Nuntă, măăă … svadba,svadba, svadba … se însoară MILE !!!

Nuntă, măăă …. svadba, svadba, svadba … se însoară MILE!!! ( I )

Later Edit …

mile

23 februarie 2009 – MILE CĂRPENIŞAN – desemnat OMUL ZILEI în blogosferă, în semn de RESPECT şi PREŢUIRE ! Detalii la MC Gogoo

” Mile Carpenisan scrie. Da, pe blog, cum face toata lumea. Amintiri care dor, amintiri triste dar atat de reale! Povestiri din iad:

“Ne uitam impreuna la sutele de cadavre inca calde printre care faceam slalom; la masini fumegande pe parbrizul carora s-au intins creieri; la femei carbonizate impreuna cu copilul pe care il strangeau in brate; la mujahedini inarmati cu mitraliere si pituliti in cate un sant din fata unei case bombardate. ”

” Am citit seria de posturi despre EA si am ramas… hai sa spun impresionat desi nu este cuvantul cel mai potrivit. Senzatia este greu de descris. Citind ce a scris Mile ma simt mic. Atat de mic si imi dau seama ca nu ne apreciem valorile. Ca le renegam…. Ca pana in ziua in care fiecare din noi o sa ne intalnim cu EA suntem mici, neinsemnati insa nu in mana destinului… ci in mana unor indivizi care croiesc destine. Care pot cu un cuvant sa te trimita in iad sau sa te scoata de acolo in numele zeului caruia se inchina: Banul!

Respect Mile! ”

blogul lui Mc Gogoo


pic_0716

Mile, Mile Cărpenişan … Mile al nostru!!!

” Cei care vor, totusi, sa vada ce a facut Mile Carpenisan pentru Antena 1 au de parcurs un drum foarte scurt: pana la arhiva televiziunii din Baneasa. Acolo ii asteapta sute de casete video pe care Mile Carpenisan a filmat dezlantuirea stihiilor din oameni si natura: razboiul din Irak si cel din Kosovo, revolutia din Belgrad, rapirea ziaristilor romani in Bagdad, infruntarea dintre un reporter convins de adevarul spuselor sale si un presedinte fara prea multe convingeri, tsunami-ul din Indonezia, inundatiile din Banat si Moldova.

Cei care vor sa inteleaga de ce a plecat Mile Carpenisan din Antena 1 trebuie, insa, sa iasa din arhiva. Sa-I priveasca pe oamenii din jur, sa vada pe ce fotolii stau si cum s-au catarat acolo. Sa ii intrebe cum pot sa uite ca respectul nu are functie, jurnalismul nu are hormoni iar dreptatea nu are ranchiuna. Sa incerce sa inteleaga de ce au uitat ca si ei credeau, candva, mai mult in meserie decat in razbunari absurde. Si, in final, cine va avea toate curiozitatile astea, va afla ca Mile a castigat, azi, singurul razboi care conteaza: cu sine insusi. ”

Oana Dobre

( sursa : gilas.weblog.ro )

Să fie cineva care să nu-l cunoască pe Mile? Nu există, nu e casă în care Mile să nu fi intrat, nu e om să nu fi aşteptat cu nerăbdare să zică şi Mile, aşa ne gândeam: „cutare a zis, aşteptăm părerea lui Mile, el ştie cel mai bine…”, da, românii în Mile au avut şi au încredere, pentru că Mile mereu a ajuns primul oriunde-n lume, pentru că Mile mereu a ştiut tot, pentru că Mile şi-a respectat meseria şi pe noi, pe el, Mile al nostru! Sigur că merită să ne bucurăm pentru el … Mile e … MILE!

” Se facea ca e vara. Ieseam cu “prieteneii” la un peste. Unde sa mergem suntem din Banat deci asadar Dunare. Acolo am si eu o tragere aparte de inima. Bunicii mei au trait in clisura. Nu au trait degeaba. Au fost cei care au infiintat prima scoala din zona si au alfabetizat majoritatea localnicilor. Oameni curati fie ei sarbi sau romani toti stiu numele Kerpenisan pe clisura. (acesta este numele meu real de familie doar ca niste tanti de la primarie au avut grija sa nu mai fim o familie: pe bunicul meu il chema Kerpenisan pe fiul sau [tata] il cheama Carpinisan iar pe mine Carpenisan. Parca suntem N familii.) Cunosc clisura asadar ca si Timisoara. Oamenii de acolo imi sunt intotdeauna dragi. Normal doar ma iubesc neconditionat pentru simplul fapt ca bunicii mei i-au invatat “azbuka”(abecedarul). Wow si m-au mai si vazut si la televizor. Pentru niste suflete atat de simple asta e mare lucru. Te primesc acolo ca pe un Zeu. ” ( Mile )

Da, Gospodin Kerpenişan, deda lui Mile, şi-acum pomenit în Klisură, omul ce i-a-nvăţat carte ! Un nume respectat ! Nu există român, sârb în Klisură să nu fi auzit măcar din spusele bătrânilor de Gospodin, învăţătorul lor !

