Templul ursitelor

Templul ursitelor

67541_sinca_veche

Un vechi lacas de cult se afla la Sinca Veche, in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de km de Brasov si 22 de Fagaras. Multi au auzit de Templul Ursitelor unde e intimpla fenomene paranormale. Vin oameni din toata tara sa se reculeaga si sa isi puna o dorinta. La inceputul secolului au fost descoperite cristale in templu. S-au presupus ca erau folosite de preotii daci.

Grota nu este mare, dar impresioneaza. Turnul interior, pe unde intra lumina zilei, este inalt de 10 metri.pe perete apar simbolurile celor doua principii cosmogonice, Yin si Yang, impreuna cu steaua lui David. Cei care au cercetat templul s-au intrebat daca fata cu trasaturi ferme, sculptata in templu, este al lui Christ, Zamolxis sau a unei zeitati. Parapsihologii cred ca locul are puteri supranaturale. Cei care au vizitat lacasul au vise premotorii.

Vechiul templu dateaza din epoca precrestina. De altfel, in apropierea grotei a existat o mica asezare dacica. In secolul al XVIII-lea, in grota era o biserica ortodoxa. A rezistat numai pina in anul 1761, insa si acum, din cind in cind, de tin slujbe.

872825

Credinţa în ursitoare, în nemărginita lor putere de a croi după voinţă soarta fiecărui om, şi nestrămutata lor hotărâre, nu numai că e foarte răspândită şi adânc înrădăcinată în mintea poporului român, dar este şi foarte veche. Drept aceea românii de pretutindeni cred că asupra omului influenţează un fatalism de când se naşte şi până moare şi din cauza aceasta apoi orice fericire sau nefericire o privesc cu nepăsare zicând „aşa mi-a fost ursita“, „aşa mi-a fost dat“, „aşa mi-a fost soarta“ etc. Cuvântul „soarte“ ( soartă ) este întrebuinţat spre a denumi un jug greu ce-l poartă omul pe pământ, pe când cuvântul „noroc“ se foloseşte pentru a denumi „întâmplări fericite, ceasuri bune şi norocoase“

( Simion Florea Marian – „Mitologie românească“ )

Credinta in URSITOARE, in puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.

Sunt 3 asa numite ZANE care vin in noptile fara sot (3,5,7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta. Se zice ca in timpurile stravechi, aceste ursitoare, erau vazute si auzite cum ursesc, de MOASELE care privegheau nou-nascutii si pe mamele acestora, in aceste zile si chiar de parintii copilului. Din pacate pentru ca moasele au destainuit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar.

Legat de ursitoare, in Transilvania exista inca traditia, ca MOASA care ajuta la nasterea copilului, chiar daca acesta s-a nascut in spital, sa-i puna in camera unde el va sta, imediat dupa ce ajunge acasa, pe o panza alba noua un „blid” cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. Dupa 3 zile si 3 nopti daca ursitoarele au venit, moasa si parintii copilului vor vedea urma lasata de ursitoare pe faina

In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la 3 zile dupa nasterea copilului, se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti, asa numita „cina a ursitoarelor”, existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului

In Bucovina, MOASA, cum se ingana ziua cu noaptea, pune in camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si ii ursesc copilului o soarta mai buna.

Sursa : http://www.parinti.com

În folclorul românilor, e prezent motivul, tematica Ursitoarelor.

Ana Munteanu – Ursitoare, ursitoare :

In templul de la Sinca Veche ti se schimba destinul

Loc de rugaciune predacic?

