Sfântul Martir Ştefan !

4575

Sfântul Martir Ştefan !


SFANTUL APOSTOL, INTAIUL MUCENIC SI ARHIDIACON STEFAN

A fost unul dintre cei sapte diaconi alesi de Sfintii Apostoli, din motive pastoral-misionare, asa cum ne relateaza Sfantul apostol si Evanghelist Luca in capitolul 6 din Faptele Apostolilor: evreii din afara Palestinei (numiti elinisti), de cultura si limba greaca, aveau sinagoga lor aparte, in Ierusalim, si oficiau slujbele in limba greaca, nu in limba ebraica. Ei s-au plans, la un moment dat, ca la distribuirea zilnica a bunurilor, in special a hranei, vaduvele eliniste nu mai ajungeau sa primeasca aceste ajutoare. Intrucat Sfintii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugaciunile, de a frange painea (impartasania, in forma primara) si de a catehiza in cadrul intrunirilor liturgice, au propus multimilor sa fie alesi „sapte barbati cu nume bun, plini de Duh Sfant si de intelepciune…”(F.Ap. 6, 3) pe care sa-i randuiasca pentru aceasta slujire. „Diaconie” insemneaza „slujire”, deci era vorba de slujirea celor din comunitatea elinistilor. Acesti sapte barbati au fost alesi de comunitate, dar hirotonia lor (adica punerea mainilor peste ei) era dreptul exclusiv al Apostolilor. Au fost, astfel, alesi: Stefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.

Stefan, care se bucura de intaietate in randul diaconilor, fiind socotit „arhidiacon”, „facea minuni si semne in popor”(F.Ap. 6,8), atragandu-si mania evreilor. Unii dintre acestia, numiti „liberti”- sclavi eliberati, urmasi ai evreilor dusi de Pompei la Roma, ca sclavi, in anul 63 i.Hs.- dar si alti evrei, au gasit martori mincinosi care l-au acuzat pe Stefan ca necinsteste credinta ebraica. L-au dus in Sinedriu, unde Stefan a tinut o predica al carui fir rosu a fost observatia ca poporul evreu a ignorat si a respins tot binele pe care Dumnezeu a vrut sa i-l faca.

Chiar plecarea lui Moise din Egipt a fost interpretata de unii evrei ca o fuga nu de frica lui Faraon ci de teama de a nu fi denuntat de conationalii sai, cu siguranta cei care – in timpul calatoriei prin pustiu – s-au razvratit, spunand ca era mai bine in Egipt. Dupa ce reaminteste despre conflictul dintre Israel si Dumnezeu, in toata perioada de dupa Moise, Stefan isi incheie cuvantarea aratandu-le diferenta dintre Lege (Decalog) si Evanghelie: potrivit unei traditii ebraice, Moise a primit Legea pe Sinai, de la ingeri, deci are un rol secundar in comparatie cu Evanghelia, care vine direct de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Acest cuvant al arhidiaconului a atras mania evreilor, care l-au scos afara din Cetate si l-au omorat cu pietre, Stefan devenind primul martir crestin.

27dec-stefan

Sfintii Parinti ne-au spus ca singele martirilor este samanta crestinismului. De la Sfantul Stefan au murit pentru Hristos sute de mii de oameni, din toate colturile lumii, pentru ca astazi miliarde de oameni sa se numeasca cu numele lui Hristos. Printre ei se afla si un tanar care, la martiriul lui Stefan, pazea hainele ucigasilor: Saul, cel care – din mare prigonitor al crestinismului – devine, prin puterea lui Dumnezeu, „Apostolul neamurilor”, Sfantul Apostol Pavel. Strigatul lui Stefan, in momentul uciderii: ”Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”(F.Ap. 7,60) nu a fost al unul invins, ci al unui invingator.

Sursa : www.crestinism-ortodox.ro

6312_home

Numeroase biserici au ca hram pe Sfântul Ştefan, iar creştinii, atât bărbaţi cât şi femei, poartă cu mare cinste numele Sfântului păstrând cu mare evlavie icoana cu chipul său.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să asculte smeritele noastre rugăciuni, iar pe Sfântul Ştefan cu aceste cuvinte: ” Scapă pe cei ce te cinstesc de toate nevoile, celor ce serbează cinstită pomenirea ta, ca cel ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ca să ne învrednicească curăţirii de păcate şi împărăţiei cerurilor”.

sfantulstefan

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL ŞTEFAN :

„Bucură-te, suflet de diamant;

Bucură-te, om îngeresc;

Bucură-te, că în ceruri te sălăşluieşti;

Bucură-te, ocrotirea diaconilor;

Bucură-te, blândule mieluşel;

Bucură-te, binefăcătorul tuturor;

Bucură-te, Întâiule Mucenice şi Arhidiacone Ştefane!

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi; roagă-te să se depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu şi să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă şi pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!”

eden4flowers1

La Mulţi Ani, cu sănătate, bucurie, tuturor celor ce poartă numele : Ştefan, Ştefania ! Sărbătoare în Lumină !

Sibilla

informaţii preluate de pe google.ro

imagini preluate de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Sfântul Martir Ştefan !

 1. g1b2i3 zice:

  Draga Sibilla,am si uitat ca astazi este sarbatoarea Sfantului Stefan.La multi ani si din partea mea tuturor celor care au acest nume,multa sanatate si bucurii.
  Sibilla,ti-am adus o poezie frumoasa de Esenin(in calendarul zilei de 27 decembrie apare si Esenin).E despre sat,casa draga.

  Unde eşti, draga mea casă,
  Gârbovită şi retrasă?
  Floare, albastra mea floare
  Din nisipuri mişcătoare.
  Unde eşti, draga mea casă?

  Cocoşi cântă peste vale,
  Turmele se-ntorc agale,
  Iar, în ape, vreo trei stele
  Razele-şi reflectă-n ele.
  Cocoşi cântă peste vale.

  Timpul – moară-nnaripată –
  Peste sat lasă deodată
  Luna-far, care-n secară
  Varsă-a orelor beteală.
  Timpu-i moară-nnaripată.

  Nevăzuta ploaie cade,
  Spre nori casa mi-o abate,
  Floarea-albastră o coseşte,
  Nisipu-l învârtejeşte.
  Nevăzuta ploaie cade.

  Gabi.

  Apreciază

 2. Sibilla zice:

  @Gabi,
  Mulţumesc frumos sestro, pentru versuri şi urări . 🙂
  La Mulţi Ani, tuturor sărbătoriţilor !
  Pentru tine :

  Serghei Esenin – Viscolul prinde colbul sa-si lepede

  Viscolul prinde colbul sa-si lepede,
  Luneca-o troica, luneca repede.
  Vesela-n troica, peste întindere,
  O tinerete fuge cu-aprindere.
  Unde mi-s oare zilele proaspete?
  Dar fericirea ce-am vrut-o oaspete?
  Toate pierira-n iarna salbatica,
  Precum aceasta troica zanatica.
  calde îmbrăţişări drago,
  Sibilla

  Apreciază

 3. g1b2i3 zice:

  Draga Sibilla,iti multumesc si eu pentru video-clipul cu Stefan Iordache si poezie.Uite-asa mai aud,vad si citesc ceva frumos.
  O zi minunata,chiar daca e asa de frig acum. 🙂
  Gabi.

  Apreciază

 4. Sibilla zice:

  Mulţumesc frumos 🙂
  Mergh şi eu la nani, preia Leo vegherea, doar e dac pur 🙂
  Voi adormi murmurând şi zâmbind 🙂
  O zi frumoasă dragă prietenă !
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.