De la războiul coloneilor ( ApR ) la Partidul Generalilor …

SPECIAL GUEST-STAR AYA … cum s-ar fi anunţat pe alte meleaguri, ne propune o continuare la „Şi dacă…”…

8serviciisecrete-2007102623

DE LA RAZBOIUL COLONEILOR (ApR) LA PARTIDUL GENERALILOR

Miscarea din 1997, avandu-l ca varf de lance pe Melescanu (cunoscuta sub numele generic de “razboiul coloneilor”) care a dus la aparitia ApR, initial prin “ruperea” unei parti din PDSR, seamana, ca regie si desfasurare, cu ceea ce se petrece acum.

Ambele miscari- atat cea din 1997 cat si cea de acum- il au ca regizor pe Magureanu, discret retras, initial, cu tot cu partidul sau, in PD (acum, aflat la adapost in PD-L).

(Regia este a lui Magureanu.
Scenariul este al lui Secares.)

Intre cele doua miscari (cea din 1997 si cea din 2009) exista, insa, deosebiri de strategie la nivel de detaliu.
In primul rand, acum, spre deosebire de 1997, se vizeaza ruperea comcomitenta a cate unei bucati din cele doua partide (nefericit) aflate la guvernare: PSD si PD-L.
In al doilea rand, daca in 1997 Magureanu a folosit oameni ai fostei Securitati si ai fostelor servicii de informatii (deci a plasat misiunea “alor sai”, care au actionat in deplina cunostinta de cauza) acum SE LUCREZA PRIN PERSUAZIUNE, fortand, prin actiuni deranjante, mana unor ofiteri superiori din Armata sa faca pasi laterali (retragere din PSD, de exemplu) pentru ca, apoi, previzibil, acestia sa se regrupeze. Nu trebuie sa fie cineva un mare psiholog pentru a realiza ca, din reflex, acestia vor proceda astfel, organizandu-se.

Miscarea actuala este conceputa sa fie structurata pe doua planuri.
Actiunile ar trebui sa se desfasoare concomitent, pe ambele planuri si sa nu para a avea legatura intre ele.
In final, planurile ar trebui sa se intersecteze
(subliniez: obligatorie fiind, insa, desfasurarea concomitenta).

Deosebit de important: ca totdeauna in astfel de situatii, exista un termen- limita al reusitei operatiunilor (dincolo de el urmand a se desfasura miscarea, in faza urmatoare, dar bazandu-se, obligatoriu, pe constructia obtinuta in prima faza).
Termenul limita, in cazul de fatza, este LUNI 19 ianuarie 2009.

Unul dintre planuri are in vedere ofiterii superiori din Armata vizibil inregimentati politic (parlamentari, ministri, secretari de stat, presedinti de consilii judetene, primari etc) Ceea ce s-a intamplat (deocamdata doar!) la Ilfov si (deocamdata doar!) in PSD este emblematic.

Celalalt plan are in vedere ofiterii superiori din Armata NEINREGIMENTATI POLITIC LA NIVEL VIZIBIL (sau chiar neinregimentati politic formal).
Aici apare Ordonanta “cumulului”, ca parte esentiala a scenariului.
Conform celor “scapate”, Ordonanta ii viza pe cei care, inca tineri fiind, cumuleaza pensii speciale (cine altii decat miliarii, in principal?) cu salarii in institutiile de stat. Tot “scapata” a fost informatia conform careia erau in principal vizati cei cu salarii si pensii mari (or, pensiile mari sunt ale generalilor).
Initiativa profesorului Muraru (a Avocatului Poporului) de a contesta Ordonanta la Curtea Constitutionala si decizia Curtii ar putea zadarnici miscarea pe acest plan (oricum, au temporizat-o).

