27 Ianuarie – Pomeniti si Sarbatoriti
În această lună, în ziua a douăzeci şi şaptea, pomenirea aducerii moaştelor celui între sfinţi părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.
Acest dumnezeiesc părinte al nostru, de trei ori fericit, Ioan Gură de Aur, a fost mare luminător şi învăţător al lumii. El nu trecea cu vederea nedreptatea şi nu căuta la faţa oamenilor.
Tatăl lui Ioan a murit când acesta era încă tânar, fiind astfel crescut de mama sa, o femeie foarte pioasă. A primit o educaţie aleasă; a studiat retorica cu Libanius, unul dintre cei mai faimoşi oratori din timpurile acelea. A fost călugăr. A fost predicator şi preot pentru mai mulţi ani în Siria. Pe când se afla aici, s-a îmbolnăvit grav la stomac, boala chinuindu-l pe tot restul vieţii.
Ioan a primit numele de Crisostomul, adica Gură-de-Aur, datorită predicilor sale. Ele erau întotdeauna la subiect, explicând Sfânta Scriptură cu claritate, predicând câteodată ore întregi. În anul 398 a fost făcut Episcop de Constantinopol, fapt care a dus la implicarea lui în politicile imperiului. I-a criticat pe bogaţi pentru zgârcenie, a luptat pentru reformă în rândul clerului, a împiedicat vânzarea funcţiilor bisericeşti, a facut apel pentru fidelitatea în căsătorie, a încurajat practicile de dreptate şi caritate.
A fost Arhiepiscop şi Patriarh de Constantinopol. A revizuit Liturghia greacă. Părinte grec al Bisericii. În anul 451 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Predicile lui i-au incomodat pe unii nobili şi pe unii Episcopi, care au căutat să îl înlăture din Dieceza sa; a fost exilat de două ori din Dieceza sa. Exilat în Pythius, a murit pe drum.
Din invataturile Sfantului Ioan Gura de Aur :
„În ceea ce privește evlavie|evlavia, sărăcia ne este mai de folos decât bogăția și munca mai bine decât trândăvia, mai ales pentru că bogăția devine o piedică, chiar și pentru cei care nu i se dedică întru totul. Dar atunci când trebuie să lăsăm deoparte furia, să ne îmblânzim pizma, să ne îmblânzim mânia, să aducem Domnului rugăciunile noastre și să ne arătăm, după cum se cuvine, raționali, blânzi, binevoitori și iubitori, cum ne-ar putea sărăcia împiedica de la acestea? Căci ajungem la acestea nu cheltuind bani, ci făcând alegeri potrivite. Milostenia mai presus de toate se face cu bani, dar chiar și ea strălucește mai mult atunci când milostenia o facem din sărăcia noastră. Văduva care a adus cei doi bănuți era mai săracă decât oricine, dar ea a dat mai mult decât toți”.
„Creștinilor însă, mai mult decât tuturor oamenilor, le este interzis să îndrepteze cu de-a sila poticnirile păcătoșilor… oamenii trebuie făcuți mai buni nu prin folosirea forței, ci convingându-i. Nu avem nici autoritatea, dată nouă de lege, de a îi împiedica pe păcătoși, nici n-am ști, dacă am avea-o, cum să o folosim; căci Dumnezeu dăruiește cunună celor care se opresc de la rău nu prin forță, ci din alegerea proprie”.
„Când un arcaș vrea să tragă săgețile sale cu folos, el se îngrijește mai întâi de poziția lui, așezându-se corect în fața țintei. Și voi, care vă pregătiți de a săgeta capul vicleanului diavol, ar trebui să faceți la fel. Să ne îngrijim mai întâi să ne punem în rânduială simțurile și apoi de buna așezare a gândurilor noastre.”
„Chiar de-am fi făcut o mie de fapte foarte virtuoase, încredințarea noastră că vom fi auziți de Domnul să se întemeieze pe încrederea în mila lui Dumnezeu și în iubirea Lui pentru noi. Chiar dacă suntem desăvârșiți în virtute, vom fi mântuiți doar din mila Domnului.”
„De ce lovești aerul și de ce alergi în zadar? Orice lucrare are scopul ei, firește. Atunci spuneți-mi, care e rostul tuturor lucrărilor lumii? Vă provoc să răspundeți! Este deșertăciuna deșertăciunilor: toate sunt deșertăciune.”
Dragostea este bucuria de a face altora bucurie. ( Sf Ioan Gura De Aur )
Sfinţenia vine din dragoste. Toţi cei ce cred şi iubesc cu adevărat sunt sfinţi. ( Sf Ioan Gura de Aur )
Dragostea – rădăcina şi izvorul binelui. ( Sf Ioan Gura de Aur )
Nu există artă mai frumoasă decât arta educaţiei. Pictorul şi sculptorul fac doar figuri fără viaţă, dar educatorul crează un chip viu; uitându-se la el, se bucură şi oamenii, se bucură şi Dumnezeu. ( Sf Ioan Gura de Aur )
Virtutea izvorăşte din dragoste, iar dragostea din virtute. ( Sfantul Ioan Gura de Aur )
Toate sunt folositoare, chiar dacă noi nu le cunoaştem rostul. ( Sf Ioan Gura De Aur )
Învăţătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna. ( Sf Ioan Gura de Aur )
Cu un bănuţ dăruit, poţi cumpăra cerul. Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă n-ai nici măcar acel bănuţ, atunci dă un pahar cu apă rece. ( Sf Ioan Gura de Aur )
27 Ianuarie
La 27 ianuarie 1756 se nastea Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, despre care se spune ca, de fapt ar fi german, unul dintre marile genii ale omenirii.
La Multi Ani, Margelatule ! La Multi Ani, Maestre Florin Piersic !!!
La 27 ianuarie 1936 se nastea Florin Piersic, mare actor de succes.
La 27 ianuarie 1901 se stinge din viata Giuseppe Verdi, compozitor italian, autorul celebrelor Aida, Rigoleto sau Trubadurul.
La 27 ianuarie 1708 , a trecut la cele vesnice, mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti .
Sibilla
imagini preluate de pe google.ro
informatii preluate de pe google.ro ( http://www.crestinortodox.ro , site sfantulioanguradeaur , ortodoxorg )