Amintiri din copilărie : Dem Rădulescu şi Amza Pellea-Nea Mărin

Amintiri din copilărie : Dem Rădulescu şi Amza Pellea-Nea Mărin

Mi-adusăi aminte că-s corcitură. De oltean şi sârb, mai ” smucit ” de-atât nici nu se putea muică ! Mă năpădiră amintirile, nu vrusăi, da nu le mai putui ţine-n frâu, veniră ca bezmeticele şi năvăliră la portiţa sufletului, nici măcar nu bătură, se scuturară de colbul parfumat al vremurilor de demult şi se aşezară-n straiţa mea … Muicăăă şi-mi amintii de copilărie, de Dem, de Amza, Nea Mărin, de copilul ce-am fost … apăi mama şi paradigma lui de regim actual, arhitectura ei de ” alianţă ” zmincită ”, parcă râdeam mai mult atunci , frumoasă copilărie avui, când Izverna, mai mult la Lescoviţa, dar râdeam şi o făceam cu poftă. Poftă de viaţă, fără de griji şi preţuiam cartea şi tot ce era frumos pe lume, atât cât era, că era !

Să nu mă-nţelegeţi greşit, nu sunt nostalgică a regimului comunist,  nici pe departe, dar ca acum, niciodată nu a fost atât de mohorât sufletul românului. Atât de mâhniţi suntem, că ne furişăm pe braţele ei, ale copilăriei, să ne regăsim zâmbetul …

dem-radulesccu

Un cuplu nemuritor, Dem Rădulescu şi Jean Constantin … surâsul anilor ` 70 ! Ce vremuri …

Şliboviţă şi fernet :

He, he, zaibăr am degustat la poalele Munţilor Godeanu,  la Săliştea de Izverna … curat, lacrimă ţinut în beci, îngropat în pământ . Moş Tănase, Dumnezeu să-l hodinească, el îmi dădu, cică la vadră că aşa trebe … Şi dăi şi povesteşte, că eram la priveghi, murise o mătuşă de cinără, fata lui, Mariţa, fie-i ţărâna uşoară, băurăm habar nu am cât şi când. Moş Tănase plângea, îi ţineam de urât, povestea multe şi mărunte … trecură orele, ni se făcu foame, moşu aduse brânză, pită-n ţest şi-mi zise mie cică să aduc ceapă din grădină . Buba e că la două de noapte mă dusei io cu curaj, adusăi, mâncarăm, ne mai omenirăm, nima n-avu grija noastră, toţi erau ocupaţi, ca la mort, deh .. apoi începu zminteala. Ne-apucă un rău măi fraţilor, da rău, da crezurăm că murim nu alta. Pe jos ne-am tăvălit de dureri, am şi vomat … uf … două zile zăcurăm … Cum să vă spui io, încurcai ceapa cu narcisele şi bag seama că mâncaserăm bulbi de narcise şi dă-i cu zaibăr, dăi cu pită , nu ne dădurăm seama, otravă curată … Ne-or înviat babele până la urmă, cu zaibăr, de la mama lui de-acasă şi zamă de varză ! Un lucru e sigur, sigur, nu mai pun gura pe … bulbi de narcise cât trăiesc ! 😉

( Sibilla olteanca )

Cu şliboviţa, e, he … altă poveste. Svadba, Svadba, Svadba … Nuntă mare-n sat, se însura vărumiu Jiva, nuntă ca-n poveşti, sute de invitaţi la Căminul din Lescoviţa, muzika srpska, cum altfel, mâncare şi băutură ca la sârbi, pentru trei zile şi trei nopţi … La noi, obicei, pe scenă stau numai muzikanţii şi tinerii necăsătoriţi, ceilalţi nuntaşi, mirii staroika, naşii, în sală. Mi-aduc aminte că la un moment dat, mirii se suiseră pe masă, cântau, cântam cu toţii, noi, tinerii, eram domnişoară pe atunci, hop şi noi, ne suirăm pe mesele de pe scenă. Şi dansam printre pahare şi ciniere şi păcimaşi mai spărgeam câte-un pahar … Aveam o rochiţă superbă, mă nimerisem la masa din centrul scenei, pe masă eu, singura devoika şi veri de-ai mei cu sticle de şliboviţă de la Srbija în mâini. N-am de lucru şi-l strig pe Mile, cântăreţul Mile Almăjan şi-l rog să-mi dedice mie şi prietenilor melodia :  ” Prokleta je Amerika ” ( blestemată-i America ). Auuuu … şi-ncepurăm să răcnim care cum sârbeşte, că ştiam melodiile de suflet toţi, şi spărgeam pe sticle şi săream pe mese … N-am ajuns la strofa a doua, ştiu că deodată s-a auzit un pârâit scurt, nima-n lume n-a avut timp să se dumirească de nimic. Masa noastră se crăpase fix în două, da ştiţi cum, parcă la comandă … Am căzut toţi grămadă sub masă, cu farfurii şi mâncare şi şliboviţă peste noi şi unul peste celălat … abia ne-au scos. Miroseam a şliboviţă de-ai fi zis că-s a mai aprigă beţică … Salvarea a venit tot de la miri, deşi ora trecută de miezul nopţii, hai toţi la baie, cum unde, păi la Nera noastră dragă şi uite-aşa a fost a mai de pomină nuntă, ca-n poveşti. Apa limpede caldă a Nerei ne-a spălai de păcatele cinereţii şi zminciala şi mirosul şliboviţei …