” Am ajuns sa aflu si eu in sfarsit ce ma leaga de Kosovo atat de mult. Sa ii spun destin sa ii spun coincidenta? Nu stiu dar ce stiu e ca strabunicii mei sunt ingropati in pamantul ala. Au murit luptand pentru Kosovo si la noi la sarbii e o gena care ne face sa ne iubim familia sa ne respectam si sa nu ne uitam mortii. Si tocmai de aceea am ales aceasta melodie “Poslednja pesma o tebi” si acest titul. Piesa are niste versuri sugestive din care va traduc atat:

” …Si intotdeauna oficial promit , dar stiu in sinea mea ca mint, ca voi inceta sa imi amintesc si ca acesta este ultimul cantec despre tine…”

” Ei bine dar Kosovo nu e doar un punct pe harta asa cum e vazut de cei ce impart cu pofta dreptatea lor. E totusi locul acela sfant in care si pentru care pamantul de acolo a fost imbibat cu sange sarbesc. Nu sarbii au inceput sa omoare. Abia dupa mai bine de 20 de ani de orori comise de albanezi le-au sarit balamalele de la usi si au plecat spre sud sa le aplice o corectie zdravana musulmanilor. DA. Din pacate a fost cam zdravana si asta a dus la alte drame si alte morminte au rasarit. Noi cimitire s-au umplut si prea multe femei s-au imbracat in negru. Si-au plans copii si barbatii prin biserici sau moschei cand nu era nevoie ca marmura sa fie spalata cu lacrimi. ”

Da, Mile, da … Kosovo je srce Srbije !

” Am cunoscut un tanar in tineretea mea… . Imi spunea intr-o dimineata la o cafea ca e sigur de cateva lucruri in viata. Printre acele certitudini erau si principii: servesti incasezi, comanzi platesti. Si-a ghidat actiunile si gesturile ani si ani dupa aceasta credinta. A asteptat apoi sa se traga linie sub calcule si a imbatranit asteptand.

De curand l-am revazut. Era altfel. Bunul simt i s-a ascuns undeva in adancul sufletului. Principiile de o viata i-au fost scuipate , calcate in picioare si batjocorite.

Ma uitam la el si nu mai era tanarul pe care il stiam. Nervos, satul, suparat, dezamagit, nedreptatit si deja albit. Stiam ca in anii astia s-a sacrificat pentru ceea in ce credea, ca a auzit ipocriziile unora in timp ce nu mai avea nici macar zambet pe buze si in viata, ca a ascultat povesti de adormit copiii atunci cand i se refuza sa faca ceea ce demult dovedise ca stie sa faca si ca oricat s-a opus ALTII AU HOTARAT SA II INTOARCA SPATELE FARA ”SA PLATEASCA NOTA”.

Acum e iar dimineata. Ne privim direct. El e pe degetul meu. E FLUTURELE care a fost tanar. NU mai are aripi. Atatia conti i le-au retezat. Imi aminteste cu privirea trista cat de mult isi mai dorea sa zboare. Si totusi a ramas puternic.

Ma priveste direct in ochii, din oglinda dimineata. ”

Şi-a trecut vreme, ani, o viaţă de OM … şi aripile au înmugurit, şi Mile scrie, da oameni buni, Mile scrie şi eu nădăjduiesc să văd în toate casele cartea : ” MILE ” …

Vrei să-l descri pe Mile, simplu, cuvintele sunt : OM, jurnalist, luptător, Respect, Demnitate, druje Mile, ortak, prieten de suflet, curaj, har, iubire, credinţă, zâmbet, zbor, senin, răni, Srbija, România, linia-ntâi … continuaţi voi, eu sunt unul din cei ce-l cunosc, e parte din sufletul meu, e Mile, mereu Mile … Când spui : Mile Cărpenişan, mai întâi zâmbeşti, zâmbeşti cu drag, respect, admiraţie, dor, speranţă … zâmbeşti a Mile, cu Mile, e mereu acolo, zâmbetul lui Mile, tresărindu-ne poftă de viaţă, renunţare la renunţare … în adâncul sufletului său, trebuie că simte că ne-a dăruit curajul de-a lupta cu orice şi oricine şi, cu Dumnezeu înainte !

pic_0744

1ded5aef245ca1

EA, Ramona lui Mile … je lepa !

