Dragobete cu Mile şi Ramona Cărpenişan ! Ziveli MRC !

pic_18422

Dragobete cu Mile Şi Ramona Cărpenişan ! Ziveli MRC !

925908fe0e1c57

Azi, Mile Şi Ramona Cărpenişan spun : DA !!! Se cunună de Dragobete ! Casă de Piatră, musai mulţi Mile şi Ramo mici, pui de zâmbet, sănătate, fericire, Lumină, iubire şi împliniri !!! Dragobetele să vă fie talisman al norocului, simbolul Iubirii vostre, mereu ! Fiţi binecuvântaţi MRC !!!

674b1b7ebede30

Mulţi ani trăisască, Mirii să trăiască, La Mulţi Ani !!!

Ziveli MRC !!!


iubesc-dragobetele

9dad85315ad1b9

Duşo Leo, Dragobetele să-ţi fie mereu aripă , licăr de Lumină, petală a Iubirii , respiraţia sufletului !

70ab4a84de4553

Ziveli Leo !

dragobete-balon

DRAGOBETELE

Este ziua lui Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, ce ne aduce iubirea in casa si in suflet.
Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.
In mediul rural, in special, traditia straveche, riturile vechilor traci raman inca vii. Romanul de aici isi mai aduce inca aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor, care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate de sarbatoare si porneau cu voie buna inspre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana inspre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat, si nu unul oarecare, ci acela care le indragea. De isi prindea aleasa, acesta ii fura o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala „Dragobetele saruta fetele!”, mult indragita de fetele nerabdatoare, ce purtau in suflet speranta primirii a cat mai multor sarutari, ce erau menite sa le aduca acestora dragoste pe deplin in viitor. Un alt obicei al fetelor era de a strange omatul netopit, apa de ploaie sau de izvor, pe care o considerau ca avand efecte magice asupra lor atunci cand o foloseau, intrucat deveneau mai frumoase si mai dragastoase.
Flacaii stransi in cete sau multimile de fete obisnuiau ca, in ziua de Dragobete, sa isi cresteze bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel frati, respectiv surori de cruce.
Traditia mai spune ca, in aceasta zi, cand biserica crestina sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan, oamenii isi intrerupeau toate muncile, curatandu-si si aranjandu-si insa casa, pentru a-l intampina sum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci insotit de asa-numitele zane Dragostele, ce le sopteau vorbe de amor indragostitilor.
Fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete.

port_popular_rasinari

Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. Pacat insa ca foarte multi i-au uitat semnificatia si au substituit-o cu sarbatoarea vecinilor nostri occidentali, aceea a Sf-ului Valentin, ce nu are nici o inrudire cu mitologia populara romana. Insa romanii care cunosc legenda lui Dragobete o celebreaza pe 24 februarie a fiecarei primaveri. Nu uitati nici voi ca iubirea este la ea acasa!

Madalina Marcu
Sura : www.e-scoala.ro

dragobete-18314

Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.
Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un „nas cosmic”, oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se „logodesc” in acesta zi.
Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc „pasare” insemnand chiar „mesaj al cerului”.
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii…

dragobete

De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.

In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e „nascuta din surasul zanelor”) si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.

1118120

La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita „zburatorit”. Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.

Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza are loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.

sarut_0

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie „pedepsite” de Dragobete. Chiar daca mai „pedepsea” femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.

Sursa : www.traditii.ro

La Mulţi Ani, Mircea Badea !!!

mircea-badea

0baa5fbe2550dd

Cele mai frumoase urări pentru cel născut de Dragobete, Mircea Badea ! Îi urăm să aibă parte de Iubire… câtă poate duce, împliniri, sănătate şi să ne fie mereu zâmbet ! La Mulţi Ani Badea !


2a59d6e1b18495

Ziveli Mircea Badea !

56147728img_4686

Sărbătoarea Iubirii să vă fie Lumină, vouă, tuturor ! Iubiţi româneşte !

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

informaţii preluate de pe surse-google.ro


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Leo dixit, Oaspeţi, Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dragobete cu Mile şi Ramona Cărpenişan ! Ziveli MRC !

