Cand mi-e sufletul pribeag …

Cand mi-e sufletul pribeag …

cometneatlargeqi41

” eu am fost copil sarac,

prin munca m-am ragicat … „

De la aceste versuri, aparent banale, ale caror simplitate ascunde profunzimea ce numai Domnica Trop a avut harul si maiestria a o transpune-n cantec si-a o transmite generatiilor de interpreti din zona folclorica mehedinteana a Izvernei, incepe povestea unei femei simple, nevoiase, din nordul Mehedintului, iubitoare de neam, traditii … Acolo, in munti, am ascultat si cantat demult si eu la randu-mi, cantecele Domnicai Trop, copil fiind. Nu am cum a le uita, pentru ca sunt parte, farama de suflet sibilin de care nu am de ce a ma dezice, ba sunt mandra si da, jumate olteanca din Salistea de Izverna, satul natal al tatalui meu.

Pe teritoriul Romaniei, folclorul a fost dintotdeauna indragit, promovat, traditiile populare, creatiile culturii spirituale romanesti au fost pastrate si conservate dar si perpetuate de-a lungul timpului. Exista zone folclorice, in functie de regiuni, vai ale raurilor, judete, difera chiar de la un sat la altul in unele zone, dar, multitudinea de particularitati folclorice pune in evidenta dragostea romanilor fata de traditii, obiceiuri, datinile transmise din mosi stramosi, continuitatea noastra pe meleagurile strabune.

Una din cele mai renumite zone folclorice este ” imparatia ” folclorului mehedintean. Interpreti precum Angelica Stoican, Domnica Trop, Niculina Stoican, Petrica Matu Stoian, etc. sunt mesageri si maestrii ai cantecului oltenesc din zona Mehedintului.

Auditie placuta !

Domnica Trop – Si-am zis vergie maracinie :

Domnica Trop, cea mai autentica voce din Mehedinti, s-a nascut in satul Izverna, nu si-a parasit satul natal si a fost modelul si ” dascalul ” nepotului sau, Petrica Matu Stoian dar si al Angelicai Stoican. Glasul neasemuit al Domnicai Trop, tresare sufletul si mangaie doruri si patimi .

Domnica Trop si Angelica Stoican – Mehedinti Romania :

Angelica Stoican a preluat din repertoriul Domnicai Trop cantece neasemuite, astfel, s-a creat Vatra Folclorica de la Izverna.

Dusko Opric – Seara cand rasarie luna :

” Sara cand rasare luna ” e melodia renumitei interprete Domnica Trop, cantec preluat si de romanii din Timoc.

Anica Gantu – Tincie ata nu cie rupie :

Niculina Stoican – Cand mi-e sufletul pribeag :

Petrica Matu Stoian – Fost-a mii sa tot iubesc:

Pentru Petrica Matu Stoian ” cantecul care aduna doruri si dureri , ca intr-o poveste de demult se impleteste cu fosnetul padurii si murmurul de izvor ” .

Sibilla

informatii preluate de pe google.ro

muzica preluata de pe youtube

Update :

Bine v-am regasit, prieteni dragi !

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cand mi-e sufletul pribeag …

  1. Nea Costache zice:

    Frumos potpuriu de muzica populara din nordul Mehedintului! Toti acesti solisti sunt reprezentativi pentru vatra folclorica a Izvernei. Acesta-i folclor autentic! Multumesc pentru aceasta delectare! O seara minunata!

    Apreciază

  2. Sibilla zice:

    Multumesc frumos, oltene 🙂
    Cand sunt mahnita si mi-e sufletul tresarind intre Cer si pamant, las cantecul sa vorbeasca, ma doinesc izvoras si clipocesc a speranta inca …
    Numai bine , calde imbratisari, prieten drag,
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.