( Sibilla sârboica )

E, he .. ale tinereţii valuri …

amza_pellea

Timpul şterge… Da, dar el ştie să păstreze – ca nimeni altul – ceea ce nu trebuie pierdut…   ( Amza Pellea )

Nea Marin si farmecele 1978 :

Nemuritorii noştri, rămân ai noştri mereu şi mereu şi mereu … Dem Rădulescu şi Amza Pellea-Nea Mărin , zâmbetul copilăriei noastre . Dumnezeu să-i hodinească-n pace şi să ne zâmbească şi răsară zâmbete şi de acolo, de pe ” stelele unde s-au mutat ” , nu-i vom uita şi avem datoria a nu lăsa copii noştri a nu-i cunoaşte, ar fi păcat şi-ar fi atât de săraci, noi, am fost bogaţi în fărâme de nemurire, s-o lăsăm moştenire. Să nu lăcrimaţi, ei au iubit să vadă românul zâmbind !

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

revelion 1970-1989 preluări de pe youtube

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Amintiri din copilărie : Dem Rădulescu şi Amza Pellea-Nea Mărin

  1. leo zice:

    Da, că-n deşertul cultural din anii comunismului n-am avut „decât” mari actori ca Amza Pelea, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Florin Piersic, Jean Constantin, Stela şi Arşinel, Octavian Cotescu, alţii şi alţii, scriitori ca Adrian Păunescu, Eugen Barbu, Nichita Stănescu, Sadoveanu, Blaga, alţii şi alţii, nu ca în iepoca ielitelor de acum, cu scatopievici şi alte personulităţi…
    Bine-a zis cine-a zis, am evoluat în 19 ani de la Emil Bobu la Emil Boc, vai steaua noastră, vorba lui Lupi, şi-au bătut joc securiştii de-au fost şi-au rămas până şi de simbolica zi de 22 a Revoluţiei, votând guvernul ruşinii tocmai în acea zi a jertfiţilor tineri pentru… ce?! Pentru a înlocui un cizmar cu un marinar turmentat?!
    Na, că abia ce mă mai liniştisem, şi iar mi-aduc aminte…

    Apreciază

  2. ionborgo42 zice:

    Leo,prietene „nostalgic”!
    Dar despre Cozorici,Calboreanu,Birlic,Dina Cocea,Dinica,Colea Rautu,Cornel Coman,Barsoveanu sa amintesc doar catva mari disparuti care acum imi vin in minte.. „Sic tibi terra..” i se cuvine fiecaruia care a donat cea mai buna parte a sufletului culturii si artei.
    Stii de ce nu suntem „mari”? Pentru ca Istoria noastra a fost si este infectata cu oportunisti scatofagi cu veleitati intelectualiste.De aia si de prostia unora de a-i considera” mari”Unde-i Noica ? Unde-i Eliade ?Unde-i Blaga? Unde-i Dan Barbilian-Ion Barbu,Unde-i Sorescu ?Nu mai pomenim de ei !De ce oare?Ungurii ori de cate ori au ocazia ei fac oameni mari si poeti din insi care au scris „trei randuri in versuri”.Le ridica statui in diverse locuri din tara pe unde au haladuit si-i popularizeaza pe tot mapamondul ca pe niste genii.Bravo lor! Spunea prigoana ca americanii,prin pragmatismul lor,si-au construit o istorie si si-au sedimentat puternice sentimente patriotice incepand cu gradinita.Iar „intelighentiei” noastre ii pute tot ce-i romanesc si traditional! Tot ce-i curat si omenesc normal.
    La multi ani ,prietene !

