Să ne păstrăm credinţa !

download

Credinţa este forţa vieţii. Dacă omul trăieşte, este pentru că crede în ceva.  ( Lev Tolstoi )

La ceas de cumpana

Intareste-ma, Doamne, si transforma fricia si durerea mea in pace si bucurie. Alunga, Doamne, toate gindurile care nu vin din Tine, Dunezeul meu, si nici din dreptatea Ta. Coboara-ma in Lumina Ta si ma lumineaza!

prayer

TREPTELE RUGĂCIUNII :

Rugăciunea este calea profundă  de comunicare cu Dumnezeu, în funcţie de profunzimea şi puritatea trăirii, sufletul se uneşte cu Creatorul într-o lume subtilă hrănitoare şi înălţătoare. Protecţia şi împlinirea spirituală este maximă atunci când omul devine copilul blând smerit în faţa Tatălui  care-l protejează şi-l ia sub “sânul”său.

Omul în primul rând prin rugăciune aduce mulţumire pentru tot ceea ce primeşte bun şi rău în viaţă, aducând slavă Tatălui Ceresc şi Trinităţii Creatoare, dar ades înaltă cereri din durerea sufletului ,trupului sau din bucurie, spre ascultare şi împlinire.   Omul smerit şi cu intenţie bună în sufletul său, este ascultat de Cer , prin mijlocitorii cereşti : Sfinţii Părinţi , Cuvioşi şi Mucenici, Îngeri, Serafimi,Heruvimi,Arhangheli Pazitori şi Protectori.

Cea mai înclinată spre suferinţele pământenilor este Preasfânta Fecioară Maria, care devenind Mama Mânturorului nostru, Domnul Iisus Hristos devine mama noastră a tuturor şi Regina lumii, dar  şi taăal  pământean dar netrupesc al Domnului , Sfântul Iosif care mijloceste ca tată spiritual pentru întregirea şi protejarea familiilor .

Este o taină  să simţi nevoia să te rogi  la însăşi Trinitatea Cerească, Puterea Supremă Divină în Ceruri : Tatăl , Fiul şi Duhul Sfânt şi să fii ascultat pe deplin. Când te rogi Puterii Supreme din Ceruri , Sfintei Treimi, trebuie să pui tot sufletul, smerit şi toată dragostea ta dumnezeiască, pentru a fi placută şi ascultată , mândria şi aroganţa este foarte neplăcută Domnului şi o comdamnă, o pedepseşte. De aceea bine ar fi să cerem mijlocitorilor cereşti harul şi înţelepciunea de-a ne ruga cuvincios, ca nu cumva cererile noastre îndreptate spre Cer să ne condamne în loc să ne apropie de Dumnezeu.

Rugăciunea este foarte puternică când este spusă în grup sau are blagoslovenia părinţilor preoţi sau monahi , poate înalţa sufletele din chinurile iadului şi salva sufletele viilor  de atacuri diverse daunătoare.

Părintele Ilie Cleopa , este un mare duhovnic , rugător şi scriitor bisericesc  a cărui experienţă îndelungată de călugăr ascultător, preot, stareţ, sihastru şi profund cunoscător al Sfintelor Scripturi al scrierilor filocalice, dogmatice, morale şi canonice ale Sfinţilor Părinţi, l-au făcut  un adevărat părinte şi povăţuitor sufletesc al călugărilor şi al multor credincioşi din toate categoriile sociale. Părintele are peste 20 de volume scrise cu învătături creştine ortodoxe  explicând şi redând diverse teme spirituale de mare profunzime cum sunt şi treptele rugăciunii şi evoluţia omului prin rugăciune în faţa lui Dumnezeu.

In  harul divin  primit de-a lungul anilor de la Dumnezeu a adus lămuriri şi deschideri largi a viziunilor despre viaţă şi spiritualitatea creştinului român ortodox şi în general al  creştinismului ortodox .

În învătăturile  sale spunea, citez :

“ Rugăciunea este maică şi împărăteasă peste toate faptele bune. ”

“ Atenţia este puterea rugăciunii din faţa Mântuitorului. Semn al milei lui Dumnezeu sunt lacrimile la rugăciune. Cel ce se roagă des, însăşi rugăciunea i se face lui cel mai mare dascăl al rugăciunii.Cel ce pe dulceaţa rugăciunii o a aflat, pururea voieşte să fie singur.”

