Vendete, orgolii, răzbunări,poliţe… ” alianţa ” ?

Vendete, orgolii, răzbunări, poliţe… ” alianţa ” ?

bani

Banii au miros! Politic?

REŞIŢA – Repartizarea de către Consiliul Judeţean către primării a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală din şedinţa de miercuri a dat naştere la discuţii, controverse, reproşuri.

Totul a plecat de la faptul că unele primării din judeţ au primit bani puţini sau chiar deloc. Şi, coincidenţă sau nu, răzbunare sau doar politică, nu au prea primit bani multe din primăriile ale căror primari sunt de la PSD sau PNL. Cât despre municipiul Caransebeş, acesta a primit… zero lei.

Dintre celelalte oraşe, cea mai mare sumă a primit-o Reşiţa, 13 miliarde de lei vechi, iar cea mai mică a primit-o Bocşa, cinci miliarde de lei vechi.

În şedinţa forului decizional de miercuri, primul care a luat cuvântul a fost consilierul Nicolae Ştefănescu.

După ce a detaliat toate proiectele care se pot pierde în localităţile Măureni, Turnu Ruieni, Doclin, Teregova, Ştefănescu a adăugat: „Nu e corectă această repartizare, dle preşedinte. Dacă s-a greşit în anii anteriori, nu trebuie să ne răzbunăm pe locuitorii acestui judeţ. Ştiu că nu vă este indiferentă nici o localitate din Caraş-Severin, dar demonstraţi acest lucru“.

Apoi a luat cuvântul consilierul liberal Ioan Cojocariu în a cărui opinie împărţeala banilor făcută de preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, „este adevărat genocid pentru Caransebeş. Avem atâtea proiecte, cum o să le finanţăm? Cred că acordarea a zero lei pentru municipiu e o greşeală pe care o veţi repara“.

După luările de cuvânt, preşedintele CJ a răspuns tututor nedumeririlor legate de împărţirea banilor: „Practica aceasta de a da preferenţial bani nu am instituit-o eu ci voi cei care vorbiţi azi, aici. Nu ştiu cum aveţi şi tăria să mai vorbiţi în condiţiile în care ştiţi cum s-au acordat banii, anii trecuţi, la primăriile PD-L. Mod de repartizare care a înglodat în datorii primăriile pedeliste şi Consiliul Judeţean. La câţi bani au primit unele din administraţiile care nu au primit azi puteau face şi duce la capăt zeci de proiecte. Ca să nu mai vorbesc de Caransebeş care cu banii primiţi de la guvernarea liberală putea construi şi reconstrui oraşul. Distribuirea de azi nu e decât o palidă echilibrare a unor bugete care au avut de suferit în ultimele şase semestre. Să vă aduc aminte domnilor de la PSD şi PNL cum s-au dat banii ani de-a rândul. Repet, această hotărâre nu e altceva decât o palidă echilibrare a unor nedreptăţi făcute în trecut. Tot ce nu se întâmplă azi ţine de trecut“.

Dintre comune, cei mai mulţi bani i-au primit primăriile Pojejena (opt miliarde de lei vechi), Fârliug (7,7 mld. lei vechi), Brebu Nou (6,5 mld de lei vechi) şi Bozovici (6,5 mld de lei vechi). Proiectul de repartizare a sumelor a fost aprobat.

În concluzie, după şedinţa CJ de miercuri, omul simplu poate deduce că, odată cu plata sumelor necesare primăriilor, se plătesc şi unele datorii mai vechi. Şi, chiar dacă această plată e justificată, nu avea oare dreptate Mahatma Gandhi când spunea că „ochi pentru ochi ne-ar duce la o lume de orbi“?
Nina Curiţa
Sursa : www.caon.ro

Primăriile PSD şi PNL vor primii banii înapoi ? Chiar aşa, unde sunt acei bani ?


12065696711986400779cibo00_scary_smiley_skullsvgmed

Ion Mocioalcă: „Respectul ţine de onoare“

Deputatul ne-a vorbit despre coaliţia de guvernare, criza economică şi despre schimbările de funcţii

Jurnal CS: Dle Mocioalcă, sunteţi veteranul parlamentarilor din Caraş-Severin şi cel mai în măsură să ne spuneţi câte ceva despre viitorul coaliţiei PSD-PD-L. Cum funcţionează această alianţă în teritoriu?

I.M.: Viitorul coaliţiei depinde, în mare măsură, de onorabilitatea oamenilor care au realizat-o. Să nu uităm că acest guvern a luat ființă cu scopul precis ca România să facă față crizei economice. Deci este normal ca, în interiorul acestei alianțe, să se ia anumite măsuri și, dacă este cazul, să fie făcute anumite compromisuri. Aceasta este politica. Coaliția are un viitor doar în situația în care deciziile care se iau sunt respectate de toată lumea. Trebuie să recunoaștem însă că, în teritoriu, alianța funcţionează ceva mai greu decât la centru. Iar acest lucru se întâmplă în special din cauza unor lideri locali care nu se supun în totalitate deciziilor conducerilor centrale ale propriilor partide. Această problemă este, pentru început, o problemă internă a celor două partide, până să devină un subiect de discuție în coaliție. Părerea mea este că alianța PSD-PDL poate dura ori foarte puțin, ori foarte mult. Totul depinde de felul în care șefii organizațiilor județene înţeleg să respecte ierarhia de partid și înțelegerile făcute la nivel național.