    Apreciază

  3. ionborgo42 zice:

    PS.Dinica inca traieste 🙂

    Apreciază

  4. ionborgo42 zice:

    Niko,sibillino carasoveanca!

    Ca bine zici,Esti cea mai simpatica corcitura dintre o sarboaica apriga si un oltean iute! Doua pietre tari si din „scanteierea” lor ai venit tu in lume ca sa-mi faci ,mie,surprize placute cu postari curat romanesti si de sorginte patriotica.Si sa zici ca nu-i misto?
    Pana la Anul Nou nu mai este mult.Bilantul nu-l fac ca la mine-i de o vreme tot pozitiv.Ce nu as fi dat sa mai fie si cate ceva mai”negativ” Dar …”O tempora…”
    NIKO, fata carasoveanca,eu din Marele Ardeal,de undeva din mijloc,cu drag si respect tin sa-ti urez un „AN NOU FERICIT” in SANATATE si NOROC !
    Sa-ti dea Domnul ca Anul ce vine sa-ti aduca mai multa liniste si pace in suflet.
    tata Borgo 🙂

    Apreciază

  5. leo zice:

    Deh, tata Borgo, aş fi tot stat să enumăr la mari şi adevărate elite şi valori, staruri şi dive din vremea tinereţilor tălică ori a adolescenţei mele, şi-aş fi obosit şi-aş fi uitat pe unul ori altul din mari, grăbindu-mă aşadar la a apela la şamd, că mulţi vor fi fost şi aşa mai departe de noi apropiate valori. Iar acum, să dai cu tunul, între vâpurile (vei fi ştiind tălică de la ce vine prescurtarea aiasta folosită în armată, dimpreună cu azepeurile şi alte cele ţâpurituri soldăţeşti) de ne imundă sticla vrând musai a se impune drept ielite ale unei societăţi în putrefacţie, ce mai află despre marii actori, scriitori ori interpreţi, bine ai subliniat tălică, ÎNCĂ în viaţă de prin filmele cinematecii, arhivele Radio ori fondurile de carte rară, ori de prin rubrica îndoliată ori de prin ştiri despre alt mare truditor la rădăcina culturii naţionale dat afară din casă de vreun nemernic membru al mafiei imobiliare, ori… Dar cică-i vreme de sărbătorit, ş-ar trebui să avem, cum ne tot îndeamnă Floricica de colţ de Corina ori Bunicuţa cu pricina, speranţă şi răbdare, şi nuş cum fac, dar numai de parte plină a paharului nu-mi mai arde, şi-mi vine degrabă numai la a goli la pahare la priveghiul ţărişoarei de-am fost înainte de a (re)devine feuda unor piţifelnici…
    Dar, pentru că, încă o dată, gândim la fel, să-ţi adresez şi tălică aceeaşi urare de am lansat-o prin semesele ori prin cele grădiniţe: să-ţi fie aproape SĂNĂTATEA şi NOROCUL în Anul de bate la uşă, că de restul om griji noi cumva, de-o mai fi loc şi pentru noi în ţara brutuşilor şi-a iuzilor de ne-au năpădit…
    LA BUNĂ AUZIRE ÎN NOUL AN!

    Apreciază

  6. maminineta zice:

    Sibilla, ce m-a bucurat postul tau,cand citesc ceva de nea Marin-ma simt mandra ca s-a nascut in orasul in care traiesc Bailesti.
    Nea Marin ne priveste de acolo de sus,el ramane nemuritor, iar zaibar avem si acum si inchinam cu voi in cinstea noului an.
    Sanatate,fericire si numai bucurii iti doresc.