Plusarea lui Boc pe ideea depunerii unui proiect legislativ in Parlament – evident, acelasi cu Ordonanta- care sa fie dezbatut in procedura de urgenta, nu este altceva decat o incercare de a declansa mecanismele psihologice de contrareactie reflexa la acei generali (logic, nu se poate crede ca acea lege va trece de Parlament- sau ca, daca ar trece, nu ar fi contestata la Curtea Constitutionala, avand aceeasi soarta cu Ordonanta, fie si doar in virtutea principiului autoritatii lucrului judecat).

Ordonanta ar fi trebuit sa produca efecte EXACT incepand cu LUNI 19 ianuarie 2009- proiectata data limita a incheierii primei etape a miscarii (dar, in urma deciziei Curtii Constitutionale, Ordonanta devine nula de drept iar ceea ce era vizat sa se intample pe acel plan, din perspectiva miscarii generale, s-a zadarnicit).

Ce pot “contabiliza”, acum, initiatorii din umbra ai miscarii?

1. Reusita miscarii in primul plan (la PSD) prin demisia unui grup compact de ofiteri superiori ai Armatei, care ocupa pozitii publice (SI) cu impact politic; “grupul” din PD-L asteapta, compact, sa se rupa, pentru a se alatura celuilalt la momentul oportun (la fel, grupul din PNL- cel generic denumit “ApR- Melescanu”, acesta din urma fiind perceput translativ de cei din Armata ca fiind “de-al lor”, ca fost ministru al Apararii).
2. Ratarea totala a miscarii ESENTIALE pe planul al doilea (care ar fi trebuit sa reuseasca in urma aplicarii Ordonantei- sau perceperii sale ca posibil a fi aplicata).

(Legat de Ordonanta:
S-ar putea aduce contraargumentul ca aceasta nu are legatura cu atitudinea dirijata psihologic a generalilor pensionari, angajati din institutiile de stat, intrucat era evident neconstitutionala fiind previzibila atacarea ei la Curtea Constitutionala si decizia Curtii.
Nu este asa.
S-a mizat efectiv pe faptul ca Basescu- persuadat de Boc- a spus public, preluat de televiziuni, ca acea Ordonanta este buna si, astfel, va influenta decizia Curtii Constitutionale.
Asta arata, in egala masura, ca regizorii si scenaristii nu au imaginatie si ca sunt disperati, nemaiavand o alta solutie, cel putin deocamdata, cand toate datele indica ratarea termenului limita, 19 ianuarie 2009).

In paralel cu aceasta miscare pe doua planuri, se pregateste reactivarea PLD (via Stolojan- un “supus” direct al lui Magureanu, provenit din aceeasi zona a serviciilor cu el).

Generalii de Armata “rupti” din PSD, din PD-L (si cei care ar urma sa vina din PNL) + cei care ar fi parasit zonele administrative- bugetare prin efectul Ordonantei, ar fi trebuit sa se “inregimenteze” in noul “partid dizident” (din PD-L), urmand sa fie “controlati” de (ati ghicit!) Magureanu et Cie, prin punerea la dispozitie, in mod generos, a “structurii”.

Intrucat Ordonanta nu produce efecte, iar generalii pensionari din institutiile de stat nu au motive sa plece, miscarea generala se fractureaza in planul al doilea (ceea ce, desigur, compromite intregul).

Ce s-ar putea intampla, in continuare, in aceasta situatie data?
Sirul demisiilor generalilor (ofiterilor superiori, in general) din PSD ar putea continua, mai ales DUPA FOARTE IRITANTA declaratie a lui Doru Giugula (alt “supus” al lui Magureanu)- care este o provocare tipica.
Odata declansat mecanismul psihologic, ceea ce se intampla in Ilfov (este departe de a se fi incheiat!) s-ar putea reproduce la PSD sector 2 Bucuresti (Ontanu si altii de acolo sunt ofiteri de Armata, de cariera).
Pot continua cu exemplele, dar cred ca este suficient.