“Când vei vedea pe cineva că te urăşte sau te nedreptăţeşte, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, începe să-l pomeneşti la rugăciune.”

Părintele atribuia harului rugăciunii  şapte trepte în funcţie de nivelul la care credinciosul sau monahul ajunge prin credinţă, post , jertfă şi smerenie în faţa lui Dumnezeu, şi anume citez :

rugăciunea gurii: “este graniţa cea mai departată a rugăciunii, însă creşterea ei nu are margini, pentru ca ea ne uneşte cu Dumnezeu.”

rugăciunii inimii : “ când noi zicem o rugăciune cu limba şi o înţelegem cu mintea şi o simţim cu inima, ea devine sferică, rotundă în mişcarea sufletului nostru. Este mai desăvârşită, iar la ia ajunge unul din zece mii.”

rugăciunea minţii: ” e rugăciunea în care inima se uneşte cu mintea scăpând de imaginaţie şi cufundându-se în iubire şi înţelegere.”

rugăciunea de sine mişcătoare : “omul oriunde s-ar afla , inima lui se roagă permanent, dacă-i în avion, la masă, pe stradă , dacă doarme, inima lui se roagă neîncetat. Dacă această rugăciune ajunge să fie de sine mişcătoare toată viaţa omului este o rugăciune, orice ar lucra sau ar face cu sufletul se roagă neâncetat.”

rugăciunea cea văzătoare : “ înseamnă că oameni înainte văzători sau cu minte inainte văzătoare de Dumnezeu…se suie cu mintea aşa de tare ca el vede aici unde suntem noi caţi demoni sunt şi câţi îngeri sunt. Vede pe cel ce şi-a curaţit inima , vede şi gândurile ce le gândeşte fiecare.”

rugăciunea în extaz sau în uimire: “ prin aceasta în vremea rugăciunii , omul se răpeşte cu mintea la cer , faţa lui se face ca focul şi mâinile şi degetele lui ca făcliile de foc şi nu mai este pe pământ cu mintea, ci numai în cer.”

rugăciunea cea duhovnicească, se cheamă vedere duhovnicească şi Impărăţie a cerului: “ este mai presus de hotarele rugăciunii, omul este răpit în ceruri , mintea omului nu mai lucrează după a sa putere , ci este luată de puterea Duhului Sfânt şi-i dusă în slăvile cereşti şi nu mai poate cugeta ce vrea ea. Mintea omului este dusă la descoperiri mari în iad, în cer, unde vrea să-l ducă Duhul Sfânt. Şi omul acesta este în mari descoperiri şi când vine iar în aşezarea lui, nu ştie dacă a fost în trup sau afară de trup, ca Apostolul Pavel. Este cea mai înaltă rugăciune  de abia unul din neam în neam se învredniceşte de o descoperire ca aceasta”.

Omul credincios , indiferent de apartenenţa sa socială, etnică, rasială, indiferent de  valoarea sa social-morală în lume, în faţa Cerului Divin,  numai fapta bună, credinţa, speranţa şi dragostea  de Dumnezeu îi dă o  identitate , recunoaştere şi înălţare .

Faptele bune fără credinţă şi credinţa fără fapte bune  este în van. Suferinţele, nedreptăţiile de orice fel oferite ca jerfte sunt plăcute Domnului , căci izvorăsc din durerea şi dragostea de fata de El  şi încrederea smerită a milosteniei Acestuia   .

Părintele Ilie Cleopa spunea că rugăciunea împodobeşte milostenia şi salvează suflete , iar nedreptăţile suferite de oameni şi oferite ca jertfe Domnului sunt asemeni unor cununi Despre faptele milei  sufleteşti părintele spunea , ca fiind: ” a învăţa pe cei neânvăţaţi, a sfătui pe cei îndoielnici, a mângâia pe cei  întristaţi, a îndrepta pe păcătoşi, a ierta toată vătămările ce ni se fac, a răbda scăderile altora, a te ruga pentru cei vii şi cei morţi ”, iar  “ faptele milei trupeşti sunt :  a hrăni pe cei flămânzi, a adăpa pe cei setoşi,  a îmbrăca pe cei goi, a primi pe cei străini, a cerceta pe cei bolnavi, a răscumpăra pe cei robiţi, a îngropa pe cei morţi”.