Controversele despre originea templului sunt numeroase. Este acolo o manastire crestina ascunsa, sau un vechi templu dacic ori poate preistoric? Oamenii il considera crestin si, de altfel, lacasul a fost sfintit acum multi ani de catre Inalt Prea Sfintia Sa Antonie Plamadeala, mitropolitul Ardealului. Mai departe de drumul catre biserica ascunsa se afla un fel de amfiteatru ciudat, imposibil de zarit decat dintr-un singur punct, care arata ca un fel de podium perfect circular,a coperit de iarba si inaltat cu circa doi-trei metri fata de restul zonei. Larg cam de 20 de metri, are inauntru un fel de terase concentrice ca intr-o cetate si care, cu siguranta nu pot fi naturale. La ce folosea amfiteatrul? Era cumva locul unor misterioase ceremonii pagane? Sa fie vorba de ruinele unei asezari dacice? Ce legatura exista intre platoul de iarba si templul straniu al carui nume nu se mai stie?

mmfhy2u0zjc3zdrkzdzkowm3mgzmntc3zmi1n2y1odfoto_267141_

Zei necrestini?

Cel mai ciudat lucru din „Biserica cu doua altare” de la sinca este simbolul cioplit in locul cel mai indepartat de intrare, un loc unde lumina de-abia ajunge. Straniul simbol, nemaiintalnit nicaieri in aceasta forma, reprezinta pentagrama marilor magicieni, avand in mijloc semnul „Yin – Yang”, semnul filozofiilor Extremului Orient. Oare ce putea insemna aceasta alaturare de simboluri? Caror zei se inchinau constructorii „Templului Ascuns”?

write4

Semne de intrebare:

  • De ce alcatuirea de piatra are doua altare? Au fost aici doua biserici sau una? Oricum, nu exista nicaieri in lume o biserica crestina cu doua altare.
  • Cat de vechi este templul? Vechimea sa este estimata intre 250 si 1500 de ani, dar sunt voci care il dateaza la 7000 de ani.
  • Cine l-a sapat? Unii spun ca este o manastire crestin-ortodoxa, in timp ce alti cercetatori sustin ca este dacica sau chiar predacica, deoarece la altar se mai pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.
  • De ce turla acestei biserici este sub forma de trunchi de con si de ce se vede doar dinauntru, nu si din afara?
  • De ce inauntrul templului nu exista nici un insemn crestin?
  • Cum a ajuns pe peretele cel mai indepartat, in locul cel mai intunecat din templu, pentagrama, simbolul Kabbalei si al marilor alchimisti?
  • Cine a sapat semnul Yin-Yang, langa locul unde se spune ca apar cel mai des globurile de lumina si silueta fetei in alb?
  • Apar aici lumini sferice? Ele sunt fulgere globulare sau aici este unul din acele „noduri energetice” cu incarcatura cosmica
  • Nicoleta Cojocaru – Spune-mi ursitoare mie :

    Triunghiul Omu, Racos, Banita este si el un triunghi dreptunghic, construit pe axele geografice N-W. Pe linia Sona-Omu se afla templul dacic de la Sinca-Veche,  constructie „subpaminteana” dotata cu o secanta gigantica, figuri geometrice si ochi „chinezesti”. Tocmai acest „ochi” ne permit sa citim cartile tehnologice ale dacilor.

    pnc2

    Domnica Trop – Ursitoare, ursitoare (doină) :

    Sibilla

    informaţii preluate de pe google.ro

    muzica preluată de pe youtube

    imagini preluate de pe google.ro

    Despre Sibilla

    sibilla_poesis@yahoo.com
    Acest articol a fost publicat în Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

    11 răspunsuri la Templul ursitelor

    1. g1b2i3 zice:

      Draga sibilla,multumesc pentru acest articol interesant.N-am auzit de acest loc si legenda lui.
      Chiar cu putin timp in urma am citit despre daci si celti,nici asta n-am stiut,anume ca celtii au convietuit vreo trei sute de ani alaturi de daci,fiind asimilati de acestia.
      Poate ca se va gasi o explicatie.
      Despre ursitoare stiam din basme,atat cele romanesti cat si cele straine.
      Duminica placuta,Sibilla.
      O veste trista:a murit poetul Grigore Vieru. 😦