Intrucat planul doi al miscarii este fracturat (logic, sta “in expectativa” si iesirea la lumina a “noului partid dizident” PLD) demisionarii din PSD ar putea “intregi randurile ofiterilor” din PRM.
Astfel, PRM ar avea o falsa reprezentare parlametara, prin prezenta in Legislativ a unor (formal) independenti dar, efectiv, inscrisi in Partidul Romania Mare- putand, de asemenea, dobandi si unele primarii (printr-o dubla miscare, cum ar putea fi cea de la Voluntari, de exemplu).

Este, de altfel, varianta de rezerva avuta in vedere si propusa de Boc, care este parte activa a acestei miscari (SI in virtutea faptului ca PRM este condus de un neoprotestant; nu am in vedere atat “puterea credintei”, cat indiscutabila finantare si atasare la un grup international specific de interese, inclusiv financiare).
Pana in momentul de fatza, desi Boc este un “supus” al lui Magureanu, se pare ca varianta lui de rezerva are mai mult castig de cauza.

In scenariul lui Secares intra si permanenta prezentare a lui Boc drept “ecoul” spuselor lui Basescu.
Realitatea este alta- Boc il sfatuieste- totdeauna aberant, dar cu buna stiinta (nu buna credinta!!!)- pe Basescu ce sa spuna in materie de Constitutie si legi, de exemplu. Basescu spune iar Boc repeta ca papagalul.
Se creaza FALSA IMPRESIE (imagine) a unui tip lipsit de personalitate DAR SI VICTIMA A LUI BASESCU, lucru ajutat, speculativ, de datele anatomice ale lui Boc (in principal, inaltimea sa).

In felul acesta, fie ca “partidul gazda” pentru generali va fi PRM (daca strategia miscarii se reface, trecandu-se la varianta de rezerva, in urma fracturarii planului al doilea)- fie ca va fi “dizidentza PLD redivivus”, exista sanse totale ca Boc sa fie sustinut, de acel partid, pentru a candida la prezidentialele din 2009, ca ALTERNATIVA la Basescu (amandoi candidand, in urma DIZIDENTZEI BOC, care se pregateste, ca parte a scenariului!!!).

Ar urma sa fie potentata starea generala anti-Basescu, Boc castigand pe un vot negativ (place sau nu ce spun, Boc ar fi o nenorocire infinit mai mare decat Basescu- cine se indoieste, sa citeasca istoria lui Hitler).

(In urma “dizidentzei”, Boc ar urma sa paraseasca guvernul.
Ar urma, fireste, un alt premier.
Daca m-ar intreba cineva: cine ar fi acel premier?,as raspunde: stiu bine cine, dar refuz sa spun.
As da un singur detaliu: NU ar fi Adrian Nastase.
Mai mult, daca acest scenariu reuseste- cel al “partidului generalilor”- ANul va fi impiedicat – DIN PSD!!!- sa candideze la prezidentiale.
Lucrurile stau cu totul altfel daca scenariul nu reuseste, dar si aici sunt variante si nuante pe care, cel putin deocamdata, refuz sa le expun.)

“COINCIDENT” (eu nu cred in coincidente):

1. “Licuriciul cel mare” se schimba in 20 ianuarie 2009 (in timp ce data limita pentru miscarea “partidului generalilor”- data limita ratata- este 19 ianuarie 2009, deci ultima zi a actualei administratii licuricesti);

2. Noul “Licurici Mare” NU sustine interesele al caror “reflex” se regaseste in Republica de la Cluj (a nu se intelege ca Licuriciul in cauza are legaturi nemijlocite cu numita Republica- e vorba de interese generale, acea grupare clujana fiind “pe val”, sau nu, in functie de primatul acelor interese la nivel international); ca argument: neoconservatorii l-au votat pe republicanul John McCain, nicidecum pe democratul Obama; nu am citit asta in ziare si nici nu am aflat stiri “pe surse”, ci am discutat direct cu prieteni foarte interesanti si foarte bine informati din SUA).