În rugăciune Dumnezeu şi omul se întâlneşte la nivelul cel mai subtil şi cuprinzător , prin rugăciunea în credinţa şi cu dragoste puternică “ se mută munţii” şi se fac “minuni vindecătoare”. Să ne de-a Dumnezeu fiecăruia după dorinţă din harul rugăciunii pentru a gusta din dulcele luminii spirituale care uneşte Cerul cu pământul ce  îmblânzeşte sufletele dându-le bucuria şi dragostea de  viaţa .

Sursa : www.floaredecolt.home.ro

rugaciune

Da-ne noua Doamne ,lumina cea adevarata
Si noaptea orbirii noastre lumineaz-o,
Sterge lacrimile noastre si imparte mila
Cu mana Ta care ne-a zidit;
Vegheaza asupra noastra
Si calauzeste pasii nostrii
Cu dreapta Ta.
AMIN

Să ne păstrăm credinţa !

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

citate preluate de pe http://www.citapedia.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Să ne păstrăm credinţa !

 1. Mereu, la fiecare pas pe drumul vietii noastre, trebuie sa ne pastram credinta, rugandu-ne staruitor si incercand ca prin faptele noastre sa fim copii placuti lui Dumnezeu.
  Oricat de ocupati am fi in zbaterile si grijile noastre zilnice, trebuie sa ne facem datoria de crestini, sa ne facem timp pentru a inalta la ceas de liniste si tihna, rugile noastre fierbinti catre Atotputernicul si Atoatestiutorul.
  Si perioadele de post sunt binevenite, cum este cea pe care o strabatem acum, dinaintea sosirii Craciunului.
  Voi lasa o poezie sensibila sa-mi continue firul gandurilor, sporind lumina blanda a sufletelor mangaiate de credinta:

  „Prin noapte Domnul m-a chemat. Si lin
  Urcam spre culmi, pasind pe cer senin.
  Pe urma mea se asterneau uitari
  Adanci ca nesfarsitul unei mari.
  Comoara cu belsug de mangaieri,
  In calea mea se deschideau taceri.
  Ci eu pluteam, plin inca de pamant.
  Ce greu, ce greu era sa-mi iau avant!
  Incet, chemarea sfanta mi-a deschis
  Prin noapte, larga partie de vis.
  In juru-mi stelele clipira moi
  Si-am inteles atunci ca suntem doi.
  Trecea prin bezna mersul nostru mut.
  Ce greu, ce greu ma deslipeam de lut!
  Ce-a fost apoi, eu n-as putea sa spui,
  Dar am vazut in umbra fata Lui.
  Si cum a fost nicicand eu n-am sa stiu,
  Simteam ca arde-n mine focul viu.
  Vedeam, aleasa-n tainice lumini,
  O frunte alba din chenar de spini.
  O clipa, flacarile m-au durut…
  Ardea pe mine haina mea de lut.
  Iubirea palpai si, dreapt-apoi,
  Crescu foc linistit de rug din noi.
  Nu mai simteam nici bucurii, nici dor,
  Urcam acum usor, tot mai usor…
  Paseam spre culmi, pe partia de vis
  Si-n urma mea, uitarea s-a inchis.
  Pe drum tot mai adanc, tot mai inalt,
  M-a dus mereu Iubirea Celuilalt.
  In noaptea asta, Domnul m-a chemat;
  Pe culmi, fiinta mea s-a destramat,
  Simteam ca nu mai vreau, ca nu mai pot,
  Si amandoi eram un singur tot.”

  (Zorica Latcu – „Duh”)

  Sa ai zile pline de ocrotire si calda binecuvantare divina, sis, impreuna cu toti cei dragi din familie!
  Multa lumina sa se reverse in sufletele noastre !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.