      Apreciază

    2. Sibilla zice:

      Gabi … de ce oare am premoniţii … mereu vin şi nu le pot opri şi ele-mi spun şi eu înţeleg abia apoi, după ce spun în felul meu sibilin despre ele …
      Dumnezeu să-l hodinească-n pace pe Simbolul Grigore Vieru !
      respecte,
      Sibilla

      Apreciază

    3. g1b2i3 zice:

      Sibilla,la fel si mie mi se intampla de multe ori.de exemplu acum cand am auzit de accident,chiar si dupa ce medicii spuneau ca e stabil,am stiut ca din clipa in clipa vom auzi ca s-a stins. 😦

      Apreciază

    4. Sibilla zice:

      @Gabi,
      Cu câtă tristeţe a spus :
      Nu m-ar cuprinde mirarea dacă două morminte române s-ar certa într-o zi între ele, mira-m-aş dacă s-ar împăca.
      ( Grigore Vieru )
      Dumnezeu să-l hodinească-n Lumină !
      numai bine, dragă prietenă,
      Sibilla

      Apreciază

    5. Oroles zice:

      Sa fie templul locuinta subpamanteana a lui Zamolxe ? Poate de acolo facea observatii astronomice . Cat despre semne , ele pot fi mai recente , nu neaparat milenare . Un loc interesant oricum , am inteles ca se incercase conservarea locului , nu stiu care e situatia actuala .

      Apreciază

    6. sebastian zice:

      Felicitari si multumesc pentru acest articol…Are destule informatii stranse la un loc si foarte multe despre care nu stiam nimic.
      Doina Ursitoare este de asemenea noua mie!
      Felicitari!

      Apreciază

    7. Sibilla zice:

      @Oroles,
      Ui zăpăcita de sibilină când a fost să descopere urmele tale pe-acilea… Majko Moja ! Curat sibilăă sunt eu 😉
      Vom mai scrie, vom mai cerceta, trebuie, sub semnul lui 7 , dară !
      respecte,
      Sibilla

      @Sebastian,
      Mulţumesc. Eşti binevenit la taclale cu Sfinxul ! 🙂
      Doinele sunt… Doine, şi sunt ale noastre, ale Lupilor 🙂
      respecte,
      Sibilla

      Apreciază

    8. yoyo23 zice:

      Am vizitat sfantul locas si va recomand un pelerinaj .la vreo 2 km este un drum pietruit care duce la manastire.Este un loc cu totul special, care ma impresionat.Inauntru se simte o incarcatura energetica.Am intrat inauntru m am rugat si m am simtit usurata.Preotul de la manastire face si slujbe la acest lacas.Va recomand cu caldura.
      Numa bine!

      Apreciază

    9. Un articol foarte frumos despre bisericile sapate in piatra de la Sinca Veche!

      Exista si doua site-uri dedicate care descriu mai pe larg zona. Unul e mai mult despre satul Sinca Veche si imprejurimi, http://www.sinca-veche.ro, iar celalalt este despre Asezamantul Sinca Veche, detaliind atat aspectul istoric, cat si cele cultural si ortodox al locului, http://www.sincaveche.ro.

      Din 2009 pana in prezent s-a mai muncit foarte mult, atat la consolidarea Templului cat si la manastirea din deal, unde sunt si moastele Sfantului Nectarie.

      Numai bine!

      Apreciază

    10. ana zice:

      Mai oameni buni informati-va inainte de a scrie articole intregi TOTAL ERONATE. Simbolul NU ESTE O PENTAGRAMA, si este STEAUA LUI DAVID. Diferenta clara intre cele doua este faptul ca pentagarama este in 5 colturi iar steaua lui David este in 6. Ambele simboluri au fost folosite de-a lungul secolelor pentru lucruri, ritualuri si traditii total diferite. VA ROG FRUMOS NU MAI INDUCETI OAMENII IN EROARE. INFORMATI-VA.

      Apreciază

    Lasă un comentariu

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.