Jurnal CS: În ultimele zile mocneşte un conflict legat de modul de împărţire a banilor pe localităţi. Primarii PSD sunt nemulţumiţi. Se respectă o oarecare formulă sau împărţirea e una politică?

I.M.: În primul rând, trebuie să admitem că împărțirea banilor nu s-a făcut principial. Cred că este o problemă legată de gestionarea fondurilor, mai exact de faptul că acestea nu s-au alocat în funcție de necesitățile localităţilor. În continuare, contează mai mult culoarea politică a primarului și, de aceea, județul Caraș-Severin este astăzi în stadiul acesta de dezvoltare. Cine suferă de pe urma acestui algoritm politic? Populația, chiar dacă ea nu are nici o vină – oamenii au votat primarul pe care îl considerau cel mai bun pentru localitatea lor, fără să ia în calcul influența politică de care acesta dispune. Recunosc că prima mea pornire ar fi să susțin primarii PSD din județ și să pledez pentru proiectele acestora. Asta așteaptă și ei de la mine. Mai ales că, la sfârşitul anului trecut, când nu au mai fost fonduri la Consiliul Judeţean, au fost retraşi o parte din bani tocmai din conturile primăriilor PSD pentru a acoperi o serie de necesităţi ale întregului judeţ. Am înţeles atunci şi a fost corect, mai ales că am avut promisiunea că acei bani vor fi returnaţi. Lucrurile trebuie privite, însă, altfel acum. Există inclusiv localități cu primari PNL care sunt noduri de circulație și care sunt zone prioritare de dezvoltare, de exemplu Caransebeşul. Dacă investițiile în aceste localități sunt sacrificate pe criterii politice, pierdem foarte mult, pierde tot județul.

Jurnal CS: Criza economică e pe buzele tuturor. În Caraş-Severin se va resimţi la fel de puternic. Cum o să vă onoraţi promisiunile făcute oamenilor din Colegiul dvs? Aţi mai fost în teritoriu? Ce probleme ridică cetăţenii?

I.M.: Problemele pe care oamenii le au acum sunt, evident, de natură economică – salariile, locurile de muncă sau creșterea prețurilor. Acum, politicienii trebuie să înțeleagă faptul că, în cadrul unui județ, nu pot fi dezvoltate doar anumite colegii, iar restul să fie lăsate în paragină. Procesul de dezvoltare trebuie făcut unitar, la nivel regional, dacă dorim să aibă eficiență. Angajamentele pe care mi le-am luat în fața electoratului din colegiul meu vor fi realizate în acest mandat, în următorii patru ani. Toți cei care suntem aleși în județul Caraș-Severin avem o obligație față de electorat. Cei care nu înțeleg acest lucru și care cred că se pot folosi de poziția pe care o au pentru a continua răfuielile politice vor avea de pierdut la următoarele alegeri.

Jurnal CS: În Caraş există o serie de proiecte în derulare. Credeţi că judeţul nostru va ieşi curând din cenuşiul în care zace de atâţia ani? Cenuşiu din care nu a ieşit nici când erau pesediştii la putere…

I.M.: În mod paradoxal, cred că tocmai criza economică pe care România o traversează în acest moment este o mare oportunitate de dezvoltare pentru judeţul nostru, atâta timp cât va fi condus de oameni cu viziune. Investitorii privaţi vor fi mult mai atenţi la oportunităţile de dezvoltare existente în zonele pe care, până acum, le-au considerat neatractive. În plus, administraţiile locale vor face investiţii prin care să atragă la rândul lor alte investiţii private. Vor trebui făcute investiţii prin care să fie atrase către Caraş-Severin locurile de muncă care în acest moment sunt desfiinţate în alte judeţe. Judeţul nostru are puterea de a ieşi din cenuşiul în care zace de atâţia ani, dar cu o singură condiţie, va trebui să fie condus de oameni responsabili, cu viziune şi care au o strategie foarte clară şi coerentă în ceea ce priveşte dezvoltarea întregului judeţ, nu numai a localităţilor în care sunt primarii propriului partid.

Jurnal CS: Cetăţeanul de rând contestă schimbările din funcţii care se tot fac. De ce partidele de guvernare trebuie neaparat să-şi pună oamenii lor în funcţii cheie?