” Alteori ca acum in aceste zile cu doar cateva ore inainte de o clipa pe care nici nu o doream ….visam doar… atunci la o alta EA. Visam la o regina mai altfel pentru totusi “nebunul de alb”. Visam la o fata morgana. Visam in acea noapte in mijlocul unui infern la o Ramona – o cadana balcanica. …Visam la cineva care sa semene cu ceea ce imi definea mie pe timpuri ideea de o altfel de EA … EA – Ramona

Si….DA o sa zic DA pe 24 februarie….

P.S. Trebuia sa scriu asta pentru ca multa lume pune intrebari indirecte. ( Mile ) ”

” Alo, Niko, Ramona lui Mile sunt, eşti bine ? … Dai un semn în caz de ceva, suntem alături de tine … ” …. şi recent : ” da, Niko, în blugi, abia aştept să ne cunoaştem, te aşteptăm cu mare drag … ” …

Dar eu … he, he …. Ramo şi Mile, ştiu deja că-i iubesc, şi ei pe mine, sunt suflete pereche şi da, merg, o dată se-nsoară sârbul nostru, Mile şi Ramona Cărpenişan, prietenii mei de suflet ! Măicuţa me, Doamne, va să zică blugi … dobro, blugi să fie, cum să nu-i iubeşti, n-au fiţe, sunt Oameni Minunaţi, prieteni cum rar mai întâlneşti, bine, Mile e mai afurisit … auzi la el, să mă ucidă-n puterea nopţii cu reţeta lui ultrasecretă ( sîc! mie mi-a dat-o … ) de friptură la tavă, şi-am să zic ca el : ” garantat, îţi lingi şi dejtele ” !

Am avut nopţi în care credeam că sunt singură, ce vorbeşti … messul licăre … ” hei, suntem aici, oricând ai chef de vorbă .. ”, şi ne porneam, cu Mile şi Ramo să tot povesteşti, apoi muzika srpska, Lepa Brena, Balasevic, Goran … şi ne prindeau zorile, sau, scriam, citeam, din când în când iar licăritul messului ” mai poţi, Niko ? .. ”, e minunat să ştii că sunt lângă tine, aproape că ne atingeam aripile sufletelor, respiraţia sufletelor atât de binefăcătoare … Hvala lepo za sve, MRC ( Mile şi Ramona Cărpenişan ) !!!

pic_18421

MRC ! … insist, vrem musai Mile mic, când o fi să fie, da noi om fi pe-aproape , claro !

Cum care noi, noi toţi ! Că dacă e să-l întrebi pe Mile, el începe cam aşa : ” Morde, fratele meu, Groparu, fratele meu, Ursu, fratele meu, Petreanu, fratele meu, Ciutacu, Bota, Crivăţ… fratele meu, Corina , a noastră, Oana Dobre ortak, Sibilla, de-a noastră …. şi uite-aşa o ţine … Aşa e Mile al nostru, el e !

Multe mai am de zis, vă las şi pe voi să mai ziceţi, că dacă zici Mile, e-un roman, un roman departe de-a fi la final ! Bravo şi cinste părinţilor săi ce l-au crescut şi educat cu şi spre dragoste de oameni, Sincere Felicitări, se-nsoară feciorul lor, prietenul nostru !


ZIVELI MRC !!!

– va urma –

Sibilla

muzika srpska – youtube

poze – sursa MRC

informaţii – strict ” confidenţial ”

Balasevic – Portret zivota mog … :