    Apreciază

  7. Sibilla zice:

    Vă mulţumesc frumos pentru vizită şi comenturi !
    Tare-i bine şi mi-e cald de drag, sufletu-mi, când sosesc acasă şi găsesc prietenii mei aşteptându-mă 🙂
    @maminineta,
    Săru`mâna 🙂 Zaibăr să fie, că pe noi oltenii ne ţine, iar pe noi sârbii ne păcimeşce orice gură de rai, frumos, valoare , înălţare şi zâmbet. Ziveli, Mami Nineta !!!
    Am trecut prin Băileşti de câteva ori deşi mă-ndreptam spre capitală, dar ocol cu trebi, deh, coboram mereu să târguiesc chipurile de acolo, numai de drag ce-mi era să aud graiul de Băileşti, recunosc . Evident că mereu intram în discuţii şi mă îndrăgeau toţi negustorii : ” aoleu muică, eşti de-a noastră … ia uite-o ce-i turuie meliţa .. ” şi de regulă mă alegeam cu câte-un dar la plecare 🙂 Faini oameni !
    Eu şi-n zi de azi când beau un pahar de zaibăr, cu el, cu Nea Mărin îl închin şi simt zâmbetul său, sigur că ne zâmbeşte !
    Bucurii, sănătate şi un An Nou bun în toate, Mami ! 🙂
    respecte şi preţuire,
    Sibilla
    @tati Borgo,
    program infernal, servici, apoi casă, a venit Zoran, poveşti de la Crăciun , dragele mele flori acu s-au găsit să-nflorească la -10 grade , citesc mult, m-au năpădit mii de amintiri, blogul blog, mă taie Cerberul de nu ţin ritmul, a zis clar , musai să depăşim nişte norme, cercetări în teren, pe mess, gătit, etc … timp de mine ioc, că-mi vine să mă ţuc nu alta de bezmetică ce sunt, dar, dar, dar … sunt mami, sunt doamna Niko, sunt Sibilla, Sfinx, sunt eu mereu şi asta-mi ţine de zâmbet. Sigur,loc de mai bine poate cu timpul. Trag de mine pentru că pot şi pot mult mai mult de atât şi da voi tot scrie, mi-e drag să scriu, n-am eu vreun talent deosebit dar, scriu de drag şi cu drag şi din drag 🙂
    Aveţi mare dreptate tati, va trebui să scriem şi să tresărim frumos despre fiecare din Titanii numiţi mai sus de dumneavoastră şi Cerberul Leo, şi o vom face, noi toţi împreună, da tati ? Avem şi rubrica oaspeţi, ne-ar onora câteva scrieri de suflet, să ne fie poveţe, lumină şi apă vie, de la tati Borgo pentru totdeauna,da tati, aşteptăm cu nerăbdare momentul când vă veţi porni … simplu, trimiteţi textul pe mailul meu, indicaţii când e cazul şi, pe redute, cum ne şade bine nouă, dacilor liberi 🙂
    Da, tati Borgo, sunt o corcitură tare zmincită, da mă-mpăcai cu mine demult şi-acu mă vreu musai şi musai la randament maxim, d-aia am numa prieteni de soi nobil, pelasgi şi mă cuibăresc la umbra-nţelepciunii stejarilor mei daci, şi, învăţ, învăţ , că e frumos a învăţa, iar eu chiar am de la cine !
    Un An Nou zâmbitor şi împreună, mereu împreună şi toate ne vor fi mai blajine şi mai limpezi ! Sănătate, bucurii, împliniri de suflet, tati Borgo din miezul Marelui Ardeal, ăl mai fain Dac, precinul meu de suflet mereu ! Drag mi-a fi să avem îngăduinţă de la Doamne, Doamne, ca, poate cândva, să ne putem împărtăşii bucuria unei strângeri de mână şi-a unei îmbrăţişări, simt mângâierea pe creştet deseori, ştiu că ştiţi asta mai bine ca oricine tati … 🙂
    La, Mulţi, Mulţi Ani, alături de toţi cei dragi şi evident, de noi, învăţăceii zbuciumaţi !
    stimă şi deosebit respect, celui mai răbdător, sfătos , blajin tati drag, Tati Borgo,
    Sibilla
    @Leo,
    Cerbere, am înţeles, misiunea se va-ndeplini întocmai cum zisăşi, nu crâcnesc, când ai dreptate ai, va trebui să-i cinstim şi omagiem pe toţi, sunt fărâmele noastre de suflet dacic, de nemurire !
    Şefu, tălică ştii ce mult îl ”iubi ” umila de mine pe scatapievici şi tăicuţul său turmentat şi copleşit de hăhăiala succesurilor … că vorba ta, în lumea cameleonilor, iudelor şi nemerniciilor, îmi vine să-i teleportez dincolo de Calea Lactee, da tare mi-e Şefule că hăştia-n narcisismul şi piţifelnicia lor, se prefac în ” meteoriţi de ocazie şi de duzină ” şi nu pică unde le prevestesc io, drept în miezul Gheenei … uf, Şefu, că zău nu poci şi nu vreau a uita nimic din ticăloşiile lor … recunosc, recunosc, doar mă ştii, mă dedau dija la descântece să crape guvernul ruşinii naţionale mai repede de 4 luni, altfel, bine zice el, Lupi ” vai steaua noastră ”, dar, dar, dar, luptătorul din mine, supravieţuitorul, zice să avem încă niţică răbdare, musai, căci merităm altceva şi vom dobândi. Întăriţio să reuşim a ieşi din toate, să nu renunţăm a spera şi, vom izbândi, simt eu cu toată fiinţa mea sibilină, şefule !
    Sânzâianule, măi duşo, nu priveghem nimic, noi dacii liberi veghem ! Ai să vezi că veghea noastră nu va fi-n zadar, ai să vezi !!! Sibilele ştiu ce zic, Ştiu !
    Baciule, coliva nu le-o pap că-s suflet paşnic, mă rog, în pauze .), dar, lor piţifelnicilor, muherilor înizmene, cum bine zice el clasicul în viaţă Leo, le-oi urzi de-o vânturare, şi, ducă-se şi-ntoarcă-se când i-o striga Cuza şi Ţepeş şi Arkan şi Burebista, natrag, adicătelea never !
    An Nou împlinit în toate Şefu şi, să ne auzim cu bine, sănătoşi, mereu liberi, mereu noi !
    Sibilla
    P.S. da ce crezi Şefu, te lasă ea sibilina să uiţi ceva din ce nu trebuie uitat ? Pe redute dacule şi în zbor deasupra prafului de nouri, să aducem zâmbetul înapoi, aici în ţărişoara noastră Nemuritoare ! Cu tati Borgo, cu Floricica de colţ, cu Echilibrul, cu noi toţi, samo napred !