I.M.: În primul rând, consider că trebuie să clarificăm un lucru. Nu cetăţeanul de rând este cel care contestă schimbările din funcţiile de conducere, pentru că interesul său nu este cine conduce instituţia. Interesul cetăţeanului este ca instituţiile publice să funcţioneze eficient şi să îl ajute în rezolvarea problemelor pe care le are. Cei care contestă aceste schimbări sunt reprezentanţi ai partidelor politice, persoane pe care nu cred că doriţi să îi băgaţi în rândul cetăţenilor obişnuiţi. Este normal ca o coaliţie, odată ajunsă la guvernare, să îşi pună proprii oameni la conducerea instituţiilor publice deconcertate. Altfel nu va exista nici o garanţie că politicile pe care acea coaliţie le va stabili la Bucureşti vor fi aplicate ca atare şi în teritoriu. Şi, la numirea conducerii la diverse instituţii, am ales să respectăm un protocol.

Jurnal CS: Aveţi să-i reproşaţi ceva partenerului dvs de coaliţie din Caraş, şefului PD-L Sorin Frunzăverde?

I.M.: Nu cred că reproşurile sunt cele care fac lucrurile să meargă bine, ci alt tip de fapte. Pot însă să spun altceva. Cele două partide care formează coaliţia de guvernare în acest moment au convenit asupra unor înţelegeri la nivel central, iar respectarea acestora, dincolo de eficienţa actului de guvernare, este o problemă de onoare. În respectarea acestor înţelegeri trebuie să fie implicaţi toţi liderii de la nivel judeţean ai celor două partide. Modul în care PD-L Caraş-Severin înţelege să se comporte este, în primul rând, o problemă internă a PD-L şi abia ulterior o problemă a coaliţiei de guvernare. Sper că în cele din urmă domnul Frunzăverde să se dovedească o persoană de onoare.

Jurnal CS: Vă mulţumim.

Nina Curiţa

nina.curita@informmedia.ro

Sursa : www.caon.ro

Mascaradă ! Noi, ai cui suntem, domnilor , că tot n-am aflat… ??? ” Mariaj cu năbădăi… vă doare-n pix şi noi amărâţii, suferim ! Halal guvernare !

vampire_smiley

15 la 15 … dar.. :

În condiţii de egalitate perfectă, cincisprezece consilieri PD-L, cincisprezece PSD+PNL, un singur vot, cel al preşedintelui CJ, Sorin Frunzăverde (foto stânga), a făcut diferenţa, astfel încât, în cele din urmă, opoziţia a mai contat doar la impresia artistică, deşi unele din argumentele puse pe tapet au fost chiar valabile. Astfel, consilierul PSD Nicolae Ştefănescu (foto dreapta) invoca faptul că „primarii PSD au demarat, în anii trecuţi, o serie de proiecte pe Măsura 3.2.2, vizând modernizarea satului românesc, deci, şi a celui cărăşean, şi au, acum, nevoie de cofinanţare“. Ştefănescu a oferit drept exemplu primăriile Măureni, Turnu Ruieni, Doclin, Teregova, Ciudanoviţa şi Gârnic, care, în total, au în derulare proiecte de ordinul milioanelor de euro. Totodată, el a amintit faptul că, la rectificarea bugetului judeţean din decembrie 2008, „de la aceste primării, care aveau bani pentru contracte angajate ce urmau să se desfăşoare, CJ a luat zece miliarde de lei, cu promisiunea că banii vor fi daţi înapoi“.
Sursa : www.24h-online.ro

Va să zică : Berzasca primeşte 200 000 lei, Naidăşul ( + Lescoviţa ) primeşte 430 000 lei… dar, Fârliugul ia bine mersi 750 000 lei, Bozoviciul 650 000 lei … Socol doar 300 000 lei … în fine, eu nu mă pricep la finanţe, dar ca simplu cetăţean, român de rând, o-mpărţire echitabilă chiar să nu se poată ? Ce vor să-nsemne răbufnirile de orgoliu şi răzbunările pe criterii politice, oare nu Judeţul Caraş-Severin are în cele din urmă de pierdut ? Eu zic că da şi… e păcat ! Cănd se va renunţa la vendete şi ne va interesa DOAR soarta judeţului… ???

Da… ochi pentru ochi şi-o lume de orbi … în acest ritm, ne ducem dracului, CU TOŢII… căci, aceasta nu e alianţă ci, MASCARADĂ ! Tot ce ne rămâne e să ne rugăm : Doamne, ai milăde noi ! Se vor trezi românii să-i taxeze şi pe ăia şi pe hăia… că, vorba aia, noi, ai cui suntem ???

Sibilla

articole preluate de pe surse : http://www.caon.ro şi http://www.24h-online.ro

imagini preluate de pe google.ro


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vendete, orgolii, răzbunări,poliţe… ” alianţa ” ?

  1. Pingback: Relatare “realistă” a unei vizite la Bruxelles (X) « Gabriela Savitsky

  2. Sibilla zice:

    @Gabriela Savitsky,
    😉 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.