în nemernicia mea…
…dă cu piatra, căci pentru tine iertarea este izvorul la care numai tu ai acces iar Dumnezeu te înţelege, iar toate rănile dispar, căci vei recunoaşte mai tărziu, daca-i greşit…
…dă cu piatra, vei fi lăudat, iubit şi poate, o!, cât vei da mai tare, cu atât nemurirea şi spiritul dreptăţii, te va învăluii…
…aşadar, ai toate motivele din lume, să dai cu piatra azi, în mine…”
offtopic: numai azi nu-i maine si e ziua lui Tati Borgo!
ApreciazăApreciază
@ Sibilla
Avatar – reincarnare succesiva a unei fiinte. (Fig.) Transformare neprevazuta (si chinuitoare) care intervine in evolutia unei fiinte (DEX)
Uneori, definitiile din dictionar, din necesitatea absolut imperioasa de a fi scurte, sint usor imprecise.
Aici e vorba nu de procesul in sine de transformare, ci de ipostaza in care subiectul se prezinta, la un moment dat. Nu vad ce are Leo cu aceasta exprimare; mai degraba e vorba de o pasa proasta prin care trece, in ultima vreme. Nu vezi ca-i tot ninge?
Si pe mine e suparat, dar sint optimist: ii trece lui, ca-i om bun. Asa ca nu pune nici tu la inima, dushe!
ApreciazăApreciază
Vă mulţumesc frumos .
@Manole,

Aşa mult îmi plac rândurile dăruite, încât, gândesc, ar fi păcat să nu fie citite de mai multă lume. Le preiau, le inserez în text, evident cu link către autor şi semnătură.
Aha, deci mâine… mulţam fain 😉 🙂
Cu mult drag :
calde îmbrăţişări,
Sibilla
@Augustin,
Asta da, vizită !!!
Hvala lepo druje ! 🙂
La noi pe Sfinx, Oaspeţii sunt întâmpinaţi astfel :
Şi din partea me, cu mult respect :
Mare mulţămire, acu, mă fugăresc rapido, până nu mă prinde Şefu, la sbor să duvănesc samo jedna tigareta, timp în care, fumaţi voi pipa păcii 😉 🙂
De nins, cam are Cerberului de Sfinx de ce-i a tăt ninge… nah… OM e, şi încă unul cum rar se mai întâlneşte pe mioriticele plaiuri , je istina 🙂
numai bine, sănătate, bucurii şi … putere, să reuşim să le depăşim pe toate.
respecte,
Sibilla
@Leo,
Raportez Şefule, nea Augustin zâce să mă ierţi musai că-s mică, paşnică şi inofensivă, seriosno, duşo 🙂
Pentru tălică, cu mult drag :
Dosta, natrag pe redute sibilino… zdravo duşo, plec să caut arătarea ceea, să-i rup capul, di tentacule, te ocupi tu, Şefu 😉 🙂
Sibilla
ApreciazăApreciază