Cortina nu s-a tras, Actorul, rămâne pe scenă … urmează Reprezentaţia …

” În 1989 capatam “libertatea” alaturi de ceilalti romani .Zece ani mai tarziu, in 1998 am mai primit un dar, UN PRIETEN… atunci l-am cunoscut pe MILE. In 1999 MILE a plecat pe frontul din Jugoslavia, el este cel care a transmis romanilor , pe limba lor, ceea ce li se intampla fratilor sarbi.Este primul jurnalist roman care a intrat in casele dumneavoastra cu vesti despre ceea ce se intampla celor ce se afla de atatia ani alaturi de casa voastra, sarbilor, vecini si frati.Simteam ca ii este greu sa povesteasca fara ura si cu durere in suflet, cu mult profesionalism , despre ce se intampla acolo… MILE e jumatate sarb.Cealalta jumatate e roman si pentru ei si-a sacrificat multe nopti si zile, ani din tineretea lui, ca romanii sa afle primii despre ce se intampla in lume si in tara,despre ce li se intampla oamenilor. Nu e usor sa fii numai acolo unde miroase a sange, a fum, a praf de pusca…. sa vezi timp de zece ani mii de morti la picioarele tale,sa fi singur cu EA printre mii de cadavre din razboaie, din inudatii, din accidente, sa alergi printre gloante, in razboaie care nu sunt ale tale , inarmat doar cu o CAMERA DE FILMAT si un MICROFON pe care a fost inscriptionat INTOTDEAUNA , antena 1 . Imi este foarte greu sa vorbesc despre MILE. Am trait alaturi de el timp de zece ani aproape clipa de clipa, nopti lungi la telefon prin care am auzit tipete de disperare, rachete, voci care vorbesc toate limbile pamantului, zile si nopti de munca de televiziune, drame ale oamenilor de pretutindeni, oameni despre care ati aflat si dumneavoastra, telespectatorii.Nu e usor sa traiesti dramele atator oameni, nu e usor sa fi parintele unui astfel de copil…. Mult respect parintilor care au stiut sa-l educe cu respect si dragoste de oameni si mai apoi sa-l sustina cu inima plina de lacrimi, fara insa a-l intoarce din drumul pe care si l-a ales !!!!!! Ca sa ne mai descretim fruntile un pic, va spun ca nu e deloc usor sa fii in spatele lui MILE. 🙂 E al draqului de greu sa lucrezi cu MILE pentru ca are un “defect”… e PROFESIONIST … reporter special si corespondent de razboi, un JURNALIST, in adevaratul sens al cuvantului. Entuziasm, dragoste, cosmar, agonie si extaz sunt cuvintele care pot caracteriza momentele din viata jurnalistului MILE CARPENISAN. Dar acum Mile este intr-un moment frumos al vietii lui si as vrea sa uite pentru cateva clipe de tristetea care-l inconjoara zi si noapte , atunci cand isi pune capul pe perna si inchide ochii. Vreau sa viseze frumos, sa fie FERICIT si inconjurat de multa DRAGOSTE si RESPECT din partea oamenilor, a telespectatorilor, pentru care si-a dedicat 10 ani din tineretea lui. Cortina nu s-a tras…. ACTORUL ramane pe scena… urmeaza REPREZENTATIA… ”

je_journaliste

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Oaspeţi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Nuntă, măăă … svadba,svadba, svadba … se însoară MILE !!!

  1. SuKaRiT zice:

    Casă de Piatră! Să jucăm şi la Nunta de Platină! 😀

    P.S. Miresei, ţine mult Olteanca mea să-i trimeată-n dar un făcăleţ. Nu-i nou, da-i rezistent…. Să-l ţie pe-aproape, în caz că se nărăveşte Mirele… 😛

    Apreciază

  2. Mile zice:

    @sibilla :
    m-ai facut praf 🙂
    @sukarit
    😉 si a mea e jumate olteanca dar ii mai prinde bine un facalet 🙂 multumim de urari

    Apreciază

  3. Sibilla, exact cum zice Mile, si pe mine m-ai facut praf cu ce ai scris! Mai rar un prieten sa scrie atat de sensibil despre prietenul lui. Sunt de acord cu tine – sarbul Carpinisan e un jurnalist profesionist, un reporter adevarat pe care-l urmaream cu placere pe cand lucra la Antena, si caruia, din cand in cand, ii citesc blogul. Felicitari tie, felicitari lui Mile si „Casa de piatra” alaturi de foarte frumoasa-i mireasa!

    Apreciază

  4. leo zice:

    Na, dacă pentru Nikoloave n-ai vedea dedicăţii la svadba zânei cu kralji Mile, măcar mie să-mi fac dedicaţie…
    http://www.trilulilu.ro/leo007/9dad85315ad1b9
    că tot cu spart de pahare-i modelu… 😉

    Apreciază

  5. leo zice:

    că nu scapă el mirele de vals, chiar dacă-i place…
    http://www.trilulilu.ro/lucian1955/e09fc7c3e7d49e

    Apreciază

  6. leo zice:

    că doar ştie tătă lumea, că naşe mile…
    http://www.trilulilu.ro/godutza/633610bf477b12

    Apreciază

  7. Sibilla zice:

    Oameni buni … sunt fericită, pentru MRC, nah, îi iubesc şi gata 🙂

    @ŞuKăRiT,
    Mile al nostru se însoară …
    Io tre să dau dedicaţiuni specialna, samo za sve prijatelna ( sper să fi zâs bine că iar mă măscăreşte Şefu Leo 😉 ) ….. va să zică, un dar muzical :