  1. Casa de Piatra si implinirea tuturor dorintelor.
    O zi minunata iti doresc prietena draga si salutari printisorului

    Apreciază

  2. Sa le fie viata plina de lumina si de dragoste, tinerilor miri, atat de iubiti si de apreciati! 🙂
    LA MULTI ANI si sa fii iubita sis, de ziua Dragobetelui!
    LA MULTI ANI, Mircea Badea, un vesnic indragostit de dreptate si adevar, dar si de frumusetea limbii romane!
    Calde imbratisari si sarutari tie si zimbrului din inimioara ta, vrednicul Zoran! 🙂
    Un mic dar de suflet, cu drag:
    http://art-zone.ro/poze/Branduse_de_primavara_mov-921.html

    Apreciază

  3. agnosticus zice:

    De Dragobete, îmi vin în minte cuvintele lui John Lennon: ”Make love, not war!” Îmbrățișări călduroase, scumpă prietenă.

    Apreciază

  4. ionborgo42 zice:

    Cand vezi tineri asa frumosi si fericiti precum Ramona si Mile,zau ca te apuca asa o nostalgie si o dragoste de nici cuvinte nu mai ai.
    Sa le dea Domnul multa sanatate si fericire si daca se poate si ceva noroc peste.
    Zile frumoase va ureaza ,tata Borgo.

    Apreciază

  5. Sibilla zice:

    Vă mulţumesc frumos, tuturor !
    Am sosit, un pic răcită, o parte din suflet încă la Cimişoara şi .. zâmbete cu mine, aici la Răşiţa ! A fost … ei, urmează să povestesc ce şi cum, curând 😉

    @Jamess Crissilv,
    Tinerii căsătoriţi sunt superbi şi da : Casă de Piatră !!!
    calde îmbrăţişări prieten drag, numai bine,
    Sibilla

    @Pescăruşul argintiu,
    Să dea Dumnezeu, să rămână mereu cum sunt acum, Mile şi Prinţesa sa Ramona, frumoşi, iubitori, calzi !
    Pupici Marei, o caldă îmbrăţişare ţie sis, numai bine şi : Să fii iubită !!! 😉 🙂
    preţuire,
    Sibilla

    @agnosticus,
    Călin, o surpriză plăcută tare vizitele tale, mereu îţi simt zâmbetul, prieten drag …Dobrodosli !!! 😉 🙂
    ” Avem toti darul asta al iubirii, dar iubirea e ca o planta pretioasa. Nu poti s-o accepti doar, si apoi s-o lasi in dulap, gandindu-te ca se va descurca singura. Trebuie s-o uzi. Trebuie sa ai grija de ea si s-o hranesti. ” … JL
    îmbrăţişări sibiline prieten drag, simt c-ai să le simţi roua … 🙂
    Sibilla

    @tati Borgo,
    Aşa-i că-s frumoşi … şi Doamne, calzi, frumoşi, atât de ei şi de OAMENI, oameni MINUNAŢI ! 🙂
    ” Dragostea e raspunsul; stii asta sigur. Dragostea e o floare: trebuie sa o lasi sa creasca. ” Lennon
    Ei citesc tati Borgo, şi-i bucură urările şi gândurile prietenilor de suflet !
    Numai bine, calde îmbrăţişări, sănătate tati drag 🙂
    Sibilla
    P.S.Am, fost cuminte, atât cât pot eu 😉
    Niko-fiica de tati Borgo

    Apreciază

  6. eugenia reiter zice:

    nu stiu cui sa urez mai intai ceva:)
    tuturor
    si tie
    dragoste cat cuprinde
    in forma ei cea mai frumoasa

    Apreciază

  7. Sibilla zice:

    @eugenia reiter,
    Mulţămiri ! 🙂

    Să ai parte de Iubire mereu şi mereu şi mereu 🙂
    calde îmbrăţişări,
    Sibilla

    Apreciază

  8. Pingback: Iubirea – forţă, echilibru, viaţă… Dragobete « Sfinxul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.