Îngrijorare, sau, semnale de luat în seamă … ?

Îngrijorare, sau, semnale de luat în seamă … ?

Cazul lui Gratian Gruia, copilul roman in varsta de 3 ani, repatriat in tara noastra la 27 octombrie 2008, a declansat o ampla operatiune de mobilizare in Italia.

Asta dupa ce o sentinta pronuntata la 3 decembrie 2008 de Tribunalul din Caras Severin, in Romania, a decis reincredintarea copilului familiei sale, desi aceasta l-a abandonat dupa ce l-a supus unor repetate maltratari, informeaza Panorama.

Subsecretarul in Ministerul italian de Externe, Enzo Scotti, a informat ca Franco Frattini a cerut clarificari si a solicitat ambasadorului Italiei in Romania, Mario Cospito, sa vorbeasca cu autoritatile romane pentru a obtine asigurari privind soarta copilului.

„In calitate de ambasada italiana nu putem exercita presiuni puternice, dar autoritatile romane ne-au dat asigurari ca lucrurile decurg bine. In ceea ce ne priveste, vom continua sa cerem informatii si sa ne oferim ajutorul”, a declarat Cospito.

Gratian Gruia a fost gasit de echipa mobila din Roma. El fusese abandonat de mama sa si a suferit grave maltratari din partea tatalui si bunicii lui. In luna mai 2008, magistratul Simonetta Matone a obtinut decaderea din drepturi a tatalui, dar la 8 iulie Tribunalul pentru minori a dispus reincredintarea copilului autoritatilor din Romania.

Luat din institutia familiala unde locuia in Italia, Gratian a fost insotit la Bucuresti de un asistent social si preluat de functionari romani. Imediat, ambasadorul Cospito, la indicatia ministrului Frattini, a facut cunoscuta ingrijorarea autoritatilor italiene in legatura cu lipsa de informatii despre starea sanatatii si procesul de adaptare in Romania a lui Gratian.

„Autoritatile romane au aratat cea mai mare disponibilitate pentru ca Gratian sa nu sufere traume ulterioare, dar trebuie sa continuam sa sensibilizam opinia publica privind cazuri de acest gen„, a spus Cospito.

El a mai precizat: „Trebuie sa intarim acordurile dintre cele doua tari, mai ales partea care prevede ca repatrierea sa aiba loc numai daca nu este contrara interesului minorului”.

Sursa : www.ziare.com

Şi, iarăşi zic … poate că într-o zi, românii nu vor mai fi nevoiţi să-şi părăsească patria seduşi de speranţe , de perspectiva unor agoniseli, în altă parte …  poate că statul va reuşi să ofere şanse egale, tuturor, poate ne vom putea creşte copiii în normalitate, poate că neajunsurile nu vor mai fugării pe nimeni de acasă … poate că stressul, tristeţile, neputinţele, nu vor mai naşte monştri violenţei, poate că viitorul nostru, puii noştri de zâmbet, vor avea parte de surâs, aripi, senin … poate vom fi lăsaţi să fim oameni mai înainte de toate, poate că presa internaţională nu va mai semnala cazuri triste, atât de triste, poate că nu vom mai fi arătaţi cu degetul pretutindeni,  poate că ne vom asuma vinovăţii ca stat, societate, dar mai ales responsabilităţi …. poate, căci, aşa ar fi normal.

Sibilla

informaţii preluate de pe http://www.ziare.com

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.