    Duminică frumoasă, ŞuKăRit, pupici trandafiraşilor şi, marţi oriunde-am fi, ridicăm paharul pentru mirii noştri dragi 🙂
    Sibilla

    @MILE,
    ce zisăşi, estem şi olteancă …. he, he, ai pus-o 😉 🙂
    Samo za Mile :

    şi de la Ramo pt Mile ei :

    ZIVELI MRC !!!
    Ne bucurăm mult pentru tine,Mile, pentru voi doi, dragii noştri dragi 🙂
    Ramoooooooooooooooooo …. Mile zâse civa de-un făcăleţ, nu vurse dar se scăpă, dă-i !!! :))
    Să fiţi iubiţi şi binecuvântaţi MRC !!!
    Sibilla

    @Simona Ionescu,
    La noi în Klisură, Mile e MILE, e ca un sfânt, cine se ia de Mile se ia de noi toţi 😉
    A ştiut mereu să fie OM, şi îl iubim şi stimăm pentru că merită, ne e drag sârbul , e un big cu suflet mare 🙂
    Un dar muzical, în cinstea mirilor :

    Duminică zâmbitoare şi numai bine !
    respecte,
    Sibilla

    @Leo,
    Cerbere, dedicaţiuni face sibilina, nu tălică, o aripă am, şi încă ce aripă bre Mile de Sfinx 😉 🙂 … :


    Propun şi io neşte dedicaţiuni pentru Mire, a se juca pe mese, nah … :


    Nuntăăă măăăăăăă ….. 🙂
    Sibilla

    Apreciază

  8. Sibilla zice:

    @duşo Leo ,
    Dobro !
    Deci, nu mă las , sunt pui de sârb !
    Pentru NASE MILE, cu tot dragul si respectul si admiratia, din tot sufletul meu sibilin, dar, de la noi toti, toti, ce-i care-l preţuim, dedicaţie :


    Ziveli MRC !!!

    Şi pentru tine că eşti un afurisit drag, Şefu, una dedicaţie să mă laşi pe mine preminată … 😉 :

    Da, recunosc ti si boss, şi io lângă tine 😉
    Sibilla

    Apreciază

  9. in 1989 capatam „libertatea” alaturi de ceilalti romani .Zece ani mai tarziu, in 1998 am mai primit un dar, UN PRIETEN… atunci l-am cunoscut pe MILE. In 1999 MILE a plecat pe frontul din Jugoslavia, el este cel care a transmis romanilor , pe limba lor, ceea ce li se intampla fratilor sarbi.Este primul jurnalist roman care a intrat in casele dumneavoastra cu vesti despre ceea ce se intampla celor ce se afla de atatia ani alaturi de casa voastra, sarbilor, vecini si frati.Simteam ca ii este greu sa povesteasca fara ura si cu durere in suflet, cu mult profesionalism , despre ce se intampla acolo… MILE e jumatate sarb.Cealalta jumatate e roman si pentru ei si-a sacrificat multe nopti si zile, ani din tineretea lui, ca romanii sa afle primii despre ce se intampla in lume si in tara,despre ce li se intampla oamenilor. Nu e usor sa fii numai acolo unde miroase a sange, a fum, a praf de pusca…. sa vezi timp de zece ani mii de morti la picioarele tale,sa fi singur cu EA printre mii de cadavre din razboaie, din inudatii, din accidente, sa alergi printre gloante, in razboaie care nu sunt ale tale , inarmat doar cu o CAMERA DE FILMAT si un MICROFON pe care a fost inscriptionat INTOTDEAUNA , antena 1 . Imi este foarte greu sa vorbesc despre MILE. Am trait alaturi de el timp de zece ani aproape clipa de clipa, nopti lungi la telefon prin care am auzit tipete de disperare, rachete, voci care vorbesc toate limbile pamantului, zile si nopti de munca de televiziune, drame ale oamenilor de pretutindeni, oameni despre care ati aflat si dumneavoastra, telespectatorii.Nu e usor sa traiesti dramele atator oameni, nu e usor sa fi parintele unui astfel de copil…. Mult respect parintilor care au stiut sa-l educe cu respect si dragoste de oameni si mai apoi sa-l sustina cu inima plina de lacrimi, fara insa a-l intoarce din drumul pe care si l-a ales !!!!!! Ca sa ne mai descretim fruntile un pic, va spun ca nu e deloc usor sa fii in spatele lui MILE. 🙂 E al draqului de greu sa lucrezi cu MILE pentru ca are un „defect”… e PROFESIONIST … reporter special si corespondent de razboi, un JURNALIST, in adevaratul sens al cuvantului. Entuziasm, dragoste, cosmar, agonie si extaz sunt cuvintele care pot caracteriza momentele din viata jurnalistului MILE CARPENISAN. Dar acum Mile este intr-un moment frumos al vietii lui si as vrea sa uite pentru cateva clipe de tristetea care-l inconjoara zi si noapte , atunci cand isi pune capul pe perna si inchide ochii. Vreau sa viseze frumos, sa fie FERICIT si inconjurat de multa DRAGOSTE si RESPECT din partea oamenilor, a telespectatorilor, pentru care si-a dedicat 10 ani din tineretea lui. Cortina nu s-a tras…. ACTORUL ramane pe scena… urmeaza REPREZENTATIA…

