Blagovestenia

Blagovestenia

bunavestire

Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.
„Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.

Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.” (Luca I, 26-38).

cuc1

Buna Vestire in calendarul popular

Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se in

tampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Adrian Cocosila
Sursa : www.crestinortodox.ro

Tradiţii :
De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!

Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita in popor si boala cucului, aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: „Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!”

Dupa cum stim, la Bunavestire este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt „personaj” central al acestei sarbatori. In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, avand un pronuntat substrat sexual; in acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul in care tanara fata ramane gravida dupa ce a mancat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul.

(Observator.com; Monitorul de Suceava)
Sursa : www.crestinortodox.ro

Sibilla

informaţii preluate de pe surse

imagine preluată de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Blagovestenia

 1. Bine te-am gasit, sis! 🙂
  Aceasta sarbatoare este un prilej de bucurie negraita.
  Minunata postare, plina de invataminte, asa cum ne-ai obisnuit.
  Entuziasmul tau ne striga: „Inimile sus!” si ar trebui sa incercam sa primim lumina in suflete.
  Atat de mult ne-am obisnuit cu vestile triste de zi cu zi si intr-atat viata noastra sta sub semnul grijilor, al stresului, al amagirilor, al simulacrelor de tot felul si al cenusiului cotidian, incat chiar si cei care si-au pastrat aprinsa candela plapanda a credintei abia daca mai pot percepe, prinsi in mijlocul intunericului acestei lumi, intelesul acestei mari Sarbatori.
  Ma bucur mult fiica sibillina ca tu stii sa auzi vestea buna cea mai presus de lume.
  Si fiindca esti o mare iubitoare de poezie, iti las in dar langa fereastra inimii, aceste versuri cantand minunea cinstita azi:
  „Ţesea cuminte ca întotdeauna
  Maria borangicul la război,
  Şi cum prin seară cădeau umbre moi,
  I s-a părut întâi ca intră luna,
  Atât de alb venea. Dar nici o rază
  Nu calcă mai uşor pe tălpi de vis .
  Şi s-a mirat ea: cine a deschis
  Larg poarta? Când s-a ridicat să vază,
  I-a nălucit acum că porumbelul
  Ei alb bătea din aripi lângă ea.
  Şi cum, sfioasă, fata-l mângâia,
  Arhanghelul dezvăluindu-şi felul,
  Nu s-a temut, nu s-a ferit de dânsul
  Cu îngerii se sfătuia de mult –
  S-a bucurat spunându-i: . .Te ascult..
  Arhanghelul tăcu, închis într-ânsul.
  Atunci s-a speriat, căci nici un sunet
  Nu-i pogora în suflet solul sfânt.
  Dar a picat ca moartă la pământ
  Când îngerul cu trăsnet şi cu tunet
  A fulgerat, neaşteptat, Bunavestire… ”
  (Ion Pillat – „Buna Vestire”)
  Zile binecuvantate, alaturi de toti cei dragi si calde imbratisari! 🙂

  Apreciază

 2. Sibilla zice:

  @Pescăruşul Argintiu,
  Aşe, aşe … cum zici tu sis 🙂
  Da io, suflet mic şi blajin, paşnic şi inofensiv, ce mă fac sis, hm … zâi, ce mă fac ? Trecu ziua şi n-auzii cucul cântând, dacă iau de bună ce se zice, am trăsnit-o-n firişiri 😉 :))
  Mare bucurie mi-ai făcut amintindu-ţi şi de mine, se impune să te dărui :


  O seară binecuvântată sis, pupici Marei şi numai bucurii !
  Sibilla

  Apreciază

 3. ionborgo42 zice:

  Niko,
  Azi este zi de sarbatoare.Buna Vestire.In vremuri vechi era o sarbatoare de echivalenta Rusaliilor care egala in importanta Pastele.Este prima sarbatoare a Primaverii.Nu vreau sa fac referire nici la Scrierile Vedice,Nici la scrierile Sumeriene si cu atat mai putin la Tamudul Iudaic ,daca am le-am lua ca referinte in traditia religioasa.Dar se cuvine sa respectam aceasta zi,de buna-vestire a nasterii a venirii lui Messia pe Pamant.Si daca am respecta adevarul istoric ,toate scrierile amintite au prevazut acest magnific fapt.
  De ce spun toate aceste?Sintetic?Deoarece se crede de catre omul mai putin instruit ca „scrierile inspirate” s-au facut in vremea Mantuitoruluyi pe Pamant si cel mult inca 150 de ani de la Ridicarea Lui la Ceruri.Scrierile crestine vind din adancul anilor existentei umane si continua si azi,prin fapte inchinate Creatorului.Prin asta inteleg eu devotiunea crestina si nu printr-un bigotism fanatic asociat unor scopuri oculte ,mercantile.
  Este o zi de bucurie pentru toti credinciosii in „Unul Singur Dumnezeu,Tatal” indiferent de cult sau confesiune religioasa.Lucrarea Domnului cu noi se face pe cai necunocute noua si mai ales pentru noi ,nu ca indivizi ci ca un tot.pentru oameni.
  Si Niko Draga ,de aici iti vine tie taria cand nici nu te astepti,de aici iti vine tie ajutorul atunci cand crezi ca nu mai ai niciun sprijin,
  Nu sunt credincios practicant ci un crestin simplu,Poate ceva mai informat.
  Pentru tine si cei dragi tie,crede-ma ,ca” va rasari Soarele si pe ulitza ta”Un gand frumos si cu mult drag,tata Borgo 🙂

  Apreciază

 4. mihaella1 zice:

  Zi cu incarcatura spirituala deosebita mai ales pentru credinciosi ,gandindu-ne la multimea traditiilor pe care poporul roman le pastreaza. Ne aflam asadar la un moment astral important, cel al echinoctiului de primavara, cand ziua este egala cu noaptea, deci putem spune ca ziua a invins noaptea si ca viata a biruit moartea.

  Apreciază

 5. maminineta zice:

  Ne dorim bucurie si implinire dar ce avem ? Ma doare sufletul cand vad atatea nedreptati.
  E gri pamantul….nu mai are culoare.

  Apreciază

 6. DrLyana zice:

  @Sibilla: Nici eu nu am auzit cucul astazi. Dar in Cluj nu prea stiu cate sanse am. Si a mai fost si vant si urat. A si nins… Asta ce mai inseamna?

  Apreciază

 7. Sibilla zice:

  Vă mulţumesc frumos, tuturor !

  @tati Borgo,
  Mare mulţămire pentru urări !!!
  Aşa să fie, pentru noi toţi, că loc sub soare este 😉 🙂

  Cu zâmbet primăvăratec şi cu bunul Dumnezeu,înainte !
  numai bine, Lumină, Senin, Bucurii, tati drag,
  Sibilla

  @mihaela1,
  Da, aşa este şi frumos şi limpede spus 🙂
  Şi e ziua-n care nu e bine să te cerţi cu nimeni, mai mult să te rogi la Tatăl, să te Lumineze să poţi să te rogi mai apoi pentru duşmanii tăi… 🙂

  Soare şi Zâmbet în Calea ta ! 🙂
  Sibilla

  @maminineta,
  Era o vreme când nu-mi doream decât prieteni… acum imi doresc numai tărie, sănătate, bucurii celor din jur şi mie un strop de linişte, să mă mai pot bucura un timp de puiul meu, de la … prieteni am tot primit la lectii şi corecţii… Dar, cât am putere să merg mai departe şi să zâmbesc zorilor de zi, Dumnezeu e aici !

  numai bine, împliniri din suflet vă doresc,
  Sibilla

  @drLyana,
  Înseamnă că se va ivi curând, curând un curtezan 😉 🙂 Succes !
  N-o vezi, se zice că dacă după vânt ninge, sufletul tău se va însenina curând, zic tracii, zic şi vracii 😉

  calde îmbrăţişări,
  Sibilla

  Apreciază

 8. DrLyana zice:

  Iti multumesc mult, Sibilla.
  Curtezanul exista… Atunci inseamna ca el e ALESUL dupa legende, nu?

  Apreciază

 9. Sibilla zice:

  După legende… e boare proaspătă…. 😉 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.