3. Noul “Licurici” NU este apropiat de neoconservatori- ceea ce in planul “rularii banilor” (afaceri colosale) la nivelul religiilor si cultelor, presupune ca nu este nicidecum apropiat de neoprotestanti (respingerea e reciproca pe toate planurile).

4. In pofida a ceea ce se incearca a se induce ca impresi, public, noul “Licurici” NU e apropiat de “gruparea Clinton” (pe cale de consecinta, nici de “zona Aspen”!!!)- ceea ce face ca lucrurile sa fie total invers decat incearca Prostanacul sa dea impresia ca ar fi (ma refer la el si la cei care il sustin- deci si la Republica de la Cluj; cercul se inchide!).

5. La nivelul Romaniei, “gruparea” care nu ar avea sustinere peste Ocean (la nivel european nu mai are deja)- ma refer la cea care participa la scenariu si regie (cu buna stiinta, nu la cei manipulati psihologic)- pregateste atacul, luandu-si toate precautiile (y compris “tabloul prin dezinformare”).
Ca o completare: NU de Romania s-ar preocupa, inainte de toate, “Licuriciul cel Mare”, existand zone mai importante, intre prioritati. Pe aceasta “nebagare de seama” si pe timpul scurt care a ramas pana la prezidentiale se bazeaza regizorii si scenaristii (SI “prelungirile” lor in partide, in general in zona politicului).

Este elementar ca, prin “folosirea”(manipularea) unor ofiteri din Armata, se va potenta sentimentul national (cu reflexe nationaliste), urmand sa auzim iarasi, curand, ideea “neamestecului in treburile interne” (situatie in care se mizeaza, preventiv- nu fara temei!- pe un “stop” de moment al celor de peste Ocean, suficient pentru a se mai castiga timp).

AYA

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Oaspeţi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la De la războiul coloneilor ( ApR ) la Partidul Generalilor …

 1. Extrem de multe lucruri noi care m-au ajutat sa pun cap la cap anumite franturi care ma scrijeleau. Asta mi-a oferit articolul tau si iti multumesc.
  O zi minunata iti doresc

  Apreciază

 2. agnosticus zice:

  Auch… Ai pus degetul pe rană și asta doare. Scumpă prietenă, în țara asta ești agreat dacă taci… De-asta ador eu România…

  Apreciază

 3. deci,totodată... zice:

  te iubesc mă! zău te iubesc ! io efort de trezîre a lumii româneşti măi mare decît ăl de-l faci tu, n-am măi văzut ! mă drago, mă, tu cînd dracu dormi mă?! zău ,măi încet, că te vreau măi mult timp ! poate lumea zîce
  că-ţ fac statuie . dac-aş fi ştiut cum, ţ-aş fi trimis pe privat . sau nu mă trece !

  Apreciază

 4. ionborgo42 zice:

  Niko,
  Tot mai mult ma conving in ultima perioada ca Istoria se repeta.Cu exceptia PD-L,partid cu disciplina de partid de tip stalinist,in celelalte partide „pactul cu diavolul” este la el acasa.Acum incep sa ma trezesc la realitatea noastra.

  Apreciază

 5. Bibliotecaru zice:

  Privind ce se întâmplă încep să cred că politica românească nu are imaginaţia necesară pentru astfel de exhibiţii de glagore superioară.

  Apreciază

 6. leo zice:

  Biblio,
  la care intelighenţie superioară faci referire: la a lui „care este”, la a războinicului luminii stinse din tărtăcuţa proprie sau la a fetei lu tata cea plină de succesuri?
  că problema nu cred că stă în eventuale probleme ale românului cu imaginaţia, ci în incompatibilitatea politicianiştilor de ne ţin loc de politicieni cu bunul simţ caracteristic ţăranului român din care, spre ruşinea lor, se trag cu tonţii…

  Apreciază

 7. Si din pacate lucrurile devin din ce mai urate, in acest sens.
  O zi minunata iti doresc

  Apreciază

 8. leo zice:

  Tuturor musafirilor Sfinxului:
  înţeleg că diversele forme de izolare a Sibillinei continuă, Niko fiind acum obligată să apeleze la înţelegerea voastră pentru întârzierea cu care va răspunde gândurilor voastre: se pare că un binevoitor a „avut grijă” de calculatorul ei, aşteptându-se intervenţia „doctorului”…
  vorba unui clasic în viaţă, trăim în România, şi asta ne ocupă tot (mai mult) timpul…

  Apreciază

 9. ionborgo42 zice:

  Leo,
  Acela de i-a sfeterisit Sibillinei noastre calculatoruo o fi de pe la vreun „serviciu” mai putin secret ?Acum se poarta.Aviz declaratiile „secrete” ale lui Cl.Saftoiu,pe care le cunoaste cam toata lumea si „reactia prompta” esuata a distinsului Prezident la auzul „noutatilor” de mai demult! Si sa zicem ca nu avem parte de distractie? Avem!Numa sa deschid televizorul si iute ai parte de circ.Cu painea o sa stam mai prost ca nu ninge si graul se spulbera.Dar ce conteaza.Vorba „clasicului in viata” ner mananca tot timpul: Eu ,tata Borgo 😛

  Apreciază

 10. leo zice:

  Tata Borgo,
  Eu unul folosesc tembelizorul numai pe programe de sport şi desene animate sau pe post de interfaţă pentru DVD-player. De ştiri care variază în funcţie de interesele mogulului cu pricina şi de vâpuri de doi bani m-am săturat demult.
  Şi, oricum, de la tembelizor nu pot afla cum în România aşa-zis democratică, coincident de întâmplător, un calculator „cedează” şi refuză să funcţioneze mai mult de 5 minute exact când stăpâna acestuia e supusă execuţiei la un aşa-zis loc de muncă, devenit plantaţia unor moşieri cu de la gaşcă putere împroprietăriţi pe tarlaua statului fost al proletarilor, actual al piţifelnicilor şi tâlharilor cu acte-n regulă. măcar de-ar avea pentru cine să se sacrifice, dar mă tem, cum îi spuneam şi ei, că aşa cum nimeni nu-i e acum alături când e prigonită – pentru că, nu-i aşa, de leproşi tre să stai cât mai departe; aşijderea pentru oamenii căzuţi (unu, Arogantu ar trebui să ştie, că şi-a numărat prietenii pe deştele de la o mână ciungă atunci când a ajuns, din fost Premier şi Preşedinte de Cameră, vânat al organelor statului zăusian) – tot aşa probabil va afla vreodată recunoştinţă de la cei pentru care se sacrifică acum…
  mi-e o silă homerică de tot şi toate cele ale vieţii politic(ianist)e…

  Apreciază

 11. ionborgo42 zice:

  Asijderea,frate Leo!

  Apreciază

 12. Sibilla zice:

  Va multumim frumos, vizita prietenilor nostri de suflet ne onoreaza si bucura intotdeauna !
  Sa speram ca ” iubitorii mei injeri cu aripi negre ” ma vor lasa o perioada nescarmanata de atacurile lor infantile si voi ramane pe miristile sibiline 🙂
  Autorul articolului este AYA, oaspetele nostru, al Sfinxului !
  @James Crissilv,
  @Agnosticus,
  @deci, totodata,
  @tati Borgo,
  @Bibliotecaru,
  Multumiri tuturor ! Zau mi-a fost dor de miristile blogosferei, dar … in fine, am revenit si ma bucura prezenta voastra, ca de fiecare data ! Zambete si bucurii, numai bine, tuturor !
  respecte si pretuire,
  Sibilla
  P.S. Cerbere, evident am nevoie de … diacritice, imi lipsesc, acum am piesele arse, nu am toate programele, asa-i ca ma salvezi ? 🙂 😉
  Hvala lepo duso !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.