    Apreciază

  10. Nea Costache zice:

    Lui Mile si frumoasei lui mirese le urez CASA de PIATRA, FERICIRE si, cum spune gorjeanul meu, LA ANUL SA JUCAM SI LA BOTEZ!

    Apreciază

  11. SuKaRiT zice:

    Da, Poetesă! Păi cât de mare scria anunţul de nuntă, puteam încurca Mirii?! :))
    Mulţumesc, la fel şi ţie, o duminică frumoasă. 😀

    Apreciază

  12. ionborgo42 zice:

    Niko,
    Tu pe ce post esti la nunta? De socacita? Sau de drusca? Eu cred ca de drusca ca-ti merge hangul…Te pup ,tata Borgo 😛
    Cred ca pe dacul Leo il pune Mile ,staroste 😛

    Apreciază

  13. leo zice:

    Tata Borgo,
    după cum poate ai observat şi tălică, mişună şi berbeci p-acilea; să nu crează cumva că la staroste d-al lor faci referire, şi să s-apuce a se da cu capu de păreţi… 😉
    iar la ce miresucă ş-a tras Mile, apăi spune şi tălică, crai de curte veche, îl vezi pe ăsta leo peţind-o pentru un altul, fie el şi un Mile?! nu prea cadrează cu fişa postului de Sburătoriu, părerea mea… 😆

    Apreciază

  14. Sibilla zice:

    Vă mulţumesc frumos, tuturor pentru vizită şi vă cer scuze pentru orele de absenţă !

    @je_journaliste,
    Mulţumesc frumos pentru vizită şi pentru informaţii !
    Mile merită respectul nostru şi să ne bucurăm pentru bucuria sa ! Da, Mile rămâne mereu Mile ! Şi da, Mile mai are de spus, va spune, e … MILE !
    sănătate şi numai bine, respecte,
    Sibilla

    @Nea Costache,
    Oltene, aşa-i 🙂
    Fie fericiţi şi binecuvântaţi Mirii noştrii !
    O daaaa …. musai şi Mile mic , de ce nu şi Milena …. să dea Dumnezeu ! 🙂
    sănătate şi numai bine,
    Sibilla

    @SuKăRiT,
    Maikă, cu cât io-l scriu mai mare, cu-atât zăusul nu-l vegie …. săracu … 😉 🙂
    Să ne trăiască Mirii sănătoşi şi fericiţi, mulţi, mulţi ani !
    A fost o duminică cu Zoran, ştii cum e 😉
    preţuire, zâmbete ţie şi celor trei trandafiri ai tăi ,
    Sibilla

    @tati Borgo,
    Doamnie batie-mă de ştiu ce înseamnă … :))
    Musai şi musai să mă descâlciţi, la mine în afară de naşi există de ex staroica, io cred că ei mă păstrează de Arkană intitulată voluntar şi autonom, iar pe Leo îl ţin de Cerber de … ştim noi ce, da nudăm din casă, aşa-i tati ? 😉
    O nouă săptămână zâmbitoare şi vă vreau prin preajmă, musai, ca să fiu cu minte, da tati Borgo ?
    sănătate şi numai bine,
    Sibilla

    @Leo,
    Mulţam fain că eşti acilea mereu, am Cerber, restul … berbecii hăia …. non importa 😉
    în fişa postului meu e specificată o ” îndatorire ”, să zic musai :

    laku noc, Şefu 😉 🙂
    Sibilla

    Apreciază

  15. Ema zice:

    Doamne cat de frumosi sunt!Sa le dea bunul Dumnezeu multa ,multa sanatate ,fericire si tot ceea ce isi doresc.
    PS:Sibilla,felicitari pentru postare!