    Apreciază

  8. ionborgo42 zice:

    Niko.

    Ca deobicei ma coplesesti de nici ritm la vorba nu mai apuc.Zici tu sfatos,da dar blajin de unde=ai scos-o ,mai draga,(vorba consacrata) ca io-s aspru ca focul ce parleste.Poate m-a ostoit anii ca de nu…vai s-amar de cei din jur.Ma sfadeam si pe mine de ma luau toate apele,dar’mite pe altii,dar totdeauna cu drag si iubire de tata.Ei ce zici tu de acest grai ardelenesc curat si zmucit.
    Niko: „LA MULTI ANI” si „AN NOU FERICIT” cu toti cei dragi tie!
    Ai toata intelegerea si dragul de la mine,tata Borgo:)

    Apreciază

  9. leo zice:

    Iar copiez din tata Borgo în ce va fi probabil ultima mea apariţie pe bloage în 2008: Sibillino, “LA MULTI ANI” si “AN NOU FERICIT”.
    Să ne auzim sănătoşi în 2009 şi spor la cozonaci, sarmale şi vinişoare. De măsură nu mai aduc aminte… 😉

    Apreciază

  10. ionborgo42 zice:

    Leo,fratele meu Dac
    Ti-am trimis un script pe mail asa ca La multi ani si An nou fericit.Distractie placuta cu toti cei dragi tie.
    Sa ne revedem sanatosi in 2009! tata Borgo 🙂

    Apreciază

  11. Sibilla zice:

    @tati Borgo,
    Eu ce zic, simt şi aşa e ! Să am parte de blajinitatea unui tati Borgo e un privilegiu, o onoare şi cea mai caldă mângâiere a sufletului.
    La Mulţi Ani, tati drag !
    Dragu mi-i graiu ardelenesc şi muai zic, fain om, aprig şi cu nărav cuminte, înţelept şi deci cu minte, apăi dacă-i musai, cu plăcere-oi învîţa şi altele 🙂
    respecte tati drag,
    Sibilla
    @Leo,
    Mulţumesc frumos.
    Un Nou An bogat în împliniri şi realizări cu sănătate, putere şi bucurii, alături de toţi cei dragi !
    La Mulţi Ani Cerbere 🙂 !
    Sibilla

    Apreciază

  12. alex zice:

    cine vrea filmul complet sa mi-l ceara pe red_tiger232002@yahoo.com

    Apreciază

  13. dany zice:

    buna sibilla. am o intrebare : mai ai cuva albumul lui mile in care canta blestemata ii america si celalalte melodii k tare as vrea sa il gasesc k am piredut caseta de atunci… si nu il gasesc nici unde. si sunt de acord cu tine fata de nera (raul) eu am bunici mai sus pe nera

    Apreciază

  14. eu sunt handicapat da. dem radulescu si amza pellea un adevarat comedie este cea mai bune.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.