    Apreciază

  16. ionborgo42 zice:

    Niko,
    Daca-i pe dat explicatii apoi,tane-te.La nunti romanesti (balcanice) ma stiu ca in tinerete m-a preocupat problematica traditiilor populare romanesti si nu numai.Asta ca sa nu uitam ca inca mai avem pamant sub unghii.Nobletea nopastra este ca mai toti suntem fii,nepoti sau cel mult stranepoti de tarani si dupa cum spunea Lucian Blaga ,”Vesnicia s-a nascut la sat(tara)” ca sa nu mai vorbim de dl.Dinu Sararu .Si acum inregistreaza 🙂
    socacita = bucatareasa.
    drusca =un fel de domnisoara de onoare pe la romani si rusi/ucraineni,fetele alea ce asteapta a se marita si insotesc mireasa pe tot parcusul ceremoniei ( la rusi canta frumos ,de nunta si viata ,pe mai multe voci).In general sunt prietenele de fetie ale miresei,sunt imbracate frumos in portul traditional ,au parul impletit in cosite(doua) cu petele multicolore si lungi(pamblici colorate) si sunt vesele nevoie mare:P
    staroste + conducatorul ceremoniei,de regula un om cu gura mare care stie scoate bani si cadouri si care conduce alaiul de nuntasi.Alaturi de staroste stau „cematorii” (chematorii) prieteni ai mirelui ,care inainte de nunta merg din casa in casa si invita oamenii la nunta.De regula sunt cate doi,calare sau pe jos iar ca semn distinctiv au o bota(toiag) cu un smoc de petele(pamblici) multicolore.La alaiul de nunta unul din chematori duce drapelul(steagul) de nunta impodobit cu stergare cusute in motive populare extrem de frumoase,pamblici multicolore iar in varf ate o CUNUNA DE SPICE DE GRAU care simbolizeaza bogatia si belsugul dorit mirilor in viata.
    Mireasa sta in carul care-i transporta zestrea si plange de se rupe oistea caruluyi(de bucuria ce va sa vina la miezul noptii) iar mirele calare ,tepan in costumul lui popular nou ,cu ochii pierduti in necunoscut dupa fecioria care i se gata.
    Una peste alta toata lumea-i fericita si nuntasii beti cloca.
    Daca doresti o nunta mai acatari reciteste poezia „Calin-file de poveste” si remarca nunta frumoasei Viorica cu mirele-i Flutur si ai imaginea unei nunti de vis.

    O astfel de nunta si o viata frumoasa alaturi de frumoasa Ramona ii doresc si amicului nostru,prietenul Mile Carpenisan.Domnul sa le dea viata lunga,in sanatate belsug si copii frumosi si sanatosi si dragoste pana la adanci batraneti.Cu drag si respect,tata Borgo 🙂

    Apreciază

  17. ionborgo42 zice:

    P.S. Chematorii si starostele au fiecare cate o butelca cu oarece bautura tare de-i spune tzuica,palinca,vinars sau trasca ,cum se nimereste si rezultatele se cunosc.Din butelca beau toti cei ce vor veni la nunta.Cei ce nu vin ,nu gusta licoarea si nu le sticlesc ochii ca la bufnite.Daca mai doresti explicatii sau oarece consut faci cerere si-ti spun.Cu drag,tot eu. 🙂

    Apreciază

  18. Sibilla zice:

    Mulţam fain de vizită, tuturor !
    Cer scuze ( a câta oară … ), tuns, vopsit, manichiură, doară merg la Cimişoara .. 😉

    @Ema,
    Aşa-i că-s ăi mai faini Miri ? 🙂
    Să fie sănătoşi, binecuvântaţi şi fericiţi ! Să ne dăruie şi cu nişte pui de zâmbete de MRC, noi ne oferim moaşe, ce zici ? 😉
    calde îmbrăţişări sibiline, drugarica Ema,
    Sibilla

    @tati Borgo,
    Citit, răscitit, notat, băgat la tărtăcuţă, mulţam fain, zău nu ştiam, acum ştiu, că bine zic ei bătrânii noştri : ” omul cât trăieşte-nvaţă ”, aşa-i !
    Eu copilărind între sârbi, apoi mergând pe la nunţi, am primit numai titlu de staroica, adică : însoţit mirele pretutindeni, mers cu Mirele şi cu nuntaşii mirelui la casa miresei, negociat cu nuntaşii miresei , oferit preţ, se lasă cu valuri de şliboviţă şi alte cele, staroica plătit tot, e un obicei tare fain, negocierile durează şi două ore, rând pe rând mi se oferă tot felul de ” mirese ”, până ajungi să scoţi Mireasa, te golesc de euro, răchie, energie, apoi, la masă staroica şade-n capul mesei la loc de mare cinste, lângă Miri şi naşi, staroica e omenită precum naşii, mai primeşte şi dar de la Miri, başca cele mai frumoase dedicaţii de la muzikanţi şi … se suie prima pe masă, cu Miri cu tot 😉
    Starostele există şi la noi, dar nu-i zice aşa, tot un fel de Şef e 🙂 Să nu intre vreun nuntaş în gura lui că …. auuu maiko :))
    Şi la noi la sârbi se merge cu o zi înainte la ” chemat ” nuntaşii din casă-n casă, io staroică merg cu mirele, da cu damigeana de şliboviţă, la fiecare casă se-ncinge câte un joc sârbesc, se bea, se cântă, fiecare fazdă te întâmpină fie cu suc, fructe, porumb fiert ( cucuruz ), gogoşi, etc fie cu ceva de băut, asta ţine până după miezul nopţii, apoi staroica, Mirele şi nuntaşii Mirelui merg la chef la casa Mirelui, la fel, Mireasa, merge din casă-n casă cu alaiul ei şi Givărul, să-şi cheme nuntaşii la nuntă, apoi merg la chef la casă Miresei, abia a doua zi la nuntă, se-ntâlnesc cele două alaiuri şi, nunta ţine două zile, veselia în total trei zile şi trei nopţi, ca la sârbi 😉 🙂
    Partea faină e la nuntă, se sparge tot, se mănâncă regeşte, se cântă, se joacă, se rup mesele 🙂
    După cununia din biserică, primul lucru : Hora Miresei, la un moment dat Mireasa se rupe din horă, merge în mijloc, acolo, mama ei, bunica, etc o ajută să distribuie darurile din cotăriţe care daruri se pun la gât nuntaşilor : naşii, staroica, popa, naşii mici, fraţi, surori, soacră, socru, verişori … până nu se golesc cotăriţele Hora nu se opreşte. Preotul conduce Hora cât împarte Mireasa darurile şi primeşte la gât o chimeşă ( cămaşă ) pe care musai o-mbracă-n săptămâna imediat următoare, ca să cinstească Mirii proaspăt cununaţi.
    Şi naşii ţin chef la care invită nuntaşii după prima zi de nuntă, la ei acasă, cu purcel fript cu măru-n ”gură ”, cu muzika srpska, … am zis în mare numai, dar sunt mai multe obiceiuri, va trebui să scriu despre asta 🙂
    Tati Borgo, ca să-mi păstrez titlul, va trebui să fac cumva să sui Mirii pe masă 🙂
    Ziveli MRC ( RAMONA ŞI MILE CĂRPENIŞAN ) !!!
    sănătate tati drag, respecte şi preţuire,
    Sibilla-fiică de tati Borgo

    Apreciază

  19. corinacretu zice:

    Ma bucur mult pentru Mile. Felicitari, Casa de Piatra, multe bucurii si realizari. Ma bucur sa aud si lucruri frumoase, iar Mile merita in mod special sa fie fericit. Iar tie, Niko, iti doresc sanatate, noroc si succes, sa te mai odihnesti si sa ai numai bucurii. O saptamana frumoasa!

    Apreciază

  20. Sibilla zice:

    @CORINA CREŢU,
    Casă de piatră, Iubire şi fericire Mirilor noştri !!!
    Dragobetele să-ţi fie-n Lumină, împliniri de suflet îţi doresc, Om Minunat, mult Succes în activitate şi să rămâi mereu acelaşi zâmbet cald, eşti în adevăr deosebită !
    calde îmbrăţişări, respect, preţuire şi recunoştinţă, Corina,
    Sibilla

    Apreciază

  21. ionborgo42 zice:

    Niko,
    Din cate spui tu se vede ca si sarbii s-au asezat in spatiul carpato-danubiano-pontic,ca prea ne seamana obiceiurile 🙂 ,Doar a existat in lungul veacurilor o mai buna interpatrundere culturala a popoarelor balcanice .Si unde se vede cel mai bine acest fapt istoric? In port,obieveiuri de nunta/imormantari/boteze,traditii gastronomice,folclor cantat sau vorbit,traditii si obiceiuri pastorale si de ce nu „o incapatanare mostenita si de la vechii daci(traci).
    Iata-ma-s si mare etnolog:) .Sui-te pe masa cu miri sau fara miri ca sa nu te dezminti.Cu drag sarboica apriga,tata Borgo 🙂

    Apreciază

  22. Pingback: Dumnezeule, mai lasă-ne şi nouă oameni buni! Nu-i chema chiar pe toţi la Tine… « Sfinxul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.